2012-09-19 10:08:52
Πραγματοποιείται σήμερα το 2ο Ελληνοκινεζικό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας (Hellenic– Chinese Business Partnering Conference 2012) που διοργανώνουν το Ινστιτούτο Κομφούκιος Αθηνών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (BCI/ΟΠΑ) και το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Στο Συνέδριο με τίτλο: «Επιχειρηματικές Ευκαιρίες: Ιδιωτικοποιήσεις και Επενδύσεις στην Ελλάδα» εξετάζονται οι μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, η πορεία και οι επιτυχίες του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής αλλά και οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης επιτυχία του προγράμματος. Στο επίκεντρο βρίσκονται επίσης, οι δυνατότητες επιχειρηματικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών καθώς και οι επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται στο νέο οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα.
Τον εναρκτήριο χαιρετισμό της εκδήλωσης απεύθυναν ο κ. Δημήτριος Καρδαράς και η κα Yang Xiuqin Συν-διευθυντές του Ινστιτούτου Κομφούκιος Αθηνών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Ινστιτούτου Κομφούκιος Αθηνών και Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Κωνσταντίνος Γάτσιος στο χαιρετισμό του σημείωσε ότι η ελληνική κρίση είναι εν πολλοίς αυτοτελής και ενδογενής. «Θα εκδηλωνόταν ούτως ή άλλως ανεξαρτήτως της υπαρκτής ευρωπαϊκής κρίσης, αν και η αντιμετώπισή της θα ήταν ασφαλώς ευκολότερη χωρίς την τελευταία» ανέφερε. «Είναι πρωταρχικής σημασίας», συνέχισε ο κ. Γάτσιος, «για το μέλλον της οικονομίας και της χώρας η ταχεία και ραγδαία μεταφορά πόρων από τους προστατευόμενους τομείς των διεθνώς μη εμπορευσίμων στους τομείς των διεθνώς εμπορευσίμων αγαθών και υπηρεσιών με ανταγωνιστικούς όρους. Το Συνέδριο αυτό συμβάλλει στην ενίσχυση των προσπαθειών των ελλήνων επιχειρηματιών που κατευθύνουν τις προσπάθειές τους στην παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων».
Στο χαιρετισμό του ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Du Qiwen, υπογράμμισε ότι η μακρά φιλία μεταξύ Κίνας και Ελλάδας αποτελεί στέρεα βάση για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών. Αναγνώρισε δε, τις μεγάλες προσπάθειες της Ελλάδας τονίζοντας: «Οι Έλληνες φίλοι μας πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουμε πλήρη επίγνωση των επώδυνων προσπαθειών που καταβάλουν και θέλουμε να γνωρίζουν ότι στην προσπάθεια αυτή δεν βρίσκονται μόνοι». Κλείνοντας, εξέφρασε τις ευχές του στην Ελληνική Κυβέρνηση για επιτυχία στην προσπάθεια υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
Ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) κ. Ραφαήλ Μωϋσής στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας και στις επιπτώσεις της ύφεσης. Ο κ. Μωϋσής υπογράμμισε ότι ήδη έχουν καταγραφεί τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης του οικονομικού κλίματος, ενώ τόνισε την κεντρική σημασία των αποκρατικοποιήσεων και ευρύτερα των επενδύσεων, στην προσπάθεια αντιστροφής της έντονα πτωτικής πορείας της οικονομίας. «Μια μέτρια αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων από το 2013 και μετά, οδηγεί σε σημαντικούς ρυθμούς μεγέθυνσης του ΑΕΠ, που μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2020 μπορεί να έχουν αναπληρώσει σχεδόν ολοκληρωτικά της απώλειες της περιόδου της ύφεσης», τόνισε χαρακτηριστικά.
Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο Υπουργός Οικονομικών Καθηγητής Γιάννης Στουρνάρας. Ο Υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διατηρήσει την χώρα στην Ευρωζώνη, τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης αλλά και τις μεγάλες προκλήσεις που παραμένουν εμπρός μας κυρίως στο σκέλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, αντανακλώντας την επιθυμία της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι με το πρόγραμμα και τους στόχους του», τόνισε. Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε, ότι μέχρι τώρα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε ορισμένα πεδία (αγορά εργασίας, κοινωνική ασφάλιση, οδικές μεταφορές, κρουαζιέρα, υγεία, το άνοιγμα των επαγγελμάτων και των αγορών) ήταν σημαντικές, ωστόσο, είχαμε πολύ μέτρια αποτελέσματα, όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις. «Είχαμε σοβαρές καθυστερήσεις στο πρόγραμμα προσαρμογής, λόγω δύο εκλογικών αναμετρήσεων, αλλά όχι μεγάλο πρόβλημα στον προϋπολογισμό, παρά το μέγεθος της απροσδόκητης πτώσης της οικονομίας. Ενεργήσαμε γρήγορα, μετά τις πρόσφατες εκλογές, πήραμε τα απαραίτητα μέτρα και είμαστε σίγουροι ότι ο προϋπολογισμός του 2012 είναι, σε γενικές γραμμές, σε καλό δρόμο», σημείωσε. Κλείνοντας, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι μέχρι το τέλος του 2012, περίπου τα 2/3 των προς επίτευξη στόχων για την δημοσιονομική εξυγίανση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας έχουν καλυφθεί. «Στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, θα ήταν κρίμα να χάσουμε αυτή την προσπάθεια», κατέληξε.
Ακολούθησε συζήτηση για τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις, το συντονισμό της οποίας είχε ο Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Απόστολος Φιλιππόπουλος. Στην παρέμβασή του, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Οικονομικός Σύμβουλος και Επικεφαλής Έρευνας του Ομίλου Eurobank Γκίκας Χαρδούβελης, υπογράμμισε την τεράστια πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί στη δημοσιονομική προσαρμογή, προσθέτοντας όμως ότι απαιτούνται και πρόσθετες περικοπές δαπανών. Ο κ. Χαρδούβελης υπογράμμισε ότι τα επιτεύγματα της Ελλάδας στην κατεύθυνση της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και της δημοσιονομικής εξυγίανσης, και μάλιστα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον, δείχνουν ότι η χώρα μπορεί να τα καταφέρει.
Ο Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Δ.Σ. και Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) Παναγιώτης Κορλίρας, σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και η μελλοντική της πορεία θα εξαρτηθεί από έναν αβέβαιο συνδυασμό οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών παραγόντων. «Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, όπου έχει ήδη διανυθεί το μεγαλύτερο μέρος της απαιτούμενης προσαρμογής, η συστράτευση όλων των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας, ιδιωτικών και δημόσιων, είναι το ζητούμενο ώστε η Ελλάδα να μπορέσει σύντομα να διαμορφώσει προοπτικές βιώσιμης οικονομικής μεγέθυνσης. Το εγχείρημα είναι μεν θεωρητικά εφικτό, αλλά στην πράξη απαιτεί πολιτική συνέπεια και κοινωνική συναίνεση», υπογράμμισε ο κ. Κορλίρας.
Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε συζήτηση με θέμα τις Επιχειρηματικές Ευκαιρίες στον Ελληνικό Δημόσιο Τομέα, τον συντονισμό της οποίας είχε ο κ. Παναγιώτης Βουρλούμης, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΙΟΒΕ.
Ο Πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου κ. Τάκης Αθανασόπουλος αναφέρθηκε στους στόχους και της προτεραιότητες του Ταμείου: «Οι συνεργάτες μου κι εγώ πιστεύουμε ότι στο ΤΑΙΠΕΔ μπορούμε να συγκεντρώσουμε σημαντικούς πόρους για να συμβάλουμε στη διαχείριση του δημοσίου χρέους της χώρας μας, μπορούμε να προσελκύσουμε ενδιαφέρουσες επενδυτικές προτάσεις και ιδιωτικά κεφάλαια στην Ελληνική Οικονομία, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι το έργο του ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να συνεισφέρει στη δημιουργία συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού σε βασικούς τομείς της οικονομικής μας δραστηριότητας». Σημείωσε ότι, το μέγα ζητούμενο είναι να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός που εξασφαλίζει οικονομική ανάπτυξη και βελτίωση της καθημερινότητας. Πρόσθεσε ότι το χαρτοφυλάκιο του Ταμείου περιλαμβάνει περιουσιακά στοιχεία που αφορούν στην αξιοποίηση γης, τις υποδομές και στο εταιρικό χαρτοφυλάκιο. Ο κ. Αθανασόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις δυνατότητες επανεκκίνησης της Ελληνικής Οικονομίας: «Η Ελλάδα μετά από 5 διαδοχικά χρόνια μεγάλης οικονομικής ύφεσης είναι έτοιμη να μπει στην μακρόχρονη περίοδο αδιάλειπτης οικονομικής ανόδου. Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν πολλές αυθεντικές ευκαιρίες για νέου τύπου τουριστική ανάπτυξη. Απλές και συντονισμένες κινήσεις από την Κυβέρνηση και το Ταμείο, μπορούν να αναβαθμίσουν το προσφερόμενο προϊόν. Επενδύσεις σε θέρετρα, γήπεδα γκολφ και μαρίνες θα συνυπάρξουν με επενδύσεις σε ξενοδοχεία και κατοικίες διακοπών. Μαζί με την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων σε λιμάνια, μαρίνες και αεροδρόμια, η Ελλάδα επανατοποθετείται στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Είναι προφανές ότι οι επενδύσεις αυτές απαιτούν σημαντικό χρόνο υλοποίησης και θα στηριχθούν εξαρχής από την Κυβέρνηση. Μόλις υπάρξει η σχετική επιχειρηματική συμφωνία για μια επένδυση το Ταμείο θα φροντίσει για την ταχεία απόκτηση των αδειών, ανάπτυξης και λειτουργίας αυτών των υποδομών». Κλείνοντας, ο κ. Αθανασόπουλος απεύθυνε πρόσκληση σε επενδυτές από την Κίνα που συμμερίζονται την αισιόδοξη άποψη της χώρας μας για το μέλλον.
Στην παρέμβασή του ο Δρ. Μιχαήλ Μασουράκης, Ανώτερος Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank και Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) υπογράμμισε τις ιστορικές αλλαγές που συντελούνται στην εγχώρια οικονομία και την αναδόμηση του μοντέλου λειτουργίας της πάνω σε σύγχρονες βάσεις. Σημείωσε ότι, σήμερα υπάρχει πλεονάζον δυναμικό στον δημόσιο τομέα: «οι διαρθρωτικές αλλαγές, συνεπώς, που εφαρμόζονται σήμερα αποσκοπούν ουσιαστικά στην απορρόφηση του πλεονάζοντος προσωπικού του δημοσίου από τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, που μετασχηματίζεται κάτω από την πίεση του διεθνούς ανταγωνισμού». Τόνισε ότι, ήδη γίνονται σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή υπογραμμίζοντας ότι όσο ταχύτερα γίνουν οι αλλαγές αυτές, τόσο, μικρότερη θα είναι η ένταση και η διάρκεια της ανεργίας στη μεταβατική περίοδο.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν και το απόγευμα όπου θα συζητηθούν:
- Οι Επενδυτικές Ευκαιρίες στον Ελληνικό Ιδιωτικό Τομέα
- Το Νομικό και Διαδικαστικό Πλαίσιο: Ιδιωτικοποιήσεις, ΣΔΙΤ, Συμβάσεις Παραχώρησης, Fast Track
- Ελληνοκινεζική Επιχειρηματική Συνεργασία
****************
Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου.
Χορηγοί της διοργάνωσης είναι οι εταιρείες Yingli Solar, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, Sky Solar, Viohalco, China Development Bank, ο Κινεζικός Εμπορικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας, το εστιατόριο East Pearl και ο Σύνδεσμος Κινέζων Γυναικών στην Ελλάδα.
Χορηγοί επικοινωνίας του Συνεδρίου είναι η εφημερίδα Καθημερινή, το kathimerini.gr, η Οικονομική Επιθεώρηση και το Business File.
______________
Οι ομιλίες και οι παρουσιάσεις του Συνεδρίου είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου www.hcbpc.com
Στο Συνέδριο με τίτλο: «Επιχειρηματικές Ευκαιρίες: Ιδιωτικοποιήσεις και Επενδύσεις στην Ελλάδα» εξετάζονται οι μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, η πορεία και οι επιτυχίες του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής αλλά και οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης επιτυχία του προγράμματος. Στο επίκεντρο βρίσκονται επίσης, οι δυνατότητες επιχειρηματικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών καθώς και οι επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται στο νέο οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα.
Τον εναρκτήριο χαιρετισμό της εκδήλωσης απεύθυναν ο κ. Δημήτριος Καρδαράς και η κα Yang Xiuqin Συν-διευθυντές του Ινστιτούτου Κομφούκιος Αθηνών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Ινστιτούτου Κομφούκιος Αθηνών και Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Κωνσταντίνος Γάτσιος στο χαιρετισμό του σημείωσε ότι η ελληνική κρίση είναι εν πολλοίς αυτοτελής και ενδογενής. «Θα εκδηλωνόταν ούτως ή άλλως ανεξαρτήτως της υπαρκτής ευρωπαϊκής κρίσης, αν και η αντιμετώπισή της θα ήταν ασφαλώς ευκολότερη χωρίς την τελευταία» ανέφερε. «Είναι πρωταρχικής σημασίας», συνέχισε ο κ. Γάτσιος, «για το μέλλον της οικονομίας και της χώρας η ταχεία και ραγδαία μεταφορά πόρων από τους προστατευόμενους τομείς των διεθνώς μη εμπορευσίμων στους τομείς των διεθνώς εμπορευσίμων αγαθών και υπηρεσιών με ανταγωνιστικούς όρους. Το Συνέδριο αυτό συμβάλλει στην ενίσχυση των προσπαθειών των ελλήνων επιχειρηματιών που κατευθύνουν τις προσπάθειές τους στην παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων».
Στο χαιρετισμό του ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Du Qiwen, υπογράμμισε ότι η μακρά φιλία μεταξύ Κίνας και Ελλάδας αποτελεί στέρεα βάση για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών. Αναγνώρισε δε, τις μεγάλες προσπάθειες της Ελλάδας τονίζοντας: «Οι Έλληνες φίλοι μας πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουμε πλήρη επίγνωση των επώδυνων προσπαθειών που καταβάλουν και θέλουμε να γνωρίζουν ότι στην προσπάθεια αυτή δεν βρίσκονται μόνοι». Κλείνοντας, εξέφρασε τις ευχές του στην Ελληνική Κυβέρνηση για επιτυχία στην προσπάθεια υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
Ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) κ. Ραφαήλ Μωϋσής στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας και στις επιπτώσεις της ύφεσης. Ο κ. Μωϋσής υπογράμμισε ότι ήδη έχουν καταγραφεί τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης του οικονομικού κλίματος, ενώ τόνισε την κεντρική σημασία των αποκρατικοποιήσεων και ευρύτερα των επενδύσεων, στην προσπάθεια αντιστροφής της έντονα πτωτικής πορείας της οικονομίας. «Μια μέτρια αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων από το 2013 και μετά, οδηγεί σε σημαντικούς ρυθμούς μεγέθυνσης του ΑΕΠ, που μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2020 μπορεί να έχουν αναπληρώσει σχεδόν ολοκληρωτικά της απώλειες της περιόδου της ύφεσης», τόνισε χαρακτηριστικά.
Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο Υπουργός Οικονομικών Καθηγητής Γιάννης Στουρνάρας. Ο Υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διατηρήσει την χώρα στην Ευρωζώνη, τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης αλλά και τις μεγάλες προκλήσεις που παραμένουν εμπρός μας κυρίως στο σκέλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, αντανακλώντας την επιθυμία της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι με το πρόγραμμα και τους στόχους του», τόνισε. Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε, ότι μέχρι τώρα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε ορισμένα πεδία (αγορά εργασίας, κοινωνική ασφάλιση, οδικές μεταφορές, κρουαζιέρα, υγεία, το άνοιγμα των επαγγελμάτων και των αγορών) ήταν σημαντικές, ωστόσο, είχαμε πολύ μέτρια αποτελέσματα, όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις. «Είχαμε σοβαρές καθυστερήσεις στο πρόγραμμα προσαρμογής, λόγω δύο εκλογικών αναμετρήσεων, αλλά όχι μεγάλο πρόβλημα στον προϋπολογισμό, παρά το μέγεθος της απροσδόκητης πτώσης της οικονομίας. Ενεργήσαμε γρήγορα, μετά τις πρόσφατες εκλογές, πήραμε τα απαραίτητα μέτρα και είμαστε σίγουροι ότι ο προϋπολογισμός του 2012 είναι, σε γενικές γραμμές, σε καλό δρόμο», σημείωσε. Κλείνοντας, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι μέχρι το τέλος του 2012, περίπου τα 2/3 των προς επίτευξη στόχων για την δημοσιονομική εξυγίανση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας έχουν καλυφθεί. «Στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, θα ήταν κρίμα να χάσουμε αυτή την προσπάθεια», κατέληξε.
Ακολούθησε συζήτηση για τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις, το συντονισμό της οποίας είχε ο Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Απόστολος Φιλιππόπουλος. Στην παρέμβασή του, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Οικονομικός Σύμβουλος και Επικεφαλής Έρευνας του Ομίλου Eurobank Γκίκας Χαρδούβελης, υπογράμμισε την τεράστια πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί στη δημοσιονομική προσαρμογή, προσθέτοντας όμως ότι απαιτούνται και πρόσθετες περικοπές δαπανών. Ο κ. Χαρδούβελης υπογράμμισε ότι τα επιτεύγματα της Ελλάδας στην κατεύθυνση της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και της δημοσιονομικής εξυγίανσης, και μάλιστα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον, δείχνουν ότι η χώρα μπορεί να τα καταφέρει.
Ο Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Δ.Σ. και Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) Παναγιώτης Κορλίρας, σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και η μελλοντική της πορεία θα εξαρτηθεί από έναν αβέβαιο συνδυασμό οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών παραγόντων. «Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, όπου έχει ήδη διανυθεί το μεγαλύτερο μέρος της απαιτούμενης προσαρμογής, η συστράτευση όλων των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας, ιδιωτικών και δημόσιων, είναι το ζητούμενο ώστε η Ελλάδα να μπορέσει σύντομα να διαμορφώσει προοπτικές βιώσιμης οικονομικής μεγέθυνσης. Το εγχείρημα είναι μεν θεωρητικά εφικτό, αλλά στην πράξη απαιτεί πολιτική συνέπεια και κοινωνική συναίνεση», υπογράμμισε ο κ. Κορλίρας.
Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε συζήτηση με θέμα τις Επιχειρηματικές Ευκαιρίες στον Ελληνικό Δημόσιο Τομέα, τον συντονισμό της οποίας είχε ο κ. Παναγιώτης Βουρλούμης, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΙΟΒΕ.
Ο Πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου κ. Τάκης Αθανασόπουλος αναφέρθηκε στους στόχους και της προτεραιότητες του Ταμείου: «Οι συνεργάτες μου κι εγώ πιστεύουμε ότι στο ΤΑΙΠΕΔ μπορούμε να συγκεντρώσουμε σημαντικούς πόρους για να συμβάλουμε στη διαχείριση του δημοσίου χρέους της χώρας μας, μπορούμε να προσελκύσουμε ενδιαφέρουσες επενδυτικές προτάσεις και ιδιωτικά κεφάλαια στην Ελληνική Οικονομία, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι το έργο του ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να συνεισφέρει στη δημιουργία συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού σε βασικούς τομείς της οικονομικής μας δραστηριότητας». Σημείωσε ότι, το μέγα ζητούμενο είναι να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός που εξασφαλίζει οικονομική ανάπτυξη και βελτίωση της καθημερινότητας. Πρόσθεσε ότι το χαρτοφυλάκιο του Ταμείου περιλαμβάνει περιουσιακά στοιχεία που αφορούν στην αξιοποίηση γης, τις υποδομές και στο εταιρικό χαρτοφυλάκιο. Ο κ. Αθανασόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις δυνατότητες επανεκκίνησης της Ελληνικής Οικονομίας: «Η Ελλάδα μετά από 5 διαδοχικά χρόνια μεγάλης οικονομικής ύφεσης είναι έτοιμη να μπει στην μακρόχρονη περίοδο αδιάλειπτης οικονομικής ανόδου. Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν πολλές αυθεντικές ευκαιρίες για νέου τύπου τουριστική ανάπτυξη. Απλές και συντονισμένες κινήσεις από την Κυβέρνηση και το Ταμείο, μπορούν να αναβαθμίσουν το προσφερόμενο προϊόν. Επενδύσεις σε θέρετρα, γήπεδα γκολφ και μαρίνες θα συνυπάρξουν με επενδύσεις σε ξενοδοχεία και κατοικίες διακοπών. Μαζί με την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων σε λιμάνια, μαρίνες και αεροδρόμια, η Ελλάδα επανατοποθετείται στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Είναι προφανές ότι οι επενδύσεις αυτές απαιτούν σημαντικό χρόνο υλοποίησης και θα στηριχθούν εξαρχής από την Κυβέρνηση. Μόλις υπάρξει η σχετική επιχειρηματική συμφωνία για μια επένδυση το Ταμείο θα φροντίσει για την ταχεία απόκτηση των αδειών, ανάπτυξης και λειτουργίας αυτών των υποδομών». Κλείνοντας, ο κ. Αθανασόπουλος απεύθυνε πρόσκληση σε επενδυτές από την Κίνα που συμμερίζονται την αισιόδοξη άποψη της χώρας μας για το μέλλον.
Στην παρέμβασή του ο Δρ. Μιχαήλ Μασουράκης, Ανώτερος Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank και Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) υπογράμμισε τις ιστορικές αλλαγές που συντελούνται στην εγχώρια οικονομία και την αναδόμηση του μοντέλου λειτουργίας της πάνω σε σύγχρονες βάσεις. Σημείωσε ότι, σήμερα υπάρχει πλεονάζον δυναμικό στον δημόσιο τομέα: «οι διαρθρωτικές αλλαγές, συνεπώς, που εφαρμόζονται σήμερα αποσκοπούν ουσιαστικά στην απορρόφηση του πλεονάζοντος προσωπικού του δημοσίου από τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, που μετασχηματίζεται κάτω από την πίεση του διεθνούς ανταγωνισμού». Τόνισε ότι, ήδη γίνονται σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή υπογραμμίζοντας ότι όσο ταχύτερα γίνουν οι αλλαγές αυτές, τόσο, μικρότερη θα είναι η ένταση και η διάρκεια της ανεργίας στη μεταβατική περίοδο.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν και το απόγευμα όπου θα συζητηθούν:
- Οι Επενδυτικές Ευκαιρίες στον Ελληνικό Ιδιωτικό Τομέα
- Το Νομικό και Διαδικαστικό Πλαίσιο: Ιδιωτικοποιήσεις, ΣΔΙΤ, Συμβάσεις Παραχώρησης, Fast Track
- Ελληνοκινεζική Επιχειρηματική Συνεργασία
****************
Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου.
Χορηγοί της διοργάνωσης είναι οι εταιρείες Yingli Solar, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, Sky Solar, Viohalco, China Development Bank, ο Κινεζικός Εμπορικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας, το εστιατόριο East Pearl και ο Σύνδεσμος Κινέζων Γυναικών στην Ελλάδα.
Χορηγοί επικοινωνίας του Συνεδρίου είναι η εφημερίδα Καθημερινή, το kathimerini.gr, η Οικονομική Επιθεώρηση και το Business File.
______________
Οι ομιλίες και οι παρουσιάσεις του Συνεδρίου είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου www.hcbpc.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Reuters: Γιατί η Μέρκελ κρατάει την Ελλάδα στο ευρώ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
''ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ'' ΓΙΑ ΤΟ VDSL ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΤΕ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ