2012-09-19 10:36:57
Φωτογραφία για Ξανά μπαρούτι μυρίζουν τα Πανεπιστήμια
Οι εκλογικές διαδικασίες στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ αποτελούν ευθύνη των διοικήσεων τους και η αποστολή πληθώρας ερωτημάτων προς το υπουργείο Παιδείας δεν είναι απαραίτητη, καθώς υπάρχουν οι νομικές τους υπηρεσίες. Αυτό απαντάει το υπουργείο Παιδείας στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας σχετικά με την εφαρμογή του νέου Νόμου Πλαισίου.

«Εάν ωστόσο, η γνώμη της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου κρίνεται απαραίτητη, το υποβαλλόμενο ερώτημα θα πρέπει να είναι σαφές και να εκτίθεται με πληρότητα σε κάθε περίπτωση συνοδευόμενο από τη γνώμη της ερωτώσας υπηρεσίας ή του οργάνου καθώς και τη γνώμη του ιδρύματος» αναφέρεται σε έγγραφο που υπογράφει ο γενικός γραμματέας του κ. Αθανάσιος Κυριαζής.

Το υπουργείο Παιδείας έστειλε στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, που δεν έχουν προκηρύξει ακόμη ημερομηνίες για την εκλογή των πρώτων μελών των νέων Συμβουλίων διοίκησης τους, έγγραφο στο οποίο δίνονται οι απαραίτητες Οδηγίες για την εφαρμογή του νέου Νόμου Πλαισίου.


Όπως είναι γνωστό, ο νέος Νόμος ορίζει ότι εάν δεν εκλεγούν τελικά τα πρώτα εσωτερικά μέλη των Συμβουλίων διοίκησης, θα τοποθετηθούν τελικά στις θέσεις αυτές οι αρχαιότεροι καθηγητές κάθε Ιδρύματος.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, «με αφορμή ερωτήματα που τέθηκαν στις υπηρεσίες μας και προκειμένου να καταστεί δυνατή η απρόσκοπτη και χωρίς ερμηνευτικά προβλήματα εφαρμογή των διατάξεων του θεσμικού πλαισίου για την ανώτατη εκπαίδευση όπως ισχύει, (ν. 4009/2011 και ν. 4076/2012)» ο κ. Κυριαζής έστειλε στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ τις ακόλουθες οδηγίες-διευκρινίσεις:

- Τα όργανα στα οποία παρατείνεται η θητεία των μελών τους (πρυτανικά συμβούλια κλπ) συνεχίζουν να λειτουργούν με την

υφιστάμενη κατά τον χρόνο λήξης της θητείας τους σύνθεση, με την επιφύλαξη των ενδεχόμενων σύννομων τροποποιήσεων (όπως για παράδειγμα η υπόδειξη νέων εκπροσώπων των κατηγοριών που συμμετέχουν, των φοιτητών κτλ).

- Ο θεσμός των Αντιπρυτάνεων εξακολουθεί υφιστάμενος. Προκειμένου ωστόσο να αντιμετωπιστεί το κενό που δημιουργείται ως αρμοδιότητες των αντιπρυτάνεων νοούνται οι αρμοδιότητες των προβλεπόμενων στην παρ. 17 του άρθρου 8 του ν. 4009/2011 αναπληρωτών πρυτάνεων.

- Το Συμβούλιο των ΑΕΙ λειτουργεί με τα εσωτερικά μέλη που έχουν εκλεγεί σε κάθε Ίδρυμα, έως την ανάδειξη του προέδρου και των λοιπών εξωτερικών μελών του, σε περίπτωση που η εκλογή των εξωτερικών μελών και των εκπροσώπων των φοιτητών αποβεί άγονη.

- Ως «άγονη» εκλογική διαδικασία, όπως έχει παγίως νομολογηθεί, νοείται η εκλογική διαδικασία η οποία δεν τελεσφορεί, δεν επιφέρει για οποιανδήποτε λόγο αποτέλεσμα ενώ ως αρχαιότεροι καθηγητές πρώτης βαθμίδας του Ιδρύματος νοούνται εκείνοι που έχουν το αρχαιότερο ΦΕΚ διορισμού στην βαθμίδα του Καθηγητή πρώτης βαθμίδας στο συγκεκριμένο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

- Κρίνεται σκόπιμο να επισημανθεί ότι ο διακριτός ρόλος των οργάνων διοίκησης των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθιστά μη επιτρεπτή τη σύμπτωση στο ίδιο πρόσωπο της ιδιότητας μέλους διαφορετικών μονοπρόσωπων ή συλλογικών οργάνων, διότι κατ' αυτόν τον τρόπο δεν διασφαλίζονται τα εχέγγυα αμερόληπτης κρίσης και λειτουργίας αυτών. Ως εκ τούτου υπό το πρίσμα των ως άνω διατάξεων προκύπτει ότι δεν είναι επιτρεπτή η κατοχή περισσότερων από μίας ιδιοτήτων (θέσεων ευθύνης), εκτός των περιπτώσεων που ρητά ορίζεται από το νόμο.

- Κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου η εκλογή του εκπροσώπου των φοιτητών γίνεται από το σύνολο των φοιτητών οι οποίοι ήταν ενεργοί κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του ν.4076/2012.

- Η Σύγκλητος των Ιδρυμάτων συγκροτείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στον νόμο. Διευκρινίζεται όμως ότι:: α) η αναφορά του εν λόγω εδαφίου σε μη ανανεούμενη θητεία αφορά στα Τμήματα και όχι στα πρόσωπα, β) η απόφαση του Πρύτανη με την οποία ορίζεται ο τρόπος καθορισμού της εκπροσώπησης των Προέδρων στη Σύγκλητο, εκδίδεται άπαξ. Είναι προφανές ότι δεν προβλέπεται νέα απόφαση λόγω ανάληψης καθηκόντων νέου Πρυτάνεως.

- Για την ανάδειξη Προέδρων των Τμημάτων δυνατότητα υποβολής υποψηφιοτήτων έχουν μόνο οι καθηγητές πρώτης βαθμίδας ή οι αναπληρωτές καθηγητές. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν καθηγητές των δύο πρώτων βαθμίδων ή δεν υπάρχουν υποψηφιότητες, ο Πρόεδρος του Τμήματος ορίζεται από τη Σύγκλητο μεταξύ των υπαρχόντων καθηγητών του Τμήματος με προτεραιότητα στις δύο πρώτες βαθμίδες και μέχρι τη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή. Ο Πρόεδρος του Τμήματος δε μπορεί να εκλεγεί για δεύτερη συνεχή θητεία.

- Η Γενική Συνέλευση Ειδικής Σύνθεσης εξακολουθεί να υφίσταται οπότε η παράταση της θητείας των μονομελών και συλλογικών οργάνων αφορά και το συγκεκριμένο όργανο.

- Επίκουροι καθηγητές με θητεία οι οποίοι υπηρετούσαν κατά τη δημοσίευση του ν.4009, που υπέβαλλαν αίτηση μετά την 1/7/2011, μπορούν ύστερα από συμπλήρωση τριετίας από τη δημοσίευση της πράξης διορισμού:

α. να υποβάλουν αίτηση για ανανέωση της θητείας τους

β. να ζητήσουν τη μονιμοποίησή τους στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή

ή γ. να ζητήσουν την εξέλιξή τους στην ανώτερη βαθμίδα.

- Με τον Ν.4009/2011 καταργήθηκε η βαθμίδα του Λέκτορα. Λέκτορες που υπηρετούν με θητεία ή έχουν εκλεγεί χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διορισμού τους, εφόσον υπέβαλλαν αίτηση για εξέλιξη μετά την 1/7/2011, μπορούν να ζητήσουν την εξέλιξή τους στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή οποτεδήποτε και μέχρι δύο φορές έως τη λήξη της επταετίας από τη δημοσίευση της πράξης διορισμού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Διευκρινίζεται ότι μετά την ψήφιση του ν. 4009/2011 και για αιτήσεις για εξέλιξη στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή μετά την 1/7/2011 δεν απαιτείται η συμπλήρωση τριετούς θητείας στην βαθμίδα του Λέκτορα.

«Δεδομένου ότι στο υπουργείο διαβιβάζεται πληθώρα ερωτημάτων σχετικά με την ερμηνεία του νέου νόμου» αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, «υπενθυμίζουμε τις υπ' αριθμ. 98002/Β1/25-9-2006 και Φ.122.1/5/4315/Β2/16-1-2012 (ΑΔΑ : ΒΟΝ59-Λ6Π) εγκυκλίους μας, στις οποίες επισημαίνουμε ότι η υπαγωγή των πραγματικών περιστατικών στον εκάστοτε εφαρμοστέο κανόνα δικαίου αποτελεί καθήκον των υπηρεσιών και των οργάνων των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα ανακύπτοντα ζητήματα με προσεκτική μελέτη των ισχυουσών διατάξεων και της υπάρχουσας σχετικής νομολογίας καθώς και της διαμορφωθείσας πρακτικής. Σε περίπτωση ερμηνευτικών δυσχερειών και αδυναμίας επίλυσης των θεμάτων τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα οφείλουν κατ' αρχήν να απευθύνονται στη νομική τους υπηρεσία. Εάν ωστόσο, η γνώμη της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου κρίνεται απαραίτητη, το υποβαλλόμενο ερώτημα θα πρέπει να είναι σαφές και να εκτίθεται με πληρότητα σε κάθε περίπτωση συνοδευόμενο από τη γνώμη της ερωτώσας υπηρεσίας ή του οργάνου καθώς και τη γνώμη του ιδρύματος».
tovima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Αν όχι εμείς ποιοί...
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Αν όχι εμείς ποιοί...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ