2012-09-20 13:40:22
Φωτογραφία για Εξαφάνιση του πάγου το καλοκαίρι στην Αρκτική μέσα σε 4 χρόνια.
Michel Alberganti

Ο Πίτρε Γουόνταμς (Peter Wadhams), του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, προβλέπει ότι ο πάγος το καλοκαίρι στην Αρκτική θα έχει εξαφανιστεί μέσα σε 4 χρόνια. 

Σε ηλεκτρονικό μήνυμα προς την εφημερίδα The Guardian , η οποία το ανέφερεστις 17 Σεπτεμβρίου 2012, γράφει: «Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον ένα φαινόμενο για το οποίο μπορούμε να κάνομε κάτι μέσα στις επόμενες δεκαετίες».

 Για τον ίδιο, δεν πρόκειται πλέον να αντιδράσουμε με προσπάθεια μείωσης των εκπομπών του CO2. Πιστεύει ότι θα πρέπει να περάσουμε στην επόμενη ταχύτητα και να εφαρμοστούν οι τεχνικές της γεωμηχανικής . Μεταξύ αυτών, υπάρχει αυτή της εκτόξευσης σωματιδίων στην ατμόσφαιρα για να αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου, η να γίνουν τα σύννεφα πιο λευκά ή να εξαπλωθούν  ορυκτά στους ωκεανούς ικανά να απορροφούν περισσότερο CO2. Χοντρικά, η ώρα δεν είναι πια για παθητικές μεθόδους, αλλά για άμεση δράση, ακόμη κι αν η τελευταία θέτει βάσιμες υποψίες ότι μπορεί να προκαλέσει καταστροφή χειρότερη από την υπερθέρμανση του πλανήτη.


2012, συρρίκνωση της τάξης του 500.000 τετ. χλμ. σε σχέση με το 2007

Ο Πίτρε Γουόνταμς έγινε γνωστός τα τελευταία χρόνια, χάρη στην ακρίβεια των προβλέψεων του για την εξέλιξη των πάγων της Αρκτικής. Πέρασε χρόνια να μετρήσει το πάχος τους σε υποβρύχια. Έτσι, ο ίδιος ανακοίνωσε τη θραύση του θερινού πάγου το 2007, όταν το εμβαδόν του πάγου έφθασε πράγματι στο ιστορικό ελάχιστο των 4.170.000 τετ. χλμ. Το 2012, αυτό το ρεκόρ θα ηττηθεί με επιπλέον συρρίκνωση άνω των 500.000 τετ. χλμ.,  με συνολικό εμβαδόν μόνο 3,5 εκατομμύρια τετ. χλμ.

Τέλος του πάγου κατά το 2015-2016

Για τον Πίτρε Γουόνταμς, αυτό το φαινόμενο είναι μια άμεση συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη. «Υπάρχει λιγότερος πάγος που δημιουργείται το χειμώνα και περισσότερος πάγος λιώνει το καλοκαίρι», λέει ο ίδιος. Το τελικό σημείο θραύσης εμφανίζεται όταν η θερινή τήξη υπερβαίνει το πάγωμα του χειμώνα».  «Είχα προβλέψει ότι αυτή η θραύση θα μπορούσε να συμβεί το 2015-2016. Ο Αρκτικός Ωκεανός θα είναι τότε εντελώς ελεύθερος από πάγο το καλοκαίρι (Αύγουστος-Σεπτέμβριος). Σήμερα είμαστε μάρτυρες της αρχής αυτής της θραύσης που πρέπει να ολοκληρωθεί γύρω από αυτές τις ημερομηνίες ». Σε 4 ή 5 χρόνια, λοιπόν, τέρμα στο πάγο το καλοκαίρι στην Αρκτική Απόψυξη του περμαφρόστ (permafrost)

Είναι δραματικό; Για τον Πίτρε Γουόνταμς είναι «τρομακτικό». Στις θετικές επιπτώσεις για τις μεταφορές και την πρόσβαση στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αντιτίθενται οι επιπτώσεις για την υπερθέρμανσης του πλανήτη. Δηλαδή μια επιτάχυνση του φαινομένου. 

«Όταν ο πάγος εξαφανίζεται το καλοκαίρι, ζεσταίνει ο ωκεανός (7 ° C το 2011) και αυξάνει την θερμοκρασία των ακτών. Η υφαλοκρηπίδα της Αρκτικής αποτελείται από περμαφρόστ, κατεψυγμένα ιζήματα από την τελευταία εποχή των παγετώνων. Όταν το νερό των ωκεανών θερμαίνεται, αυτά τα εδάφη, το περμαφρόστ, ξεπαγώνουν και απελευθερώνουν τεράστιες ποσοτήτες παγιδευμένου μεθανίου. Αυτό το ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου θα δώσει ώθηση στην υπερθέρμανση του πλανήτη».

Ο Jean Jouzel «σκεπτικός»

Τέτοιο καταστροφικό σενάριο στο στόμα ενός εμπειρογνώμονα μπορεί να δημιουργήσει... κρύο ιδρώτα. Ερωτηθείς από τη Globule et télescope, ο ειδικός στους πάγους Jean Jouzel δηλώνει «σκεπτικός σχετικά με τα συμπεράσματα του Πίτρε Γουόνταμς» σχετικά με τη περίοδο των 4 ετών. Τείνει να ακολουθήσει τους ερευνητές που «ποντάρουν σε μια εικοσαριά χρόνια». 

Μια επιπλέον παράταση της προθεσμίας που δεν είναι και τόσο μεγάλη. 

Θα είναι αρκετό όμως για να αντιδράσουμε; Και πώς να αντιδράσουμε;

Michel Alberganti

http://www.guardian.co.uk/environment/2012/sep/17/arctic-collapse-sea-ice?newsfeed=true

σεShare3
Πηγή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ