2012-09-23 08:27:55
Φωτογραφία για Συστήματα παρακολούθησης made in Germany στη Μέση Ανατολή Γερμανικές εταιρείες προμηθεύουν τους δικτάτορες με υπερσύγχρονο λογισμικό
Τους αντιφρονούντες παρακολουθούν οι δικτάτορες της Μέσης Ανατολής με τη χρήση λογισμικού που αγοράζουν από τη Γερμανία

Πολλά απολυταρχικά και δικτατορικά καθεστώτα της Μέσης Ανατολής παρακολουθούν τους αντιφρονούντες με υπερσύγχρονα προγράμματα λογισμικού που προμηθεύονται συστηματικά από γερμανικές εταιρείες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle.Ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε έχει απευθύνει έκκληση για απαγόρευση εξαγωγών τέτοιου λογισμικού, αλλά το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνείται να περιορίσει το επικερδές εμπόριο.

Καταπιεστικά καθεστώτα, όπως στο Μπαχρέιν, στη Συρία και στο Τουρκμενιστάν, χρησιμοποιούν τέτοια ψηφιακά «όπλα» εναντίον ακτιβιστών. Εταιρείες όπως οι FinFisher, Elaman, Trovicor, και Utimaco, φέρονται ότι εμπλέκονται στις πωλήσεις κακόβουλου λογισμικού στο Τουρκμενιστάν και την Συρία. Τέτοιο λογισμικό μπορεί, μεταξύ άλλων, να μεταμορφώσει ένα κινητό τηλέφωνο νέας γενιάς (smartphone) σε συσκευή παρακολούθησης πολιτικών αντιπάλων.


Η νομική δυσκολία είναι, βεβαίως, ότι αυτή η τεχνολογία είναι διπλής χρήσεως. Με άλλα λόγια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για νόμιμες και για παράνομες δραστηριότητες - για την παρακολούθηση και την σύλληψη εγκληματιών, αλλά και πολιτικών αντιφρονούντων.

Η πολιτική πίεση στη Γερμανία φαίνεται ότι έχει αρχίσει να αποδίδει. Μιλώντας σε ένα συνέδριο για το Ιντερνετ και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο, ο Βεστερβέλε ζήτησε να απαγορευθούν, σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι εξαγωγές λογισμικού παρακολούθησης σε αυταρχικά καθεστώτα.

«Τέτοια καθεστώτα δεν θα πρέπει να έχουν τα τεχνολογικά εργαλεία για να παρακολουθούν τους πολίτες τους», είπε ο Βεστερβέλε. Ηταν μια καλή αρχή, αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες για το ποιες είναι ακριβώς οι τεχνολογίες στις οποίες αναφέρεται, ή για το πότε θα πρέπει να ισχύσει η απαγόρευση.

Μέχρι τώρα, το πάνω χέρι σε αυτό το ζήτημα το έχει το υπουργείο Οικονομικών, με την λογική ότι «δεν μπορούμε να περιορίσουμε τις γερμανικές εξαγωγές». Μιλώντας στην DW, εκπρόσωπος του υπουργείου διέψευσε ότι η κυβέρνηση είναι διχασμένη σε αυτό το ζήτημα. «Η γερμανική κυβέρνηση έχει την άποψη ότι οι εξαγωγές τεχνολογιών παρακολούθησης, οι οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την περιστολή της ελευθερίας του λόγου ή του Τύπου πρέπει να περιοριστούν μέσω κατάλληλων κυρώσεων», είπε. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ εργάζεται για την επιβολή επιπλέον ελέγχων στις εξαγωγές τεχνολογίας παρακολούθησης προς την Συρία και το Ιράν.

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=475999 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Αφέλειες: Τις κόβω ή όχι;
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Αφέλειες: Τις κόβω ή όχι;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ