2012-09-17 20:23:03
Φωτογραφία για Δικαστές και εισαγγελείς αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων
Με δυναμικές κινητοποιήσεις αλλά και περαιτέρω κλιμάκωσή τους, απαντούν δικαστές και εισαγγελείς στην άκαμπτη, όπως χαρακτηρίζουν τη στάση της κυβέρνησης να επιμένει στις νέες περικοπές των αποδοχών τους. Σύσσωμος ο δικαστικός κόσμος, όπως τονίστηκε στη δεύτερη μέσα σε λίγες ημέρες πανδικαστική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε, είναι αποφασισμένος να αντιδράσει στις νέες αυτές μειώσεις των αποδοχών τους που οδηγούν, όπως είπαν, στην απαξίωση του θεσμού της Δικαιοσύνης.

Η πρώτη ημέρα, άλλωστε, του νέου δικαστικού έτους βρήκε τους δικαστικούς λειτουργούς σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και τα δικαστήρια να έχουν ουσιαστικά «νεκρώσει», εικόνα που αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου (στο Ελεγκτικό Συνέδριο θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Οκτωβρίου).

Φορώντας συμβολικά την τήβεννο της αρεοπαγίτου, η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου- Χριστοφίλου έδωσε το στίγμα των προθέσεων τους, προαναγγέλλοντας σειρά προσφυγών στα δικαστήρια κατά των νέων μειώσεων:


«Επιμένει η Κυβέρνηση να αγνοεί ότι το άρθρο 88, παρ. 2 του Συντάγματος, επιβάλλει να εξασφαλίζονται στους Δικαστικούς Λειτουργούς αποδοχές ανάλογες με το Λειτούργημά τους, δηλαδή αποδοχές που θα επιτρέπουν αξιοπρεπή διαβίωση , ώστε να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία τους και να θωρακίζονται απέναντι σε πιέσεις και παρεμβάσεις. Επιμένει η Κυβέρνηση να αγνοεί τις βασικές αρχές του Συνταγματικού Δικαίου, που ορίζουν το ισότιμο των Δικαστικών Λειτουργών με τους Λειτουργούς των άλλων δύο Εξουσιών (Νομοθετικής και Εκτελεστικής). Εάν εξακολουθήσει να επιμένει να αγνοεί τις ανωτέρω Συνταγματικές επιταγές είμαστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε τα Συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά μας, ακολουθώντας τις νόμιμες διαδικασίες και είμαστε αποφασισμένοι όλοι να ασκήσουμε τις σχετικές αγωγές».

Αναφερόμενη στις μειώσεις που φτάνουν ήδη το 38% η κ. Θάνου δήλωσε:

«Οι Δικαστές καλύπτουν με δικές τους δαπάνες τα έξοδα για την διατήρηση ιδιαίτερου χώρου γραφείου και βιβλιοθήκης, στην κατοικία τους, καλύπτουν με δικές τους δαπάνες τα έξοδα για computer, αναλώσιμα, γραφική ύλη, για τις συνδρομές σε νομικά περιοδικά και σε τράπεζες νομικών πληροφοριών, καλύπτουν με δικές τους δαπάνες τα έξοδα για τις μετακινήσεις τους και για τη διαμονή τους, κατά τις μεταθέσεις ή τις αποσπάσεις, σε πόλεις άλλες, εκτός της οικογενειακής του εγκατάστασης, ενώ, σημειωτέον κωλύονται να υπηρετήσουν στον τόπο καταγωγής τους, όπου θα απέφευγαν πιθανότατα τα αντίστοιχα έξοδα και επίσης απαγορεύεται, σύμφωνα με το Σύνταγμα (και ορθώς) να ασκήσουν οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα. Επομένως, οι αποδοχές εκ του Λειτουργήματός τους είναι το μόνο εισόδημα των Δικαστών».

Η κ. Θάνου πάντως, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα χρήματα που χάνει το κράτος από τη συνέχιση των κινητοποιήσεων τους, αφού είναι γνωστό πως η Δικαιοσύνη λειτουργεί ως παράγων κοινωνικής σταθερότητας αλλά και «ως εισπρακτικός μηχανισμός, ο οποίος εισφέρει μεγάλα έσοδα στο Κράτος (ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα εισπραττόμενα ποσά από δικαστικά έξοδα και ποινές μόνον από το Εφετείο Αθηνών είναι, κατά μέσο όρο, 1.400.000 ευρώ ετησίως και τα αντίστοιχα βεβαιούμενα στις Οικον. Εφορίες ποσά, μόνον από το ίδιο Δικαστήριο είναι 15.000.000 ευρώ ετησίως). Τα δε, ποσά από την ίδια αιτία, από όλα τα Δικαστήρια της χώρας είναι τουλάχιστον τριπλάσια. Πλέον του εισπραττόμενου δικαστικού ενσήμου, για την συζήτηση των αγωγών, των παραβόλων, κ.λπ.».

Πρόταση Γλέζου για κατάργηση του υπουργείου Δικαιοσύνης

Στην πανδικαστική συγκέντρωση παρόντες ήταν ο Μανώλης Γλέζος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και αντιπροσωπεία των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Αίσθηση προκάλεσε πάντως η αποστροφή του κ.Γλέζου πως «αποτελεί αντινομία να υπάρχει υπουργείο Δικαιοσύνη αφού η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι ανεξάρτητη και να μην εποπτεύεται από πολιτικό πρόσωπο» καθώς και η άποψή που εξέφρασε πώς «δεν καταλαβαίνω πως ο παλιός φίλος μου ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέχεται να αντιποιεί την δικαστική εξουσία».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ρούσσος Παπαδάκης άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των δικαστικών κινητοποιήσεων, ενώ ο πρόεδρος των Διοικητικών Δικαστών Γιώργος Φαλτσέτος είπε πως «οι αποδοχές ενός Παρέδρου θα φτάσουν να είναι 1000 ευρώ και ενός Πρωτοδίκη 1800 ευρώ, με το 50-60% των δικαστών να είναι Πρωτοδίκες. Αυτές είναι οι …πλουσιοπάροχες αποδοχές». Πρότεινε δε να υπάρξει μια επιτροπή με τη συμμετοχή του προέδρου της Βουλής, των κομμάτων και των επικεφαλής των δικαστηρίων της χώρας και κάθε χρόνο να καθορίζουν το μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών».

Το ψήφισμα

Στο ψήφισμα της πανδικαστικής συγκέντρωσης αναφέρεται:

Καλούμε την Πολιτεία, να μην αποστεί από την υποχρέωση που έχει να κατοχυρώνει την προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των Δικαστικών Λειτουργών, όπως αυτή μέχρι σήμερα περιγράφεται από το Σύνταγμα και τον Οργανισμό Δικαστηρίων.

Το Σύνταγμα (αρθρ. 88, παρ.2 και 99) επιβάλλει ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση των Δικαστικών Λειτουργών, ανάλογη με τη φύση του Λειτουργήματός τους και ανάλογη με τη σπουδαιότητα και τις μεγάλες ευθύνες των καθηκόντων τους. Προστατεύει, έτσι, και την ανεξαρτησία του Δικαστή απέναντι σε τυχόν πιέσεις ή παρεμβάσεις. Οι Δικαστικοί Λειτουργοί είναι ισότιμοι κατά το Σύνταγμα με τους λειτουργούς των άλλων δύο εξουσιών του Κράτους και συνεπώς οι συνολικές καθαρές αποδοχές τους, μπορούν να συγκρίνονται μόνο με τις αποδοχές εκείνων, από τις οποίες, όμως, διαχρονικά υπολείπονται ακόμη και πριν από τις μειώσεις της τελευταίας διετίας.

Ζητούμε από την Πολιτεία, να σεβαστεί την συνταγματική επιταγή για ισοτιμία και ισοκυρία των τριών Λειτουργιών του Κράτους , με την διατήρηση τουλάχιστον της υφιστάμενης σήμερα μισθολογικής κατάστασης των Δικαστικών Λειτουργών, την οποία είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε.

Δηλώνουμε και πάλι, ότι η σχεδιαζόμενη νέα δραστική μείωση των αποδοχών μας, θα μας οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση των αντιδράσεων μας, με σκοπό να προστατεύσουμε τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά μας αλλά και να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του θεσμού της Δικαιοσύνης.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχθούμε ούτε την υποβάθμιση των Δικαστικών Λειτουργών, ούτε και την υποβάθμιση της απονομής της Δικαιοσύνης, σε βάρος του Πολίτη, τα οποία θα αποτρέψουμε με κάθε νόμιμο τρόπο.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ