2012-09-20 11:11:17
Φωτογραφία για Οι 11 Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης
Τη δημιουργία μιας υπερκυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση συζητούν έντεκα ευρωπαϊκές χώρες - μεταξύ των οποίων οι πέντε από τις έξι μεγαλύτερες, πλην Βρετανίας - και προωθούν μεγάλες αλλαγές στην εξωτερική και την αμυντική πολιτική, με την πρόταση για ένα πανίσχυρο πανευρωπαϊκό υπουργείο Εξωτερικών, τη λήψη αποφάσεων με πλειοψηφία (ώστε να ξεπερνιούνται τα βέτο), τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού και ενιαίας αγοράς για τις αμυντικές βιομηχανίες της ΕΕ.

Εντεκα υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν την Παρασκευή ένα κείμενο «Για το μέλλον της Ευρώπης», χθες όμως ήλθαν στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες για τα σχέδια των κυβερνήσεων της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Δανίας, της Αυστρίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας και της Πολωνίας.

Η κίνηση της οποίας ηγούνται οι Γερμανοί, υιοθετεί τις πρόσφατες προτάσεις στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες για την άμεση εκλογή προέδρου της Ευρώπης, νέες σαρωτικές εξουσίες για το Ευρωκοινοβούλιο και πολλές άλλες αλλαγές. Την πρόταση για ευρωπαϊκό στρατό δεν την υποστηρίζουν και οι 11, υπάρχει όμως κοινή αναφορά για έναν νέο ευρωπαϊκό αστυνομικό οργανισμό που θα φυλάσσει τα εξωτερικά σύνορα της Ενωσης καθώς και η προοπτική για την καθιέρωση κοινής ευρωπαϊκής βίζας.


Η λεγόμενη «λέσχη του Βερολίνου», την πρωτοβουλία της οποίας είχε η Γερμανία και στην οποία τελικά εντάχθηκε και το Παρίσι όπως και άλλες εννέα χώρες της ΕΕ, στην τελική της πρόταση περιλαμβάνει τη μείωση του αριθμού των επιτρόπων και την παραχώρηση μεγαλύτερων εξουσιών στην Κομισιόν, η οποία θα μετατραπεί σε υπερκυβέρνηση της ΕΕ.

Το κείμενο διαμορφώθηκε όχι σε μία αλλά σε πολλές συναντήσεις της λεγόμενης Ομάδας Προβληματισμού, δηλαδή των υπουργών Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών μελών της Ενωσης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Ολλανδία) μαζί με την Ισπανία, την Αυστρία και την Πορτογαλία και δύο χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη: την Πολωνία και τη Δανία.

Η τελική πρόταση αποκρυσταλλώθηκε όμως την περασμένη Παρασκευή, σε συνεδρίαση του Ομίλου Προβληματισμού στη Βαρσοβία. Η πρόταση είναι ιδιαίτερα σημαντική όχι μόνο λόγω του ιδιαίτερου βάρους των συμμετεχόντων, αλλά κυρίως λόγω της στιγμής της ανακοίνωσής της - ενώ ο κόσμος αναρωτιέται αν η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε βήματα μετεξέλιξής της και επιλογής μεταξύ μεγαλύτερης «ομοσπονδιοποίησης» ή διάλυσης. Δηλαδή, περισσότερη Ευρώπη ή καθόλου.

ΜΗΝΥΜΑ ΜΠΑΡΟΖΟ.

Η πρόταση πάντως των 11 θυμίζει σε πολλούς αναλυτές το μοντέλο των ΗΠΑ και προκαλεί ανησυχίες σε κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Μάλιστα χθες, με άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έσπευσε να καθησυχάσει τη Βρετανία ότι δεν έχει σχέδιο για τη μετατροπή της ΕΕ σε ενιαίο ευρωπαϊκό ομόσπονδο κράτος. Την προηγούμενη εβδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, ο Μπαρόζο είπε: «Ας μη φοβόμαστε τις λέξεις: θα χρειαστεί να κινηθούμε προς μια ομοσπονδία. Αυτό χρειαζόμαστε. Αυτός είναι ο πολιτικός μας ορίζοντας.

Αυτό πρέπει να οδηγήσει το έργο μας τα επόμενα χρόνια». Χαρακτήρισε μάλιστα ειρωνικό το γεγονός ότι ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε κάνει με ομολόγους του σχέδια για μεγαλύτερη ενοποίηση της εξωτερικής πολιτικής, ενώ συστηματικά η Γερμανία έχει μπλοκάρει μέτρα ενοποίησης για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη.
Τα Νέα
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ