2012-09-27 20:51:03
Φωτογραφία για Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παρέπεμψε την Κύπρο η Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι παραπέμπει την Κύπρο και την Ολλανδία στο Δικαστήριο της ΕΕ για μη ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία κοινοτικής οδηγίας για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη σε διασυνοριακές νομικές διαφορές. Η οδηγία για τη διαμεσολάβηση εφαρμόζεται όταν τα δύο μέρη διασυνοριακής διαφοράς συμφωνούν εκουσίως να επιλύσουν τη διαφορά τους με τη βοήθεια αμερόληπτου διαμεσολαβητή. Η προθεσμία για τη μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο έληξε στις 21 Μαΐου 2011.

Η Επιτροπή προτείνει ημερήσια χρηματική ποινή ύψους 6.758,4 ευρώ για την Κύπρο και 70.553,6 ευρώ για την Ολλανδία, η οποία θα πρέπει να αρχίσει να καταβάλλεται από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης του Δικαστηρίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα δικαιώνει την άποψη της Επιτροπής, μέχρις ότου τα κράτη μέλη κοινοποιήσουν ότι έχουν ενσωματώσει πλήρως τους κανόνες στην εθνική νομοθεσία.«Αναλαμβάνουμε δράση για να καταστεί ευκολότερη η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε η αρμόδια Αντιπρόεδρος για θέματα Δικαιοσύνης Βιβιάν Ρέντινγκ
. Πρόσθεσε ότι η διαμεσολάβηση αποτελεί σημαντική εναλλακτική δυνατότητα αντί της προσφυγής στο δικαστήριο στο πλαίσιο διασυνοριακών διαφορών και μπορεί να βοηθήσει τα μέρη στην εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης. «Με τη διαμεσολάβηση εξοικονομείται χρόνος και χρήμα, ενώ τα μέρη που έχουν εμπλακεί σε ήδη συναισθηματικά φορτισμένες οικογενειακές υποθέσεις αποφεύγουν την πρόσθετη ψυχική ταλαιπωρία της προσφυγής στο δικαστήριο», κατέληξε η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Οπως αναφέρει η Επιτροπή, η διευθέτηση των διαφορών και των διαφωνιών στα δικαστήρια είναι συχνά δαπανηρή και χρονοβόρα διαδικασία. Οι διασυνοριακές υποθέσεις είναι ιδιαίτερα πολύπλοκες λόγω των διαφορετικών εθνικών νόμων και λόγω πρακτικών ζητημάτων όπως το κόστος ή η γλώσσα. Δυνάμει των κανόνων της οδηγίας, τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίσουν την εκτέλεση των συμφωνιών που προκύπτουν από διαμεσολάβηση. Σύμφωνα με μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ, ο χρόνος που χάνεται λόγω της μη προσφυγής σε διαμεσολάβηση υπολογίζεται σε 331 έως 446 επιπρόσθετες ημέρες κατά μέσο όρο στην ΕΕ, και τα επιπλέον δικαστικά έξοδα κυμαίνονται από 12.471 ευρώ έως 13.738 ευρώ ανά υπόθεση.Η διαμεσολάβηση μπορεί να λύσει διαφορές μεταξύ επιχειρήσεων, εργοδοτών και εργαζομένων, ιδιοκτητών και ενοικιαστών, ή οικογενειακές διαφορές, με σκοπό να διατηρηθούν και ενδεχομένως να βελτιωθούν οι μεταξύ τους σχέσεις με εποικοδομητικό τρόπο, κάτι που δεν επιτυγχάνεται πάντοτε με την προσφυγή στα δικαστήρια.

Η εξωδικαστική διευθέτηση διαφορών συνεπάγεται οικονομία στους πόρους του συστήματος απονομής δικαιοσύνης και μπορεί να μειώσει τα δικαστικά έξοδα. Η εμπιστοσύνη στη διαδικασία, ιδίως όταν τα δύο μέρη προέρχονται από διαφορετικές χώρες, συνιστά κρίσιμο στοιχείο κάθε διαμεσολάβησης. Συνεπώς, οι κανόνες της ΕΕ ενθαρρύνουν τα κράτη μέλη να ελέγχουν την ποιότητά της, να θεσπίσουν κώδικες δεοντολογίας και να προσφέρουν εκπαίδευση στους διαμεσολαβητές ώστε να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα του συστήματος διαμεσολάβησης.

alithia.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ