2012-09-17 13:06:04
Φωτογραφία για Οι προτάσεις του τουριστικού κλάδου για τις αλλαγές στον επενδυτικό νόμο
Στις τράπεζες θα ανατεθεί ο ρόλος του ελέγχου και της αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων, που θα εντάσσονται στον επενδυτικό νόμο, με στόχο να μειωθεί η γραφειοκρατία αλλά και να παταχθούν φαινόμενα διαφθοράς, τα οποία αναδείχθηκαν πρόσφατα μέσα από καταγγελίες επιχειρηματιών για χρηματισμό των αξιολογητών, προκειμένου να δοθούν οι επιχορηγήσεις της επένδυσης.

Την πρόθεση αυτή γνωστοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης στις συναντήσεις που είχε με τις ηγεσίες του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), στις οποίες συζητήθηκαν οι επικείμενες τροποποιήσεις του επενδυτικού νόμου. Το ζήτημα αυτό εξετάζεται από νομικής πλευράς και εκτιμάται ότι θα βρεθεί η φόρμουλα, ώστε να ανατεθεί ο ρόλος του ελέγχου και της αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων «κατευθείαν» στις τράπεζες, οι οποίες, έτσι και αλλιώς, στις δανειοδοτούμενες επενδύσεις παρεμβαίνουν σε «δεύτερο χρόνο». Η παραπάνω ρύθμιση, βεβαίως, θα αφορά στο σύνολο των επενδύσεων, που θα εντάσσονται στον νόμο και όχι μόνο τις τουριστικές.


ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΡΩΝ

Σχετικά με το πλαίσιο κινήτρων για τις τουριστικές επενδύσεις, οι εκπρόσωποι του κλάδου ζήτησαν κατ' αρχήν να δοθεί χρονική παράταση σε όσες επενδύσεις εντάχθηκαν στον νόμο και δεν ολοκληρώθηκαν ακόμη ελλείψει χορήγησης των επιδοτήσεων και παγώματος του τραπεζικού δανεισμού τα τελευταία χρόνια. Ζητείται, επίσης, η εξόφληση των οφειλών του κράτους στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις (επιδοτήσεις από την ολοκλήρωση της επένδυσης και επιστροφή ΦΠΑ).

Η κοινή θέση των ξενοδοχειακών φορέων ως προς τις αλλαγές του επενδυτικού νόμου είναι να συνεχισθεί ο επιδοτούμενος ολοκληρωμένος εκσυγχρονισμός των υπαρχουσών ξενοδοχειακών μονάδων και αυτήν τη φορά να ενταχθούν και οι μονάδες του ενός αστέρα, υπό την προϋπόθεση ότι μετά την ανακαίνιση θα προαχθούν στην κατηγορία των 2 αστέρων. Με τις προηγούμενες ρυθμίσεις δινόταν η δυνατότητα ένταξης στον νόμο των επενδύσεων εκσυγχρονισμού των μονάδων 2 αστέρων, εφόσον με τα έργα αναβαθμιστούν στην κατηγορία των 3 αστέρων.

ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΠΕΠ

Με δεδομένο, επίσης, ότι τα κονδύλια για επιχορηγήσεις στις νέες επενδύσεις θα είναι περιορισμένα, οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων ζητούν να επιτραπεί η υπαγωγή στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) των επενδύσεων για ξενοδοχειακές μονάδες 4 και 5 αστέρων. Επισημαίνεται ότι οι φοροαπαλλαγές, που προβλέπει ο ισχύων νόμος, δεν λειτούργησαν στις ξενοδοχειακές επενδύσεις. Αλλωστε, οι περισσότερες ξενοδοχειακές επενδύσεις καταγράφουν ζημιές επί μακρόν και, ως εκ τούτου, η φοροαπαλλαγή δεν «λέει» τίποτα στους επενδυτές.

Η γενική γραμμή, πάντως, των τουριστικών φορέων είναι: Κανένα κίνητρο για νέα ξενοδοχεία στις περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση κλινών. Τέτοιες περιοχές είναι η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Κρήτη, η Ρόδος, η Κως, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Κέρκυρα. Τα κίνητρα πρέπει να παραμείνουν για ίδρυση ξενοδοχείων υψηλών κατηγοριών στις περιοχές, όπου κρίνεται αναγκαίο για την αναβάθμιση της περιοχής και το επιτρέπει η ζήτηση (π.χ. Ηπειρος, νησιά Β. Αιγαίου, Θεσσαλία - Σποράδες, Θράκη, Κυκλάδες, Α. Μακεδονία, Πελοπόννησος, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Κάρπαθος).

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΞΕΕ

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) ερευνά αυτήν την εποχή τις επενδύσεις, που ολοκληρώθηκαν τα τελευταία χρόνια και ποια επενδυτικά σχέδια εντάχθηκαν με τον νόμο Χρυσοχοΐδη, ώστε να στοιχειοθετήσει τις θέσεις του για τις τροποποιήσεις του επενδυτικού νόμου. Η βασική του «αρχή», ως προς το θέμα, πάντως, «διέπεται» από την ακόλουθη διαπίστωση μελέτης, που διενήργησε προ διετίας το δικό του Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων:

«Η ασκηθείσα πολιτική ενίσχυσης της τουριστικής καταλυματικής υποδομής της χώρας είχε ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα σπατάλη πόρων, αναποτελεσματικότητα. Οδήγησε στην υπερσυγκέντρωση ξενοδοχειακού δυναμικού σε τέσσερις μόνο περιοχές της χώρας (Κρήτη, νησιά Ν. Αιγαίου, Ιόνια νησιά και Αττική). Ο υπολογισμός της πλεονάζουσας ποσότητας καταλυματικού δυναμικού, αποκαλύπτει ότι το διαθέσιμο καταλυματικό δυναμικό υπερβαίνει κατά 184% την τρέχουσα ζήτηση, χωρίς συνυπολογισμό της ποσότητας κλινών των ενοικιαζόμενων δωματίων. Αυτό σημαίνει ότι η εφικτή παραγωγική δυναμικότητα του αποθέματος ξενοδοχειακών κλινών ανέρχεται σε διανυκτερεύσεις της τάξεως των 182.114.639. Ο αριθμός αυτός είναι ικανός να καλύψει αυξανόμενη ζήτηση δεκατεσσάρων ετών, με μέσο ετήσιο ρυθμό αυξήσεως της τάξεως του 8%! Το συμπέρασμα είναι μονοσήμαντο: Υπάρχει μεγάλη πλεονάζουσα καταλυματική δυναμικότητα, ακόμη και με το παρόν εποχικό πρότυπο».

Οι διαπιστώσεις που αναδύονται από τη συγκριτική αξιολόγηση βασικών χαρακτηριστικών του καταλυματικού δυναμικού, όπως είναι το μέγεθος και η κατηγορία, τονίζεται σε αυτήν τη μελέτη του ΙΤΕΠ για τους αναπτυξιακούς νόμους, οδηγούν σε καίριας σημασίας συμπεράσματα και συνεπαγόμενα για την κατεύθυνση της τουριστικής πολιτικής. Συνεπάγεται «η ανάγκη δραστικού αναπροσανατολισμού της πολιτικής κινήτρων, κατάλληλα δομημένων περιφερειακά, τα οποία να προάγουν την ποιότητα και παράλληλα να απομειώνουν την υπερβάλλουσα προσφορά, κυρίως στα χαμηλής ποιότητας καταλύματα». Πρόκειται, προφανώς, καταλήγει η μελέτη, για πολιτική που «αναγκαία πρέπει να συνδυαστεί με μέτρα επηρεασμού της ζήτησης εποχικά αλλά και περιφερειακά, προκειμένου να δημιουργηθούν οι κρίσιμες μάζες για τη σώρευση δραστηριοτήτων και αποφυγή μη αναγκαίων απαξιώσεων επενδεδυμένου κεφαλαίου».

Από την επεξεργασία του συνόλου των επενδυτικών σχεδίων που υπήχθησαν στον Αναπτυξιακό Νόμο 3299/2004, για την περίοδο Μάιος 2005 - Ιούλιος 2008 (όταν και γίνονταν επενδύσεις...), προέκυψαν οι παρακάτω διαπιστώσεις:

Πρώτον, για μία ακόμη φορά οι περιοχές που προσέλκυσαν την πλειονότητα των επενδύσεων είναι εκείνες που έχουν ήδη αναπτυχθεί τουριστικά.

Δεύτερον, το μεγαλύτερο μέρος των επενδυτικών σχεδίων αφορά κατά κύριο λόγο εκσυγχρονισμό ξενοδοχείου ή ίδρυση και επέκταση των ξενοδοχειακών μονάδων.

Τρίτον, στις Περιφέρειες Κρήτης, Ν. Αιγαίου, Ιονίων νήσων, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου, Ηπείρου και Β. Αιγαίου ευνοήθηκε η δημιουργία κλινών κατηγορίας 4 και 5 αστέρων, ενώ στις υπόλοιπες Περιφέρειες της Ελλάδας, δηλαδή στη Δυτική Μακεδονία και στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη ευνοήθηκε η δημιουργία κλινών 3 αστέρων.

Η απόσυρση των παλαιών ξενοδοχείων

Σχετικά με την απόσυρση των παλαιών ξενοδοχειακών κτιρίων δρομολογείται ήδη πιλοτικά από την υπουργό Τουρισμού κυρια Ολγα Κεφαλογιάννη η απόσυρση τέτοιων μονάδων σε μία ή δύο περιοχές της χώρας με φθίνουσα ζήτηση σε τουριστικά καταλύματα. Οι φορείς περιμένουν τις εκτελεστικές και διοικητικές πράξεις, που θα εκδοθούν σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ. Η θέση, που έχει υποστηριχθεί στο παρελθόν από το ΞΕΕ για την απόσυρση των παλαιών και εγκαταλελειμμένων ξενοδοχειακών κτιρίων, είναι: Η δυνατότητα αλλαγής χρήσης στα εντός σχεδίου κι εκτός οικισμού τέτοια ξενοδοχεία ή η μετατροπή των εντός κι εκτός σχεδίου ξενοδοχείων σε θεματικά. Με τον νόμο Γερουλάνου δίνεται η δυνατότητα γκρεμίσματος και η ανέγερση επιπλωμένων κατοικιών ή επαύλεων, με υποχρεωτική επένδυση σε εγκατάσταση ειδικής τουριστικής υποδοχής (ψυχαγωγίας, αθλητισ?ού κ.λπ.), εφόσον κάτι τέτοιο δεν απαγορεύεται από τις χρήσεις γης στην περιοχή του τουριστικού καταλύματος.

iliaoikonomia.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ