2012-09-27 19:52:45
Φωτογραφία για Κινδυνεύουν οι αρχαιολογικοί θησαυροί της Συρίας
Απειλείται η Παλμύρα, η λεγόμενη «νύμφη της ερήμου»

 

Γερμανοί αρχαιολόγοι προσπαθούν να σώσουν θησαυρούς αιώνων από τις σφαίρες του συριακού εμφυλίου. Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Μέσης Ανατολής και καθηγητής αρχαιολογίας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, Ντόμινικ Μπόνατς μέχρι πρότινος κατεύθυνε μία ομάδα 60 αρχαιολόγων, φοιτητών και εργατών που έκαναν ανασκαφές στo Τελ ελ Φακαρίγια (Tell el Fakhariya) στη βόρεια Συρία, κοντά στα τουρκικά σύνορα, χρηματοδοτούμενες από την Γερμανικό Ιδρυμα Ερευνών (DGF).

Όμως, από το 2011 οι ανασκαφές στη περιοχή, όπου βρισκόταν η πρωτεύουσα του βασιλείου των Μιτάνι, θεωρήθηκαν επικίνδυνες, λόγω της εμφύλιας σύρραξης, αναγκάζοντάς τους αρχαιολόγους να επιστρέψουν στο Βερολίνο.

«Τα ερείπια του ανακτόρου της αρχαίας δυναστείας βρίσκονται σε κίνδυνο, ενώ πολλές αρχαιολογικές ανασκαφές κοντά σε περιοχές συγκρούσεων, όπως το Τελ Αφίς και η Παλμύρα, υπέστησαν σοβαρές καταστροφές από τα συριακά τανκ», υπογραμμίζει ο Μπόνατς σε συνέντευξή του στη Deutche Welle, προσθέτοντας πως, για την ώρα, το παλάτι στο Τελ ελ Φακαρίγια (που χρονολογείται ανάμεσα στο 1.500 και 1.100 π. Χ.), παραμένει ασφαλές, αν και βρίσκεται υπό την εποπτεία ενός και μόνο Σύρου φύλακα.


Η σημασία της Μέσης Ανατολής είναι εξαιρετικά μεγάλη για την αρχαιολογία: η Συρία θεωρείται ένα από τα λίκνα του παγκόσμιου πολιτισμού, καθώς εκεί ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο φωνητικό αλφάβητο, ενώ η περιοχή ήταν σταυροδρόμι των λαών της περιοχής.

«Άνθρωποι από την Αίγυπτο, τη Μικρά Ασία, την ανατολική Μεσόγειο και τη νότια Μεσοποταμία διασταυρώνονταν στη Συρία, μια περιοχή σύγκλισης που αποτέλεσε τη βάση για τον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτισμό», τονίζει ο Γιαν-Γουάλκε Μέγερ, καθηγητής αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης που πραγματοποίησε ανασκαφές στο Τελ Xουέρα -στα σύνορα ανάμεσα σε Συρία και Τουρκία- για περισσότερα από 15 χρόνια.

«Αν ξεσπάσουν πολεμικές συγκρούσεις στο Τελ ελ Φακαρίγια, τότε δεν θα υπάρχει πια κανένα κίνητρο για να συνεχίσουμε τις ανασκαφές μας εκεί», σημειώνει απογοητευμένος ο Μπόνατς, ενώ ο συνάδελφός του είναι απαισιόδοξος: «Δεν βλέπω καμία μελλοντική ειρηνική λύση για τη Συρία, ούτε κάποια νέα κυβέρνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει άμεσα τη χώρα σε ανακωχή», κάνει τη δική του πολιτική πρόγνωση ο Μέγερ.
troktiko
enimerotiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ