2012-09-19 20:51:04
Φωτογραφία για Δραματικές στιγμές για 200.000 οικογένειες με ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο Alzheimer
Την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012 στις 18:00 στο Σύνταγμα, πιο επίκαιρη, πιο αναγκαία από ποτέ, είναι η συμβολική πορεία (memory walk) με κεντρικό σύνθημα "Νόσος Alzheimer: την αντιμετωπίζουμε βήμα - βήμα", που διοργανώνεται για πέμπτη συνεχή χρονιά.

Είναι η ευκαιρία να διαμαρτυρηθούν όλοι όσοι νιώθουν το βάρος της περικοπής των δαπανών και την κατακρήμνιση της ψυχικής υγείας, είναι η κατάλληλη στιγμή να διεκδικήσουν δυναμικά τα δικαιώματα των ασθενών και των οικογενειών τους σε μια αξιοπρεπή ζωή.

Στη νόσο Alzheimer μαζί με τον ασθενή πάσχει όλη η οικογένεια. Στην Ελλάδα οι ασθενείς με άνοια φροντίζονται κατά 90% στο σπίτι από τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγοι, παιδιά, αδέλφια). Όμως οι ανάγκες των ανοϊκών ασθενών είναι πάρα πολλές με αποτέλεσμα να κλονίζεται η υγεία των φροντιστών, δυσκολεύονται να συμμετέχουν σε κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες , δεν έχουν ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό τους, διαλύεται η κοινωνική τους ζωή και φυσικά η οικονομική τους κατάσταση καταστρέφεται.


Κι όμως μόλις ένα χρόνο πριν, με ελπίδα και ανακούφιση έγινε αποδεκτή από φροντιστές, γιατρούς και όλους τους εμπλεκόμενους στην ψυχική υγεία η λειτουργία του προγράμματος Ψυχαργώς. Το Υπουργείο Οικονομίας όμως περιέκοψε κατά 45% τον προϋπολογισμό που είχε προβλεφθεί γι΄ αυτό με την ευθύνη των ΜΚΟ, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν ένα σημαντικό μέρος των υπηρεσιών ψυχικής υγείας του Δημόσιου Εθνικού Συστήματος Υγείας, δωρεάν.

Η πραγματικότητα για τους ασθενείς με Alzheimer και τις οικογένειές τους είναι ότι υπάρχουν εξειδικευμένες δομές και υπηρεσίες πρόνοιας και περίθαλψης. Δεν παρέχονται επιδόματα συμπαράστασης ακόμη και στα προχωρημένα στάδια της άνοιας όπως στη χώρα μας.

Αλλά και οι μονάδες φροντίδας που υπάρχουν, 2 ξενώνες, 8 Κέντρα Ημέρας και 2 υπηρεσίες Φροντίδας στο σπίτι, εξυπηρετούν ένα μικρό μόνο ποσοστό ατόμων με άνοια και των οικογενειών τους, δηλαδή 5.000 σε σύνολο 200.000 που υπάρχουν στην Ελλάδα. Αυτές οι δομές λειτουργούν με την ευθύνη των ΜΚΟ Εταιρειών Alzheimer στις παρακάτω πόλεις της Ελλάδος: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Χανιά, Ρόδος.

Η Πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών και της Ελληνικής Εταιρείας Άνοιας κυρία Παρασκευή Σακκά είπε πως «Στόχος των Εταιρειών Αλτσχάιμερ είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού, η υποστήριξη των ασθενών και των συγγενών τους, η κινητοποίηση και η συνεργασία των κοινωνικών φορέων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και την προαγωγή της ποιότητας ζωής των ασθενών και των φροντιστών τους» και προσκαλεί όλους να συμμετέχουν στην πορεία συμπαράστασης της Παρασκευής.

Από την άλλη μεριά, για την αντιμετώπιση της νόσου υπάρχουν νέες θεραπευτικές μέθοδοι με εκπληκτικά αποτελέσματα και σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες των ασθενών.

Η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer, καθηγήτρια του ΑΠΘ κυρία Μάγδα Τσολάκη είπε σχετικά πως «για τη συμπτωματική αντιμετώπιση της Νόσου Alzheimer, έχει αποδειχτεί με την ανάλυση όλων των κλινικών δοκιμών, ότι η ριβαστιγμίνη είναι η πλέον αποτελεσματική ως συμπτωματική αγωγή σε όλα τα στάδια της νόσου. Το αυτοκόλλητο της ριβαστιγμίνης έχει πολύ λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες από το γαστρεντερικό σύστημα απ’ ότι η από του στόματος θεραπεία, ενώ έχει την ίδια αποτελεσματικότητα, που είναι μεγαλύτερη από άλλους αναστολείς, σύμφωνα με μακροχρόνιες μελέτες».

Εκτός από την κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία, οι ειδικοί επισημαίνουν πως η παρακολούθηση των ασθενών κρίνεται απαραίτητη για την καλύτερη βοήθειά τους. Μέσω της τακτικής παρακολούθησης επιτυγχάνεται η καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου Alzheimer και κερδίζεται πολύτιμος και ποιοτικός χρόνος ζωής για τους ασθενείς.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ