2012-09-18 16:39:23
Φωτογραφία για Συρία: Οι ισλαμιστές λεηλατούν ελληνιστικά μνημεία....Λεηλασίες αρχαιοτήτων  ακολουθούν τις πολεμικές συγκρούσεις
Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται τα ελληνιστικά μνημεία της Συρίας, από τις ορδές των βάρβαρων ισλαμιστών. Μετά την Ορθοδοξία χτυπιέται και ο Ελληνισμός, και η ελληνική κυβέρνηση τους στηρίζει κιόλας.

Στη Συρία λεηλατούνται τα μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού, παρόλο που η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τη σύληση και την λαθραία διακίνηση των αρχαιοτήτων, τις οποίες οι ένοπλοι δράστες ανταλλάσσουν με όπλα. Ο πόλεμος στη Συρία, προκάλεσε τραγικό ξέσπασμα στην μαύρη αγορά αρχαιοτήτων.

Η Συρία έχει περίπου 10.000 πολιτιστικά μνημεία. Οι συλητές καταστρέφουν κυρίως εκείνα τα μνημεία, που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τα μεγάλα κατοικημένα σημεία, όπου αισθάνονται μεγαλύτερη ελευθερία.

Αλλά δεν λεηλατούν μόνο οι ένοπλοι μισθοφόροι-κυνηγοί του εύκολου κέρδους, αλλά και οι επαγγελματίες λαθρέμποροι. Υπάρχουν στη Συρία πολύτιμα αντικείμενα της μεσαιωνικής, της ρωμαϊκής και της ελληνιστικής περιόδου. Σήμερα εκεί δρουν χιλιάδες μαχητές, μαζί και από τις χώρες εντατικής λεηλασίας των αρχαιολογικών συλλογών του Ιράκ, του Αφγανιστάν και της Λιβύης, όπου, κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων είχαν λεηλατηθεί σχεδόν όλα τα εθνικά μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι.


Το λαθρεμπόριο των ιστορικών αξιών είναι πρόβλημα, που επιδεινώνεται όλο και περισσότερο τις ασταθείς περιόδους. Έτσι ήταν στο Ιράκ και στη Λιβύη. Έτσι γίνεται σήμερα και στη Συρία. Εννοείται ότι οι εστίες πολιτιστικής κληρονομιάς πρέπει να διαφυλάσσονται προσεχτικά και με ασφάλεια. Αλλά τώρα μάλλον, πολύ λίγα μπορούν να προστατευθούν με επιτυχία.

Είναι πιθανό ότι τις συριακές πολιτιστικές αξίες, που δεν έχουν ακόμη βομβαρδιστεί και λεηλατηθεί, τις περιμένει η τύχη των ιρακινών παρόμοιων αντικειμένων, πολλά από τα οποία έπαψαν απλώς να υπάρχουν.

Έτσι οι καταστροφές σπουδαίων αρχαιολογικών χώρων είναι πολλές και δυστυχώς θα αποδειχθούν πολύ μεγαλύτερες όταν φθάσει η στιγμή της καταμέτρησης των απωλειών. Ο βομβαρδισμός της πόλης Χαλέπι από τις κυβερνητικές δυνάμεις με ρίψεις πυραύλων από ελικόπτερα δεν μπορεί παρά να έχει προκαλέσει καταστροφές και στα ονομαστά μνημεία της ενώ η άλλη αρχαία πόλη η Παλμύρα εκτός από τα ανταλλασσόμενα πυρά βρίσκεται και στο έλεος των αρχαιοκαπήλων, που όπως φαίνεται από τις διεθνείς καταγγελίες λεηλατούν τις αφύλακτες αρχαιότητες.

Το Χαλέπι ωστόσο, το οποίο περιλαμβάνεται στο Κατάλογο Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1986 διαθέτει κληρονομιά, που πάει πίσω στην 5η π. Χ. χιλιετία με μνημεία που δημιούργησαν οι μεγαλύτεροι αρχαίοι πολιτισμοί: των Χετταίων, των Ασσυρίων, των Σελευκιδών του Μεγάλου Αλεξάνδρου (οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν την πόλη Βέροια), των Ρωμαίων, των Βυζαντινών και αργότερα των Ομμεϋάδων και Αγιουβιδών χαλιφών, των Μογγόλων, των Μαμελούκων και των Οθωμανών. Πριν από τον πόλεμο άλλωστε πολλά μνημεία του είχαν αναστηλωθεί και το 2006 είχε ονομαστεί από τον Ισλαμικό Επιστημονικό και Εκπαιδευτικό Οργανισμό ως «Η πρωτεύουσα του ισλαμικού πολιτισμού». Σήμερα όμως η αρχαία ακρόπολη είναι κατειλημμένη από στρατιώτες και ως εκ τούτου βομβαρδίζεται από τους αντιπάλους αφού, όπως συνέβαινε και στην αρχαιότητα, βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο. Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκεται επομένως ο χεττιτικός ναός του Θεού των Θυελλών, ηλικίας τριών χιλιάδων ετών, αφού η προστασία του, όπως έχουν αναφέρει οι γερμανοί ανασκαφείς είναι μόνον κάποια σακιά άμμου.

Λαθρανασκαφείς και αρχαιοκάπηλοι επιδίδονται στο μεταξύ, σε πρωτοφανείς συλήσεις αρχαιοτήτων από ναούς και τάφους της Παλμύρας (επίσης στον κατάλογο της UNESCO) με την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά: Ναός του Ηλίου, επιτάφιοι πύργοι τριών έως πέντε ορόφων, ρωμαϊκό θέατρο, δρόμοι, κατοικίες και επιγραφές, όπως οι δίγλωσσες (στην ελληνική και παλμυρική διάλεκτο). Λεηλασίες ψηφιδωτών και κιονοκράνων γίνονται και στην ρωμαϊκή ακρόπολη της Απάμειας ενώ τανκ του συριακού στρατού έκαναν... παρέλαση στις ρωμαϊκές στοές της πόλης.

Στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ανήκει και το Κάστρο των Ιπποτών (Crac des chevaliers) κτισμένο τον 12ο -13ο αιώνα από τους Σταυροφόρους πάνω σε ένα λόφο ύψους 650 μέτρων κοντά στις πεδιάδες Χομς, κατά μήκος του μοναδικού δρόμου από την Αντιόχεια προς τη Βηρυτό και τη Μεσόγειο. Πρόκειται μάλιστα για τον σπουδαιότερο δείγμα μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής, το οποίο πρόλαβε ο πόλεμος τη στιγμή ακριβώς της αναστήλωσής του. Με την αποχώρηση των επιστημόνων όμως μετατράπηκε σε στρατώνα «Να σεβαστούν και να προστατέψουν τη μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά της Συρίας, που αποτελεί πηγή ταυτότητας και ολοκλήρωσης για τους ανθρώπους της και να συμμορφωθούν στις διεθνείς τους υποχρεώσεις στον τομέα του πολιτισμού», αναφέρεται στην έκκληση της UNESCO προς τα δύο μέρη, που έγινε προ ημερών. Ειδικά για τον Χαλέπι εξάλλου το ICOMOS δημοσίευσε αναφορά όπου λέγεται ότι: «Είμαστε βαθιά προβληματισμένοι για τους κινδύνους οποιασδήποτε ισχυρής σύγκρουσης που μπορεί να απειλήσει τον Χώρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς του Χαλεπιού και την υπόλοιπη πλούσια κληρονομιά της πόλης». Αλλά ποιος μπορεί να τους ακούσει.

Να ασκηθούν πιέσεις από όλους αυτούς που υποστηρίζουν τους "δημοκρατικούς" "εξεγερμένους" να κρατάνε τα χέρια τους μακριά από τα Μνημεία της Ανθρωπότητας, και να τους ξεκαθαρίσουν ότι θα τιμωρούνται ως εγκληματίες πολέμου.

Εκτός αν η Νέα Τάξη Πραγμάτων θέλει να ξαναγράψει την ιστορία και όλα αυτά τα μνημεία την εμποδίζουν να το πράξει οπότε θα προτιμούσε να μην υπήρχαν................--> -->
Eglimatikotita
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ