2012-09-23 16:12:04
Φωτογραφία για Δ. Ελλάδα: «Τσάμπα» έργα για το τίποτα...
Μια νέα -ουσιαστική- αρχή σε ό,τι αφορά την αναπτυξιακή αποτελεσματικότητα της περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος με βάση τα χρήματα που χορηγεί η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των διαφόρων προγραμμάτων, επιχειρεί να κάνει η σημερινή ηγεσία της Περιφέρειας.

Αφορμή για αυτή τη νέα αρχή έγινε η διαπίστωση ότι τα τελευταία 23 χρόνια η Περιφέρεια είχε αναπτυξιακή στασιμότητα παρά το γεγονός ότι πήρε από την Ε.Ε. κοντά στα 5 δισ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπιστώνοντας αυτή τη στασιμότητα θέλησε να διερευνήσει τους λόγους (μαζί με μας και σε άλλες 15 Περιφέρειες ισάριθμων κρατών).

Στα πλαίσια αυτά ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος είχε συνάντηση με τους συνεργάτες του European Policies Research Centre και του London School of Economics κ.κ. Δημήτρη Λιανό και Βίκυ Χωραφά με θέμα τα αποτελέσματα και την αξιολόγηση της Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της περιφερειακής ανάπτυξης της περιόδου 1989-2011. Σκοπός της συνάντησης ήταν, στο πλαίσιο έρευνας των δυο φορέων, να επισημανθούν τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά αποτελέσματα από την εφαρμογή των προγραμματικών περιόδων που διανύθηκαν.


Αιτίες και προβλήματα

Από τα στοιχεία που συνέλεξε ο κ. Γιώργος Αγγελόπουλος για τα έτη 1989-2011 προέκυψαν πολύ σημαντικά συμπεράσματα που καταδεικνύουν την αιτία για την οποία δεν μπορέσαμε να αξιοποιήσουμε (αναπτυξιακά) τα κοινοτικά προγράμματα.

Κατ' αρχήν διαπιστώθηκε ότι σε αυτή τη χρονική περίοδο έγιναν 12.500 έργα περίπου. Διατέθηκαν γύρω στα 5 δισ. αλλά ελάχιστα έργα είχαν προϋπολογισμό πάνω από 1,5 εκ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αναλώσαμε τα χρήματα σε μικροεργάκια τα οποία πολλές φορές εγίνοντο για μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι κατ' αναλογία του πληθυσμού η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος είχε τη μικρότερη χρηματοδότηση σε σχέση με τις άλλες περιφέρειες που δείχνει έλλειμμα πολιτικού δυναμικού.

Η τρίτη διαπίστωση ήταν ότι δεν υπήρξε ουσιαστικός σχεδιασμός κατά την έναρξη του κάθε χρηματοδοτικού προγράμματος. Έτσι, τα πρώτα χρόνια προσπαθούσαμε να ωριμάσουμε κάποια έργα και στα τελευταία χρόνια τρέχαμε για να απορροφήσουμε τα χρήματα βάζοντας στο πρόγραμμα ό,τι να 'ναι.

patrisnews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ