2012-09-16 14:48:04
Φωτογραφία για Α.ΣΑΜΑΡΑΣ: Δεν υπάρχει άλλος χρόνος
Στόχος του πρωθυπουργού είναι να οριστικοποιηθούν πλήρως τα μέτρα την ερχόμενη εβδομάδα και να ψηφιστούν μέσα στον Οκτώβριο Δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Με αυτήν τη φράση, που έχει σαφώς τον χαρακτήρα µιας δραµατικής έκκλησης, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαµαράς απηύθυνε κατά τη διάρκεια και της τελευταίας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών το µήνυµα ότι οι όποιες αποφάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης πρέπει να ληφθούν το ταχύτερο δυνατό, έτσι ώστε η χώρα να αποµακρυνθεί οριστικά από τον κίνδυνο εξόδου από την Ευρωζωνη.

Το µήνυµα αυτό αφορούσε τους κυβερνητικούς του εταίρους, τους υπουργούς αλλά και τους βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση και οι οποίοι στο τέλος θα κληθούν να στηρίξουν µε την ψήφο τους τα µέτρα της δηµοσιονοµικής προσαρµογής, αλλά και τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Διαπραγµατευτικό όπλο

Ο κ. Σαµαράς, ο οποίος έχει απόλυτη εικόνα για τα όσα διαδραµατίζονται στο προσκήνιο αλλά και στο παρασκήνιο, επιµένει ότι όλα µπορούν (και πρέπει) να έχουν τελειώσει µέσα στις επόµενες 30-40 ηµέρες, έτσι ώστε η χώρα να εκµεταλλευτεί τη µεταστροφή του κλίµατος στην Ευρώπη για τις προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών, αλλά και τις θετικές αλλαγές που υπάρχουν (µετά τις αποφάσεις Ντράγκι) για την πολιτική της Ευρωζώνης, συνολικά.


Ο στόχος που έχει θέσει είναι την ερχόµενη εβδοµάδα -µετά και τη νέα σύσκεψη του πρωθυπουργού µε τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη- να έχουν οριστικοποιηθεί πλήρως τα µέτρα και µέσα στον Οκτώβριο το αργότερο να έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή. Εφόσον αυτά συµβούν χωρίς άλλες καθυστερήσεις, τότε η τρόικα θα µπορεί να ετοιµάσει το ταχύτερο την έκθεσή της και βάσει αυτής η Ελλάδα να πάρει τα 31,5 δισ. ευρώ που αποτελούν την επόµενη δόση, αλλά και ίδιος ο πρωθυπουργός να διεκδικήσει και να πετύχει στη σύνοδο κορυφής της 18ης Οκτωβρίου την επιµήκυνση -κατά δύο έτη- του χρόνου δηµοσιονοµικής προσαρµογής.

Ο κ. Σαµαράς εκτιµά ότι οι ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ έχουν κατανοήσει πλήρως την ανάγκη να ληφθούν άµεσα οι αποφάσεις και υπάρχει -θεωρεί- απόλυτη σύµπνοια σε ό,τι αφορά τους στόχους που έχουν τεθεί αλλά και τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί.

Στο Μέγαρο Μαξίµου αντιλαµβάνονται ότι χρειάζονται ειδικοί χειρισµοί από τους ηγέτες τους ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, αλλά πιστεύουν ότι και αυτή η τακτική δεν µπορεί να αποτελέσει (προσωρινό) ανάχωµα τόσο σε ό,τι αφορά τη λήψη των δύσκολων αποφάσεων όσο και την υλοποίηση της συγκεκριµένης πολιτικής.

Να προλάβει τις αντιδράσεις

Είναι χαρακτηριστικό πως σε ό,τι αφορά το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, στενότατος συνεργάτης του πρωθυπουργού εξέφραζε -µιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής»- ότι όσο παρατείνεται η συζήτηση για τα µέτρα τόσο θα πληθαίνουν οι αντιδράσεις των βουλευτών και θα εντείνεται ο εκνευρισµός στην ελληνική κοινωνία.

«Οσο το ταχύτερο κλείσουµε τις εκκρεµότητες τόσο το καλύτερο, µε δεδοµένο ότι το µεγαλύτερο ποσοστό της δόσης-µαµούθ θα δοθεί στο εσωτερικό και θα υπάρξει ένα κλίµα ανάκαµψης της ελληνικής οικονοµίας, γεγονός που µε τη σειρά του θα προκαλέσει µετά από καιρό µια µικρή αισιοδοξία ότι πλησιάζουµε το τέλος µιας δύσκολης προσπάθειας », προσέθετε το ίδιο πρόσωπο.

Στο Μέγαρο Μαξίµου θεωρούν ότι εκτός από τα ποσά που θα δοθούν στις τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους, τα 4 δισ. που θα δοθούν για να καλυφθεί το µεγαλύτερο µέρος των οφειλών του Δηµοσίου προς τους ιδιώτες θα δώσουν ανάσες στην αγορά και θα βελτιώσουν τη ρευστότητα στην αγορά. Ωστόσο, όπως επισηµαίνουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, το θέµα δεν είναι µόνον ταµειακό, καθώς η θετική έκθεση της τρόικας θα αποµακρύνει οριστικά τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ, γεγονός που θα τονώσει την αξιοπιστία της Ελλάδας και θα βοηθήσει αποφασιστικά τόσο στις αποκρατικοποιήσεις όσο και στις επενδύσεις.

Γι' αυτόν τον λόγο η έκκληση του κ. Σαµαρά για υιοθέτηση ταχύτερων ρυθµών στην υλοποίηση της πολιτικής της κυβέρνησης δεν αφορά µόνον τους κυβερνητικούς του εταίρους αλλά και τους υπουργούς.

Ο πρωθυπουργός θέλει να «τρέξουν» θέµατα που αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις, τον τραπεζικό τοµέα, την αναδιάρθρωση της δηµόσιας διοίκησης. Δεν είναι τυχαίο ότι ξεκίνησε ήδη η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη αντίστοιχες διαδικασίες για τη ΔΕΠΑ, τη ΔΕΣΦΑ, τα Κρατικά Λαχεία και τον Ιππόδροµο.

Η κυβέρνηση θεωρεί εφικτό τον στόχο να έχουν υπάρξει τουλάχιστον δύο κεντρικές ιδιωτικοποιήσεις µέχρι το τέλος του έτους, κάτι που εάν συνδυαστεί µε τις δύο µεγάλες επενδύσεις που έχει προαναγγείλει ήδη ο κ. Κ. Χατζηδάκης, µιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας της ΝΔ την προηγούµενη Τετάρτη, θα βοηθήσουν αποφασιστικά στην αποκατάσταση του κλίµατος εµπιστοσύνης στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό, καθώς θα είναι οι πρώτες -µετά τρία χρόνια- κινήσεις σε αυτά τα πεδία. Επικεφαλής αυτής της προσπάθειας θα τεθούν οι κ. Στουρνάρας και Χατζηδάκης και επίσης οι κ. Μανιτάκης, Στυλιανίδης και Βολουδάκης, που θα αναλάβουν τα θέµατα της δηµόσιας διοίκησης και των ΟΤΑ.

Οι τράπεζες

Αποτελέσµατα, ειδικά στο µείζον θέµα του χρόνου απονοµής της δικαιοσύνης, περιµένει ο κ. Σαµαράς και από τον κ. Αντ. Ρουπακιώτη, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι οι κινητοποιήσεις των δικαστών µπορεί να «φρενάρουν» την όλη προσπάθεια που καταβάλλεται.

Επίσης, στο Μέγαρο Μαξίµου αναµένουν ακόµη και εντός του Σεπτεµβρίου να υπάρξουν αλλαγές στο τραπεζικό τοπίο, ενώ πιο δύσκολη αναµένεται να είναι η µάχη για τον δηµόσιο τοµέα.

Τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίµου θέλουν, αµέσως µόλις ολοκληρωθεί (και ψηφιστεί) το πακέτο των 11,5 δισ., να ξεφύγουν από τη λεγόµενη… «µετρολογία» και το άγχος της δόσης του δανείου και να προωθηθεί το πρόγραµµα των διαρθρωτικών αλλαγών αλλά και διαφόρων επιλόγων που δεν συνδέονται απαραίτητα µε τα δηµοσιονοµικά (όπως π.χ. η καταπολέµηση της εγκληµατικότητας, ο περιορισµός της διαφθοράς στο Δηµόσιο και της γραφειοκρατίας κ.λπ.).

Νέος κύκλος επαφών

Θέλει να «κλειδώσει» την επιµήκυνση

O πρωθυπουργός θα συνεχίσει και το επόµενο διάστηµα τις επαφές του µε οµολόγους του των χωρών-µελών της ΕΕ, προκειµένου να «κλειδώσει» πριν από τη σύνοδο κορυφής το θέµα της επιµήκυνσης. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ίσως και το ερχόµενο Σαββατοκύριακο να µεταβεί στη Ρώµη προκειµένου να συναντήσει τον κ. Μ. Μόντι, ενώ εκκρεµεί και η συνάντησή του µε την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ. Ο κ. Σαµαράς, πριν από τη σύνοδο κορυφής, θα έχει νέες επαφές µε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μπαρόζο και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου Χ. Ροµπάι, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέο ραντεβού µε τη Γερµανίδα καγκελάριο Ανγκ. Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρ. Ολάντ.

Σε αυτές τις συναντήσεις είναι βέβαιο ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός θα εµφανιστεί πιο ισχυρός, καθώς θα έχει αποφασίσει για τα µέτρα, θα τα έχει «περάσει» πιθανότατα από τη Βουλή και θα έχει δώσει απτά δείγµατα γραφής -µέσω της προώθησης των αποκρατικοποιήσεων, της αλλαγής του φορολογικού νόµου αλλά και της υιοθέτησης πολιτικής προσέλκυσης επενδύσεων- της στρατηγικής που θέλει να ακολουθήσει. Οπως δηλώνουν µέλη της κυβέρνησης, αυτά τα ραντεβού δεν θα είναι το ίδιο δύσκολα µε εκείνα που έκανε στις αρχές του φθινοπώρου… Ο υπουργός Οικονοµικών Γ. Στουρνάρας θα έχει επίσης συναντήσεις µε τους οµολόγους του και θα τους κρατά ενήµερους για την πορεία των αλλαγών που προωθούνται.
ethnos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ