2012-09-23 15:45:08
Ασκείτε έντονη κριτική στον Αντώνη Σαμαρά προσωπικά πολύ πρόωρα, σε βαθμό μάλιστα πολύ πιο έντονο, σύμφωνα με ορισμένους και από την αξιωματική αντιπολίτευση.
«Το έντονο και το ισχυρό της κριτικής δεν είναι θέμα δικής μου επιλογής ή διάθεσης αλλά εξαρτάται από το πόσο σημαντικά είναι τα θέματα στα οποία αναφέρεται η κριτική και τι συνέπειες έχουν. Επιπλέον σημαντικό είναι και το πόσο απέχουν αυτά που κρίνονται από τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις που είχαν δοθεί. Για τους λόγους αυτούς ασκώ αυστηρή αλλά σίγουρα δίκαιη κριτική. Αυτό επιβάλλει το καθήκον μου, απέναντι στον λαό ο οποίος -όπως και εγώ- πίστεψε στο όραμα της άμεσης και σκληρής επαναδιαπραγμάτευσης των επαχθών όρων του μνημονίου, της παύσης της διαρκούς αφαίμαξης και της αναστροφής του κύματος φτώχιας και ύφεσης.
Τις δεσμεύσεις αυτές ανέλαβε και η ιστορική παράταξη της ΝΔ στο σύνολο της, γιατί πίστεψε ότι ο Πρόεδρος της δεν μπορούσε να λέει ψέματα σαν τον Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να πάρει την ψήφο του Ελληνικού λαού. Δεν υπάρχει παρόμοιο προηγούμενο ιστορικό στην ΝΔ.
Αντιθέτως στην ιστορική διαδρομή της κεντροδεξιάς οι ηγέτες της προτιμούσαν την ήττα από το ψέμα. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των Γ. Ράλλη το 1981 και του Κ. Καραμανλή το 2007.
Η σημερινή στροφή των 180ο , αποτελεί μία θλιβερή μελανή εξαίρεση.»
Γιατί αρνηθήκατε να δώσετε πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση, δεδομένου ότι όπως ισχυρίζεται ο Πρωθυπουργός η διαπραγμάτευση παραμένει βασικός στόχος;
«Το γεγονός της άμεσης παραίτησης του Α. Σαμαρά και των άλλων δύο συγκυβερνητών (Βενιζέλου και Κουβέλη) από την προγραμματική τους δέσμευση, να διορθώσουν τα άδικα, υφεσιακά, καταστροφικά μέτρα του μνημονίου, με δήλωση μετανοίας μάλιστα ενώπιον του Τόμσεν και των άλλων δύο Τροικανών, δεν μου άφηνε καμία αμφιβολία για το τι θα έπρεπε να κάνω και κανένα απολύτως χρονικό περιθώριο. Έπρεπε να αντιδράσω άμεσα. Σε οκτώ μέρες από την ορκωμοσία εδόθη εντολή για «Παράδοση άνευ όρων».
Αυτό το «Ναι» σε όλες τις απαιτήσεις των Τροικανών, δεν σόκαρε μόνο εμένα, αλλά σας αποκαλύπτω πως σόκαρε ακόμη και αυτούς ίδιους τους εκπροσώπους των δανειστών μας. Θυμάμαι πως πήρε ο Τόμσεν στα χέρια του την συμφωνία των τριών Αρχηγών και την διάβασε για να την ακούσουμε εμείς οι Υπουργοί, οι Γενικοί Γραμματείς και όσοι άλλοι συμμετείχαν στην συνάντηση δύο φορές.
Ο κ. Τόμσεν επεσήμανε -παρουσία όλων- πως οι δεσμεύσεις του Γιάννη, του Υπουργού Εργασίας, ήταν σε «πλήρη αντίθεση με όσα είχαν δεσμευτεί μετεκλογικά τα τρία κόμματα» για αυτό και εν πλήρει συγχύσει είπε:
«Δεν μπορεί να δεσμεύεστε ότι θα τηρήσετε και τους όρους της τρικομματικής κυβέρνησης αλλά και τους όρους συμφωνίας της δανειακής σύμβασης. Επιτέλους ποιο από τα δύο θα εφαρμόσετε ως Υπουργός Εργασίας;».
Η απάντηση ήταν αυτολεξεί η γνωστή πια σε όλους, εντολή Σαμαρά :
«Για μας προτεραιότητα αποτελούν οι υποχρεώσεις μας που απορρέουν από το μνημόνιο».
Ο κ. Τόμσεν και πάλι δεν πίστευε στα αυτιά του και για αυτό και ξαναρώτησε. Όταν πήρε την ίδια απάντηση αναφώνησε: «μα καλά και τότε γιατί οι τρεις αρχηγοί ανέλαβαν αυτές τις δεσμεύσεις ενώπιον του λαού;».
Όπως καταλαβαίνετε μετά από όσα συνέβησαν το τέλος δεν το έβαλα εγώ αλλά ο ίδιος ο Σαμαράς μαζί με τον Βενιζέλο και τον Κουβέλη.»
Δηλαδή τι παλεύετε εσείς από την αποπομπή σας και μετά;
«Πιστεύω ακράδαντα πως εγώ και όλοι εμείς οφείλουμε να διαφυλάξουμε την ιδεολογία μας και την αυτονομία του κόμματος έναντι της κυβέρνησης.
Δεν πρέπει επ’ ουδενί η παράταξη μας να έχει την τύχη του Σαμαρά και να γίνει …απόκομμα του 12% όπως συνέβη στο ΠΑΣΟΚ..
Ο Σαμαράς ως ηγέτης του κόμματος, οφείλει να είναι «θεματοφύλακας» της Ιδεολογίας του, των Αρχών του και των θεσπισμένων κανόνων Λειτουργίας του.
Ως Πρωθυπουργός οφείλει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις του και το πολιτικό του πρόγραμμα για το οποίο και μόνον ψηφίστηκε από τον Ελληνικό Λαό.
Δεν του είπε κανένας «Γίνε Πρωθυπουργός και μετά κάνε ότι καταλαβαίνεις». Αν μετά την ανάληψη της εξουσίας έκρινε ότι δεν είναι εφαρμόσιμη η πολιτική που διακήρυττε να το δηλώσει δημοσίως και ευθαρσώς και να εξηγήσει τους λόγους που τον υποχρεώνουν σε άλλη πολιτική, αλλά και να εξηγήσει επίσης το γιατί και το πώς έπεσε τόσο έξω στην κρίση του. Εμείς οφείλουμε να επιβάλλουμε τον έλεγχο των πράξεων της ηγεσίας και της κυβερνητικής εξουσίας.
Τέλος, πρέπει να καταδείξουμε πως αν ακολουθήσει η δική μας κυβέρνηση μία εθνική πολιτική για το λαό με τον λαό, μπορεί τότε να υπερνικήσει όχι μία αλλά πολλές τρόικες και η ΝΔ τότε μπορεί να μην γίνει …«απόκομμα» του 12% όπως συνέβη το ΠΑΣΟΚ.»
Υπήρξαν διάφορα σενάρια συνωμοσίας για τους λόγους που σας οδήγησαν σε παραίτηση. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ακόμα αιωρούνται σενάρια για δήθεν εμπλοκή σε υποθέσεις αθιγγάνων, για δήθεν παρεμβάσεις υπέρ επιχειρηματιών στο ΣΔΟΕ και άλλα. Τι απαντάτε σε όλα αυτά;
«Έχει γίνει προφανές πια ότι όλα αυτά ήταν τα φτηνιάρικα κολπάκια της «ανοιξιάτικης παράγκας». Αν είχα κάτι παράνομο ή ανήθικο διαπράξει δεν θα μου ζητούσαν να μπω στην κυβέρνηση ή θα με απομάκρυναν από αυτή.
Μην ξεχνάτε πως εγώ τα βρόντηξα…. και τους χάρισα τα «χάρτινα γαλόνια» του Υπουργού.
Ουδείς διέψευσε όσα έχω πει και έχω γράψει για τους πραγματικούς λόγους της παραίτησής μου, ουδείς αντέκρουσε με πολιτικά επιχειρήματα όσα λέγω και γράφω.
Αφού λοιπόν δεν μπορούν να διαψεύσουν ότι λέγω προσπαθούν να με απαξιώσουν με κάθε μέσο επιστρατεύοντας ακόμα και την «Ιερά Εξέταση»
Λέτε ότι δεν είναι δυνατόν να διαγράφονται Βουλευτές επειδή απλά μένουν πιστοί στις προεκλογικές θέσεις της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο δεν αντιδράσατε όταν ο Αντώνης Σαμαράς διέγραψε μαζικά τους Βουλευτές που δεν ψήφισαν το δεύτερο Μνημόνιο, το οποίο εσείς παρεμπιπτόντως ψηφίσατε. Αυτό δεν είναι οξύμωρο;
«Η πρώτη περίπτωση διαφέρει της δεύτερης στα εξής:
Πρώτον: Τότε επί του ζητήματος υπήρξε μακρά συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και μάλιστα με έντονες τις διαφωνίες που έφτασαν και σε λεκτικούς διαξιφισμούς.
Οι Βουλευτές από του βήματος της Κ.Ο. εξέφρασαν την μετωπική διαφωνία τους και πήραν απαντήσεις. Τότε το όργανο (Κ.Ο.) αποφάσισε με πλειοψηφία την ψήφιση της δανειακής σύμβασης. Τώρα ούτε ενημερωθήκαμε ούτε που ερωτηθήκαμε και φυσικά ούτε αποφασίσαμε ως όργανο και ως κόμμα.
Δεύτερον: Οι Βουλευτές τότε επείσθημεν να ψηφίσουμε, έστω και διαφωνούντες, γιατί ο Α. Σαμαράς δεσμεύτηκε σε όλους μας, πως θα επαναδιαπραγματευθεί τους «επαχθείς όρους του μνημονίου».
Σας θυμίζω ότι έστειλε επιστολή με συγκεκριμένη αναφορά στην επαναδιαπραγμάτευση την οποία έκανε ΣΗΜΑΙΑ από τότε μέχρι και τις εκλογές.
Τρίτον: Η προεκλογική δέσμευση του 2009, που μας ακολουθούσε στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο ήταν εκείνη του Κ. Καραμανλή, περί της αναγκαιότητας μιας περιοριστικής οικονομικής πολιτικής, με «πάγωμα» μισθών, συντάξεων και περικοπές δαπανών του σπάταλου κράτους.
Στην παρούσα φάση η προεκλογική δέσμευση ήταν η επαναδιαπραγμάτευση των 18 σημείων του μνημονίου και η εφαρμογή συγκεκριμένου αναπτυξιακού και αντι-υφεσιακού προγράμματος.
Θέσατε ως βασικό λόγο της παραίτησης σας από τη θέση του Υφυπουργού Εργασίας το γεγονός ότι η ΝΔ δεν επέμεινε στη προεκλογική δέσμευση για επαναδιαπραγμάτευση. Ωστόσο υπήρξατε συνομιλητής της Τρόικας και κατά τη διάρκεια που ήσασταν Τομεάρχης Εργασίας του κόμματος. Μήπως εν τέλει γνωρίζατε και προεκλογικά ότι ο στόχος αυτός ήταν μάλλον ουτοπικός;
«Όχι ποτέ δεν με πήρε ο Σαμαράς μαζί του, όταν έβλεπε η Τρόικα. Δεν είχα ποτέ συναντήσει λοιπόν την Τρόικα. Μάθαινα τα όσα συζητούσαν από τον ίδιο τον Σαμαρά. Εκείνος έλεγε ότι ήσαν τα επιχειρήματα του ακλόνητα και πως πάντα κλόνιζε και κατανικούσε την δική τους επιχειρηματολογία.
Απαντώ λοιπόν ευθέως:
Την Τρόικα ως τομεάρχης Εργασίας δεν την είχα συναντήσει ποτέ μα ποτέ.
Μία και τελευταία φορά συμμετείχα στη «στημένη διεκδίκηση». Ήταν εκείνη η «μαύρη ημέρα του ενταφιασμού» της δήθεν άμεσης, της δήθεν σκληρής και της δήθεν επαναδιαπραγμάτευσης.
Τώρα στο αν γνώριζα ότι ο δρόμος για τη έξοδο από την κρίση είναι δύσβατος, φυσικά όσοι λίγοι αφού ήμουν 10 χρόνια επί Κ. Καραμανλή τομεάρχης Εθνικής Οικονομίας και τελευταία Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Πίστευα όπως και πιστεύω πως αν αλλάξουμε πορεία δεν είναι απροσπέλαστος.»
Ήσασταν από τους βασικούς συντάκτες του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί δώσατε στην επαναδιαπραγμάτευση ένα τέτοιο περιεχόμενο ώστε ήταν σαν λέγατε στο Ελληνικό λαό «λεφτά υπάρχουν», όπως είχε ψεύτικα υποσχεθεί και ξεγελάσει πριν ο Γ. Παπανδρέου;
«Θέλω να γνωρίζετε ότι εμείς οι συντάκτες του προεκλογικού προγράμματος ουδέποτε υπήρξαμε μαξιμαλιστές και ουτοπιστές, μάλιστα το αντίθετο συνήθως συνέβαινε.
Τις περισσότερες διεκδικήσεις τις πρόσθετε μόνος του ο Α. Σαμαράς.
Αυτός μας παρότρυνε, για στόχους υψηλούς μας καθοδηγούσε, μας έδινε δύναμη, πίστη και μας έλεγε να ετοιμάσουμε αυτή ην «συνταγή» που θα βάλει μπροστά την οικονομία και θα γεμίσει ελπίδα και αισιοδοξία τους Έλληνες.
Στις επιφυλάξεις μας έλεγε να του έχουμε εμπιστοσύνη γιατί αυτός μας διαβεβαίωνε ότι έχει κάνει τις επαφές του, έχει τον τρόπο του να αλλάξει τους όρους του μνημονίου.
Θυμάμαι όταν του λέγαμε ότι δεν υπάρχουν τα λεφτά για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους πολύτεκνους πως δεν θα γίνουν δεκτά τα ισοδύναμα με τις ανάλογες περικοπές δαπανών, όπως αυτό είχε συμβεί επί Υπουργίας Κουτρουμάνη αυτός τόνιζε πως οι δανειστές θα συμφωνούσαν αυτή την φορά.
Αυτός ο ίδιος έλεγε, επίσης ότι δεν θα επιτρέψει να γίνουν μειώσεις μισθών και συντάξεων και πως δεν θα κοπεί ούτε ένα ευρώ από τους αμειβόμενους ένστολους και μη των ειδικών μισθολογίων.
Ακόμα και όταν κάποιοι δυσπιστούσαμε εκείνος έλεγε : «έχω το σχέδιο, την τόλμη και την ικανότητα να νικήσω όχι μία αλλά πολλές τρόικες».
Αλλά γιατί κ. Τζένο ρωτάτε εμένα; «Τι χρειάν έχετε μαρτύρων; Έρχου και ίδε…» λέει το Ευαγγέλιο.»
Κάνατε συχνά ιδιαίτερες αναφορές στον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή τον οποίο χαρακτηρίσατε Κεφάλαιο για το κόμμα. Υπήρξατε, άλλωστε, ένας εκ των «λοχαγών» του πρώην Προέδρου και ο πρώτος που έβαλε το δίλημμα : «ή Καραμανλής ή αντιπολίτευση». Θεωρείται ότι ο κύκλος του στη Νέα Δημοκρατία δεν έχει κλείσει;
«Πράγματι ήμουν μεταξύ των πρώτων που φανερά επέλεξαν τότε το δύσκολο δρόμο της ανανέωσης. Η παράταξη μαστίζεται από την εσωστρέφεια και τις φυγόκεντρες ιδεολογικοπολιτικές τάσεις που επένδυαν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες οι υποψήφιοι Πρόεδροι.
Στήριξα το όραμα ενός νέου ηγέτη του Κώστα Καραμανλή. Ένα μικρό «ρυάκι» έφτιαξα τότε που γρήγορα έγινε «ορμητικός χείμαρρος» και πλειοψηφικό ρεύμα μέσα στην κοινωνία.
Αισθανόμουν και τότε, όπως και τώρα ότι μπορούμε και έχουμε υποχρέωση να πετύχουμε, ανατρέποντας όλα τα κακώς κείμενα...
Όμως και τότε με την ήπια προσαρμογή, το περίφημο «Δόγμα Λούλη» χάσαμε την ευκαιρία της επανίδρυσης, που είχαμε υποσχεθεί και είχαμε πιστέψει.
Σας θυμίζω ότι και τότε δεν «έβαλα την ουρά κάτω απ’ τα σκέλια».
Μίλησα με σκληρό και τραχύ λόγο πως είχαμε αποκτήσει μία «κυβέρνηση light».
Δεν έγινα φυσικά Υπουργός και ενώ μου ζητούσαν να «συμμορφωθώ προς τας υποδείξεις» και να «ανταμειφθώ» εγώ μιλώντας με την «γλώσσα της συνείδησης» της λαϊκής βάσης, φώναζα όλο και πιο δυνατά και «προκλητικά» στα ΜΜΕ για το «σύνδρομο της γαϊδουριάς» που διέκρινε πολλούς Υπουργούς του Καραμανλή που -όπως και τώρα- από χυδαίοι υβριστές του είχαν γίνει αυλοκόλακες…. Και ετύγχαναν της προκλητικής εύνοιας αλλά και της απαράδεκτης ασυλίας…. αφού κατάφεραν να γίνουν και τα εξαπτέρυγα!
Αυτό συνέβαινε και θα συμβαίνει όσο δεν θα υπάρχουν δυνατά δημοκρατικά οργανωμένα κόμματα. Θα εξακολουθούν να υπάρχουν γελωτοποιοί στην αυλή του ηγεμόνα, «κηπουροί» που ευδοκιμούν στην «άνοιξη» και κάνουν χρυσές δουλειές και άλλοι και άλλοι πολλοί «φλούφληδες και λούληδες», που όχι μόνον δεν δούλεψαν ποτέ στην ζωή τους, αλλά ενώ είναι τεμπέληδες και ανεπρόκοποι, «κλωτσάνε» και το αφεντικό τους -το λαό, τον ψηφοφόρο, τον Βουλευτή- που τους «ταΐζει και τους ποτίζει», όπως ακριβώς κάνουν και τα συμπαθή τετράποδα…. τα γαϊδούρια. Αξίζει να θυμηθούμε τον βαρύ λόγο της δημόσιας αυτοκριτικής του καλού μου συναδέλφου Μ. Κεφαλογιάννη: «Είμαστε καραγκιόζηδες οι Υπουργοί».
Δεν μου απαντήσατε όμως κ. Νικολόπουλε για τον Κ Καραμανλή. Θέλετε να το αποφύγετε;
«Σας λέω λοιπόν καθαρά και ξάστερα: ο Κώστας πιστεύω αποτελεί πολιτικό κεφάλαιο και χρυσή εφεδρεία» και η επόμενη περίοδος, αν υπάρξει, εκείνη θα είναι η χρυσή….
Όμως θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι διανύουμε ως κοινωνία μία νέα περίοδο.
Τίποτα δεν μπορεί να γίνει όπως γινόταν.
Πρέπει να αλλάξει η δομή και η λειτουργία της παράταξης μας όπως και εάν λέγεται μετά από λίγο ή μετά τον ερχομό του νέου μας ηγέτη.
Πρέπει να θεσπιστούν όργανα με ρόλο, να υπάρχει εσωκομματική δημοκρατία, να υπάρξει ανοικτό «κανάλι» επικοινωνίας με την βάση και τις τοπικές κοινωνίες.
Η κοινωνία απαιτεί ουσιαστική συμμετοχή.
Η εποχή της «κληρονομικών δικαιώματι» Δημοκρατίας μας έφερε εδώ Η αναγέννηση δεν θα έρθει από ένα πρόσωπο ακόμα και αν αυτό είναι ο Κώστας Καραμανλής, ο ανιψιός του εθνάρχη ή ο εγγονός της Πηνελόπης Δέλτα, Αντ. Σαμαράς!
Η εποχή του «Αλή Μπαμπά» με τους 40…….πέρασε!
Ο Σουλτάνος με τους αληπασάδες και τους υπόδουλους μας έφερε εδώ!
Φυσικά και δεν πετάμε τίποτα από όσα καλά και θετικά κατακτήσαμε!. Και είναι πολλά αυτά!
Δεν αρμόζει σε εμάς τους Έλληνες όμως το δόγμα Σαμαρά «καθίστε στα τέσσερα» ή «σφάξε με Αγά μου να αγιάσω». Ούτε φυσικά και εκείνη του ώριμου φρούτου… Αυτή η στάση ταιριάζει στους δειλούς και τους βολεμένους όχι στους πρωτοπόρους μεταρρυθμιστές.
Αυτές οι λογικές σας το λέω θα μας κάνουν κυβερνητική παρένθεση και το Σαμαρά τον Πρωθυπουργό του «Λεφτά υπάρχουν νούμερο 2».
Όσοι από μας δεν γίναμε πολιτικοί, γιατί αυτό ήθελε ο μπαμπάς μας ή γιατί δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο στην ζωή μας ή γιατί ποτέ δεν δουλέψαμε ή δεν κόψαμε επιταγή, τότε λοιπόν σας λέω ότι εξοργιζόμαστε με τους εαυτούς μας γιατί επιτρέψαμε σε αυτούς τους «ακαμάτηδες» να διαφεντεύουν την πατρίδα και την ζωή μας.
Ευτυχώς είμαστε πολλοί στην ΝΔ σήμερα, εμείς που θέλουμε να ζήσουμε, για αυτό «ξύνουμε» τις πολύ συγκεκριμένες πληγές, για να φύγει το πύον και από κοινού χαράσσουμε την επόμενη μέρα, χωρίς προσκυνημένους, φοβισμένους και εθελόδουλους, χωρίς πολιτικούς καριερίστες, τυχοδιώκτες και αμοραλιστές.»
Μιλήσατε, αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία, για την ανάγκη δημιουργίας ενός σύγχρονου Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, θεωρώντας προφανώς ότι θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο κόμμα. Γιατί αυτή σας τη θέση δεν την βάλατε στο τραπέζι νωρίτερα και περιμένατε μετά την παραίτησή σας;
«Σας παραπέμπω στα πρακτικά, όλων των συνεδρίων, των κεντρικών επιτροπών καθώς και της Εκτελεστικής Επιτροπής εκεί έχουν δημοσιευθεί, όλες οι δικές μου μεταρρυθμιστικές και σε μερικές περιπτώσεις ανατρεπτικές εισηγήσεις.
Σε όλα αυτά τα ανώτατα όργανα του κόμματος που ως τακτικό μέλος συμμετείχα από την πρώτη ως νεολαίος μέχρι και την τελευταία θα βρείτε πολλές προτάσεις, για την μετατροπή της ΝΔ από αρχηγικό σε κόμμα πλατιά λαϊκό και δημοκρατικό. Προχωρήσαμε με κάποιους συναδέλφους μου Βουλευτές -για να προβάλλουμε τις θέσεις μας- ακόμη και στην έκδοση περιοδικού, με τον τίτλο «Πολιτικό Εντευκτήριο», διοργανώσαμε ανοικτές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα και την πολιτική εισήγηση μας την τυπώσαμε σε ειδικό «πολιτικό τετράδιο» με τον τίτλο «Τομές και Ρήξεις».
Ένας πρωτοπόρος εξ αυτών των ανατρεπτικών μεταρρυθμιστών Βουλευτών υπήρξε και ο σημερινός υποψήφιος για Γραμματέας της Π.Ε., ο φίλος και συμμαχητής μου Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Τέλος, πάρα πολλά γραπτά υπομνήματα - αντίγραφα των οποίων θα βρείτε στο βιβλίο που σύντομα θα εκδώσω με τίτλο: «Ο Καραμανλής που εγώ πίστεψα», απέστειλα στους εκάστοτε Προέδρους και φυσικά στον κ. Σαμαρά.
Τολμώ να σας πω πως δεν χαρίστηκα ποτέ….σε κανέναν από τους Αρχηγούς που όλους τους υπηρέτησε με αυταπάρνηση χωρίς ποτέ να απαιτώ ή να επαιτώ την «δικαίαν μισθοδοσίαν».
Φυσικά αυτή την ασυμβίβαστη στάση την πλήρωσα και την πληρώνω ακόμα ακριβά.
Πολλές φορές έγινα σκληρός και επικριτικός.
Παρότι όμως δεν χαρίστηκα σε κανέναν, ποτέ κανείς δεν σκέφτηκε να με διαγράψει! Συνέβη και αυτό. Από ποιον; Από αυτόν που έπρεπε να κοιτάει τους αγωνιστές της ΝΔ με σκυμμένο το κεφάλι!
Επιμένω πως ο Α. Σαμαράς χρωστά στην Πολιτική Επιτροπή στο τέλος του μήνα, μία ελεύθερη συζήτηση για το εάν συμφωνεί και εγκρίνει την αλλαγή πολιτικής.»
Δηλαδή ιδρύετε κόμμα μέσα στο κόμμα; Μήπως είστε «βαλτός» και «λαγός» του ερχόμενου ή μάλλον του επερχόμενου; Τι επιτέλους ζητάτε όλοι εσείς που δηλώνετε Νεοδημοκράτες αλλά συγκροτείτε μία «φιλική εταιρεία» με αυτό το Κίνημα Αναγέννησης;
«Όσοι συμμετέχουμε σε αυτό το δίκτυο που απλώνεται σε όλη την Ελλάδα πιέζουμε με όλες μας τις δυνάμεις μας με την αρθρογραφία, με τον δημόσιο λόγο και με την μαζική προσχώρηση στελεχών στις οργανώσεις του Κινήματος για την αναγέννηση της πατρίδας και της κεντροδεξιάς, που σε λίγο καιρό θα έχει και ισχυρή φωνή στο διαδίκτυο καθώς πιέζουμε από την εγκαταλειφθείσα επαναδιαπραγμάτευση να προχωρήσουμε στην τολμηρή επανίδρυση της Χριστιανοδημοκρατικής Λαϊκής παράταξης. Με αυτό το «αναγεννητικό» και ριζοσπαστικό πνεύμα μπορούμε να πυροδοτήσουμε και την επαναδιαπραγμάτευση και την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Αν θέλουμε να επιβιώσουμε, ως χώρα και παράταξη, πρέπει να ακολουθήσουμε την φορά του κοινωνικού «ανέμου» για να φτάσουμε στο ξέφωτο, αντικρίζοντας την Ελλάδα των ονείρων μας!
Αυτό δεν μπορεί να γίνει με «κουρασμένα παλικάρια». Αυτοί γεννήθηκαν κουρασμένοι, έγιναν ευνούχοι στις λογής λογής στοές και clubs που στρατολογήθηκαν και προχωρούν κατάκοποι, οδηγώντας μας ολοταχώς στην καταστροφή!»
Υπάρχουν άλλοι Βουλευτές ή και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που να σας έχουν εκμυστηρευτεί ότι συντάσσονται με τις θέσεις σας ή να τις έχουν συνυπογράψει;
«Καταρχήν το υπόμνημα που ήταν η αιτία της «μαϊμού» διαγραφής μου έχουν υπογράψει Υπουργοί, Βουλευτές στελέχη και μέλη της Πoλιτικής Επιτροπής.
Εκεί μεταξύ άλλων έχουμε που ζητάμε να τηρηθούν, συμπεριλάβει και τα όσα υπέγραψαν στην συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης οι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης.
Έχουμε παραθέσει ελάχιστα από τα κρίσιμα κομμάτια βάσει των οποίων ζήτησαν την ψήφο εμπιστοσύνης των Βουλευτών οι τρεις Αρχηγοί.»
Δηλαδή πιστεύετε ότι με την διαγραφή σας «καθάρισαν» ή θα έχουμε και συνέχεια;
«Καθημερινά αν και εγώ τότε δεν έδωσα την λίστα των διαφωνούντων στην δημοσιότητα, πολλοί είναι αυτοί που διαφοροποιούνται.
Γνωρίζω και σας βεβαιώνω ότι είναι μακρά και ατελείωτη η λίστα των «κρυπτοδιαφωνούντων» στην Ν.Δ.
Γνωρίζω πως σχεδόν όλοι οι Βουλευτές συμφωνούν ότι είναι άλλο η διάσωση και είναι άλλο η άλωση. Σε αυτό το κίνημα θα μπορούσε να ήταν «σημαιοφόρος» ο Πρωθυπουργός, εάν είχε μείνει σταθερός στις προεκλογικές του θέσεις.»
Γιατί το λέτε αυτό;
«Θέλετε να σας θυμίσω ότι ο Α. Σαμαράς, ότι μόνος του αυτοχαρακτηριζόταν ως ο «πρώτος και μεγαλύτερος αντιμνημονιακός Έλληνας»;
Φαντάζομαι ότι δεν σκέφτεστε να εγκαταλείψετε την πολιτική μετά από τόσες δεκαετίες, ακόμα και αν χωρίσουν οι δρόμοι σας με τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να σας δούμε σε κάποιο άλλο κόμμα, όπως για παράδειγμα τους Ανεξάρτητους Έλληνες;
«Δεν αισθάνομαι άστεγος.
Εξώσεις από την πολιτική κάνει μόνο ο λαός!
Σήμερα αντιστέκομαι στην επιχειρούμενη νόθευση της παράταξης με το Κίνημα Αναγέννηση!
Άλλωστε πάντα ευρισκόμουν σε μόνιμη σύγκρουση με τους ανιστόρητους «μουσαφίρηδες» που «είχαν την ΝΔ, στο πορτοφόλι και όχι στην καρδιά τους».
Όταν συναντηθείτε με τον Α. Σαμαρά ή με κάποιο από τους στενούς του συνεργάτες τις θα τους πείτε;
«Αυτό που θέλω να πω και σήμερα στους «ανοιξιάτικους επισκέπτες», είναι το εξής: Αυτή η παράταξη που έρχεται από μακριά - από το Λαικό κόμμα- και θα πάει ακόμα μακρύτερα πρέπει να θυμούνται ότι: Σε χρησιμοποιεί και ποτέ δεν πρέπει να τη χρησιμοποιείς…»
online-pressblog
«Το έντονο και το ισχυρό της κριτικής δεν είναι θέμα δικής μου επιλογής ή διάθεσης αλλά εξαρτάται από το πόσο σημαντικά είναι τα θέματα στα οποία αναφέρεται η κριτική και τι συνέπειες έχουν. Επιπλέον σημαντικό είναι και το πόσο απέχουν αυτά που κρίνονται από τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις που είχαν δοθεί. Για τους λόγους αυτούς ασκώ αυστηρή αλλά σίγουρα δίκαιη κριτική. Αυτό επιβάλλει το καθήκον μου, απέναντι στον λαό ο οποίος -όπως και εγώ- πίστεψε στο όραμα της άμεσης και σκληρής επαναδιαπραγμάτευσης των επαχθών όρων του μνημονίου, της παύσης της διαρκούς αφαίμαξης και της αναστροφής του κύματος φτώχιας και ύφεσης.
Τις δεσμεύσεις αυτές ανέλαβε και η ιστορική παράταξη της ΝΔ στο σύνολο της, γιατί πίστεψε ότι ο Πρόεδρος της δεν μπορούσε να λέει ψέματα σαν τον Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να πάρει την ψήφο του Ελληνικού λαού. Δεν υπάρχει παρόμοιο προηγούμενο ιστορικό στην ΝΔ.
Αντιθέτως στην ιστορική διαδρομή της κεντροδεξιάς οι ηγέτες της προτιμούσαν την ήττα από το ψέμα. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των Γ. Ράλλη το 1981 και του Κ. Καραμανλή το 2007.
Η σημερινή στροφή των 180ο , αποτελεί μία θλιβερή μελανή εξαίρεση.»
Γιατί αρνηθήκατε να δώσετε πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση, δεδομένου ότι όπως ισχυρίζεται ο Πρωθυπουργός η διαπραγμάτευση παραμένει βασικός στόχος;
«Το γεγονός της άμεσης παραίτησης του Α. Σαμαρά και των άλλων δύο συγκυβερνητών (Βενιζέλου και Κουβέλη) από την προγραμματική τους δέσμευση, να διορθώσουν τα άδικα, υφεσιακά, καταστροφικά μέτρα του μνημονίου, με δήλωση μετανοίας μάλιστα ενώπιον του Τόμσεν και των άλλων δύο Τροικανών, δεν μου άφηνε καμία αμφιβολία για το τι θα έπρεπε να κάνω και κανένα απολύτως χρονικό περιθώριο. Έπρεπε να αντιδράσω άμεσα. Σε οκτώ μέρες από την ορκωμοσία εδόθη εντολή για «Παράδοση άνευ όρων».
Αυτό το «Ναι» σε όλες τις απαιτήσεις των Τροικανών, δεν σόκαρε μόνο εμένα, αλλά σας αποκαλύπτω πως σόκαρε ακόμη και αυτούς ίδιους τους εκπροσώπους των δανειστών μας. Θυμάμαι πως πήρε ο Τόμσεν στα χέρια του την συμφωνία των τριών Αρχηγών και την διάβασε για να την ακούσουμε εμείς οι Υπουργοί, οι Γενικοί Γραμματείς και όσοι άλλοι συμμετείχαν στην συνάντηση δύο φορές.
Ο κ. Τόμσεν επεσήμανε -παρουσία όλων- πως οι δεσμεύσεις του Γιάννη, του Υπουργού Εργασίας, ήταν σε «πλήρη αντίθεση με όσα είχαν δεσμευτεί μετεκλογικά τα τρία κόμματα» για αυτό και εν πλήρει συγχύσει είπε:
«Δεν μπορεί να δεσμεύεστε ότι θα τηρήσετε και τους όρους της τρικομματικής κυβέρνησης αλλά και τους όρους συμφωνίας της δανειακής σύμβασης. Επιτέλους ποιο από τα δύο θα εφαρμόσετε ως Υπουργός Εργασίας;».
Η απάντηση ήταν αυτολεξεί η γνωστή πια σε όλους, εντολή Σαμαρά :
«Για μας προτεραιότητα αποτελούν οι υποχρεώσεις μας που απορρέουν από το μνημόνιο».
Ο κ. Τόμσεν και πάλι δεν πίστευε στα αυτιά του και για αυτό και ξαναρώτησε. Όταν πήρε την ίδια απάντηση αναφώνησε: «μα καλά και τότε γιατί οι τρεις αρχηγοί ανέλαβαν αυτές τις δεσμεύσεις ενώπιον του λαού;».
Όπως καταλαβαίνετε μετά από όσα συνέβησαν το τέλος δεν το έβαλα εγώ αλλά ο ίδιος ο Σαμαράς μαζί με τον Βενιζέλο και τον Κουβέλη.»
Δηλαδή τι παλεύετε εσείς από την αποπομπή σας και μετά;
«Πιστεύω ακράδαντα πως εγώ και όλοι εμείς οφείλουμε να διαφυλάξουμε την ιδεολογία μας και την αυτονομία του κόμματος έναντι της κυβέρνησης.
Δεν πρέπει επ’ ουδενί η παράταξη μας να έχει την τύχη του Σαμαρά και να γίνει …απόκομμα του 12% όπως συνέβη στο ΠΑΣΟΚ..
Ο Σαμαράς ως ηγέτης του κόμματος, οφείλει να είναι «θεματοφύλακας» της Ιδεολογίας του, των Αρχών του και των θεσπισμένων κανόνων Λειτουργίας του.
Ως Πρωθυπουργός οφείλει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις του και το πολιτικό του πρόγραμμα για το οποίο και μόνον ψηφίστηκε από τον Ελληνικό Λαό.
Δεν του είπε κανένας «Γίνε Πρωθυπουργός και μετά κάνε ότι καταλαβαίνεις». Αν μετά την ανάληψη της εξουσίας έκρινε ότι δεν είναι εφαρμόσιμη η πολιτική που διακήρυττε να το δηλώσει δημοσίως και ευθαρσώς και να εξηγήσει τους λόγους που τον υποχρεώνουν σε άλλη πολιτική, αλλά και να εξηγήσει επίσης το γιατί και το πώς έπεσε τόσο έξω στην κρίση του. Εμείς οφείλουμε να επιβάλλουμε τον έλεγχο των πράξεων της ηγεσίας και της κυβερνητικής εξουσίας.
Τέλος, πρέπει να καταδείξουμε πως αν ακολουθήσει η δική μας κυβέρνηση μία εθνική πολιτική για το λαό με τον λαό, μπορεί τότε να υπερνικήσει όχι μία αλλά πολλές τρόικες και η ΝΔ τότε μπορεί να μην γίνει …«απόκομμα» του 12% όπως συνέβη το ΠΑΣΟΚ.»
Υπήρξαν διάφορα σενάρια συνωμοσίας για τους λόγους που σας οδήγησαν σε παραίτηση. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ακόμα αιωρούνται σενάρια για δήθεν εμπλοκή σε υποθέσεις αθιγγάνων, για δήθεν παρεμβάσεις υπέρ επιχειρηματιών στο ΣΔΟΕ και άλλα. Τι απαντάτε σε όλα αυτά;
«Έχει γίνει προφανές πια ότι όλα αυτά ήταν τα φτηνιάρικα κολπάκια της «ανοιξιάτικης παράγκας». Αν είχα κάτι παράνομο ή ανήθικο διαπράξει δεν θα μου ζητούσαν να μπω στην κυβέρνηση ή θα με απομάκρυναν από αυτή.
Μην ξεχνάτε πως εγώ τα βρόντηξα…. και τους χάρισα τα «χάρτινα γαλόνια» του Υπουργού.
Ουδείς διέψευσε όσα έχω πει και έχω γράψει για τους πραγματικούς λόγους της παραίτησής μου, ουδείς αντέκρουσε με πολιτικά επιχειρήματα όσα λέγω και γράφω.
Αφού λοιπόν δεν μπορούν να διαψεύσουν ότι λέγω προσπαθούν να με απαξιώσουν με κάθε μέσο επιστρατεύοντας ακόμα και την «Ιερά Εξέταση»
Λέτε ότι δεν είναι δυνατόν να διαγράφονται Βουλευτές επειδή απλά μένουν πιστοί στις προεκλογικές θέσεις της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο δεν αντιδράσατε όταν ο Αντώνης Σαμαράς διέγραψε μαζικά τους Βουλευτές που δεν ψήφισαν το δεύτερο Μνημόνιο, το οποίο εσείς παρεμπιπτόντως ψηφίσατε. Αυτό δεν είναι οξύμωρο;
«Η πρώτη περίπτωση διαφέρει της δεύτερης στα εξής:
Πρώτον: Τότε επί του ζητήματος υπήρξε μακρά συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και μάλιστα με έντονες τις διαφωνίες που έφτασαν και σε λεκτικούς διαξιφισμούς.
Οι Βουλευτές από του βήματος της Κ.Ο. εξέφρασαν την μετωπική διαφωνία τους και πήραν απαντήσεις. Τότε το όργανο (Κ.Ο.) αποφάσισε με πλειοψηφία την ψήφιση της δανειακής σύμβασης. Τώρα ούτε ενημερωθήκαμε ούτε που ερωτηθήκαμε και φυσικά ούτε αποφασίσαμε ως όργανο και ως κόμμα.
Δεύτερον: Οι Βουλευτές τότε επείσθημεν να ψηφίσουμε, έστω και διαφωνούντες, γιατί ο Α. Σαμαράς δεσμεύτηκε σε όλους μας, πως θα επαναδιαπραγματευθεί τους «επαχθείς όρους του μνημονίου».
Σας θυμίζω ότι έστειλε επιστολή με συγκεκριμένη αναφορά στην επαναδιαπραγμάτευση την οποία έκανε ΣΗΜΑΙΑ από τότε μέχρι και τις εκλογές.
Τρίτον: Η προεκλογική δέσμευση του 2009, που μας ακολουθούσε στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο ήταν εκείνη του Κ. Καραμανλή, περί της αναγκαιότητας μιας περιοριστικής οικονομικής πολιτικής, με «πάγωμα» μισθών, συντάξεων και περικοπές δαπανών του σπάταλου κράτους.
Στην παρούσα φάση η προεκλογική δέσμευση ήταν η επαναδιαπραγμάτευση των 18 σημείων του μνημονίου και η εφαρμογή συγκεκριμένου αναπτυξιακού και αντι-υφεσιακού προγράμματος.
Θέσατε ως βασικό λόγο της παραίτησης σας από τη θέση του Υφυπουργού Εργασίας το γεγονός ότι η ΝΔ δεν επέμεινε στη προεκλογική δέσμευση για επαναδιαπραγμάτευση. Ωστόσο υπήρξατε συνομιλητής της Τρόικας και κατά τη διάρκεια που ήσασταν Τομεάρχης Εργασίας του κόμματος. Μήπως εν τέλει γνωρίζατε και προεκλογικά ότι ο στόχος αυτός ήταν μάλλον ουτοπικός;
«Όχι ποτέ δεν με πήρε ο Σαμαράς μαζί του, όταν έβλεπε η Τρόικα. Δεν είχα ποτέ συναντήσει λοιπόν την Τρόικα. Μάθαινα τα όσα συζητούσαν από τον ίδιο τον Σαμαρά. Εκείνος έλεγε ότι ήσαν τα επιχειρήματα του ακλόνητα και πως πάντα κλόνιζε και κατανικούσε την δική τους επιχειρηματολογία.
Απαντώ λοιπόν ευθέως:
Την Τρόικα ως τομεάρχης Εργασίας δεν την είχα συναντήσει ποτέ μα ποτέ.
Μία και τελευταία φορά συμμετείχα στη «στημένη διεκδίκηση». Ήταν εκείνη η «μαύρη ημέρα του ενταφιασμού» της δήθεν άμεσης, της δήθεν σκληρής και της δήθεν επαναδιαπραγμάτευσης.
Τώρα στο αν γνώριζα ότι ο δρόμος για τη έξοδο από την κρίση είναι δύσβατος, φυσικά όσοι λίγοι αφού ήμουν 10 χρόνια επί Κ. Καραμανλή τομεάρχης Εθνικής Οικονομίας και τελευταία Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Πίστευα όπως και πιστεύω πως αν αλλάξουμε πορεία δεν είναι απροσπέλαστος.»
Ήσασταν από τους βασικούς συντάκτες του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί δώσατε στην επαναδιαπραγμάτευση ένα τέτοιο περιεχόμενο ώστε ήταν σαν λέγατε στο Ελληνικό λαό «λεφτά υπάρχουν», όπως είχε ψεύτικα υποσχεθεί και ξεγελάσει πριν ο Γ. Παπανδρέου;
«Θέλω να γνωρίζετε ότι εμείς οι συντάκτες του προεκλογικού προγράμματος ουδέποτε υπήρξαμε μαξιμαλιστές και ουτοπιστές, μάλιστα το αντίθετο συνήθως συνέβαινε.
Τις περισσότερες διεκδικήσεις τις πρόσθετε μόνος του ο Α. Σαμαράς.
Αυτός μας παρότρυνε, για στόχους υψηλούς μας καθοδηγούσε, μας έδινε δύναμη, πίστη και μας έλεγε να ετοιμάσουμε αυτή ην «συνταγή» που θα βάλει μπροστά την οικονομία και θα γεμίσει ελπίδα και αισιοδοξία τους Έλληνες.
Στις επιφυλάξεις μας έλεγε να του έχουμε εμπιστοσύνη γιατί αυτός μας διαβεβαίωνε ότι έχει κάνει τις επαφές του, έχει τον τρόπο του να αλλάξει τους όρους του μνημονίου.
Θυμάμαι όταν του λέγαμε ότι δεν υπάρχουν τα λεφτά για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους πολύτεκνους πως δεν θα γίνουν δεκτά τα ισοδύναμα με τις ανάλογες περικοπές δαπανών, όπως αυτό είχε συμβεί επί Υπουργίας Κουτρουμάνη αυτός τόνιζε πως οι δανειστές θα συμφωνούσαν αυτή την φορά.
Αυτός ο ίδιος έλεγε, επίσης ότι δεν θα επιτρέψει να γίνουν μειώσεις μισθών και συντάξεων και πως δεν θα κοπεί ούτε ένα ευρώ από τους αμειβόμενους ένστολους και μη των ειδικών μισθολογίων.
Ακόμα και όταν κάποιοι δυσπιστούσαμε εκείνος έλεγε : «έχω το σχέδιο, την τόλμη και την ικανότητα να νικήσω όχι μία αλλά πολλές τρόικες».
Αλλά γιατί κ. Τζένο ρωτάτε εμένα; «Τι χρειάν έχετε μαρτύρων; Έρχου και ίδε…» λέει το Ευαγγέλιο.»
Κάνατε συχνά ιδιαίτερες αναφορές στον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή τον οποίο χαρακτηρίσατε Κεφάλαιο για το κόμμα. Υπήρξατε, άλλωστε, ένας εκ των «λοχαγών» του πρώην Προέδρου και ο πρώτος που έβαλε το δίλημμα : «ή Καραμανλής ή αντιπολίτευση». Θεωρείται ότι ο κύκλος του στη Νέα Δημοκρατία δεν έχει κλείσει;
«Πράγματι ήμουν μεταξύ των πρώτων που φανερά επέλεξαν τότε το δύσκολο δρόμο της ανανέωσης. Η παράταξη μαστίζεται από την εσωστρέφεια και τις φυγόκεντρες ιδεολογικοπολιτικές τάσεις που επένδυαν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες οι υποψήφιοι Πρόεδροι.
Στήριξα το όραμα ενός νέου ηγέτη του Κώστα Καραμανλή. Ένα μικρό «ρυάκι» έφτιαξα τότε που γρήγορα έγινε «ορμητικός χείμαρρος» και πλειοψηφικό ρεύμα μέσα στην κοινωνία.
Αισθανόμουν και τότε, όπως και τώρα ότι μπορούμε και έχουμε υποχρέωση να πετύχουμε, ανατρέποντας όλα τα κακώς κείμενα...
Όμως και τότε με την ήπια προσαρμογή, το περίφημο «Δόγμα Λούλη» χάσαμε την ευκαιρία της επανίδρυσης, που είχαμε υποσχεθεί και είχαμε πιστέψει.
Σας θυμίζω ότι και τότε δεν «έβαλα την ουρά κάτω απ’ τα σκέλια».
Μίλησα με σκληρό και τραχύ λόγο πως είχαμε αποκτήσει μία «κυβέρνηση light».
Δεν έγινα φυσικά Υπουργός και ενώ μου ζητούσαν να «συμμορφωθώ προς τας υποδείξεις» και να «ανταμειφθώ» εγώ μιλώντας με την «γλώσσα της συνείδησης» της λαϊκής βάσης, φώναζα όλο και πιο δυνατά και «προκλητικά» στα ΜΜΕ για το «σύνδρομο της γαϊδουριάς» που διέκρινε πολλούς Υπουργούς του Καραμανλή που -όπως και τώρα- από χυδαίοι υβριστές του είχαν γίνει αυλοκόλακες…. Και ετύγχαναν της προκλητικής εύνοιας αλλά και της απαράδεκτης ασυλίας…. αφού κατάφεραν να γίνουν και τα εξαπτέρυγα!
Αυτό συνέβαινε και θα συμβαίνει όσο δεν θα υπάρχουν δυνατά δημοκρατικά οργανωμένα κόμματα. Θα εξακολουθούν να υπάρχουν γελωτοποιοί στην αυλή του ηγεμόνα, «κηπουροί» που ευδοκιμούν στην «άνοιξη» και κάνουν χρυσές δουλειές και άλλοι και άλλοι πολλοί «φλούφληδες και λούληδες», που όχι μόνον δεν δούλεψαν ποτέ στην ζωή τους, αλλά ενώ είναι τεμπέληδες και ανεπρόκοποι, «κλωτσάνε» και το αφεντικό τους -το λαό, τον ψηφοφόρο, τον Βουλευτή- που τους «ταΐζει και τους ποτίζει», όπως ακριβώς κάνουν και τα συμπαθή τετράποδα…. τα γαϊδούρια. Αξίζει να θυμηθούμε τον βαρύ λόγο της δημόσιας αυτοκριτικής του καλού μου συναδέλφου Μ. Κεφαλογιάννη: «Είμαστε καραγκιόζηδες οι Υπουργοί».
Δεν μου απαντήσατε όμως κ. Νικολόπουλε για τον Κ Καραμανλή. Θέλετε να το αποφύγετε;
«Σας λέω λοιπόν καθαρά και ξάστερα: ο Κώστας πιστεύω αποτελεί πολιτικό κεφάλαιο και χρυσή εφεδρεία» και η επόμενη περίοδος, αν υπάρξει, εκείνη θα είναι η χρυσή….
Όμως θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι διανύουμε ως κοινωνία μία νέα περίοδο.
Τίποτα δεν μπορεί να γίνει όπως γινόταν.
Πρέπει να αλλάξει η δομή και η λειτουργία της παράταξης μας όπως και εάν λέγεται μετά από λίγο ή μετά τον ερχομό του νέου μας ηγέτη.
Πρέπει να θεσπιστούν όργανα με ρόλο, να υπάρχει εσωκομματική δημοκρατία, να υπάρξει ανοικτό «κανάλι» επικοινωνίας με την βάση και τις τοπικές κοινωνίες.
Η κοινωνία απαιτεί ουσιαστική συμμετοχή.
Η εποχή της «κληρονομικών δικαιώματι» Δημοκρατίας μας έφερε εδώ Η αναγέννηση δεν θα έρθει από ένα πρόσωπο ακόμα και αν αυτό είναι ο Κώστας Καραμανλής, ο ανιψιός του εθνάρχη ή ο εγγονός της Πηνελόπης Δέλτα, Αντ. Σαμαράς!
Η εποχή του «Αλή Μπαμπά» με τους 40…….πέρασε!
Ο Σουλτάνος με τους αληπασάδες και τους υπόδουλους μας έφερε εδώ!
Φυσικά και δεν πετάμε τίποτα από όσα καλά και θετικά κατακτήσαμε!. Και είναι πολλά αυτά!
Δεν αρμόζει σε εμάς τους Έλληνες όμως το δόγμα Σαμαρά «καθίστε στα τέσσερα» ή «σφάξε με Αγά μου να αγιάσω». Ούτε φυσικά και εκείνη του ώριμου φρούτου… Αυτή η στάση ταιριάζει στους δειλούς και τους βολεμένους όχι στους πρωτοπόρους μεταρρυθμιστές.
Αυτές οι λογικές σας το λέω θα μας κάνουν κυβερνητική παρένθεση και το Σαμαρά τον Πρωθυπουργό του «Λεφτά υπάρχουν νούμερο 2».
Όσοι από μας δεν γίναμε πολιτικοί, γιατί αυτό ήθελε ο μπαμπάς μας ή γιατί δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο στην ζωή μας ή γιατί ποτέ δεν δουλέψαμε ή δεν κόψαμε επιταγή, τότε λοιπόν σας λέω ότι εξοργιζόμαστε με τους εαυτούς μας γιατί επιτρέψαμε σε αυτούς τους «ακαμάτηδες» να διαφεντεύουν την πατρίδα και την ζωή μας.
Ευτυχώς είμαστε πολλοί στην ΝΔ σήμερα, εμείς που θέλουμε να ζήσουμε, για αυτό «ξύνουμε» τις πολύ συγκεκριμένες πληγές, για να φύγει το πύον και από κοινού χαράσσουμε την επόμενη μέρα, χωρίς προσκυνημένους, φοβισμένους και εθελόδουλους, χωρίς πολιτικούς καριερίστες, τυχοδιώκτες και αμοραλιστές.»
Μιλήσατε, αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία, για την ανάγκη δημιουργίας ενός σύγχρονου Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, θεωρώντας προφανώς ότι θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο κόμμα. Γιατί αυτή σας τη θέση δεν την βάλατε στο τραπέζι νωρίτερα και περιμένατε μετά την παραίτησή σας;
«Σας παραπέμπω στα πρακτικά, όλων των συνεδρίων, των κεντρικών επιτροπών καθώς και της Εκτελεστικής Επιτροπής εκεί έχουν δημοσιευθεί, όλες οι δικές μου μεταρρυθμιστικές και σε μερικές περιπτώσεις ανατρεπτικές εισηγήσεις.
Σε όλα αυτά τα ανώτατα όργανα του κόμματος που ως τακτικό μέλος συμμετείχα από την πρώτη ως νεολαίος μέχρι και την τελευταία θα βρείτε πολλές προτάσεις, για την μετατροπή της ΝΔ από αρχηγικό σε κόμμα πλατιά λαϊκό και δημοκρατικό. Προχωρήσαμε με κάποιους συναδέλφους μου Βουλευτές -για να προβάλλουμε τις θέσεις μας- ακόμη και στην έκδοση περιοδικού, με τον τίτλο «Πολιτικό Εντευκτήριο», διοργανώσαμε ανοικτές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα και την πολιτική εισήγηση μας την τυπώσαμε σε ειδικό «πολιτικό τετράδιο» με τον τίτλο «Τομές και Ρήξεις».
Ένας πρωτοπόρος εξ αυτών των ανατρεπτικών μεταρρυθμιστών Βουλευτών υπήρξε και ο σημερινός υποψήφιος για Γραμματέας της Π.Ε., ο φίλος και συμμαχητής μου Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Τέλος, πάρα πολλά γραπτά υπομνήματα - αντίγραφα των οποίων θα βρείτε στο βιβλίο που σύντομα θα εκδώσω με τίτλο: «Ο Καραμανλής που εγώ πίστεψα», απέστειλα στους εκάστοτε Προέδρους και φυσικά στον κ. Σαμαρά.
Τολμώ να σας πω πως δεν χαρίστηκα ποτέ….σε κανέναν από τους Αρχηγούς που όλους τους υπηρέτησε με αυταπάρνηση χωρίς ποτέ να απαιτώ ή να επαιτώ την «δικαίαν μισθοδοσίαν».
Φυσικά αυτή την ασυμβίβαστη στάση την πλήρωσα και την πληρώνω ακόμα ακριβά.
Πολλές φορές έγινα σκληρός και επικριτικός.
Παρότι όμως δεν χαρίστηκα σε κανέναν, ποτέ κανείς δεν σκέφτηκε να με διαγράψει! Συνέβη και αυτό. Από ποιον; Από αυτόν που έπρεπε να κοιτάει τους αγωνιστές της ΝΔ με σκυμμένο το κεφάλι!
Επιμένω πως ο Α. Σαμαράς χρωστά στην Πολιτική Επιτροπή στο τέλος του μήνα, μία ελεύθερη συζήτηση για το εάν συμφωνεί και εγκρίνει την αλλαγή πολιτικής.»
Δηλαδή ιδρύετε κόμμα μέσα στο κόμμα; Μήπως είστε «βαλτός» και «λαγός» του ερχόμενου ή μάλλον του επερχόμενου; Τι επιτέλους ζητάτε όλοι εσείς που δηλώνετε Νεοδημοκράτες αλλά συγκροτείτε μία «φιλική εταιρεία» με αυτό το Κίνημα Αναγέννησης;
«Όσοι συμμετέχουμε σε αυτό το δίκτυο που απλώνεται σε όλη την Ελλάδα πιέζουμε με όλες μας τις δυνάμεις μας με την αρθρογραφία, με τον δημόσιο λόγο και με την μαζική προσχώρηση στελεχών στις οργανώσεις του Κινήματος για την αναγέννηση της πατρίδας και της κεντροδεξιάς, που σε λίγο καιρό θα έχει και ισχυρή φωνή στο διαδίκτυο καθώς πιέζουμε από την εγκαταλειφθείσα επαναδιαπραγμάτευση να προχωρήσουμε στην τολμηρή επανίδρυση της Χριστιανοδημοκρατικής Λαϊκής παράταξης. Με αυτό το «αναγεννητικό» και ριζοσπαστικό πνεύμα μπορούμε να πυροδοτήσουμε και την επαναδιαπραγμάτευση και την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Αν θέλουμε να επιβιώσουμε, ως χώρα και παράταξη, πρέπει να ακολουθήσουμε την φορά του κοινωνικού «ανέμου» για να φτάσουμε στο ξέφωτο, αντικρίζοντας την Ελλάδα των ονείρων μας!
Αυτό δεν μπορεί να γίνει με «κουρασμένα παλικάρια». Αυτοί γεννήθηκαν κουρασμένοι, έγιναν ευνούχοι στις λογής λογής στοές και clubs που στρατολογήθηκαν και προχωρούν κατάκοποι, οδηγώντας μας ολοταχώς στην καταστροφή!»
Υπάρχουν άλλοι Βουλευτές ή και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που να σας έχουν εκμυστηρευτεί ότι συντάσσονται με τις θέσεις σας ή να τις έχουν συνυπογράψει;
«Καταρχήν το υπόμνημα που ήταν η αιτία της «μαϊμού» διαγραφής μου έχουν υπογράψει Υπουργοί, Βουλευτές στελέχη και μέλη της Πoλιτικής Επιτροπής.
Εκεί μεταξύ άλλων έχουμε που ζητάμε να τηρηθούν, συμπεριλάβει και τα όσα υπέγραψαν στην συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης οι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης.
Έχουμε παραθέσει ελάχιστα από τα κρίσιμα κομμάτια βάσει των οποίων ζήτησαν την ψήφο εμπιστοσύνης των Βουλευτών οι τρεις Αρχηγοί.»
Δηλαδή πιστεύετε ότι με την διαγραφή σας «καθάρισαν» ή θα έχουμε και συνέχεια;
«Καθημερινά αν και εγώ τότε δεν έδωσα την λίστα των διαφωνούντων στην δημοσιότητα, πολλοί είναι αυτοί που διαφοροποιούνται.
Γνωρίζω και σας βεβαιώνω ότι είναι μακρά και ατελείωτη η λίστα των «κρυπτοδιαφωνούντων» στην Ν.Δ.
Γνωρίζω πως σχεδόν όλοι οι Βουλευτές συμφωνούν ότι είναι άλλο η διάσωση και είναι άλλο η άλωση. Σε αυτό το κίνημα θα μπορούσε να ήταν «σημαιοφόρος» ο Πρωθυπουργός, εάν είχε μείνει σταθερός στις προεκλογικές του θέσεις.»
Γιατί το λέτε αυτό;
«Θέλετε να σας θυμίσω ότι ο Α. Σαμαράς, ότι μόνος του αυτοχαρακτηριζόταν ως ο «πρώτος και μεγαλύτερος αντιμνημονιακός Έλληνας»;
Φαντάζομαι ότι δεν σκέφτεστε να εγκαταλείψετε την πολιτική μετά από τόσες δεκαετίες, ακόμα και αν χωρίσουν οι δρόμοι σας με τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να σας δούμε σε κάποιο άλλο κόμμα, όπως για παράδειγμα τους Ανεξάρτητους Έλληνες;
«Δεν αισθάνομαι άστεγος.
Εξώσεις από την πολιτική κάνει μόνο ο λαός!
Σήμερα αντιστέκομαι στην επιχειρούμενη νόθευση της παράταξης με το Κίνημα Αναγέννηση!
Άλλωστε πάντα ευρισκόμουν σε μόνιμη σύγκρουση με τους ανιστόρητους «μουσαφίρηδες» που «είχαν την ΝΔ, στο πορτοφόλι και όχι στην καρδιά τους».
Όταν συναντηθείτε με τον Α. Σαμαρά ή με κάποιο από τους στενούς του συνεργάτες τις θα τους πείτε;
«Αυτό που θέλω να πω και σήμερα στους «ανοιξιάτικους επισκέπτες», είναι το εξής: Αυτή η παράταξη που έρχεται από μακριά - από το Λαικό κόμμα- και θα πάει ακόμα μακρύτερα πρέπει να θυμούνται ότι: Σε χρησιμοποιεί και ποτέ δεν πρέπει να τη χρησιμοποιείς…»
online-pressblog
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΧΟΝΔΡΟΚΟΥΚΗ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Διαδήλωση στη Μαδρίτη κατά της λιτότητας
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ