2012-09-23 14:19:08
Φωτογραφία για Παιδαγωγικές καρατομήσεις
Πραγματική άβυσσος χωρίζει πια το Μέγαρο Μαξίμου από τους γαλάζιους συνδικαλιστές, ενώ την ιδία στιγμή η Κοινοβουλευτι­κή Ομάδα της Ν.Δ. βρίσκεται στα κά­γκελα.

Λίγες μόνο μέρες πριν από την επισημοποίηση του τελικού πακέτου με τα επώδυνα μέτρα, ο πρωθυπουρ­γός και οι συνεργάτες του βρίσκονται απέναντι στους ανθρώπους οι οποίοι υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να λειτουργούν ως ανάχωμα στις αντι­δράσεις της κοινωνίας.

Βουλευτές που βρίζουν, συνδικαλι­στές που διαγράφονται, στελέχη που σιωπούν κάνοντας λευκή απεργία συν­θέτουν το σκηνικό της Ν.Δ. Στους δι­αδρόμους της Βουλής, αλλά και στο εντευκτήριο της Συγγρού τα πηγαδά­κια των διαφωνούντων βουλευτών της Ν.Δ. πληθαίνουν. Εγκλωβισμένοι ανάμεσα στα «θέλω» και τα «πρέπει», οι περισσότεροι από τους γαλάζιους βουλευτές εμφανίζονται έντονα προ­βληματισμένοι από τις εξελίξεις ενώ η διαγραφή του προέδρου της ΔΑΚΕ Νί­κου Κιουτσούκη ήρθε να δυναμιτίσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.


Η διαγραφή του κορυφαίου συν­δικαλιστικού στελέχους της Ν.Δ., με εντολή μάλιστα Σαμαρά, είχε, όπως λέ­νε οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, «παιδαγωγικό» χαρακτήρα: ο πρωθυ­πουργός ήθελε να στείλει μήνυμα σε όσους διαφωνούν και σκοπεύουν να δημοσιοποιήσουν με παρόμοιο τρόπο τις απόψεις τους να μην το κάνουν. Το μήνυμα δεν αφορούσε μόνο τους συν­δικαλιστές, αλλά κυρίως τους βουλευ­τές, που θα κληθούν να ψηφίσουν μέ­χρι το τέλος του μήνα.

«Κακοί» και «καλοί»

Οι συνήθεις ύποπτοι της Κοινοβου­λευτικής Ομάδας, δηλαδή ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, ο Θεόφιλος Λεονταρίδης και ο Γιώργος Καρασμάνης, βράζουν στο ζουμί τους αφού γνωρίζουν πολύ κα­λά ότι δεν μπορεί να υπάρξει δεύτερη φορά που «δεν ήξεραν» ή «δεν κατά­λαβαν».

Η Λαϊκή Δεξιά που εκφράζει ο Γερά­σιμος Γιακουμάτος έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης, ενώ ο έτερος εκ­φραστής αυτού του κομματιού Νική­τας Κακλαμάνης δεν έχει σταματήσει να... βρίζει. Κάνει κριτική στην κυβέρ­νηση όπου σταθεί κι όπου βρεθεί αδι­αφορώντας για τους ρουφιάνους που κυκλοφορούν γύρω του.

Ενοχλημένοι όμως είναι κι εκείνοι που στηρίζουν την κυβέρνηση – όπως οι Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Προκόπης Παυλόπουλος, Ηλίας Βλαχογι­άννης – εξ αιτίας των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια ενώ οι – προερχό­μενοι από τη ΔΗΣΥ της Ντόρας Μπακογιάννη – Γιώργος Κοντογιάννης και Χρήστος Μαρκογιαννάκης ψάχνουν μέρος να κρυφτούν, αφού γι’ αυτούς η κατάσταση είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

Τα... καλύτερα παιδιά της Κοινοβου­λευτικής Ομάδας της Ν.Δ. αποδείχθη­καν τελικά οι προερχόμενοι από τον ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης. Και οι δυο έχουν μετατρα­πεί σε μουτζαχεντίν του συστήματος Μαξίμου και δίνουν μάχη για τα μέτρα, αφού και οι δυο προσβλέπουν σε μια κυβερνητική θεσούλα στον επερχόμε­νο ανασχηματισμό.

Στο μαντρί

Άσχετα πάντως με το ποιοι βουλευ­τές της Ν.Δ. διαφωνούν – και πόσο –, το μήνυμα που έχει σταλεί από το Μαξίμου είναι σαφές: Εάν θέλουν να μείνουν στο μαντρί, θα ακολουθήσουν τον δρόμο της κομματικής υπακοής. Με τον φόβο του πέλεκυ, λοιπόν, ο οποίος κρέμεται απειλητικός πάνω από τα κεφάλια τους, οι συντριπτικά περισσότεροι φαίνεται ότι θα υπακούσουν στις άνωθεν εντολές και τα μέτρα θα περάσουν με ικανοποιητική πλειοψηφία.

Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που ανα­ρωτιούνται τι είναι καλύτερο. Να φύ­γουν τώρα μόνοι τους καταψηφίζο­ντας τα μέτρα ή να περιμένουν τις επό­μενες εκλογές για να φάνε μαύρο από τους ψηφοφόρους της Ν.Δ.;

Τέλος πάντων, μπορεί το μήνυμα να έχει φτάσει στη Βουλή, οι συνδικα­λιστές όμως φαίνεται ότι έχουν απο­φασίσει να κρατήσουν πιο σκληρή θέση. Χαρακτηριστικό είναι ότι το μέ­λος της ΔΑΚΕ και της ΓΣΕΕ Νίκος Κωστόπουλος πέρασε στην αντεπίθεση και προκάλεσε την ηγεσία της Ν.Δ. να διαγράψει ομαδικά όλους τους συνδι­καλιστές. Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Οι πληροφορίες λένε ότι το επόμενο διάστημα οι δακίτες θα πρωτοστα­τούν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας διαχωρίζοντας έτσι τη θέση τους από την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρ­νηση.

Οι συνεργάτες του Σαμαρά εμφανί­ζονται διχασμένοι από αυτήν την εξέ­λιξη. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο ρόλος των συνδικαλιστών έχει εκφυλιστεί και άρα η απομάκρυνση της ΔΑΚΕ από τη Ν.Δ. θα έχει μικρές συνέπειες, ενώ άλλοι θεωρούν ότι το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα σκληρό. Με την κοινωνία απέναντί τους και χωρίς κανέναν σύμμαχο, τα πράγμα­τα δεν θα είναι καθόλου καλά για την κυβέρνηση.

Έτσι δεν αποκλείεται το επόμενο δι­άστημα να επιχειρηθεί μια πρώτη προ­σέγγιση των συνδικαλιστών από τον γραμματέα της Ν.Δ. Μανώλη Κεφαλογιάννη και τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Και... ό,τι βγει.
topontiki.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ