2012-09-28 10:55:34
Φωτογραφία για Το «γρηγορόσημο» ζει και βασιλεύει!
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ

Κάποιες «κακές» συνήθειες, όπως το «γρηγορόσημο» δεν κόβονται όσα Μνημόνια κι αν μας επιβληθούν. «Ταρίφα» προκειμένου ο πολίτης να διεκπεραιώσει ταχύτερα τις υποθέσεις του στις δημόσιες υπηρεσίες εξακολουθεί να υπάρχει, παρά το γεγονός ότι η κρίση έχει ρίξει λίγο τις τιμές.

Τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, μέσα από τις επίσημες εκθέσεις τους και τις καταγγελίες που έχουν δεχθεί, αποδεικνύουν ότι το «μπαξίσι» ζει και βασιλεύει στις συναλλαγές του κοινού με τους υπαλλήλους του Δημοσίου.

Οι ιστορίες είναι πολλές όπως αυτή του υπαλλήλου του υπουργείου Περιβάλλοντος στον τομέα δημοσίων έργων που με προϋπηρεσία εφτά ετών βρέθηκε να έχει καταθέσεις 4,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους «Ράμπο» του Δημοσίου, ο τιμοκατάλογος των προσφερομένων υπηρεσιών κυμαίνεται, αναλόγως του βαθμού δυσκολίας εξυπηρέτησης. Για παράδειγμα, για την ταχύτερη έκδοση πολεοδομικής άδειας το φακελάκι μπορεί να φτάσει και τα 500 ευρώ, αν και συνήθως δεν ξεπερνά τα 300!


Οσον αφορά τη χορήγηση σύνταξης σε χρόνο - ρεκόρ, δηλαδή λιγότερο των τριών μηνών, με 250 ίσως και 100 ευρώ περισσότερα, μπορεί να «καθαρίσει» κάποιος.

Για την απόκτηση ερασιτεχνικού διπλώματος οδήγησης, χωρίς να υποστεί την ταλαιπωρία των εξετάσεων, πρέπει ο ενδιαφερόμενος να καταβάλει στο κατάλληλο πρόσωπο το ποσό των 300 ευρώ, ενώ παλαιότερα «έπαιζαν» τιμές μέχρι και 1.000 ευρώ.

Οσο δυσκολότερη είναι μια υπόθεση τόσο μεγαλύτερο είναι το τίμημα που πρέπει να καταθέσει κάποιος σε εφοριακό, ειδικά αν έχει να κάνει με απόκρυψη φορολογητέας ύλης. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν υπάρχει «ταβάνι» αφού κάθε εκκρεμότητα αξιολογείται διαφορετικά με γνώμονα πάντα τη ζημιά που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο από απόκρυψη φόρων και γενικότερα την έκταση της φοροδιαφυγής. Στα ΚΤΕΟ η τιμή για ένα τεχνικό έλεγχο - «μαϊμού» έχει πέσει ακόμη και κάτω των 100 ευρώ.

 

Το βέβαιο είναι ότι 0,10% της διαφθοράς έχει προσβάλει χρόνια τώρα το σύνολο του κρατικού μηχανισμού και οι αρμόδιοι υπουργοί, ενώ διαπιστώνουν την έκταση του προβλήματος και νομοθετούν κατά των επίορκων υπαλλήλων, στην πράξη συντηρούν το καθεστώς ατιμωρησίας.

Τα νέα υπηρεσιακά που θα εκδικάζουν τις υποθέσεις χρηματισμού συναλλαγών κάτω από το τραπέζι και άλλα σχετικά δεν λειτουργούν ακόμη, γιατί τα σαμποτάρουν συνδικαλιστικοί κύκλοι που θέλουν να συνεχιστεί η συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων σ’ αυτά.

 

Δηλαδή η πρακτική «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει» που οδήγησε στην αθώωση ακόμη και υπαλλήλων που πιάστηκαν να «λαδώνονται» επ’ αυτοφώρω ή κατόπιν εμπεριστατωμένης έρευνας. Οπως του τελωνειακού από τη Θεσσαλονίκη που βεβαίωνε ψευδώς και με το αζημίωτο πάντα ότι ζυγίστηκαν χιλιάδες τόνοι κατεψυγμένων βοοειδών για εξαγωγή στην Ουκρανία, προκειμένου ο εξαγωγέας να λάβει επιδότηση που έφτανε και το ένα εκατ. ευρώ. Η ποινή που του επεβλήθη τελικά ήταν χάδι, μπροστά στο μέγεθος του αδικήματος κι ο ίδιος φυσικά παρέμεινε στην υπηρεσία του.

 

Στα «μαλακά» έπεσαν κι άλλοι συνάδελφοί του που είχαν στήσει παράνομη εταιρεία πετρελαιοειδών, εφοδιάζοντας κότερα και θαλαμηγούς με λαθραία καύσιμα. Ετσι, εξηγείται το γεγονός ότι υπάλληλοι που μέχρι χθες σχεδόν λιμοκτονούσαν βρέθηκαν μέσα σε λίγα χρόνια με κομπόδεμα αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, ακίνητα μεγάλης αξίας και εξοχικά με πισίνα.

adesmeytos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ