2012-09-20 18:58:22
Τα 12 ζώδια σε ρόλο καθηγητή Το νέο σχολικό έτος άρχισε και κάθε μικρό ή... μεγάλο παιδί έχει να αντιμετωπίσει νέες και ποικίλες προκλήσεις, μια εκ των οποίων είναι και η σχέση του με τον δάσκαλο ή τον καθηγητή που θα αναλάβει την μόρφωση του.
Κριός
Αψύς και «ψαρωτικός», έχει πάντα δίκιο και επιδιώκει να χώσει τις γνώσεις μέσα στα κεφάλια των μαθητών του, έστω κι αν χρειαστεί να τα... ανοίξει! Ακολουθώντας πρωτοποριακές μεθόδους διδασκαλίας που συχνά θυμίζουν εκπαίδευση στο «Μεγάλο Πεύκο», ξέρει να κρατάει το ενδιαφέρον και να τους έχει όλους στην τσίτα. Εκθειάζει τα «σαΐνια» της τάξης του αλλά αλίμονο σε όποιον ή όποια καταχωρηθεί ως «τούβλο», αφού θα την «ακούει» ανελλιπώς. Εξετάζει άτακτα -είτε προφορικά, είτε γραπτά- κι όλοι τρέμουν, αφού ποτέ δεν ξέρουν πότε θα «κτυπήσει».
Πλεονέκτημα για τον μαθητή: Αν αφήσεις στην αρχή καλές εντυπώσεις, τότε «δένεις το γάιδαρο σου» για όλη τη χρονιά.
Αγαπημένη φράση: Βγάλτε μια κόλα χαρτί!
Ταύρος
Υπομονετικός, μεθοδικός, επίμονος και θιασώτης του γνωστού «η επανάληψις, μήτηρ της μαθήσεως», είναι ιδανικός για τις «μικρές» τάξεις όπου μπαίνουν οι βάσεις της γνώσης και η διδακτέα ύλη είναι περιορισμένη. Στις μεγαλύτερες θα χάσει χρόνο με τους πιο αδύναμους μαθητές, μέχρι να μπουν κι αυτοί στο ρυθμό, μαθαίνοντας τα ίδια και τα όμοια. Το αποτέλεσμα είναι πως οι υπόλοιποι βαριούνται θανάσιμα και χάνουν το ενδιαφέρον τους, ενώ η όλη καθυστέρηση έχει σαν αποτέλεσμα να διδάσκεται μόνον η μισή διδακτέα ύλη. Απόλυτα προβλέψιμος, δεν αλλάζει τις συνήθειες του με τίποτα, κάτι που δημιουργεί μια αίσθηση ασφάλειας και σιγουριάς στους μαθητές που δεν νοιώθουν να απειλούνται από απρόβλεπτες καταστάσεις και κοιμούνται μακαρίως. Του αρέσει να έχει τους ίδιους μαθητές από την «πρώτη μικρή», μέχρι την αποφοίτηση τους αλλά το χειρότερο του είναι να πέσει σε τμήμα με «εξυπνάκηδες». Τότε «τα στυλώνει» κανονικά και τους αφήνει στην ίδια τάξη, ιδιαίτερα αν ο ίδιος πρόκειται του χρόνου να πάρει την επόμενη.
Πλεονέκτημα: Στις εξετάσεις βάζει σχεδόν πάντα τα ίδια θέματα.
Αγαπημένη φράση: Το καταλάβατε;
Δίδυμος
Ταυτόσημος με την πληροφορία, εμπλουτίζει τις γνώσεις των παιδιών μεταπηδώντας από την τυπική διδακτέα ύλη σε καθημερινά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η τελευταία γραμμή στη μόδα, το γκολ του Ολυμπιακού ή οι γυμνές φωτογραφίες της Κέητ Μίντλετον.
Ξέρει να κρατάει το ενδιαφέρον με τρυκ και παιχνίδια, ενώ ως λάτρης των σύγχρονων μέσων επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης έχει τους περισσότερους μαθητές του φίλους στο Facebook.
Όμως, αυτό το ανοικτό πνεύμα δεν πρέπει να παρεξηγηθεί. Διχασμένος, ως είθισται, από τη μια θα «παίζει σφαλιάρες» με τους μαθητές κι από την άλλη θα βάζει «κουλουράκια» εξαντλώντας την αυστηρότητα του.
Πλεονέκτημα: Αν αρχίσει να φλυαρεί, περνάει η ώρα και δεν εξετάζεται κανείς (yeah!)
Αγαπημένη φράση: Γιατί δεν μιλάς;
Καρκίνος
Η «μάνα» της τάξης. Ευαίσθητος και καλλιεργημένος ξέρει να κερδίζει την συμπάθεια των μαθητών του, διηγούμενος ιστορίες από το παρελθόν και τη ζωή του, ξεχνώντας έτσι συχνά να τους εξετάσει. Ιδανικός για τα Φιλολογικά και την Ιστορία, δίνει μεγάλη σημασία στα παιδιά με οικογενειακά ή ψυχολογικά προβλήματα, αναλαμβάνοντας ενίοτε την προστασία τους. Σταδιακά δημιουργεί την δική του «οικογένεια» αποτελούμενη από όσες και όσους κάνουν ιδιαίτερα στο σπίτι του, που για ευνόητους λόγους έχουν την αμέριστη συμπαράσταση του.
Πλεονέκτημα: Αν του κλαφτείς έχεις κερδίσει άνετα ένα εξεταστικό μορατόριουμ και τουλάχιστον δύο βαθμούς πάνω, στον έλεγχο.
Αγαπημένη φράση: Ποιό καλό παιδάκι θα μας πει;
Λέων
Γεννημένος παιδαγωγός αλλά και φιγουρατζής, μετατρέπει την αίθουσα διδασκαλίας σε θεατρική σκηνή, ώστε να εισπράττει αφειδώς το χειροκρότημα και τον θαυμασμό των μικρών αυλικών του.
Θα βάλει τα δυνατά του ώστε τα παιδιά να αγαπήσουν το μάθημα του και πολύ περισσότερο τον ίδιο.
Ενίοτε δεσποτικός αλλά και προστατευτικός, ξέρει πως να στηρίζει τους αδύναμους μαθητές και γίνεται εξαιρετικά χρήσιμος όταν ο οποιοσδήποτε θίξει την προσωπικότητα κάποιου εκ των μαθητών του. Μπαίνει μπροστά κι όποιον πάρει ο χάρος!
Πλεονέκτημα: Η λατρεία προς το πρόσωπο του είναι το καλύτερο διαβατήριο για την επόμενη τάξη.
Αγαπημένη φράση: Αστέρια μου!
Παρθένος
Συστηματικός, κρατάει το πρόγραμμα και τους τύπους, τόσο ώστε τουλάχιστον στα θεωρητικά μαθήματα να χάνει την ουσία. Αντίθετα, είναι ιδανικός σε γνωστικά αντικείμενα που βασίζονται σε τύπους κι εξισώσεις ή σε συγκεκριμένους κανόνες (ετυμολογία, συντακτικό). Συνήθως βομβαρδίζει τους μαθητές με λεπτομέρειες, λες και κάνουν μεταπτυχιακό στο M.I.T ή το Princeston. Παράλληλα, δίνει μεγάλη έμφαση στις λεπτομέρειες (ορθογραφία κλπ) και την τήρηση της τάξης (φυσικής τε νοητικής), θέματα που μετράνε πολύ στην βαθμολόγηση του. Αν για παράδειγμα ένα γραπτό είναι κάπως «τσαπατσούλικο» θα απορριφθεί πάραυτα. Το καλό είναι πως καλύπτει τις ελλείψεις της υπάρχουσας ύλης με λεπτομερείς και σαφείς σημειώσεις (αν δεν έχει ήδη γράψει εξάτομη εγκυκλοπαίδεια – βοήθημα), ενώ γενικά δεν κάνει διακρίσεις -παρά μόνον κρίσεις- ανάμεσα στους μαθητές.
Πλεονέκτημα: Εξετάζει, κρατώντας μια συγκεκριμένη σειρά στον κατάλογο κι έτσι όλοι ξέρουν πότε είναι η σειρά τους.
Αγαπημένη φράση: Γιατί δεν είναι καθαρός ο πίνακας;
Ζυγός
Πάντα συμπαθής, αφού ενδιαφέρεται περισσότερο για την διατήρηση των ισορροπιών μέσα στην τάξη, παρά για το ίδιο το μάθημα. Έτσι είναι καλός με τους μαθητές, άσχετα αν στο συμβούλιο καθηγητών κρατάει διαφορετική στάση. Ακραιφνής θιασώτης της δημοκρατίας, ποντάρει στους εκλεγμένους ή μη υπεύθυνους της τάξης (τον απουσιολόγο, τον πρόεδρο κλπ) που σε κάθε «στραβή» αναλαμβάνουν να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Όταν βαριέται, βάζει τους μαθητές να παραδίδουν, στο όνομα δήθεν του συλλογικού πνεύματος.
Πλεονέκτημα: Ακόμη κι αν δεν ξέρεις γρι, μπορείς να πιάσεις τουλάχιστον τη βάση, εφαρμόζοντας διπλωματικά τερτίπια. Αυτός σου βάζει 3 εσύ ζητάς 17 και παίρνεις 10. Απλά πράγματα...
Αγαπημένη φράση: Συμφωνείτε;
Σκορπιός
Καλός εκπαιδευτής ιδιαίτερα για «βατράχους» της Μ.Υ.Κ (Ο.Υ.Κ), είναι θιασώτης του «δεν υπάρχει δεν μπορώ αλλά δεν θέλω». Επίμονος, γνώστης μυστικών μεθόδων και άσσος στην προπαγάνδα ή τον έλεγχο του νου, είναι ιδανικός για να μετατρέψει έναν «κουμπούρα» σε σαΐνι. Αλίμονο όμως αν βάλει κάποιον στο μάτι, αφού θα πείσει και τους συναδέλφους του σε όλη την επικράτεια να τον ρίξουν στο πυρ το εξώτερον. Προτιμά κι αυτός να παίρνει τα παιδιά από τα μικράτα τους μέχρι να πάρουν το πτυχίο τους, αφού έτσι διατηρεί τον απόλυτο έλεγχο τους και επιπλέον μπορεί να υπερηφανεύεται κρυφά ότι «αυτός τα έφτιαξε». Για τα κατεστραμμένα βέβαια, ούτε λόγος να γίνεται...
Πλεονέκτημα: Αν είσαι πιστός ακόλουθος θα έχεις την αδιάκοπη και κρυφή υποστήριξη του, με θεμιτά και αθέμιτα μέσα.
Αγαπημένη φράση: Όποιος δεν ξέρει να το πει τώρα, μετά θα είναι πολύ αργά...
Τοξότης
Με χιούμορ και φιλική διάθεση ξέρει να δίνει μια γενική ιδέα του μαθήματος αλλά συχνά μόνον αυτή. Πηγαίνει από το ένα θέμα στο άλλο, πετώντας κατά διαστήματα διάφορες εξυπνάδες. Όποιο κι αν είναι το αντικείμενο του δίνει την εντύπωση ενός πανεπιστήμονα αλλά βέβαια βρίσκει και τα κάνει. Τελικά οι μαθητές του από όλον τον όγκο των διάσπαρτων γνώσεων συγκρατούν μόνον τα ανέκδοτα και τις πλάκες που έκαναν μαζί. Στην πραγματικότητα, παιδί κι αυτός, περιμένει πως και πως την πενθήμερη στο τέλος της χρονιάς για να ξεφαντώσει. Όταν βαριέται, βάζει πρόχειρο διαγώνισμα.
Πλεονέκτημα: Δεν πλήττεις ποτέ, ενώ κόβεσαι σπανίως.
Αγαπημένη φράση: Άντε, διάλλειμα τώρα!
Αιγόκερως
Αυστηρός και μεθοδικός έχει έναν και μόνο στόχο, την κορυφή που οφείλουν να «πατήσουν» όλοι οι μαθητές. Γι' αυτό και τους περνάει από διαρκή τεστ, θέτοντας και 2-3 ερωτήματα που την απάντηση τους γνωρίζει μόνον αυτός και -ίσως- ο Θεός, έτσι για να μην ξεχνάμε ποιός είναι το αφεντικό. Στην πραγματικότητα θα ήθελε να έχει μια τάξη-ελίτ, αποτελούμενη αποκλειστικά από επιμελείς και αριστούχους μαθητές. Οι χαβαλετζήδες και οι εξυπνάκηδες του «τη σπάνε», πολύ περισσότερο αν τον εκθέσουν στα μάτια των συναδέλφων του.
Εφαρμόζει δίκαια τον νόμο του ισχυροτέρου, κόβοντας όσους δεν έχουν τα προσόντα ή τις κατάλληλες «άκρες» με το Διευθυντή-Λυκειάρχη.
Πλεονέκτημα: Αν είσαι φιλόδοξος και υπάκουος θα σε προωθήσει «με χίλια».
Αγαπημένη φράση: Αύριο, με τον κηδεμόνα σου!
Υδροχόος
Ο «προχώ» δάσκαλος ή καθηγητής, που αρέσκεται συχνά να παραδίδει εκτός ύλης ή με high-tec μέσα.
Με αιχμή του δόρατος την πρωτοτυπία, δεν θέλει και πολύ για να μετατρέψει το μάθημα των Νέων Ελληνικών σε karaoke-rap- hip-hop, ενώ απέναντι σε εφήβους συζητά με άνεση τα διάφορα θέματα ταμπού, που συνήθως άπτονται της σεξουαλικότητας.
Στο τέλος βέβαια, εξετάζει αυστηρά πάνω στην ύλη του Υπουργείου κι ας μην την δίδαξε ποτέ.
Θιασώτης κι αυτός μιας πνευματικής ελίτ, έχει όμως τον δικό του τρόπο αξιολόγησης. Αρέσκεται στο να ρεζιλεύει τους καλούς -για τους άλλους- μαθητές, που όμως είναι «φύτουλες», ενώ από την άλλη πλευρά επαινεί κάθε «περιθωριακό» μαθητή, αρκεί να είναι εν δυνάμει κουλτουριάρης.
Συχνά παίζει με τις αντιδράσεις των μαθητών του, αιφνιδιάζοντας με τη συμπεριφορά του, αφού μέσα στις άδηλες προθέσεις του είναι η συγγραφή μιας πλήρους θεωρίας γύρω από την εκπαίδευση αλλά και η συλλογή ψυχαναλυτικού υλικού για τις επόμενες γενιές.
Πλεονέκτημα: Στα προφορικά, αν δεν ξέρεις τίποτα, μπορείς να αραδιάζεις διάφορες θεωρίες για το εκπαιδευτικό σύστημα, τις κοινωνικές διακρίσεις κλπ.
Αγαπημένη φράση: Υπάρχει όμως και μια διαφορετική διάσταση του θέματος...
Ιχθύς
Τυπικά επιθυμεί να μεταλαμπαδεύσει στο μαθητή το όραμα της γνώσης. Εντελώς πρακτικά όμως, τις περισσότερες φορές ο ρεαλιστικός στόχος του καταλήγει να είναι το να περάσει η ώρα, όσον το δυνατόν πιο ανώδυνα. Γι' αυτό δεν διστάζει να κάνει τα χατίρια των μαθητών ή να τους αποκοιμίζει με ιστοριούλες και παραμύθια. Η ησυχία είναι το Α και το Ω για την εύρυθμη λειτουργία της τάξης κι όσες ή όσοι δεν προσαρμόζονται, το... βρίσκουν στον έλεγχο!
Ιδανικός για τα θεωρητικά μαθήματα, είναι συνάμα ένας ευαίσθητος και ανθρωπιστής που ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για εκείνους τους μαθητές που αποτελούν μειονότητα ή αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα. Οι υπόλοιποι καλό είναι να απευθυνθούν σε άλλο καθηγητή.
Πλεονέκτημα: Μπορείς άνετα να κοιμάσαι την ώρα του μαθήματος.
Αγαπημένη φράση: Μια φορά κι έναν καιρό...
Aniwthoi
Κριός
Αψύς και «ψαρωτικός», έχει πάντα δίκιο και επιδιώκει να χώσει τις γνώσεις μέσα στα κεφάλια των μαθητών του, έστω κι αν χρειαστεί να τα... ανοίξει! Ακολουθώντας πρωτοποριακές μεθόδους διδασκαλίας που συχνά θυμίζουν εκπαίδευση στο «Μεγάλο Πεύκο», ξέρει να κρατάει το ενδιαφέρον και να τους έχει όλους στην τσίτα. Εκθειάζει τα «σαΐνια» της τάξης του αλλά αλίμονο σε όποιον ή όποια καταχωρηθεί ως «τούβλο», αφού θα την «ακούει» ανελλιπώς. Εξετάζει άτακτα -είτε προφορικά, είτε γραπτά- κι όλοι τρέμουν, αφού ποτέ δεν ξέρουν πότε θα «κτυπήσει».
Πλεονέκτημα για τον μαθητή: Αν αφήσεις στην αρχή καλές εντυπώσεις, τότε «δένεις το γάιδαρο σου» για όλη τη χρονιά.
Αγαπημένη φράση: Βγάλτε μια κόλα χαρτί!
Ταύρος
Υπομονετικός, μεθοδικός, επίμονος και θιασώτης του γνωστού «η επανάληψις, μήτηρ της μαθήσεως», είναι ιδανικός για τις «μικρές» τάξεις όπου μπαίνουν οι βάσεις της γνώσης και η διδακτέα ύλη είναι περιορισμένη. Στις μεγαλύτερες θα χάσει χρόνο με τους πιο αδύναμους μαθητές, μέχρι να μπουν κι αυτοί στο ρυθμό, μαθαίνοντας τα ίδια και τα όμοια. Το αποτέλεσμα είναι πως οι υπόλοιποι βαριούνται θανάσιμα και χάνουν το ενδιαφέρον τους, ενώ η όλη καθυστέρηση έχει σαν αποτέλεσμα να διδάσκεται μόνον η μισή διδακτέα ύλη. Απόλυτα προβλέψιμος, δεν αλλάζει τις συνήθειες του με τίποτα, κάτι που δημιουργεί μια αίσθηση ασφάλειας και σιγουριάς στους μαθητές που δεν νοιώθουν να απειλούνται από απρόβλεπτες καταστάσεις και κοιμούνται μακαρίως. Του αρέσει να έχει τους ίδιους μαθητές από την «πρώτη μικρή», μέχρι την αποφοίτηση τους αλλά το χειρότερο του είναι να πέσει σε τμήμα με «εξυπνάκηδες». Τότε «τα στυλώνει» κανονικά και τους αφήνει στην ίδια τάξη, ιδιαίτερα αν ο ίδιος πρόκειται του χρόνου να πάρει την επόμενη.
Πλεονέκτημα: Στις εξετάσεις βάζει σχεδόν πάντα τα ίδια θέματα.
Αγαπημένη φράση: Το καταλάβατε;
Δίδυμος
Ταυτόσημος με την πληροφορία, εμπλουτίζει τις γνώσεις των παιδιών μεταπηδώντας από την τυπική διδακτέα ύλη σε καθημερινά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η τελευταία γραμμή στη μόδα, το γκολ του Ολυμπιακού ή οι γυμνές φωτογραφίες της Κέητ Μίντλετον.
Ξέρει να κρατάει το ενδιαφέρον με τρυκ και παιχνίδια, ενώ ως λάτρης των σύγχρονων μέσων επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης έχει τους περισσότερους μαθητές του φίλους στο Facebook.
Όμως, αυτό το ανοικτό πνεύμα δεν πρέπει να παρεξηγηθεί. Διχασμένος, ως είθισται, από τη μια θα «παίζει σφαλιάρες» με τους μαθητές κι από την άλλη θα βάζει «κουλουράκια» εξαντλώντας την αυστηρότητα του.
Πλεονέκτημα: Αν αρχίσει να φλυαρεί, περνάει η ώρα και δεν εξετάζεται κανείς (yeah!)
Αγαπημένη φράση: Γιατί δεν μιλάς;
Καρκίνος
Η «μάνα» της τάξης. Ευαίσθητος και καλλιεργημένος ξέρει να κερδίζει την συμπάθεια των μαθητών του, διηγούμενος ιστορίες από το παρελθόν και τη ζωή του, ξεχνώντας έτσι συχνά να τους εξετάσει. Ιδανικός για τα Φιλολογικά και την Ιστορία, δίνει μεγάλη σημασία στα παιδιά με οικογενειακά ή ψυχολογικά προβλήματα, αναλαμβάνοντας ενίοτε την προστασία τους. Σταδιακά δημιουργεί την δική του «οικογένεια» αποτελούμενη από όσες και όσους κάνουν ιδιαίτερα στο σπίτι του, που για ευνόητους λόγους έχουν την αμέριστη συμπαράσταση του.
Πλεονέκτημα: Αν του κλαφτείς έχεις κερδίσει άνετα ένα εξεταστικό μορατόριουμ και τουλάχιστον δύο βαθμούς πάνω, στον έλεγχο.
Αγαπημένη φράση: Ποιό καλό παιδάκι θα μας πει;
Λέων
Γεννημένος παιδαγωγός αλλά και φιγουρατζής, μετατρέπει την αίθουσα διδασκαλίας σε θεατρική σκηνή, ώστε να εισπράττει αφειδώς το χειροκρότημα και τον θαυμασμό των μικρών αυλικών του.
Θα βάλει τα δυνατά του ώστε τα παιδιά να αγαπήσουν το μάθημα του και πολύ περισσότερο τον ίδιο.
Ενίοτε δεσποτικός αλλά και προστατευτικός, ξέρει πως να στηρίζει τους αδύναμους μαθητές και γίνεται εξαιρετικά χρήσιμος όταν ο οποιοσδήποτε θίξει την προσωπικότητα κάποιου εκ των μαθητών του. Μπαίνει μπροστά κι όποιον πάρει ο χάρος!
Πλεονέκτημα: Η λατρεία προς το πρόσωπο του είναι το καλύτερο διαβατήριο για την επόμενη τάξη.
Αγαπημένη φράση: Αστέρια μου!
Παρθένος
Συστηματικός, κρατάει το πρόγραμμα και τους τύπους, τόσο ώστε τουλάχιστον στα θεωρητικά μαθήματα να χάνει την ουσία. Αντίθετα, είναι ιδανικός σε γνωστικά αντικείμενα που βασίζονται σε τύπους κι εξισώσεις ή σε συγκεκριμένους κανόνες (ετυμολογία, συντακτικό). Συνήθως βομβαρδίζει τους μαθητές με λεπτομέρειες, λες και κάνουν μεταπτυχιακό στο M.I.T ή το Princeston. Παράλληλα, δίνει μεγάλη έμφαση στις λεπτομέρειες (ορθογραφία κλπ) και την τήρηση της τάξης (φυσικής τε νοητικής), θέματα που μετράνε πολύ στην βαθμολόγηση του. Αν για παράδειγμα ένα γραπτό είναι κάπως «τσαπατσούλικο» θα απορριφθεί πάραυτα. Το καλό είναι πως καλύπτει τις ελλείψεις της υπάρχουσας ύλης με λεπτομερείς και σαφείς σημειώσεις (αν δεν έχει ήδη γράψει εξάτομη εγκυκλοπαίδεια – βοήθημα), ενώ γενικά δεν κάνει διακρίσεις -παρά μόνον κρίσεις- ανάμεσα στους μαθητές.
Πλεονέκτημα: Εξετάζει, κρατώντας μια συγκεκριμένη σειρά στον κατάλογο κι έτσι όλοι ξέρουν πότε είναι η σειρά τους.
Αγαπημένη φράση: Γιατί δεν είναι καθαρός ο πίνακας;
Ζυγός
Πάντα συμπαθής, αφού ενδιαφέρεται περισσότερο για την διατήρηση των ισορροπιών μέσα στην τάξη, παρά για το ίδιο το μάθημα. Έτσι είναι καλός με τους μαθητές, άσχετα αν στο συμβούλιο καθηγητών κρατάει διαφορετική στάση. Ακραιφνής θιασώτης της δημοκρατίας, ποντάρει στους εκλεγμένους ή μη υπεύθυνους της τάξης (τον απουσιολόγο, τον πρόεδρο κλπ) που σε κάθε «στραβή» αναλαμβάνουν να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Όταν βαριέται, βάζει τους μαθητές να παραδίδουν, στο όνομα δήθεν του συλλογικού πνεύματος.
Πλεονέκτημα: Ακόμη κι αν δεν ξέρεις γρι, μπορείς να πιάσεις τουλάχιστον τη βάση, εφαρμόζοντας διπλωματικά τερτίπια. Αυτός σου βάζει 3 εσύ ζητάς 17 και παίρνεις 10. Απλά πράγματα...
Αγαπημένη φράση: Συμφωνείτε;
Σκορπιός
Καλός εκπαιδευτής ιδιαίτερα για «βατράχους» της Μ.Υ.Κ (Ο.Υ.Κ), είναι θιασώτης του «δεν υπάρχει δεν μπορώ αλλά δεν θέλω». Επίμονος, γνώστης μυστικών μεθόδων και άσσος στην προπαγάνδα ή τον έλεγχο του νου, είναι ιδανικός για να μετατρέψει έναν «κουμπούρα» σε σαΐνι. Αλίμονο όμως αν βάλει κάποιον στο μάτι, αφού θα πείσει και τους συναδέλφους του σε όλη την επικράτεια να τον ρίξουν στο πυρ το εξώτερον. Προτιμά κι αυτός να παίρνει τα παιδιά από τα μικράτα τους μέχρι να πάρουν το πτυχίο τους, αφού έτσι διατηρεί τον απόλυτο έλεγχο τους και επιπλέον μπορεί να υπερηφανεύεται κρυφά ότι «αυτός τα έφτιαξε». Για τα κατεστραμμένα βέβαια, ούτε λόγος να γίνεται...
Πλεονέκτημα: Αν είσαι πιστός ακόλουθος θα έχεις την αδιάκοπη και κρυφή υποστήριξη του, με θεμιτά και αθέμιτα μέσα.
Αγαπημένη φράση: Όποιος δεν ξέρει να το πει τώρα, μετά θα είναι πολύ αργά...
Τοξότης
Με χιούμορ και φιλική διάθεση ξέρει να δίνει μια γενική ιδέα του μαθήματος αλλά συχνά μόνον αυτή. Πηγαίνει από το ένα θέμα στο άλλο, πετώντας κατά διαστήματα διάφορες εξυπνάδες. Όποιο κι αν είναι το αντικείμενο του δίνει την εντύπωση ενός πανεπιστήμονα αλλά βέβαια βρίσκει και τα κάνει. Τελικά οι μαθητές του από όλον τον όγκο των διάσπαρτων γνώσεων συγκρατούν μόνον τα ανέκδοτα και τις πλάκες που έκαναν μαζί. Στην πραγματικότητα, παιδί κι αυτός, περιμένει πως και πως την πενθήμερη στο τέλος της χρονιάς για να ξεφαντώσει. Όταν βαριέται, βάζει πρόχειρο διαγώνισμα.
Πλεονέκτημα: Δεν πλήττεις ποτέ, ενώ κόβεσαι σπανίως.
Αγαπημένη φράση: Άντε, διάλλειμα τώρα!
Αιγόκερως
Αυστηρός και μεθοδικός έχει έναν και μόνο στόχο, την κορυφή που οφείλουν να «πατήσουν» όλοι οι μαθητές. Γι' αυτό και τους περνάει από διαρκή τεστ, θέτοντας και 2-3 ερωτήματα που την απάντηση τους γνωρίζει μόνον αυτός και -ίσως- ο Θεός, έτσι για να μην ξεχνάμε ποιός είναι το αφεντικό. Στην πραγματικότητα θα ήθελε να έχει μια τάξη-ελίτ, αποτελούμενη αποκλειστικά από επιμελείς και αριστούχους μαθητές. Οι χαβαλετζήδες και οι εξυπνάκηδες του «τη σπάνε», πολύ περισσότερο αν τον εκθέσουν στα μάτια των συναδέλφων του.
Εφαρμόζει δίκαια τον νόμο του ισχυροτέρου, κόβοντας όσους δεν έχουν τα προσόντα ή τις κατάλληλες «άκρες» με το Διευθυντή-Λυκειάρχη.
Πλεονέκτημα: Αν είσαι φιλόδοξος και υπάκουος θα σε προωθήσει «με χίλια».
Αγαπημένη φράση: Αύριο, με τον κηδεμόνα σου!
Υδροχόος
Ο «προχώ» δάσκαλος ή καθηγητής, που αρέσκεται συχνά να παραδίδει εκτός ύλης ή με high-tec μέσα.
Με αιχμή του δόρατος την πρωτοτυπία, δεν θέλει και πολύ για να μετατρέψει το μάθημα των Νέων Ελληνικών σε karaoke-rap- hip-hop, ενώ απέναντι σε εφήβους συζητά με άνεση τα διάφορα θέματα ταμπού, που συνήθως άπτονται της σεξουαλικότητας.
Στο τέλος βέβαια, εξετάζει αυστηρά πάνω στην ύλη του Υπουργείου κι ας μην την δίδαξε ποτέ.
Θιασώτης κι αυτός μιας πνευματικής ελίτ, έχει όμως τον δικό του τρόπο αξιολόγησης. Αρέσκεται στο να ρεζιλεύει τους καλούς -για τους άλλους- μαθητές, που όμως είναι «φύτουλες», ενώ από την άλλη πλευρά επαινεί κάθε «περιθωριακό» μαθητή, αρκεί να είναι εν δυνάμει κουλτουριάρης.
Συχνά παίζει με τις αντιδράσεις των μαθητών του, αιφνιδιάζοντας με τη συμπεριφορά του, αφού μέσα στις άδηλες προθέσεις του είναι η συγγραφή μιας πλήρους θεωρίας γύρω από την εκπαίδευση αλλά και η συλλογή ψυχαναλυτικού υλικού για τις επόμενες γενιές.
Πλεονέκτημα: Στα προφορικά, αν δεν ξέρεις τίποτα, μπορείς να αραδιάζεις διάφορες θεωρίες για το εκπαιδευτικό σύστημα, τις κοινωνικές διακρίσεις κλπ.
Αγαπημένη φράση: Υπάρχει όμως και μια διαφορετική διάσταση του θέματος...
Ιχθύς
Τυπικά επιθυμεί να μεταλαμπαδεύσει στο μαθητή το όραμα της γνώσης. Εντελώς πρακτικά όμως, τις περισσότερες φορές ο ρεαλιστικός στόχος του καταλήγει να είναι το να περάσει η ώρα, όσον το δυνατόν πιο ανώδυνα. Γι' αυτό δεν διστάζει να κάνει τα χατίρια των μαθητών ή να τους αποκοιμίζει με ιστοριούλες και παραμύθια. Η ησυχία είναι το Α και το Ω για την εύρυθμη λειτουργία της τάξης κι όσες ή όσοι δεν προσαρμόζονται, το... βρίσκουν στον έλεγχο!
Ιδανικός για τα θεωρητικά μαθήματα, είναι συνάμα ένας ευαίσθητος και ανθρωπιστής που ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για εκείνους τους μαθητές που αποτελούν μειονότητα ή αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα. Οι υπόλοιποι καλό είναι να απευθυνθούν σε άλλο καθηγητή.
Πλεονέκτημα: Μπορείς άνετα να κοιμάσαι την ώρα του μαθήματος.
Αγαπημένη φράση: Μια φορά κι έναν καιρό...
Aniwthoi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Διαμαρτυρία των ένστολων στην Ηγουμενίτσα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ