2012-09-12 13:13:05
Φωτογραφία για Θα ακολουθήσει ο Ben... τα χνάρια του Super Mario;
του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Σε μία ημέρα θα γνωρίζουμε αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve, έχει αποφασίσει να λειτουργήσει ως πολιτικό γραφείο και να συνδέσει τη νομισματική της πολιτική με τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές που διεξάγονται σε λιγότερο από δύο μήνες. Θα μάθουμε δηλαδή αν ο Ben Bernanke προχωρήσει σε έναν πραγματικά ιστορικό τρίτο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης. Ο νέος γύρος QE3, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα κυμαίνεται από το τίποτα, έως την παράταση της περιόδου μηδενικών επιτοκίων ή την αγοραπωλησία καλυμμένων ομολόγων, το επονομαζόμενο “MBS Twist”, ή στο πιο μακρινό και απίθανο σενάριο θα αφορά ανοιχτές αγορές ομολόγων, τύπου Draghi.

Από την σκοπιά των αγορών ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν πως ό,τι και να κάνει ο «πολύς» πρόεδρος της Fed, έχει ήδη προεξοφληθεί, ενώ μάλλον δεν θα πρέπει να περιμένουμε και πολλά. Και αυτό γιατί η μεγάλη έκθεση της Fed στην αγορά ομολόγων “δένει” κατά κάποιο τρόπο τα χέρια του διοικητή της.


Παρά ωστόσο τις προεκτάσεις που θα έχει η απόφαση του Bernanke στις αγορές -η αντίστοιχη του Draghi προκάλεσε ευφορία και “υποχρέωσε” τα χρηματιστήρια σε έκρηξη αισιοδοξίας- είναι πλέον δεδομένο ότι η νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών χρησιμοποιείται κατά κόρον για να καλύψει τις αδυναμίες ή την έλλειψη εναλλακτικών της δημοσιονομικής πολιτικής. Άρα οι κεντρικοί τραπεζίτες γίνονται εν μέσω κρίσης... προέκταση των πολιτικών. Ακόμη και στην περίπτωση του Mario Draghi ο οποίος φέρεται να έχει έρθει σε άτυπη ρήξη με την Angela Merkel και τον Jens Weidmann, οι αποφάσεις του εξυπηρετούν στην ουσία το έργο των κέντρων πολιτικών αποφάσεων και όχι κατ΄ ανάγκη τους σκοπούς της ΕΚΤ. Νιώθει όμως κάπως έτσι ο Bernanke;

Η στατιστική “θολώνει” το τοπίο

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, σε ανάλυσή της η Credit Suisse, “οι αποφάσεις της Fed που λαμβάνονται το τελευταίο δίμηνο πριν τις προεδρικές εκλογές συνήθως αφορούν την επέκταση της υφιστάμενης νομισματικής πολιτικής”.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η εκλογική αναμέτρηση του Νοεμβρίου έχει λάβει χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την οικονομική πολιτική και δικαιολογημένα η κεντρική τράπεζα της χώρας βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Βέβαια οι κεντρικοί τραπεζίτες συνηθίζουν αρκετές φορές να αφήνουν... ανοιχτά παράθυρα που έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο ακόμη και από την ίδια την είδηση. Έτσι αύριο δεν αναμένονται μόνο οι αποφάσεις της Fed αλλά και η ρητορική του Bernanke, βάσει της οποίας θα γίνουν οι εκτιμήσεις για την επόμενη ημέρα.

Στα στατιστικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Fed, σύμφωνα με στοιχεία της Credit Suisse, η αμερικανική κεντρική τράπεζα στις 15 τελευταίες συνεδριάσεις της που έλαβαν χώρα το δίμηνο πριν τις εκλογές, έχει προχωρήσει σε χαλάρωση της πολιτικής 6 φορές, 4 φορές σε σύσφιξη και 5 φορές διατήρησε αμετάβλητη την πολιτική της.

Παρ΄ όλα αυτά, όσο και να είναι κάποιος υπέρμαχος των στατιστικών και ιστορικών δεδομένων, ένα είναι σίγουρο: είναι η πρώτη φορά που η Fed βρίσκεται “εγκλωβισμένη” σε μία υπόσχεση διατήρησης των επιτοκίων σε μηδενικά επίπεδα, γεγονός που περιορίζει δραματικά τις εναλλακτικές της επιλογές.

Θα... χορέψει “Twist” ο Bernanke;

Σε αυτό συμφωνεί και ο Mark Olson, πρώην στέλεχος της Fed. Ο Olson δίνει 50% πιθανότητες να ανακοινωθεί ένας τρίτος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης. “Η Fed δεν θέλει να έρθει σε μία θέση που θα πρέπει να δράσει μόνο και μόνο γιατί αυτό αναμένουν οι αγορές”, σχολιάζει για να προσθέσει ότι η μοναδική επίδραση ενός QE3 θα ήταν σε ψυχολογικό επίπεδο. “Έχουν κάνει ότι μπορούν από πλευράς μέτρων στήριξης μέσω της νομισματικής πολιτικής καθώς τίποτα δεν βελτιώνεται στη δημοσιονομική πολιτική”, καταλήγει.

Φαίνεται όλο και πιο καθαρά ότι η Fed είναι ΄στριμωγμένη΄ και θα πρέπει να απογοητεύσει την αγορά, προκειμένου να διατηρήσει οποιαδήποτε αίσθηση παντοδυναμίας στο μέλλον, σημειώνουν στο Capital.gr αναλυτές από το Citi του Λονδίνου.

Από την πλευρά της η JPMorgan σημειώνει το 77% των επενδυτών προβλέπει ότι θα ανακοινωθεί κάποιο είδος ποσοτικής χαλάρωσης, μάλλον μέσω της αγοράς καλυμμένων με στεγαστικά δάνεια ομολόγων (MBS) και ύψους μεταξύ 200-500 δισ. δολαρίων. Όμως μία τόσο “γενναιόδωρη” ένεση ρευστότητας θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, από τη στιγμή μάλιστα που η ίδια η JPMorgan κάνει λόγο για έναν κόσμο “πνιγμένο στη ρευστότητα”.

Τον περασμένο Οκτώβριο η Fed υιοθέτησε για πρώτη φορά το πρόγραμμα Operation Twist με στόχο να ρίξει τα επιτόκια στα καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια. Βάσει του σχεδίου, η κεντρική τράπεζα δεσμεύτηκε να αγοράσει 400 δισ. δολάρια κρατικών ομολόγων μακράς διάρκειας και να πουλήσει μικρότερης διάρκειας τίτλους. Το πρόγραμμα έχει επεκταθεί ήδη μία φορά κατά 267 δισ. δολάρια, ενώ αύριο ίσως είναι η ώρα να επεκταθεί και στα καλυμμένα με στεγαστικά δάνεια ομόλογα.
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ