2012-09-22 19:27:05
Φωτογραφία για Στεγανά τα σύνορα στον Εβρο για παράνομους μετανάστες
Μπλόκα στους δρόμους ανά λίγα χιλιόμετρα, αστυνομικοί με κιάλια πάνω σε κορυφές λόφων, περιπολίες με οχήματα... Η εικόνα των περιοχών του Εβρου, γύρω από την Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα, έχει αλλάξει μετά την εφαρμογή των επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. για τη σφράγιση των συνόρων. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα από τον Εβρο έχει μειωθεί κατά 97%. Το πρώτο 20ήμερο του Σεπτεμβρίου εισήλθαν 126, όταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι είχαν συλληφθεί 4.248!

Από την άλλη, αύξηση των ροών καταγράφεται στο Αιγαίο. Ανησυχητικός είναι ο αριθμός των Σύρων προσφύγων, οι οποίοι αποτελούν το 60% των αλλοδαπών που συνελήφθησαν το διάστημα 1 - 19 Σεπτεμβρίου. Πάντως, μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία τα δύο πρώτα κέντρα υποδοχής και κράτησης αλλοδαπών σε νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

«Βλέπαμε λαθρομετανάστες κάθε μέρα, τώρα κανέναν»


Του Κώστα Ονισένκο

Μπλόκα στους δρόμους ανά λίγα χιλιόμετρα, αστυνομικοί με κιάλια πάνω σε κορφές λόφων, περιπολίες με οχήματα. Η εικόνα των περιοχών γύρω από την Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα έχει αλλάξει μετά την εφαρμογή των επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. για τη σφράγιση των συνόρων. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα από τον Εβρο έχει σχεδόν μηδενιστεί, όταν ένα χρόνο νωρίτερα έμπαιναν καθημερινά περισσότερα από 300 άτομα.

«Εδώ και λίγες εβδομάδες δεν περνούν καθόλου λαθρομετανάστες από εδώ. Για μας είναι αρκετά ασυνήθιστη κατάσταση αυτή καθώς, αντίθετα με την υπόλοιπη χώρα, είμαστε αντιμέτωποι με το φαινόμενο περισσότερo από 20 χρόνια», μας λέει ο Πασχάλης Μανιάγκας, ιδιοκτήτης εστιατορίου και μάγειρας στο Σουφλί. «Αν κοιτάξετε από αυτό τον δρόμο, πέρα στα χωράφια, θα δείτε την Τουρκία. Aπέχει λιγότερο από ένα χιλιόμετρο. Οταν στην υπόλοιπη χώρα η λέξη λαθρομετανάστης ήταν άγνωστη, εμείς βλέπαμε πολιτικούς πρόσφυγες από την Τουρκία σχεδόν καθημερινά. Σήμερα αυτή η εικόνα έχει αλλάξει, αλλά δεν ξέρω για πόσο καιρό», συμπληρώνει. Η Τουρκία όντως απέχει λίγα λεπτά με τα πόδια. Οι δύο χώρες χωρίζονται από τον ποταμό, η στάθμη του οποίου ήταν πεσμένη λόγω της θερινής ξηρασίας.

Σύμφωνα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες που δραστηριοποιούνται στον Εβρο, εκτός από την τεράστια ανθρώπινη μηχανή που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή (περισσότεροι από 1.800 αστυνομικοί), τα σύνορα έχουν ενισχυθεί σημαντικά και με τεχνικά μέσα. Γυαλιά νυχτερινής όρασης και θερμικές κάμερες βοηθούν τους συνοριοφύλακες να εντοπίζουν από μακριά ομάδες μεταναστών που επιχειρούν να μπουν λαθραία στη χώρα. Στη συνέχεια ειδοποιούν τηλεφωνικά τον σύνδεσμο στην τουρκική Αστυνομία, δίνοντας το ακριβές σημείο των μεταναστών, προκειμένου να συλληφθούν από τις διωκτικές δυνάμεις της γείτονος. Απέναντι από τους δικούς μας συνοριοφύλακες στέκει ο τουρκικός στρατός. Πίσω από αυτόν βρίσκεται η τουρκική στρατονομία και ακόμα πιο πίσω η Αστυνομία, η οποία καλείται να μαζέψει τους μετανάστες ή να μεταβιβάσει την εντολή στους στρατιώτες που βρίσκονται πιο κοντά στην ελληνική μεθόριο.

Η στάση των Τούρκων

«Δεν ήταν πάντα τόσο συνεργάσιμοι οι Τούρκοι. Κάτι η ενίσχυση των δικών μας δυνάμεων, κάτι το άγρυπνο μάτι των στελεχών της Frontex στην περιοχή, αναγκάζουν τους απέναντι να μαζεύουν τους λαθρομετανάστες», μας λέει αστυνομικός της περιοχής. Εάν οι μετανάστες καταφέρουν να περάσουν, συλλαμβάνονται από τους αστυνομικούς και κρατούνται μέχρις ότου απελαθούν ή μπουν σε κάποιο κέντρο κράτησης. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν στελέχη της Αστυνομίας και του αρμόδιου υπουργείου. Παλαιότερα αφήνονταν ελεύθεροι έπειτα από λίγες ημέρες ή ώρες, με το χαρτί της διοικητικής απέλασης στα χέρια τους. Ουσιαστικά γι’ αυτό το χαρτί επιδίωκαν να συλληφθούν.

«Μιλάμε για μια πύλη εισόδου 180 χλμ., η οποία απ’ όσο βλέπουμε έχει αρχίσει να φυλάσσεται. Για την περιοχή μας το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης είναι μείζον και γι’ αυτό στηρίζουμε τις προσπάθειες», σχολιάζει στην «Κ» η αντινομάρχης Εβρου Γωγώ Νικολάου. Με αυτή την άποψη συμφωνούν οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής, παρά το γεγονός ότι -όπως παραδέχονται- από τη μαζική διέλευση λαθρομεταναστών οι περιοχές τους πλήττονται λιγότερο απ’ ό,τι άλλες περιοχές. «Ερχονται σε εμάς, πολλές φορές ζητούν χρήματα ή κάτι να φάνε. Δεν έχουμε όμως σοβαρά προβλήματα, φασαρίες, ληστείες. Οπως αυτά που βλέπουμε ότι συμβαίνουν στην Αθήνα», σχολιάζει ο Γ. Μνατσακιάν, ιδιοκτήτης παντοπωλείου στην Αλεξανδρούπολη.

Παράλληλα, οι καταστηματάρχες και ξενοδόχοι είδαν με πολύ καλό μάτι τους περισσότερους από 1.800 αστυνομικούς που έφτασαν στα μέρη τους. Οχι μόνο γιατί θωρακίστηκαν τα σύνορα, αλλά απέκτησαν και πελάτες. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων Παν. Χαρέλας έχει διαφορετική άποψη: «Μην κοιτάτε που μερικοί συνάδελφοι μένουν σε καλά ξενοδοχεία. Οι περισσότεροι έχουν αφήσει τα λεφτά πίσω, στις οικογένειές τους, και δεν έχουν οι ίδιοι ούτε ένα ευρώ στην τσέπη. Ούτε για έναν καφέ», υποστηρίζει, δίνοντας μια διαφορετική διάσταση της γιγαντιαίας επιχείρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα.

Kαθημερινή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ