2012-09-23 22:50:06
Από το Γραφείο Τύπου
Την πολιτισμική, γλωσσική αλλά κυρίως τη μορφωτική γενοκτονία των Πομάκων της Ελλάδας η οποία οφείλεται σε πολυεπίπεδη αδράνεια και μη τόλμη της Ελληνικής Πολιτείας απέναντι και σε αυτή τη μειονότητα, μεταφέρει με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Παιδείας και Εξωτερικών, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Τομεάρχης Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.
Ορμώμενος από επιστολή του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Νομού Ξάνθης η οποία και διαβιβάστηκε στον Τέρενς Κουίκ από τον Πολιτευτή Ξάνθης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Ιρφάν Μεχμέταλη, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κινήματος, ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς «εάν και πότε σκοπεύουν να αποφασίσουν και υλοποιήσουν την ίδρυση δημόσιων, ελληνόφωνων, μη μειονοτικών σχολείων σε όλα τα Πομακοχώρια».
Σύμφωνα με τους Πομάκους του Νομού Ξάνθης, «το Ελληνικό Κράτος, παραβιάζοντας θεμελιώδη δικαιώματα που παρέχει το Σύνταγμα και οι ευρωπαϊκές συνθήκες αλλά και τα άρθρα 40 και 45 της Συνθήκης της Λωζάννης, στερεί από αυτούς και τα παιδιά τους όχι μόνο το δικαίωμα της εκπαίδευσης στη μητρική τους γλώσσα, αλλά και το πλέον στοιχειώδες δικαίωμα της αποκλειστικής εκπαίδευσης στην επίσημη γλώσσα του Κράτους, την ελληνική και τους επιβάλλει την υποχρεωτική εκπαίδευση σε μία ξένη γλώσσα την οποία δεν μιλούν και ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ να χρησιμοποιούν, δηλαδή την τουρκική»
.
Και προσθέτουν το εξής συγκλονιστικό:
« Ζητάμε το δικαίωμα ο γιος μας ο Μεχμέτ να μαθαίνει ό, τι μαθαίνει ο γιος σας ο Νίκος. Ζητάμε η κόρη μας η Φατμέ, όταν θα δώσει εξετάσεις για να περάσει στο ελληνικό πανεπιστήμιο, να έχει τις ίδιες γνώσεις, δεξιότητες και προοπτικές που θα έχει η κόρη σας η Άννα».
Την ώρα που οι «τουρκόφρονες» της μειονότητας στην Θράκη πιέζουν για λειτουργία μειονοτικών τουρκόφωνων νηπιαγωγείων, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ΝΔ επί υπουργίας Ευρυπίδη Στυλιανίδη, για την ίδρυση τεσσάρων ελληνόφωνων σχολείων στα Πομακοχώρια της ορεινής Ξάνθης, εν συνεχεία κυβέρνηση Παπανδρέου, δεν φρόντισε καν να υλοποιήσει έστω και αυτή τη θετική για τους Πομάκους απόφαση.
Το τορπίλισε το γνωστό δίδυμο Διαμαντοπούλου - Δραγώνα. Η κα Δραγώνα, η οποία εξακολουθεί να περιοδεύει στην περιοχή της Θράκης. Δράση για την οποία προκύπτουν πολλά ερωτήματα και για την οποία σύντομα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ θα καταθέσει κι άλλη Ερώτηση στη Βουλή. Όπως τα επόμενα 24ωρα ο Τέρενς Κουίκ θα καταθέσει ειδικότερη Ερώτηση για το ζήτημα των νηπιαγωγείων που άρχισε να γίνεται το εφαλτήριο για πολλές ανατροπές που επιζητά το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής.
Και επειδή όπως φαίνεται η Ελληνική Πολιτεία πάσχει από επιλεκτική… κώφωση, δεν δόθηκε η δέουσα προσοχή ούτε στο αίτημα των κατοίκων του χωριού Μάνταινα Ξάνθης για την ίδρυση δημόσιου (μη μειονοτικού) ελληνικού σχολείου στην περιοχή.
Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.
ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ
ΘΕΜΑ: ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΜΑΚΩΝ
Κύριοι Υπουργοί,
Ο Πολιτευτής Ξάνθης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Ιρφάν Μεχμέταλη, Πομάκος, μου απέστειλε την εξής επιστολή για να σας την διαβιβάσω.
Και το πράττω στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού μου καθήκοντος, συνδυάζοντας τη με Ερώτηση.
Το περιεχόμενό της, μεταξύ άλλων, έχει ως εξής:
«Τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Νομού Ξάνθης (υπ’ αρ. 23/2007 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης), με υπογραφή του Προέδρου Ταχίρ Κοντέ και της Γενικής Γραμματέας Αλίε Εφέντη, απευθυνόμαστε σε σας, ζητώντας την προσοχή σας σε ένα θέμα πού για πολλά χρόνια αποτελεί ανοικτή πληγή για τον λαό της Θράκης και ιδιαίτερα για τους Πομάκους της Θράκης, τμήμα των οποίων εκπροσωπούμε.
Εδώ και πολλές δεκαετίες συντελείται εις βάρος μας μία μορφωτική, γλωσσική και πολιτισμική γενοκτονία. Μία γενοκτονία εις βάρος αυτών των ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ανήκουν και τα μέλη του Συλλόγου μας που έχουμε το θάρρος να αυτοπροσδιοριζόμαστε ως Πομάκοι της Ελλάδας.
Το Ελληνικό Κράτος, παραβιάζοντας θεμελιώδη δικαιώματα που παρέχει το Σύνταγμά του και οι ευρωπαϊκές συνθήκες, αλλά και τα άρθρα 40 και 45 της συνθήκης της Λωζάννης, τα οποία παρέχουν στις μουσουλμανικές μειονότητες της Ελλάδας το δικαίωμα «να ποιώνται ελευθέρως εν αυτοίς χρήσιν της γλώσσης των», στερεί από μας και τα παιδιά μας όχι μόνο το δικαίωμα της εκπαίδευσης στην μητρική μας γλώσσα, αλλά ακόμη και το πλέον στοιχειώδες δικαίωμα της αποκλειστικής εκπαίδευσης στην επίσημη γλώσσα του, την ελληνική, και μας επιβάλλει την υποχρεωτική εκπαίδευση σε μία ξένη γλώσσα, την οποία δεν μιλούμε και δεν επιθυμούμε να χρησιμοποιούμε, δηλαδή την τουρκική.
Με την επιστολή αυτή δεν σας ζητάμε κάποια χάρη. Ζητάμε αυτό που είναι αυτονόητο δικαίωμα κάθε πολίτη μιας οποιασδήποτε ευνομούμενης και δημοκρατικής χώρας.
Ζητάμε το δικαίωμα ο γιος μας ο Μεχμέτ να μαθαίνει ό, τι μαθαίνει ο γιος σας ο Νίκος. Ζητάμε η κόρη μας η Φατμέ, όταν θα δώσει εξετάσεις για να περάσει στο ελληνικό πανεπιστήμιο, να έχει τις ίδιες γνώσεις, δεξιότητες και προοπτικές που θα έχει η κόρη σας η Άννα. Πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό τώρα, όταν στα πιο ευαίσθητα και κρίσιμα μαθησιακά χρόνια τους τα παιδιά μας διδάσκονται μια γλώσσα που δεν μιλούν και δεν θα την χρησιμοποιήσουν ποτέ στο σπίτι και στο πανεπιστήμιό τους;
Και σας ρωτάμε: Εάν το ελληνικό κράτος επέβαλε στα παιδιά των χριστιανών ενός χωριού της Θράκης ή οποιουδήποτε άλλου χωριού της Ελλάδας, να διδάσκονται υποχρεωτικά τα μισά μαθήματά τους στην τουρκική γλώσσα, χωρίς να την μιλούν ως μητρική τους γλώσσα και χωρίς οι γονείς τους να θέλουν κάτι τέτοιο, δεν θα ξεσηκωνόταν όλοι εναντίον του οποιουδήποτε φορέα που θα τολμούσε αυτό το έγκλημα;
Γιατί επί τόσα χρόνια το Ελληνικό Κράτος ανέχεται να συντελείται το ίδιο έγκλημα σε βάρος μας; Μήπως είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας; Δεν πληρώνουμε φόρους; Δεν δίνουμε τα παιδιά μας στον στρατό; Γιατί στερούμαστε το δικαίωμα της εκπαίδευσης στη γλώσσα μας ή έστω στη γλώσσα της πατρίδας μας, και μας επιβάλλεται μία ξένη γλώσσα;
Έχουμε πληροφορηθεί ότι το Υπουργείο Παιδείας στην περίοδο του κ. Ε. Στυλιανίδη προχώρησε στο ενθαρρυντικό βήμα της ίδρυσης τεσσάρων ελληνόφωνων σχολείων στα Πομακοχώρια της ορεινής Ξάνθης. Δυστυχώς όμως η σημαντική αυτή απόφαση δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί και παρά τη σύστασή τους στα χαρτιά, τα σχολεία αυτά δεν έχουν μέχρι τώρα λειτουργήσει.
Πριν τρία χρόνια οι κάτοικοι του χωριού Μάνταινα Ξάνθης ζήτησαν με επιστολή τους στην Διεύθυνση Α/βάθμιας Εκπαίδευσης να δημιουργηθεί στο χωριό τους δημόσιο (μη μειονοτικό) ελληνικό σχολείο (σχετική θετική εισήγηση από τον προϊστάμενο Π.Ε. Ξάνθης προς τον Περιφερειακό Δ/ντή Εκ/σης Ανατολ. Μακεδονίας-Θράκης (Α.Π. Φ 2.1/6381, 7-12-2006). Στο αίτημά τους οι κάτοικοι της Μάνταινας δεν έχουν λάβει καμία απάντηση μέχρι σήμερα. Οι αρμόδιοι φορείς της τοπικής εκπαίδευσης μέχρι σήμερα κωφεύουν με διάφορες προφάσεις. Μας προκαλεί εντύπωση η διστακτικότητα της Πολιτείας, την στιγμή που τον ίδιο καιρό μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε, με αφορμή αίτημα μέλους του Συλλόγου μας να μιλήσει ενώπιον του στην πομακική γλώσσα, ότι «αν υπάρχει έστω και ένας άνθρωπος στον κόσμο που δηλώνει Πομάκος, είμαστε υποχρεωμένοι να τον υπερασπιστούμε».
Εμείς, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Νομού Ξάνθης, βρήκαμε το σθένος, παρά τις απειλές και τον πολυποίκιλο πόλεμο που δεχόμαστε, να δηλώσουμε δημόσια και σθεναρά την πομακική μας ταυτότητα και γλώσσα. Να είστε σίγουροι ότι υπάρχουν ακόμη πολλές χιλιάδες Πομάκοι, που θέλουν να το κάνουν, αλλά δεν το τολμούν. Και δεν το τολμούν όχι λόγω του εκφοβισμού και των απειλών, αλλά γιατί δεν υπάρχει η Ελληνική Πολιτεία που θα τους υπερασπιστεί και θα τους αγκαλιάσει.
Τουλάχιστον δώστε στην αρχή την ευκαιρία σε μας να μορφωνόμαστε στην γλώσσα της πατρίδας μας και στην μητρική μας γλώσσα και να είστε απόλυτα σίγουροι ότι μέσα σε λίγα χρόνια η πλειονότητα των Πομάκων, που σήμερα κρατά φοβισμένη το στόμα της κλειστό, θα μας ακολουθήσει και θα στέλνει τα παιδιά της στα σχολεία που θα μας φτιάξει η Ελληνική Πολιτεία όπου θα διδάσκονται αποκλειστικά ελληνικά ή ελληνικά και την μητρική τους γλώσσα (πομακικά), ώστε να έχουν ίσες ευκαιρίες και να μπορούν να συναγωνιστούν τα άλλα παιδιά αυτής της χώρας.
Σας θυμίζουμε το παράδειγμα των δημόσιων (μη μειονοτικών) γυμνασίων και λυκείων στα Πομακοχώρια, που ενώ ξεκίνησαν με 15 μαθητές και πόλεμο από πολλές πλευρές, τα σχολεία αυτά κατά το σχολικό έτος 2008-9 είχαν:
Γυμνάσιο Σμίνθης 145 μαθητές
Γυμνάσιο Γλαύκης 140 μαθητές
Λύκειο Γλαύκης 150 μαθητές
Τεχνικό Λύκειο Γλαύκης 60 μαθητές
Γυμνάσιο Θερμών 25 μαθητές,
με αποτέλεσμα να μην επαρκούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις τους».
Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργοί:
1. Σκοπεύετε να αποφασίσετε και να υλοποιήσετε την ίδρυση δημόσιων, μη μειονοτικών, σχολείων σε όλα τα Πομακοχώρια, και την παράλληλη λειτουργία τους με τα μειονοτικά;
2. Σκοπεύετε στην γενίκευση της προσχολικής αγωγής στην ελληνική γλώσσα με την ίδρυση παιδικών βρεφονηπιακών σταθμών και δημόσιων νηπιαγωγείων σε όλα τα Πομακοχώρια;
3. Θα προχωρήσετε στην άμεση λειτουργία των τεσσάρων δημόσιων ελληνόφωνων δημοτικών σχολείων που ορθώς έπραξε και ίδρυσε ο προκάτοχός σας στο Υπουργείο Παιδείας στα τέσσερα Πομακοχώρια της ορεινής Ξάνθης;
4. Θα προχωρήσετε στην άμεση ικανοποίηση του αιτήματος των κατοίκων της Μάνταινας, που εκκρεμεί από το 2006, για ίδρυση δημόσιου (μη μειονοτικού) σχολείου;
5. Θα προχωρήσετε στην δημιουργία πιλοτικών σχολείων, όπου τα παιδιά θα διδάσκονται την μητρική τους γλώσσα (πομακική) και πολιτισμό, παράλληλα με την ελληνική;
6. Θα ενισχύσετε και θα διαφυλάξετε τον σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάννης από το Ελληνικό Κράτος για την θρησκευτική (και όχι εθνική) μουσουλμανική μειονότητα των Πομάκων της Ελλάδας;
Ο ερωτών Βουλευτής
Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ
Tromaktiko
Την πολιτισμική, γλωσσική αλλά κυρίως τη μορφωτική γενοκτονία των Πομάκων της Ελλάδας η οποία οφείλεται σε πολυεπίπεδη αδράνεια και μη τόλμη της Ελληνικής Πολιτείας απέναντι και σε αυτή τη μειονότητα, μεταφέρει με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Παιδείας και Εξωτερικών, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Τομεάρχης Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.
Ορμώμενος από επιστολή του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Νομού Ξάνθης η οποία και διαβιβάστηκε στον Τέρενς Κουίκ από τον Πολιτευτή Ξάνθης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Ιρφάν Μεχμέταλη, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κινήματος, ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς «εάν και πότε σκοπεύουν να αποφασίσουν και υλοποιήσουν την ίδρυση δημόσιων, ελληνόφωνων, μη μειονοτικών σχολείων σε όλα τα Πομακοχώρια».
Σύμφωνα με τους Πομάκους του Νομού Ξάνθης, «το Ελληνικό Κράτος, παραβιάζοντας θεμελιώδη δικαιώματα που παρέχει το Σύνταγμα και οι ευρωπαϊκές συνθήκες αλλά και τα άρθρα 40 και 45 της Συνθήκης της Λωζάννης, στερεί από αυτούς και τα παιδιά τους όχι μόνο το δικαίωμα της εκπαίδευσης στη μητρική τους γλώσσα, αλλά και το πλέον στοιχειώδες δικαίωμα της αποκλειστικής εκπαίδευσης στην επίσημη γλώσσα του Κράτους, την ελληνική και τους επιβάλλει την υποχρεωτική εκπαίδευση σε μία ξένη γλώσσα την οποία δεν μιλούν και ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ να χρησιμοποιούν, δηλαδή την τουρκική»
Και προσθέτουν το εξής συγκλονιστικό:
« Ζητάμε το δικαίωμα ο γιος μας ο Μεχμέτ να μαθαίνει ό, τι μαθαίνει ο γιος σας ο Νίκος. Ζητάμε η κόρη μας η Φατμέ, όταν θα δώσει εξετάσεις για να περάσει στο ελληνικό πανεπιστήμιο, να έχει τις ίδιες γνώσεις, δεξιότητες και προοπτικές που θα έχει η κόρη σας η Άννα».
Την ώρα που οι «τουρκόφρονες» της μειονότητας στην Θράκη πιέζουν για λειτουργία μειονοτικών τουρκόφωνων νηπιαγωγείων, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ΝΔ επί υπουργίας Ευρυπίδη Στυλιανίδη, για την ίδρυση τεσσάρων ελληνόφωνων σχολείων στα Πομακοχώρια της ορεινής Ξάνθης, εν συνεχεία κυβέρνηση Παπανδρέου, δεν φρόντισε καν να υλοποιήσει έστω και αυτή τη θετική για τους Πομάκους απόφαση.
Το τορπίλισε το γνωστό δίδυμο Διαμαντοπούλου - Δραγώνα. Η κα Δραγώνα, η οποία εξακολουθεί να περιοδεύει στην περιοχή της Θράκης. Δράση για την οποία προκύπτουν πολλά ερωτήματα και για την οποία σύντομα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ θα καταθέσει κι άλλη Ερώτηση στη Βουλή. Όπως τα επόμενα 24ωρα ο Τέρενς Κουίκ θα καταθέσει ειδικότερη Ερώτηση για το ζήτημα των νηπιαγωγείων που άρχισε να γίνεται το εφαλτήριο για πολλές ανατροπές που επιζητά το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής.
Και επειδή όπως φαίνεται η Ελληνική Πολιτεία πάσχει από επιλεκτική… κώφωση, δεν δόθηκε η δέουσα προσοχή ούτε στο αίτημα των κατοίκων του χωριού Μάνταινα Ξάνθης για την ίδρυση δημόσιου (μη μειονοτικού) ελληνικού σχολείου στην περιοχή.
Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.
ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ
ΘΕΜΑ: ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΜΑΚΩΝ
Κύριοι Υπουργοί,
Ο Πολιτευτής Ξάνθης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Ιρφάν Μεχμέταλη, Πομάκος, μου απέστειλε την εξής επιστολή για να σας την διαβιβάσω.
Και το πράττω στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού μου καθήκοντος, συνδυάζοντας τη με Ερώτηση.
Το περιεχόμενό της, μεταξύ άλλων, έχει ως εξής:
«Τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Νομού Ξάνθης (υπ’ αρ. 23/2007 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης), με υπογραφή του Προέδρου Ταχίρ Κοντέ και της Γενικής Γραμματέας Αλίε Εφέντη, απευθυνόμαστε σε σας, ζητώντας την προσοχή σας σε ένα θέμα πού για πολλά χρόνια αποτελεί ανοικτή πληγή για τον λαό της Θράκης και ιδιαίτερα για τους Πομάκους της Θράκης, τμήμα των οποίων εκπροσωπούμε.
Εδώ και πολλές δεκαετίες συντελείται εις βάρος μας μία μορφωτική, γλωσσική και πολιτισμική γενοκτονία. Μία γενοκτονία εις βάρος αυτών των ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ανήκουν και τα μέλη του Συλλόγου μας που έχουμε το θάρρος να αυτοπροσδιοριζόμαστε ως Πομάκοι της Ελλάδας.
Το Ελληνικό Κράτος, παραβιάζοντας θεμελιώδη δικαιώματα που παρέχει το Σύνταγμά του και οι ευρωπαϊκές συνθήκες, αλλά και τα άρθρα 40 και 45 της συνθήκης της Λωζάννης, τα οποία παρέχουν στις μουσουλμανικές μειονότητες της Ελλάδας το δικαίωμα «να ποιώνται ελευθέρως εν αυτοίς χρήσιν της γλώσσης των», στερεί από μας και τα παιδιά μας όχι μόνο το δικαίωμα της εκπαίδευσης στην μητρική μας γλώσσα, αλλά ακόμη και το πλέον στοιχειώδες δικαίωμα της αποκλειστικής εκπαίδευσης στην επίσημη γλώσσα του, την ελληνική, και μας επιβάλλει την υποχρεωτική εκπαίδευση σε μία ξένη γλώσσα, την οποία δεν μιλούμε και δεν επιθυμούμε να χρησιμοποιούμε, δηλαδή την τουρκική.
Με την επιστολή αυτή δεν σας ζητάμε κάποια χάρη. Ζητάμε αυτό που είναι αυτονόητο δικαίωμα κάθε πολίτη μιας οποιασδήποτε ευνομούμενης και δημοκρατικής χώρας.
Ζητάμε το δικαίωμα ο γιος μας ο Μεχμέτ να μαθαίνει ό, τι μαθαίνει ο γιος σας ο Νίκος. Ζητάμε η κόρη μας η Φατμέ, όταν θα δώσει εξετάσεις για να περάσει στο ελληνικό πανεπιστήμιο, να έχει τις ίδιες γνώσεις, δεξιότητες και προοπτικές που θα έχει η κόρη σας η Άννα. Πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό τώρα, όταν στα πιο ευαίσθητα και κρίσιμα μαθησιακά χρόνια τους τα παιδιά μας διδάσκονται μια γλώσσα που δεν μιλούν και δεν θα την χρησιμοποιήσουν ποτέ στο σπίτι και στο πανεπιστήμιό τους;
Και σας ρωτάμε: Εάν το ελληνικό κράτος επέβαλε στα παιδιά των χριστιανών ενός χωριού της Θράκης ή οποιουδήποτε άλλου χωριού της Ελλάδας, να διδάσκονται υποχρεωτικά τα μισά μαθήματά τους στην τουρκική γλώσσα, χωρίς να την μιλούν ως μητρική τους γλώσσα και χωρίς οι γονείς τους να θέλουν κάτι τέτοιο, δεν θα ξεσηκωνόταν όλοι εναντίον του οποιουδήποτε φορέα που θα τολμούσε αυτό το έγκλημα;
Γιατί επί τόσα χρόνια το Ελληνικό Κράτος ανέχεται να συντελείται το ίδιο έγκλημα σε βάρος μας; Μήπως είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας; Δεν πληρώνουμε φόρους; Δεν δίνουμε τα παιδιά μας στον στρατό; Γιατί στερούμαστε το δικαίωμα της εκπαίδευσης στη γλώσσα μας ή έστω στη γλώσσα της πατρίδας μας, και μας επιβάλλεται μία ξένη γλώσσα;
Έχουμε πληροφορηθεί ότι το Υπουργείο Παιδείας στην περίοδο του κ. Ε. Στυλιανίδη προχώρησε στο ενθαρρυντικό βήμα της ίδρυσης τεσσάρων ελληνόφωνων σχολείων στα Πομακοχώρια της ορεινής Ξάνθης. Δυστυχώς όμως η σημαντική αυτή απόφαση δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί και παρά τη σύστασή τους στα χαρτιά, τα σχολεία αυτά δεν έχουν μέχρι τώρα λειτουργήσει.
Πριν τρία χρόνια οι κάτοικοι του χωριού Μάνταινα Ξάνθης ζήτησαν με επιστολή τους στην Διεύθυνση Α/βάθμιας Εκπαίδευσης να δημιουργηθεί στο χωριό τους δημόσιο (μη μειονοτικό) ελληνικό σχολείο (σχετική θετική εισήγηση από τον προϊστάμενο Π.Ε. Ξάνθης προς τον Περιφερειακό Δ/ντή Εκ/σης Ανατολ. Μακεδονίας-Θράκης (Α.Π. Φ 2.1/6381, 7-12-2006). Στο αίτημά τους οι κάτοικοι της Μάνταινας δεν έχουν λάβει καμία απάντηση μέχρι σήμερα. Οι αρμόδιοι φορείς της τοπικής εκπαίδευσης μέχρι σήμερα κωφεύουν με διάφορες προφάσεις. Μας προκαλεί εντύπωση η διστακτικότητα της Πολιτείας, την στιγμή που τον ίδιο καιρό μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε, με αφορμή αίτημα μέλους του Συλλόγου μας να μιλήσει ενώπιον του στην πομακική γλώσσα, ότι «αν υπάρχει έστω και ένας άνθρωπος στον κόσμο που δηλώνει Πομάκος, είμαστε υποχρεωμένοι να τον υπερασπιστούμε».
Εμείς, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Νομού Ξάνθης, βρήκαμε το σθένος, παρά τις απειλές και τον πολυποίκιλο πόλεμο που δεχόμαστε, να δηλώσουμε δημόσια και σθεναρά την πομακική μας ταυτότητα και γλώσσα. Να είστε σίγουροι ότι υπάρχουν ακόμη πολλές χιλιάδες Πομάκοι, που θέλουν να το κάνουν, αλλά δεν το τολμούν. Και δεν το τολμούν όχι λόγω του εκφοβισμού και των απειλών, αλλά γιατί δεν υπάρχει η Ελληνική Πολιτεία που θα τους υπερασπιστεί και θα τους αγκαλιάσει.
Τουλάχιστον δώστε στην αρχή την ευκαιρία σε μας να μορφωνόμαστε στην γλώσσα της πατρίδας μας και στην μητρική μας γλώσσα και να είστε απόλυτα σίγουροι ότι μέσα σε λίγα χρόνια η πλειονότητα των Πομάκων, που σήμερα κρατά φοβισμένη το στόμα της κλειστό, θα μας ακολουθήσει και θα στέλνει τα παιδιά της στα σχολεία που θα μας φτιάξει η Ελληνική Πολιτεία όπου θα διδάσκονται αποκλειστικά ελληνικά ή ελληνικά και την μητρική τους γλώσσα (πομακικά), ώστε να έχουν ίσες ευκαιρίες και να μπορούν να συναγωνιστούν τα άλλα παιδιά αυτής της χώρας.
Σας θυμίζουμε το παράδειγμα των δημόσιων (μη μειονοτικών) γυμνασίων και λυκείων στα Πομακοχώρια, που ενώ ξεκίνησαν με 15 μαθητές και πόλεμο από πολλές πλευρές, τα σχολεία αυτά κατά το σχολικό έτος 2008-9 είχαν:
Γυμνάσιο Σμίνθης 145 μαθητές
Γυμνάσιο Γλαύκης 140 μαθητές
Λύκειο Γλαύκης 150 μαθητές
Τεχνικό Λύκειο Γλαύκης 60 μαθητές
Γυμνάσιο Θερμών 25 μαθητές,
με αποτέλεσμα να μην επαρκούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις τους».
Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργοί:
1. Σκοπεύετε να αποφασίσετε και να υλοποιήσετε την ίδρυση δημόσιων, μη μειονοτικών, σχολείων σε όλα τα Πομακοχώρια, και την παράλληλη λειτουργία τους με τα μειονοτικά;
2. Σκοπεύετε στην γενίκευση της προσχολικής αγωγής στην ελληνική γλώσσα με την ίδρυση παιδικών βρεφονηπιακών σταθμών και δημόσιων νηπιαγωγείων σε όλα τα Πομακοχώρια;
3. Θα προχωρήσετε στην άμεση λειτουργία των τεσσάρων δημόσιων ελληνόφωνων δημοτικών σχολείων που ορθώς έπραξε και ίδρυσε ο προκάτοχός σας στο Υπουργείο Παιδείας στα τέσσερα Πομακοχώρια της ορεινής Ξάνθης;
4. Θα προχωρήσετε στην άμεση ικανοποίηση του αιτήματος των κατοίκων της Μάνταινας, που εκκρεμεί από το 2006, για ίδρυση δημόσιου (μη μειονοτικού) σχολείου;
5. Θα προχωρήσετε στην δημιουργία πιλοτικών σχολείων, όπου τα παιδιά θα διδάσκονται την μητρική τους γλώσσα (πομακική) και πολιτισμό, παράλληλα με την ελληνική;
6. Θα ενισχύσετε και θα διαφυλάξετε τον σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάννης από το Ελληνικό Κράτος για την θρησκευτική (και όχι εθνική) μουσουλμανική μειονότητα των Πομάκων της Ελλάδας;
Ο ερωτών Βουλευτής
Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η εμφάνιση της Έλενας Παπαρίζου που άναψε... φωτιές!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Σημαντική νίκη για μας...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ