2012-09-20 11:01:04
Φωτογραφία για Εξήντα ληστείες με λεία δέκα εκατομμύρια ευρώ
Οι ληστείες των τραπεζών μειώθηκαν κατά 80% αλλά η συνολική λεία των ληστών παραμένει η ίδια και κυμαίνεται γύρω στα δέκα εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Τα μέτρα φύλαξης των πιστωτικών ιδρυμάτων και η κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ δεν φαίνεται να έχει κανένα λογιστικό «αντίκρισμα» αφού τα χρήματα που καταλήγουν στα χέρια των κακοποιών είναι ακριβώς τα ίδια. Οι ληστρικές επιθέσεις έγιναν, πλέον, πιο οργανωμένες, με στόχους τα χρηματοκιβώτια των τραπεζών και τα ΑΤΜ. Αποτέλεσμα μια ιδιότυπη ανακατανομή των χρημάτων που αρπάζονται από τα τραπεζικά υποκαταστήματα.

Αυτό είναι το συμπέρασμα αξιωματούχων της ΕΛ.ΑΣ και στελεχών πιστωτικών ιδρυμάτων που ασχολούνται με την ανάλυση των ληστρικών επιθέσεων που γίνονται σε όλη την Ελλάδα. Μετά τα μέτρα ασφαλείας που υποχρεώθηκαν να λάβουν οι τράπεζες τα τελευταία χρόνια, υπήρξε ραγδαία μείωση των ληστειών. Το 2010 είχαν σημειωθεί σε όλη την χώρα περίπου 300 ληστείες τραπεζών και εφέτος οι ληστείες σε πιστωτικά ιδρύματα υπολογίζεται ότι θα περιορισθούν περίπου σε 60.


Ομως οι αρμόδιοι αξιωματικοί και υπάλληλοι διαπιστώνουν ότι αυτή η ραγδαία μείωση των ληστειών δεν σημαίνει ότι τα έσοδα των κακοποιών μειώνονται αλλά απλώς καταλήγουν σε λιγότερα χέρια.

Οπως αναφέρουν «οι συμμορίες του ενός-δύο ατόμων που κτυπούσαν μεμονωμένα και με χαρακτηριστική άνεση τις τράπεζες σαν να επισκέπτονται ένα κατάστημα της περιοχής, έχουν πλέον εξαφανισθεί. Η μείωση βεβαίως των ληστειών είναι κάτι πολύ σημαντικό για την αίσθηση ασφαλείας και ηρεμίας των τραπεζικών υπαλλήλων αλλά και των χιλιάδων πελατών των τραπεζών. Πλέον, όμως, τον κύριο ρόλο έχουν 4-5 ιδιαίτερα οργανωμένες και πολυμελείς συμμορίες κακοποιών, οι οποίοι έχουν καλάσνικοφ και κτυπούν με εντυπωσιακή οργάνωση υποκαταστήματα, κυρίως της επαρχίας, με λιγότερα μέτρα ασφαλείας. Αυτοί φέρεται να έχουν πληροφορίες ή να έχουν αναλύσει πως μεταφέρονται χρήματα στις τράπεζες, πότε τα χρηματοκιβώτια των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι ανοικτά και γεμάτα και κτυπούν με λείες που κυμαίνονται από 80.000 έως περισσότερο από ένα εκατομμύριο ευρώ. Παίρνουν μεγαλύτερο ρίσκο και θέλουν πιο αποδοτικές ληστείες. Οι πρόσφατες ληστείες στην Πελοπόννησο, στις Σπέτσες, στη Γλυφάδα, με κλεμμένα οχήματα που μετά πυρπολούνται, με ομηρίες υπαλλήλων, με ανατινάξεις ΑΤΜ και με στοχευμένες ενέργειες, είναι ενδεικτικές. Πλέον έφυγαν οι ληστές της "λιανικής" και εμφανίσθηκαν οι κακοποιοί "χονδρέμποροι"».

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις ο μέσος όρος της λείας των ληστών σε κάθε επίθεση το 2010 ήταν περίπου 30.000 ευρώ. Τώρα αυτό το ποσό έχει φθάσει στα 150.000 ευρώ, περίπου.

Πάντως στελέχη της ΕΛ.ΑΣ δηλώνουν εντυπωσιασμένα από την «απληστία» των οργανωμένων συμμοριών. Οπως αναφέρουν «κτυπούν μία τράπεζα και αρπάζουν 500.000 ευρώ και λίγες ημέρες αργότερα φαίνεται τα μέλη της ίδια συμμορίας να έχουν μοιρασθεί και ξοδέψει τα λεφτά αυτά και προχωρούν σε νέα ληστρική επίθεση με αντίστοιχους στόχους και λείες».

Οπως αναφέρουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ «το κύριο πρόβλημα, όμως, είναι ότι οι ολιγομελείς συμμορίες των κακοποιών, που δεν έχουν πλέον την δυνατότητα να διασπάσουν τα μέτρα ασφαλείας των τραπεζών ή να προχωρήσουν σε οργανωμένες ληστρικές επιθέσεις στην επαρχία, κτυπούν πιο ευάλωτους στόχους όπως καταστήματα, σούπερ μάρκετ και κυρίως σπίτια».
tovima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
3ο Ράλλυ Σπριντ Αιγίου
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
3ο Ράλλυ Σπριντ Αιγίου
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ