2012-09-17 11:14:04
Φωτογραφία για Δημόσιο: Όχι απολύσεις, συνταξιοδοτήσεις
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιμένει ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις υπαλλήλων και ο συνολικός αριθμός των 150.000 αποχωρήσεων έως το 2105 θα προέλθει μόνο από συνταξιοδοτήσεις.

Με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, οι κανονικές αποχωρήσεις θα ανέλθουν στις 180.000.

Να σημειωθεί ότι μόνο το 2011 μειώθηκε κατά 50.000 ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ για το τρέχον έτος υπάρχει πρόβλεψη για περαιτέρω μείωση κατά 30.000.

Παράλληλα, με το μοντέλο της συνταξιοδοτικής ωρίμασης, όπου θα δοθεί η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών χρόνων, αναμένεται πως θα προέλθει μία δεξαμενή άλλων 40.000 υπαλλήλων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στις 220.000.

Ο χορός της ατιμωρησίας καλά κρατεί

Σε τουλάχιστον 3.000 ανέρχονται οι επίορκοι υπάλληλοι που παραμένουν στις θέσεις τους, εκμεταλλευόμενοι το καθεστώς ατιμωρησίας που επικρατεί στο Δημόσιο.


Κορυφαίο παράδειγμα, σύμφωνα με την "Ημερησία", είναι και η πρόσφατη διαπίστωση των καθυστερήσεων στη σύσταση των Πειθαρχικών Συμβουλίων που προέβλεπε ο νόμος Ραγκούση.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκης έκανε γνωστό από το βήμα της Βουλής ότι τα νέα πειθαρχικά που έπρεπε να έχουν αρχίσει να λειτουργούν από τις 14 Ιουνίου τελικώς -ναι μεν έχουν συσταθεί σε 14 από τα 15 υπουργεία- ωστόσο δεν έχουν ακόμη συγκροτηθεί, δηλαδή δεν έχει γίνει επιλογή των μελών τους και κατά συνέπεια δεν έχουν αρχίσει να λειτουργούν.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αφαίρεση από τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή της αρμοδιότητας που είχε να ασκεί ενστάσεις κατά αποφάσεων πειθαρχικών συμβουλίων, είναι προφανές ότι θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη έξαρση της διαφθοράς.

Υπενθυμίζεται πως βάσει του νέου νόμου η δυνατότητα ένστασης παρέχεται εκτός από τον υπουργό, και στα οικεία πειθαρχικά όργανα (δημάρχους, περιφερειάρχες, προέδρους ΝΠΔΔ, κ.λπ.) οι οποίοι όμως σε ελάχιστες περιπτώσεις έχουν κάνει χρήση.

Είναι χαρακτηριστικό πως από τον Μάρτιο που ξεκίνησε η ισχύς του σχετικού νόμου, ελάχιστες ενστάσεις έχουν ασκηθεί.

Αντιθέτως, ο ΓΕΔΔ μόνο την περασμένη χρονιά από τις 1.900 πειθαρχικές αποφάσεις που εξέδωσαν τα αρμόδια όργανα και κοινοποιήθηκαν στο Γραφείο του υπέβαλε ένσταση για 186 περιπτώσεις, προκειμένου να κριθούν εκ νέου από το ανώτερο πειθαρχικό όργανο.

Ο λόγος απλός. Είτε είχαν επιβληθεί υπερβολικά επιεικείς ποινές, είτε υπήρξε μη ορθή εκτίμηση αποδεικτικών στοιχείων, ή -ακόμη χειρότερα- παντελής απουσία αιτιολόγησης των πειθαρχικών αποφάσεων.
nooz.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ