2012-09-19 07:44:03
Φωτογραφία για Η κρίση θέλει... άλλη θέρμανση
Ο τομέας των κτιρίων στη χώρα μας είναι, μαζί με τις μεταφορές, πρωταθλητής στην κατανάλωση ενέργειας. Στην πρώτη γραμμή της κατανάλωσης ενέργειας... από τα ελληνικά νοικοκυριά βρίσκεται φυσικά η θέρμανση, η οποία υπολογίζεται ότι φτάνει στο 60% επί των συνολικών ενεργειακών αναγκών της χώρας. Κύριος λόγος είναι η παλαιότητα των κτιρίων στις πόλεις, αλλά και η «κακή» ενεργειακή συμπεριφορά των πολιτών, που έχει μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ταυτόχρονα επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα, από την κατανάλωση θερμικής ενέργειας η ετήσια εκπομπή αερίων ρύπων ανά πολυκατοικία φτάνει τους 98,3 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, τους 0,19 τόνους διοξειδίου του θείου, τους 0,06 τόνους μονοξειδίου του άνθρακα, τους 0,06 τόνους οξειδίου του αζώτου, και τους 0,005 τόνους μεθανίου.

Βάσει του σημερινού ενεργειακού μείγματος της χώρας, τα ηνία στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατέχει η καύση λιγνίτη, με 278 κιλά CO2 ανά γιγατζάουλ, τη δεύτερη θέση κατέχει το πετρέλαιο με 74 κιλά και τρίτο στη λίστα έρχεται το φυσικό αέριο, με 56 κιλά CO2 ανά γιγατζάουλ.


Ποια είναι η λύση; Εκτός από κάποιες βασικές οικολογικές αρχές που πρέπει να ακολουθεί ο καταναλωτής κατά τους κρύους μήνες του χειμώνα -όπως ρύθμιση θερμοστάτη στους 19-20 βαθμούς Κελσίου, που οδηγεί σε 7% εξοικονόμηση ενέργειας, αποφυγή τοποθέτησης καλυμμάτων και ρούχων πάνω στα σώματα θέρμανσης, συχνή εξαέρωση των σωμάτων, σβήσιμο των καλοριφέρ στους χώρους που δεν χρησιμοποιούνται κ.λπ.- η σημερινή κατάσταση επιβάλλει τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και για τη θέρμανση.

Εξάλλου, τα προϊόντα εναλλακτικής θέρμανσης είναι πλέον διαθέσιμα και στην ελληνική αγορά: τα ενεργειακά τζάκια και οι σόμπες, οι αντλίες θερμότητας, οι θερμοπομποί και τα πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης, κερδίζουν διαρκώς έδαφος προς όφελος του περιβάλλοντος.

Ενδεικτικά, μια γεωθερμική αντλία καταναλώνει συνήθως γύρω στο 30% της ενέργειας που αποδίδει, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ αποφεύγονται εκπομπές 3,8 τόνων διοξειδίου του άνθρακα. Αντίστοιχα ένα ενεργειακό τζάκι αξιοποιεί το 70%-85% της θερμογόνου απόδοσης του ξύλου και γλιτώνει την ατμόσφαιρα από 4,5 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ