2012-09-28 12:27:59
Τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» από το 1989, που εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής, έως και το οικονομικό έτος 2010, έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα ''Το Βήμα'', ενδεικτικά, το 1989 όταν μπήκε στην πολιτική, ο κ. Μεϊμαράκης δήλωνε σε καταθέσεις και μετοχές 5.743.868 δραχμές (δηλαδή 16.856,5 ευρώ), ενώ στην τελευταία δήλωση του 2010 εμφανίζει αντιστοίχως 290.018 ευρώ.
Την περίοδο 2005-2008, κατά την οποία φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος μέσω της αγοραπωλησίας ακινήτων, η αξία των καταθέσεων και των μετοχών του δεν είχε μεταβολές. Έτσι, δήλωνε 135.000 ευρώ το 2005, 157.400 το 2006, 156.816 το 2007 (χρονιά κατά την οποία πούλησε μετοχές αξίας 22.647 ευρώ) και το 2008 140.561 ευρώ.
Αναφορικά με την ακίνητη περιουσία του, στο τελευταίο «πόθεν έσχες» οικονομικής χρήσης 2010 (το οποίο, σημειώνεται, δεν έχει δοθεί ακόμα στην δημοσιότητα), δήλωσε συνολικά 23 ακίνητα
. Ειδικότερα: πέντε διαμερίσματα στου Ζωγράφου συνολικού εμβαδού 355 τ.μ., κατάστημα στου Ζωγράφου 61 τ.μ., γραφείο στην οδό Σόλωνος 127 τ.μ., γραφείο στην οδό Θεμιστοκλέους 183 τ.μ., διαμέρισμα στην Γλυφάδα 69 τ.μ., δυο αγρούς στο Γαλάτσι (Ομορφοκλησιά) 1.755 τ.μ., αγρούς συνολικής έκτασης 42 στρεμμάτων στον Αγ. Βασίλειο Ηρακλείου Κρήτης, καθώς και βοσκότοποι και αγροί συνολικής έκτασης 72 στρεμμάτων στη Σητεία Λασιθίου Κρήτης.
Σημειώνεται πως τα περισσότερα από τα παραπάνω ακίνητα προέρχονται από δωρεά ή κληρονομιά, ενώ σε πολλά εξ αυτών ο κ. Μεϊμαράκης κατέχει ποσοστό 33%. Μόνο δύο ακίνητα εμφανίζονται να είναι αγορασμένα από τον ίδιο. Πρόκειται για δύο οικίες που αγόρασε στα Θερμήσια Ερμιόνης (Αργολίδα) το 1995 προς 22 εκατομμύρια δραχμές (142 τ.μ.) και την άλλη το 2004 προς 30.000 ευρώ (107 τ.μ.). Η σύζυγός του αγόρασε το 2009 μία οικεία 33 τ.μ. στην Αράχοβα Βοιωτίας χωρίς να αναφέρεται το συνολικό τίμημα (αναφέρεται ότι έχουν καταβληθεί δύο δόσεις, μια 15.200 ευρώ το 2009 και μια 20.000 το 2010).
Σε άλλο δημοσίευμα, ηλεκτρονική εφημερίδα zougla.gr αποκαλύπτει ολόκληρη τη λίστα με τα πολιτικά πρόσωπα (βουλευτές, υπουργούς) που βρίσκονται στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ εδώ και δύο χρόνια.
Σε αυτή περιέχονται μεταξύ άλλων τα ονόματα των κ.κ. Μεϊμαράκη, Λιάπη και Βουλγαράκη οι οποίοι ενεπλάκησαν προσφάτως στην υπόθεση Καρούζου. Μάλιστα για τον κ. Βουλγαράκη οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν διατάξει το άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών τόσο εκείνου όσο και της συζύγου του από τις 18 Ιουλίου 2012. Επίσης αναφέρεται και το όνομα του αντιπροέδρου της Βουλής, Αθανάσιου Νάκου ο οποίος αιτήθηκε από τον κ. Πεπόνη επίσπευση των ερευνών. Ο κ. Νάκος φέρεται να ελέγχεται από το ΣΔΟΕ Θεσσαλίας από τον Μάρτιο του 2012.
Επίσης υπάρχουν και ονόματα πολιτικών αρχηγών, όπως εκείνο του Πάνου Καμμένου, πρώην πολιτικών αρχηγών όπως του Νίκου Κωνσταντόπουλου, του πρώην δημάρχου Αθηνών και νυν βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Νικήτα Κακλαμάνη. Φιλοξενούνται επίσης τα ονόματα της «παρέας» του Άκη Τσοχατζόπουλου, αλλά και του πρώην γενικού γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Καρχιμάκη
Η λίστα των πολιτικών ονομάτων αγγίζει τα 36. Οι έρευνες και οι έλεγχοι πραγματοποιούνται από τις περιφερειακές Διευθύνσεις του ΣΔΟΕ σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Βόρειο Αιγαίο, Θεσσαλία, από το ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης και από τις κεντρικές υπηρεσίες του Σώματος στην Αθήνα.
Αξίζει να σημειωθεί και πρέπει να τονιστεί ότι κανείς από τους πολιτικούς που ελέγχονται δεν θεωρείται a priori ένοχος και φυσικά έως ότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος δεν μπορεί να κατηγορηθεί για έκνομη δραστηριότητα.
Η λίστα που έφερε στην δημοσιότητα το Zougla.gr
• Πάνος Καμμένος, πρόεδρος του κόμματος «Ανεξάρτητοι Έλληνες». Εξετάζεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Στερεάς Ελλάδας και ελέγχεται για την περίοδο που ήταν ακόμα βουλευτής. Η δίωξη θα προβεί στο άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών καθώς έχει σταλεί εισαγγελική παραγγελία. Ελέγχεται για ακίνητα στην Ιτέα και στο Γαλαξίδι.
Η απάντηση του Π. Καμμένου
Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πανος Καμμένος με δήλωσή του αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ανήκουν στον ίδιο τα ακίνητα στο Γαλαξίδι που ερευνώνται από το ΣΔΟΕ, με αφορμή την δημοσιοποίηση λίστας με πρόσωπα που φέρονται να ελέγχονται από το ΣΔΟΕ μεταξύ των οποίων και ο κ. Καμμένος.
Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο τα εν λόγω ακίνητα ανήκουν στην οικογένειά του «εδώ και δεκαετίες».
«Θέλω να πιστεύω ότι εκ παραδρομής και όχι με δόλο εμφανίστηκε το όνομά μου να ερευνάται για ακίνητα στο Γαλαξίδι. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν έχω στην ιδιοκτησία μου κανένα ακίνητο σε εκείνη την περιοχή ενώ είναι γνωστό ότι εδώ και δεκαετίες ακίνητα στο Γαλαξίδι λόγω καταγωγής ανήκουν στην οικογένειά μου» τόνισε ο κ. Καμμένος.
Πρόσθεσε επίσης ότι «εδώ και είκοσι χρόνια στον δημόσιο βίο της χώρας έχω ενοχλήσει πολλούς. Σκοπεύω να ενοχλήσω περισσότερους » και κατέληξε:
«Δεν πρόκειται να σιωπήσω ούτε να καταστώ ποτέ όμηρος. Χαίρομαι για την έρευνα του ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας, αν υπάρχει, όπως και για οποιαδήποτε έρευνα αφορά πολιτικά πρόσωπα».
• Νικήτας Κακλαμάνης, βουλευτής Ν.Δ. Ελέγχεται για την περίοδο που ήταν δήμαρχος Αθηναίων. Η έρευνα ξεκίνησε μετά από καταγγελία που έφτασε στα γραφεία της Δίωξης τον Ιούνιο του 2012. Η καταγγελία παραπέμπει σε συσχετισμό με προκαταρκτική εξέταση της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών για την διερεύνηση αξιόποινων πράξεων σε δημοτική επιχείρηση ραδιοφωνίας (Αθήνα 9,84) και αφορά πόθεν έσχες και παράνομες καταθέσεις στο εξωτερικό. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο έλεγχος δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.
Η απάντηση του Νικήτα Κακλαμάνη
«Με αφορμή τη χθεσινή δημοσίευση του καταλόγου των προσώπων που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ, ως πρώτη κίνηση, δημοσιοποιώ την επιστολή μου προς τον αρμόδιο Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Γεώργιο Μαυραγάνη. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο περιττεύει».
Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής του Νικήτα Κακλαμάνη στον Υφυπουργό Οικονομικών:
«Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2012
κ. Γεώργιο Μαυραγάνη
Υφυπουργό Οικονομικών
Αγαπητέ κύριε Υφυπουργέ,
Στον κατάλογο των προσώπων που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ -το οποίο πλέον υπάγεται στην αρμοδιότητα σας- αναφέρεται και το όνομα μου, ύστερα από ανώνυμες και παντελώς αστήρικτες καταγγελίες, αφού, εκτός των άλλων, οι καταγγέλλοντες πολίτες (;) προφανώς αγνοούν ότι ο Ραδιοφωνικός Σταθμός 9,84 διοικείται από πρόεδρο και Διοικητικό Συμβούλιο διαπαραταξιακό. Ο εκάστοτε δήμαρχος ουδεμία σχέση έχει με την οικονομική διαχείριση του σταθμού.
Διευκρινίζω ότι όχι μόνο δεν έχω καμία αντίρρηση πλήρους ελέγχου των καταγγελιών, αλλά απαιτώ -το τονίζω, δεν ζητώ, απαιτώ- ταχύτατα πλήρη και σε βάθος έλεγχο, καθώς μόνο έτσι μπορεί να αποκαλυφθεί το μέγεθος της συκοφαντίας και της σκευωρίας σε βάρος μου.
Περαιτέρω, όμως, σας ζητώ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας πλέον, να με πληροφορήσετε ποιος και γιατί έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο, ο οποίος αφορά έρευνες που είτε δεν έχουν ολοκληρωθεί είτε -όπως στην περίπτωση μου- δεν έχουν καν αρχίσει, εκτός κι αν με ενημερώσετε ότι τέτοιου είδους «λίστα» δεν υπάρχει στην εποπτευόμενη από εσάς υπηρεσία (ΣΔΟΕ) και κατασκευάστηκε κάπου αλλού Σας πληροφορώ ότι τα στοιχεία που θα μου κοινοποιήσετε θα τα χρησιμοποιήσω για να στραφώ κατά παντός υπευθύνου, δια της αστικής και ποινικής οδού, ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να κατοχυρωθεί η προστασία της προσωπικότητας μου.
Κύριε Υφυπουργέ,
Ελπίζω ότι η έγγραφη απάντηση σας, θα φθάσει το αργότερο μέχρι την Δευτέρα (01/10/2012), προκειμένου, σε περίπτωση μη απάντησή σας, να προλάβω την κοινοβουλευτική προθεσμία κατάθεσης επίκαιρης ερώτησης (Τετάρτη 03/10/12), κάτι που όπως είναι φυσικό και θα πράξω.
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ».
• Αθανάσιος Νάκος, αντιπρόεδρος της Βουλής. Η έρευνα ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου 2012 και ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Θεσσαλίας. Ο έλεγχος βρίσκεται στο στάδιο συλλογής στοιχείων.
• Ευάγγελος Μεϊμαράκης, πρόεδρος της Βουλής. Ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε μετά από καταγγελίες που έφτασαν στην υπηρεσία.
• Γιώργος Βουλγαράκης, πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, Πολιτισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας. Διενεργείται έλεγχος κατόπιν παραγγελίας του οικονομικού εισαγγελέα που απεστάλη στις 18 Ιουλίου 2012. Πρόκειται να πραγματοποιηθεί άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του ιδίου και της συζύγου του. Η υπόθεση βρίσκεται σε αρχικό στάδιο.
• Μιχάλης Λιάπης, πρώην υπουργός Μεταφορών και Πολιτισμού. Ελέγχεται κατόπιν καταγγελίας για παράνομο πλουτισμό.
• Άρης Σπηλιωτόπουλος, βουλευτής Β’ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία. Διεξάγεται έλεγχος κατόπιν ανώνυμης καταγγελίας ιδιώτη. Έχουν ζητηθεί στοιχεία για την πηγή των δηλωθέντων εισοδημάτων του από την αρμόδια ΔΟΥ καθώς και στοιχεία για τις κινήσεις των τραπεζικών του λογαριασμών από τα τραπεζικά ιδρύματα.
• Μιχάλης Καρχιμάκης, πρώην γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Έγινε ανώνυμη καταγγελία για παράνομο πλουτισμό, η οποία αναφέρει ότι κατέχει τρία ξενοδοχεία στην Ιεράπετρα τα οποία σύμφωνα με την καταγγελία, ίσως να μην είναι στο όνομά του.
• Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Ελέγχεται για την περίοδο που ήταν υπουργός Άμυνας.
• Νίκος Κωνσταντόπουλος, πρώην αρχηγός του ΣΥΝ.
• Ελισάβετ Βόζενμπεργκ, πρώην βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.
• Γιώργος Ορφανός, πρώην βουλευτής Θεσσαλονίκης με την Ν.Δ. Ελέγχεται για την περίοδο που ήταν υφυπουργός Αθλητισμού (2004-2007).
• Μαρίνα Χρυσοβελώνη, βουλευτής Μαγνησίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Θεσσαλίας ενώ η έρευνα βρίσκεται στο στάδιο συλλογής στοιχείων.
Η απάντηση της Μαρίνας Χρυσοβελώνη
«Θέλω να εκφράσω την ευαρέσκεια μου στα στελέχη του ΣΔΟΕ που φέρονται να πήραν την πρωτοβουλία ελέγχου του πόθεν έσχες μου. Αν αληθεύουν τα στοιχεία του δημοσιεύματος της «Ζούγκλας», συμπεραίνω πως τελικά ο κ. Σαμαράς ζήτησε την ενεργοποίηση των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών.
Αυτό ακριβώς ζήτησα κι εγώ από την Συγκυβέρνηση να κάνει με Ερώτηση μου στη Βουλή, κατά σύμπτωση πολύ. Ίσως τελικά η Ερώτηση αυτή να είχε όντως κάποιο αποτέλεσμα. Εύχομαι οι όποιες έρευνες του ΣΔΟΕ να ολοκληρωθούν ταχύτατα, με την συνδρομή και της Οικονομικής Αστυνομίας όπως έχω προτείνει με επίσημη κοινοβουλευτική μου Ερώτηση.
Θέλω να ελπίζω πως οι έρευνες αυτές θα κινηθούν προς όλες τις πολιτικές κατευθύνσεις ελέγχοντας το «πόθεν έσχες» όλων των πολιτικών προσώπων. Ως νέα Βουλευτής δηλώνω πως θα προσφέρω σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες οποιαδήποτε ενημέρωση χρειαστούν.
Παράλληλα υπόσχομαι ότι θα ενισχύσω την προσπάθεια του κ. Σαμαρά για πλήρη διαφάνεια στον δημόσιο βίο καταθέτοντας Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή για τις τραπεζικές καταθέσεις πολιτικών, στοιχεία των οποίων ζητήθηκαν από ξένες τράπεζες που όμως φέρονται από τη Συγκυβέρνηση να μην τα παρέχουν.
Θέλω τέλος με αφορμή το δημοσίευμα της «Ζούγκλας» να ενημερώσω όλους τους ενδιαφερόμενους ότι θα συνεχίσω να στηρίζω με κάθε τρόπο την επιτάχυνση της διερεύνησης όλων των υποθέσεων που πραγματικά εκκρεμούν στο ΣΔΟΕ και αφορούν πολιτικά πρόσωπα, χωρίς καμία εξαίρεση. Τα πάντα θα προχωρήσουν μέχρι τέλους και τα ονόματα των πραγματικά ενδιαφερομένων θα έρθουν στο φως της ημέρας».
• Γιάννος Παπαντωνίου, πρώην υπουργός Οικονομικών και Άμυνας με το ΠΑΣΟΚ. Διενεργείται έλεγχος τόσο στον ίδιο όσο και στη σύζυγό του. Η έρευνα ξεκίνησε στα πλαίσια εκτέλεσης εισαγγελικής παραγγελίας και βρίσκεται σε αναμονή των στοιχείων από τις τράπεζες.
• Αντώνης Μπέζας, βουλευτής Θεσπρωτίας. Ελέγχεται μετά από καταγγελία που έφτασε στα γραφεία της Δίωξης.
• Νίκος Ταγάρας, πρώην νομάρχης Κορινθίας και βουλευτής Κορινθίας με τη Νέα Δημοκρατία. Ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Πελοποννήσου. Ο έλεγχος ξεκίνησε στις 14 Οκτωβρίου 2011 και βρίσκεται στο στάδιο συλλογής στοιχείων από τις τράπεζες.
• Παναγιώτης Φασούλας, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και δήμαρχος Πειραιά. Ελέγχεται κατόπιν καταγγελιών που έφτασαν στη Δίωξη.
• Ελπίδα Τσουρή, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υφυπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας. Ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Βορείου Αιγαίου για την περίοδο που ήταν βουλευτής.
• Φίλιππος Φουντής, υποψήφιος βουλευτής με τους Οικολόγους Πράσινους. Ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Θεσσαλίας. Η έρευνα ξεκίνησε στις 23 Απριλίου 2012 και βρίσκεται στο στάδιο σύνταξης της έκθεσης ελέγχου.
• Αλέξανδρος Βούλγαρης, πρώην βουλευτής Μαγνησίας με το ΠΑΣΟΚ. Ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Θεσσαλίας ενώ η έρευνα βρίσκεται στο στάδιο συλλογής στοιχείων.
• Λεωνίδας Τζάνης, πρώην υφυπουργός εσωτερικών με το ΠΑΣΟΚ. Ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Θεσσαλονίκης. Η έρευνα ξεκίνησε στις 31 Μαΐου 2012 και βρίσκεται στο στάδιο ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών και ανάλυσης του «πόθεν έσχες».
• Ιωάννης Ανθόπουλος, πρώην υφυπουργός Παιδείας με το ΠΑΣΟΚ. Η έρευνα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2012 και προέκυψε εξ’ αιτίας της εμπλοκής του, ως δικηγόρος, σε διάφορες εταιρίες, για τις οποίες η υπηρεσία διενεργεί ελέγχους στα πλαίσια συγκεκριμένης έρευνας που διεξάγει. Έχει ζητηθεί ο έλεγχος των τραπεζικών λογαριασμών και η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο συλλογής στοιχείων.
• Αναστάσιος Μαντέλης, πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών με το ΠΑΣΟΚ. Διενεργήθηκε φορολογικός έλεγχος και έλεγχος των τραπεζικών του λογαριασμών στα πλαίσια διερεύνησης της υπόθεσης Siemens.
• Ιωάννης Σμπώκος, πρώην γενικός γραμματέας ΥΕΘΑ. Ξεκίνησε έλεγχος κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.
• Απόστολος Φωτιάδης, πρώην υφυπουργός Οικονομικών με το ΠΑΣΟΚ. Έχει γίνει καταγγελία για παράνομο πλουτισμό. Κατόπιν αυτής εκδόθηκε εντολή έρευνας. Ελέγχονται τα εισοδήματα και οι δαπάνες που έχει πραγματοποιήσει κατά τα έτη 2000-12 καθώς και η περιουσιακή του κατάσταση βάσει των δηλώσεων Ε9 που έχει υποβάλλει. Έχουν ζητηθεί στοιχεία και για τις μετακινήσεις των τραπεζικών του λογαριασμών και τα αποτελέσματα αναμένονται.
• Φεβρωνία Πατριανάκου, βουλευτής Λακωνίας με τη Ν.Δ. Ελέγχεται κατόπιν καταγγελίας προς το Σώμα Επιθεωρητών ΣΕΕΔ. Έχει ζητηθεί άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών από τα τραπεζικά ιδρύματα και τα αποτελέσματα αναμένονται.
• Νικόλαος Ανδριανόπουλος, πρώην γενικός γραμματέας υπουργείου Οικονομικών.
• Άκης Τσοχατζόπουλος, πρώην υπουργός Άμυνας.
• Φώτης Αρβανίτης, πρώην βουλευτής Φωκίδας με το ΠΑΣΟΚ.
• Δημήτρης Αποστολάκης, πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας επί κυβερνήσεως Κώστα Σημίτη.
• Χρήστος Βερελής, πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών. Ελέγχεται κατόπιν καταγγελιών.
• Κωνσταντίνος Λιάσκας, πρώην υπουργός
• Χρήστος Ζαχόπουλος, πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού επί Νέας Δημοκρατίας.
• Πέτρος Μαντούβαλος, δικηγόρος και πρώην βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Ελέγχεται κατόπιν καταγγελίας για παράνομο πλουτισμό.
• Μιχάλης Χαλκίδης, πρώην βουλευτής Ημαθίας με τη Νέα Δημοκρατία και πρώην δήμαρχος Μελίκης. Ελέγχεται μετά από καταγγελία για παράνομο
πλουτισμό.
• Γιώργος Πατούλης, δήμαρχος Αμαρουσίου. Ελέγχεται κατόπιν καταγγελιών για παράνομο πλουτισμό.
• Ίδρυμα «Καραμανλής Γ. Κωνσταντίνος», κοινωφελές ίδρυμα το οποίο ελέγχεται για κακοδιαχείριση.
Σ.Σ.
Μήπως βγαίνουν όλα αυτά στην δημοσιότητα, για να ασχοληθούμε μόνο μ' αυτά και έτσι να ξεχάσουμε τα επαχθή και άδικα μέτρα της εσωτερικής και εξωτερικής τρόϊκας; Λέω μήπως
TheNewDailyMail
Σύμφωνα με την εφημερίδα ''Το Βήμα'', ενδεικτικά, το 1989 όταν μπήκε στην πολιτική, ο κ. Μεϊμαράκης δήλωνε σε καταθέσεις και μετοχές 5.743.868 δραχμές (δηλαδή 16.856,5 ευρώ), ενώ στην τελευταία δήλωση του 2010 εμφανίζει αντιστοίχως 290.018 ευρώ.
Την περίοδο 2005-2008, κατά την οποία φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος μέσω της αγοραπωλησίας ακινήτων, η αξία των καταθέσεων και των μετοχών του δεν είχε μεταβολές. Έτσι, δήλωνε 135.000 ευρώ το 2005, 157.400 το 2006, 156.816 το 2007 (χρονιά κατά την οποία πούλησε μετοχές αξίας 22.647 ευρώ) και το 2008 140.561 ευρώ.
Αναφορικά με την ακίνητη περιουσία του, στο τελευταίο «πόθεν έσχες» οικονομικής χρήσης 2010 (το οποίο, σημειώνεται, δεν έχει δοθεί ακόμα στην δημοσιότητα), δήλωσε συνολικά 23 ακίνητα
Σημειώνεται πως τα περισσότερα από τα παραπάνω ακίνητα προέρχονται από δωρεά ή κληρονομιά, ενώ σε πολλά εξ αυτών ο κ. Μεϊμαράκης κατέχει ποσοστό 33%. Μόνο δύο ακίνητα εμφανίζονται να είναι αγορασμένα από τον ίδιο. Πρόκειται για δύο οικίες που αγόρασε στα Θερμήσια Ερμιόνης (Αργολίδα) το 1995 προς 22 εκατομμύρια δραχμές (142 τ.μ.) και την άλλη το 2004 προς 30.000 ευρώ (107 τ.μ.). Η σύζυγός του αγόρασε το 2009 μία οικεία 33 τ.μ. στην Αράχοβα Βοιωτίας χωρίς να αναφέρεται το συνολικό τίμημα (αναφέρεται ότι έχουν καταβληθεί δύο δόσεις, μια 15.200 ευρώ το 2009 και μια 20.000 το 2010).
Σε άλλο δημοσίευμα, ηλεκτρονική εφημερίδα zougla.gr αποκαλύπτει ολόκληρη τη λίστα με τα πολιτικά πρόσωπα (βουλευτές, υπουργούς) που βρίσκονται στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ εδώ και δύο χρόνια.
Σε αυτή περιέχονται μεταξύ άλλων τα ονόματα των κ.κ. Μεϊμαράκη, Λιάπη και Βουλγαράκη οι οποίοι ενεπλάκησαν προσφάτως στην υπόθεση Καρούζου. Μάλιστα για τον κ. Βουλγαράκη οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν διατάξει το άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών τόσο εκείνου όσο και της συζύγου του από τις 18 Ιουλίου 2012. Επίσης αναφέρεται και το όνομα του αντιπροέδρου της Βουλής, Αθανάσιου Νάκου ο οποίος αιτήθηκε από τον κ. Πεπόνη επίσπευση των ερευνών. Ο κ. Νάκος φέρεται να ελέγχεται από το ΣΔΟΕ Θεσσαλίας από τον Μάρτιο του 2012.
Επίσης υπάρχουν και ονόματα πολιτικών αρχηγών, όπως εκείνο του Πάνου Καμμένου, πρώην πολιτικών αρχηγών όπως του Νίκου Κωνσταντόπουλου, του πρώην δημάρχου Αθηνών και νυν βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Νικήτα Κακλαμάνη. Φιλοξενούνται επίσης τα ονόματα της «παρέας» του Άκη Τσοχατζόπουλου, αλλά και του πρώην γενικού γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Καρχιμάκη
Η λίστα των πολιτικών ονομάτων αγγίζει τα 36. Οι έρευνες και οι έλεγχοι πραγματοποιούνται από τις περιφερειακές Διευθύνσεις του ΣΔΟΕ σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Βόρειο Αιγαίο, Θεσσαλία, από το ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης και από τις κεντρικές υπηρεσίες του Σώματος στην Αθήνα.
Αξίζει να σημειωθεί και πρέπει να τονιστεί ότι κανείς από τους πολιτικούς που ελέγχονται δεν θεωρείται a priori ένοχος και φυσικά έως ότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος δεν μπορεί να κατηγορηθεί για έκνομη δραστηριότητα.
Η λίστα που έφερε στην δημοσιότητα το Zougla.gr
• Πάνος Καμμένος, πρόεδρος του κόμματος «Ανεξάρτητοι Έλληνες». Εξετάζεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Στερεάς Ελλάδας και ελέγχεται για την περίοδο που ήταν ακόμα βουλευτής. Η δίωξη θα προβεί στο άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών καθώς έχει σταλεί εισαγγελική παραγγελία. Ελέγχεται για ακίνητα στην Ιτέα και στο Γαλαξίδι.
Η απάντηση του Π. Καμμένου
Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πανος Καμμένος με δήλωσή του αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ανήκουν στον ίδιο τα ακίνητα στο Γαλαξίδι που ερευνώνται από το ΣΔΟΕ, με αφορμή την δημοσιοποίηση λίστας με πρόσωπα που φέρονται να ελέγχονται από το ΣΔΟΕ μεταξύ των οποίων και ο κ. Καμμένος.
Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο τα εν λόγω ακίνητα ανήκουν στην οικογένειά του «εδώ και δεκαετίες».
«Θέλω να πιστεύω ότι εκ παραδρομής και όχι με δόλο εμφανίστηκε το όνομά μου να ερευνάται για ακίνητα στο Γαλαξίδι. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν έχω στην ιδιοκτησία μου κανένα ακίνητο σε εκείνη την περιοχή ενώ είναι γνωστό ότι εδώ και δεκαετίες ακίνητα στο Γαλαξίδι λόγω καταγωγής ανήκουν στην οικογένειά μου» τόνισε ο κ. Καμμένος.
Πρόσθεσε επίσης ότι «εδώ και είκοσι χρόνια στον δημόσιο βίο της χώρας έχω ενοχλήσει πολλούς. Σκοπεύω να ενοχλήσω περισσότερους » και κατέληξε:
«Δεν πρόκειται να σιωπήσω ούτε να καταστώ ποτέ όμηρος. Χαίρομαι για την έρευνα του ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας, αν υπάρχει, όπως και για οποιαδήποτε έρευνα αφορά πολιτικά πρόσωπα».
• Νικήτας Κακλαμάνης, βουλευτής Ν.Δ. Ελέγχεται για την περίοδο που ήταν δήμαρχος Αθηναίων. Η έρευνα ξεκίνησε μετά από καταγγελία που έφτασε στα γραφεία της Δίωξης τον Ιούνιο του 2012. Η καταγγελία παραπέμπει σε συσχετισμό με προκαταρκτική εξέταση της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών για την διερεύνηση αξιόποινων πράξεων σε δημοτική επιχείρηση ραδιοφωνίας (Αθήνα 9,84) και αφορά πόθεν έσχες και παράνομες καταθέσεις στο εξωτερικό. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο έλεγχος δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.
Η απάντηση του Νικήτα Κακλαμάνη
«Με αφορμή τη χθεσινή δημοσίευση του καταλόγου των προσώπων που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ, ως πρώτη κίνηση, δημοσιοποιώ την επιστολή μου προς τον αρμόδιο Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Γεώργιο Μαυραγάνη. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο περιττεύει».
Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής του Νικήτα Κακλαμάνη στον Υφυπουργό Οικονομικών:
«Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2012
κ. Γεώργιο Μαυραγάνη
Υφυπουργό Οικονομικών
Αγαπητέ κύριε Υφυπουργέ,
Στον κατάλογο των προσώπων που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ -το οποίο πλέον υπάγεται στην αρμοδιότητα σας- αναφέρεται και το όνομα μου, ύστερα από ανώνυμες και παντελώς αστήρικτες καταγγελίες, αφού, εκτός των άλλων, οι καταγγέλλοντες πολίτες (;) προφανώς αγνοούν ότι ο Ραδιοφωνικός Σταθμός 9,84 διοικείται από πρόεδρο και Διοικητικό Συμβούλιο διαπαραταξιακό. Ο εκάστοτε δήμαρχος ουδεμία σχέση έχει με την οικονομική διαχείριση του σταθμού.
Διευκρινίζω ότι όχι μόνο δεν έχω καμία αντίρρηση πλήρους ελέγχου των καταγγελιών, αλλά απαιτώ -το τονίζω, δεν ζητώ, απαιτώ- ταχύτατα πλήρη και σε βάθος έλεγχο, καθώς μόνο έτσι μπορεί να αποκαλυφθεί το μέγεθος της συκοφαντίας και της σκευωρίας σε βάρος μου.
Περαιτέρω, όμως, σας ζητώ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας πλέον, να με πληροφορήσετε ποιος και γιατί έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο, ο οποίος αφορά έρευνες που είτε δεν έχουν ολοκληρωθεί είτε -όπως στην περίπτωση μου- δεν έχουν καν αρχίσει, εκτός κι αν με ενημερώσετε ότι τέτοιου είδους «λίστα» δεν υπάρχει στην εποπτευόμενη από εσάς υπηρεσία (ΣΔΟΕ) και κατασκευάστηκε κάπου αλλού Σας πληροφορώ ότι τα στοιχεία που θα μου κοινοποιήσετε θα τα χρησιμοποιήσω για να στραφώ κατά παντός υπευθύνου, δια της αστικής και ποινικής οδού, ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να κατοχυρωθεί η προστασία της προσωπικότητας μου.
Κύριε Υφυπουργέ,
Ελπίζω ότι η έγγραφη απάντηση σας, θα φθάσει το αργότερο μέχρι την Δευτέρα (01/10/2012), προκειμένου, σε περίπτωση μη απάντησή σας, να προλάβω την κοινοβουλευτική προθεσμία κατάθεσης επίκαιρης ερώτησης (Τετάρτη 03/10/12), κάτι που όπως είναι φυσικό και θα πράξω.
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ».
• Αθανάσιος Νάκος, αντιπρόεδρος της Βουλής. Η έρευνα ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου 2012 και ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Θεσσαλίας. Ο έλεγχος βρίσκεται στο στάδιο συλλογής στοιχείων.
• Ευάγγελος Μεϊμαράκης, πρόεδρος της Βουλής. Ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε μετά από καταγγελίες που έφτασαν στην υπηρεσία.
• Γιώργος Βουλγαράκης, πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, Πολιτισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας. Διενεργείται έλεγχος κατόπιν παραγγελίας του οικονομικού εισαγγελέα που απεστάλη στις 18 Ιουλίου 2012. Πρόκειται να πραγματοποιηθεί άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του ιδίου και της συζύγου του. Η υπόθεση βρίσκεται σε αρχικό στάδιο.
• Μιχάλης Λιάπης, πρώην υπουργός Μεταφορών και Πολιτισμού. Ελέγχεται κατόπιν καταγγελίας για παράνομο πλουτισμό.
• Άρης Σπηλιωτόπουλος, βουλευτής Β’ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία. Διεξάγεται έλεγχος κατόπιν ανώνυμης καταγγελίας ιδιώτη. Έχουν ζητηθεί στοιχεία για την πηγή των δηλωθέντων εισοδημάτων του από την αρμόδια ΔΟΥ καθώς και στοιχεία για τις κινήσεις των τραπεζικών του λογαριασμών από τα τραπεζικά ιδρύματα.
• Μιχάλης Καρχιμάκης, πρώην γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Έγινε ανώνυμη καταγγελία για παράνομο πλουτισμό, η οποία αναφέρει ότι κατέχει τρία ξενοδοχεία στην Ιεράπετρα τα οποία σύμφωνα με την καταγγελία, ίσως να μην είναι στο όνομά του.
• Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Ελέγχεται για την περίοδο που ήταν υπουργός Άμυνας.
• Νίκος Κωνσταντόπουλος, πρώην αρχηγός του ΣΥΝ.
• Ελισάβετ Βόζενμπεργκ, πρώην βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.
• Γιώργος Ορφανός, πρώην βουλευτής Θεσσαλονίκης με την Ν.Δ. Ελέγχεται για την περίοδο που ήταν υφυπουργός Αθλητισμού (2004-2007).
• Μαρίνα Χρυσοβελώνη, βουλευτής Μαγνησίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Θεσσαλίας ενώ η έρευνα βρίσκεται στο στάδιο συλλογής στοιχείων.
Η απάντηση της Μαρίνας Χρυσοβελώνη
«Θέλω να εκφράσω την ευαρέσκεια μου στα στελέχη του ΣΔΟΕ που φέρονται να πήραν την πρωτοβουλία ελέγχου του πόθεν έσχες μου. Αν αληθεύουν τα στοιχεία του δημοσιεύματος της «Ζούγκλας», συμπεραίνω πως τελικά ο κ. Σαμαράς ζήτησε την ενεργοποίηση των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών.
Αυτό ακριβώς ζήτησα κι εγώ από την Συγκυβέρνηση να κάνει με Ερώτηση μου στη Βουλή, κατά σύμπτωση πολύ. Ίσως τελικά η Ερώτηση αυτή να είχε όντως κάποιο αποτέλεσμα. Εύχομαι οι όποιες έρευνες του ΣΔΟΕ να ολοκληρωθούν ταχύτατα, με την συνδρομή και της Οικονομικής Αστυνομίας όπως έχω προτείνει με επίσημη κοινοβουλευτική μου Ερώτηση.
Θέλω να ελπίζω πως οι έρευνες αυτές θα κινηθούν προς όλες τις πολιτικές κατευθύνσεις ελέγχοντας το «πόθεν έσχες» όλων των πολιτικών προσώπων. Ως νέα Βουλευτής δηλώνω πως θα προσφέρω σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες οποιαδήποτε ενημέρωση χρειαστούν.
Παράλληλα υπόσχομαι ότι θα ενισχύσω την προσπάθεια του κ. Σαμαρά για πλήρη διαφάνεια στον δημόσιο βίο καταθέτοντας Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή για τις τραπεζικές καταθέσεις πολιτικών, στοιχεία των οποίων ζητήθηκαν από ξένες τράπεζες που όμως φέρονται από τη Συγκυβέρνηση να μην τα παρέχουν.
Θέλω τέλος με αφορμή το δημοσίευμα της «Ζούγκλας» να ενημερώσω όλους τους ενδιαφερόμενους ότι θα συνεχίσω να στηρίζω με κάθε τρόπο την επιτάχυνση της διερεύνησης όλων των υποθέσεων που πραγματικά εκκρεμούν στο ΣΔΟΕ και αφορούν πολιτικά πρόσωπα, χωρίς καμία εξαίρεση. Τα πάντα θα προχωρήσουν μέχρι τέλους και τα ονόματα των πραγματικά ενδιαφερομένων θα έρθουν στο φως της ημέρας».
• Γιάννος Παπαντωνίου, πρώην υπουργός Οικονομικών και Άμυνας με το ΠΑΣΟΚ. Διενεργείται έλεγχος τόσο στον ίδιο όσο και στη σύζυγό του. Η έρευνα ξεκίνησε στα πλαίσια εκτέλεσης εισαγγελικής παραγγελίας και βρίσκεται σε αναμονή των στοιχείων από τις τράπεζες.
• Αντώνης Μπέζας, βουλευτής Θεσπρωτίας. Ελέγχεται μετά από καταγγελία που έφτασε στα γραφεία της Δίωξης.
• Νίκος Ταγάρας, πρώην νομάρχης Κορινθίας και βουλευτής Κορινθίας με τη Νέα Δημοκρατία. Ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Πελοποννήσου. Ο έλεγχος ξεκίνησε στις 14 Οκτωβρίου 2011 και βρίσκεται στο στάδιο συλλογής στοιχείων από τις τράπεζες.
• Παναγιώτης Φασούλας, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και δήμαρχος Πειραιά. Ελέγχεται κατόπιν καταγγελιών που έφτασαν στη Δίωξη.
• Ελπίδα Τσουρή, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υφυπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας. Ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Βορείου Αιγαίου για την περίοδο που ήταν βουλευτής.
• Φίλιππος Φουντής, υποψήφιος βουλευτής με τους Οικολόγους Πράσινους. Ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Θεσσαλίας. Η έρευνα ξεκίνησε στις 23 Απριλίου 2012 και βρίσκεται στο στάδιο σύνταξης της έκθεσης ελέγχου.
• Αλέξανδρος Βούλγαρης, πρώην βουλευτής Μαγνησίας με το ΠΑΣΟΚ. Ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Θεσσαλίας ενώ η έρευνα βρίσκεται στο στάδιο συλλογής στοιχείων.
• Λεωνίδας Τζάνης, πρώην υφυπουργός εσωτερικών με το ΠΑΣΟΚ. Ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Θεσσαλονίκης. Η έρευνα ξεκίνησε στις 31 Μαΐου 2012 και βρίσκεται στο στάδιο ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών και ανάλυσης του «πόθεν έσχες».
• Ιωάννης Ανθόπουλος, πρώην υφυπουργός Παιδείας με το ΠΑΣΟΚ. Η έρευνα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2012 και προέκυψε εξ’ αιτίας της εμπλοκής του, ως δικηγόρος, σε διάφορες εταιρίες, για τις οποίες η υπηρεσία διενεργεί ελέγχους στα πλαίσια συγκεκριμένης έρευνας που διεξάγει. Έχει ζητηθεί ο έλεγχος των τραπεζικών λογαριασμών και η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο συλλογής στοιχείων.
• Αναστάσιος Μαντέλης, πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών με το ΠΑΣΟΚ. Διενεργήθηκε φορολογικός έλεγχος και έλεγχος των τραπεζικών του λογαριασμών στα πλαίσια διερεύνησης της υπόθεσης Siemens.
• Ιωάννης Σμπώκος, πρώην γενικός γραμματέας ΥΕΘΑ. Ξεκίνησε έλεγχος κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.
• Απόστολος Φωτιάδης, πρώην υφυπουργός Οικονομικών με το ΠΑΣΟΚ. Έχει γίνει καταγγελία για παράνομο πλουτισμό. Κατόπιν αυτής εκδόθηκε εντολή έρευνας. Ελέγχονται τα εισοδήματα και οι δαπάνες που έχει πραγματοποιήσει κατά τα έτη 2000-12 καθώς και η περιουσιακή του κατάσταση βάσει των δηλώσεων Ε9 που έχει υποβάλλει. Έχουν ζητηθεί στοιχεία και για τις μετακινήσεις των τραπεζικών του λογαριασμών και τα αποτελέσματα αναμένονται.
• Φεβρωνία Πατριανάκου, βουλευτής Λακωνίας με τη Ν.Δ. Ελέγχεται κατόπιν καταγγελίας προς το Σώμα Επιθεωρητών ΣΕΕΔ. Έχει ζητηθεί άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών από τα τραπεζικά ιδρύματα και τα αποτελέσματα αναμένονται.
• Νικόλαος Ανδριανόπουλος, πρώην γενικός γραμματέας υπουργείου Οικονομικών.
• Άκης Τσοχατζόπουλος, πρώην υπουργός Άμυνας.
• Φώτης Αρβανίτης, πρώην βουλευτής Φωκίδας με το ΠΑΣΟΚ.
• Δημήτρης Αποστολάκης, πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας επί κυβερνήσεως Κώστα Σημίτη.
• Χρήστος Βερελής, πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών. Ελέγχεται κατόπιν καταγγελιών.
• Κωνσταντίνος Λιάσκας, πρώην υπουργός
• Χρήστος Ζαχόπουλος, πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού επί Νέας Δημοκρατίας.
• Πέτρος Μαντούβαλος, δικηγόρος και πρώην βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Ελέγχεται κατόπιν καταγγελίας για παράνομο πλουτισμό.
• Μιχάλης Χαλκίδης, πρώην βουλευτής Ημαθίας με τη Νέα Δημοκρατία και πρώην δήμαρχος Μελίκης. Ελέγχεται μετά από καταγγελία για παράνομο
πλουτισμό.
• Γιώργος Πατούλης, δήμαρχος Αμαρουσίου. Ελέγχεται κατόπιν καταγγελιών για παράνομο πλουτισμό.
• Ίδρυμα «Καραμανλής Γ. Κωνσταντίνος», κοινωφελές ίδρυμα το οποίο ελέγχεται για κακοδιαχείριση.
Σ.Σ.
Μήπως βγαίνουν όλα αυτά στην δημοσιότητα, για να ασχοληθούμε μόνο μ' αυτά και έτσι να ξεχάσουμε τα επαχθή και άδικα μέτρα της εσωτερικής και εξωτερικής τρόϊκας; Λέω μήπως
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ