2012-09-12 23:31:05
Φωτογραφία για «Βόμβα» οι απαιτήσεις της τρόικας για απολύσεις
«Βόμβα» στα θεμέλια της τεράστιας και πολυσύνθετης προσπάθειας που επιχειρείται για τη διοικητική μεταρρύθμιση, αποτελεί «η απαίτηση της τρόικας για απολύσεις στο Δημόσιο», αλλά και όσων υποστηρίζουν τις... απόψεις των εκπροσώπων των δανειστών ή προκαλούν θόρυβο πάνω στο «καυτό» αυτό ζήτημα, σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αντώνη Μανιτάκη.

«Υπό τη δαμόκλεια σπάθη των απολύσεων, μεταρρύθμιση και σημαντική βελτίωση στη δημόσια διοίκηση δεν μπορεί να υπάρξει», τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας για μια δημόσια διοίκηση αποτελεσματική, φιλική προς τον πολίτη και την επιχείρηση, δίχως γραφειοκρατία και με ελαχιστοποίηση των διεφθαρμένων νησίδων που απαξιώνουν το σύνολο των δημόσιων λειτουργών, δεν θα μπορέσει να γίνει πραγματικότητα, αν συνεχιστεί το γαϊτανάκι δηλώσεων και φημών για απολύσεις στο Δημόσιο, συνεχίζουν οι ίδιοι κύκλοι.


Επίσης, σύμφωνα πάντα με τους κύκλους του υπουργείου, η σύνδεση της απαραίτητης για τον εξορθολογισμό και τη σημαντική βελτίωση της λειτουργίας του Δημοσίου, αξιολόγησης με τις απομακρύνσεις από το Δημόσιο, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 150.000 λιγότερων δημόσιων υπαλλήλων μέχρι το 2015, ουσιαστικά αναιρεί την αξιολόγηση και τη σημασία της.

Συνεργάτες του κ. Μανιτάκη, μάλιστα επισημαίνουν ότι θέμα απολύσεων έπειτα από αξιολόγηση δεν υφίσταται μέχρι στιγμής και όλοι όσοι υποστηρίζουν τα περί του αντιθέτου, βλάπτουν τη μεταρρυθμιστική πολιτική του υπουργείου. Μάλιστα, πρέπει να επισημανθεί ότι κατά τη συνάντηση της τρόικας, τον Αύγουστο, με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν ετέθη ζήτημα απολύσεων, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες. Συνεργάτες του υπουργού, προσθέτουν δε ότι για να πετύχει η μεταρρύθμιση απαιτείται η συνεργασία των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ αντιθέτως θα είναι καταστρεπτική η πολιτική του συνεχούς φόβου και της «απειλής» για απολύσεις. Και όλα αυτά τη στιγμή που ο δημόσιος τομέας σε σημαντικό βαθμό παρουσιάζει σημάδια διάλυσης, από έλλειψη προσωπικού, αλλά και κατάρρευσης του εναπομείναντος ηθικού των εργαζομένων σε αυτό, μετά τη σφοδρή επίθεση που δέχθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια με σκοπό την απαξίωση του Δημοσίου.

Μάλιστα, στη προγραμματική συμφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων υπάρχει η δέσμευση ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, ενώ η ΔΗΜΑΡ, η οποία έχει προτείνει το συνταγματολόγο κ. Μανιτάκη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εμφανίζεται κάθετα αντίθετη στις απολύσεις, κάτι που εκφράζει απολύτως και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση ήδη έχει αποφασίσει να προωθήσει τη διαδικασία της αξιολόγησης του προσωπικού (υπό το ΑΣΕΠ), η οποία θα ξεκινήσει στις αρχές του 2013. Άλλωστε, η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση που έχει καταρτίσει για τους πρώτους 21 φορείς που θα καταργηθούν, προβλέπει ότι το εν λόγω προσωπικό, που αριθμεί 5.000 υπαλλήλους, δεν θα απολυθεί ούτε θα τεθεί σε διαθεσιμότητα, αλλά θα μεταφερθεί σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου και θα ενταχθεί στη διαδικασία της αξιολόγησης στο Δημόσιο.

Βεβαίως, η κυβέρνηση και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεσμεύεται να τηρήσει τη συμφωνία για την αποχώρηση 150.000 υπαλλήλων έως το τέλος του 2015, αν και πρέπει να διευκρινιστεί πλήρως το πόσοι υπάλληλοι έχουν αποχωρήσει από το Δημόσιο σύμφωνα με την τρόικα. Διότι με πρόχειρους υπολογισμούς ο στόχος για 150.000 λιγότερους υπαλλήλους στο Δημόσιο είναι εφικτός ακόμη και χωρίς κανένα περιοριστικό μέτρο, μετά τις αποχωρήσεις των τελευταίων τριών ετών (2010-2012).

Πάντως, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστηρίζει με βεβαιότητα ότι ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και να ξεπεραστεί δίχως απολύσεις. Κυρίως με τη συνταξιοδοτική ωρίμαση και την παροχή σχετικών κινήτρων των υπαλλήλων που σήμερα είναι άνω των 50 χρόνων και που αποτελούν το 40% του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει και την απόλυση των επίορκων και πλήρως ανίκανων υπαλλήλων, με την εφαρμογή του Υπαλληλικού Κώδικα, όπως διαμορφώθηκε μετά την ψήφιση του νέου πειθαρχικού δικαίου στο Δημόσιο.

Τέλος, στη φαρέτρα των επιχειρημάτων της κυβέρνησης υπάρχει και η δυνατότητα η μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις να μεταβληθεί σε μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις, αν και σχετικά στοιχεία κάνουν λόγο για ένα «γερασμένο» προσωπικό.
ethnos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ