2012-10-01 13:53:05
Φωτογραφία για Αποτρίχωση με laser: Για να μην….είστε στην τρίχα!
Γράφει η Αναστασία Τζούµα, Δερµατολόγος – Αφροδισιολόγος

Το πρόβληµα της ανεπιθύµητης τριχοφυΐας βασανίζει χιλιάδες γυναίκες που αν και αφιερώνουν αρκετό χρόνο στις παραδοσιακές µεθόδους αποτρίχωσης, όπως... κερί ή ξύρισµα, διαπιστώνουν πως οι τρίχες µετά από λίγο καιρό επανεµφανίζονται. Ειδικότερα στην περιοχή του µπικίνι, µία από τις πιο δηµοφιλείς περιοχές του σώµατος για αποτρίχωση, πολλές γυναίκες καταφεύγουν στην µέθοδο µε laser. Αλήθεια πόσο ασφαλής είναι; Σε ποιες περιπτώσεις αντενδείκνυται; Τι πρέπει να προσέξουµε; Η δερµατολόγος- αφροδισιολόγος κυρία Αναστασία Τζούµα απαντάει σε όλες µας τις απορίες.

Σήµερα, η πλήρης αποτρίχωση του µπικίνι απασχολεί τις περισσότερες γυναίκες, σε αντίθεση µε το παρελθόν που η αποτρίχωση περιοριζόταν απλά στην περιοχή γύρω από το εσώρουχο. Δυστυχώς, η συχνή χρήση ξυραφιού, κεριού και ξυριστικών µηχανών στην ευαίσθητη αυτή περιοχή, µπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως κοψίµατα, ερεθισµούς και θυλακίτιδα
. Σαν να µην έφτανε αυτό, το πρόβληµα µετά από λίγες µέρες εµφανίζεται ξανά και η διαδικασία ξεκινά και πάλι. Τα τελευταία χρόνια, έχει υιοθετηθεί η άποψη πως η αποτρίχωση του µπικίνι µε laser αποτελεί την πλέον ασφαλή λύση για µόνιµα αποτελέσµατα και εµείς δεν έχουµε παρά να εξετάσουµε τους λόγους. Όλα ξεκίνησαν το 1995,όταν δόθηκε για πρώτη φορά επίσηµα η έγκριση των Laser για αποτρίχωση από τον FDA (Food and Drag Administration) των ΗΠΑ. Από τότε, τα µηχανήµατα έχουν εξελιχθεί, µε αποτέλεσµα στις µέρες µας να υπάρχουν αρκετοί τύποι µηχανηµάτων Laser για την αντιµετώπιση της ανεπιθύµητης τριχοφυΐας.

Σύµφωνα µε την κυρία Τζούµα, «πρόκειται για συσκευές, που εκπέµπουν µία ακτίνα φωτός, η οποία απορροφάται από την µελανίνη της τρίχας, µε συνέπεια την καταστροφή του τριχικού της θυλάκου, αφήνοντας ανεπηρέαστη την µελανίνη του περιβάλλοντος δέρµατος. Το αποτέλεσµα είναι η καταστροφή της ρίζας της τρίχας και η αναστολή παραγωγής νέας τρίχας από την ίδια ρίζα. Υπάρχουν τεσσάρων κλάσεων laser. Τα laser της 4ης κλάσης είναι αυτά που χρησιµοποιούνται για τη µόνιµη αποτρίχωση. Κλινικές µελέτες, έχουν αποδείξει ότι το πλέον αποτελεσµατικό και ευρέως γνωστό laser είναι το «long pulse laser Alexandrite 755 nm». Το εν λόγω µοντέλο, προσφέρει λύση στο πρόβληµα της ανεπιθύµητης τριχοφυΐας µε µόνιµα αποτελέσµατα και χωρίς κανέναν απολύτως κίνδυνο, µιας και η ακτινοβολία που εκπέµπει δεν είναι υπεριώδης.

Ασφάλεια πάνω από όλα

«Η αποτρίχωση είναι απόλυτα ασφαλής, εφόσον γίνει µε ιατρικό laser και πάντοτε υπό την επίβλεψη ειδικού ιατρού. Τα laser αυτά χρησιµοποιούν µηχανισµούς ψύξης, µε τους οποίους προστατεύουν την επιδερµίδα κάνοντας την αποτρίχωση ανώδυνη. Ο ιατρός είναι υπεύθυνος για τη λήψη πλήρους ιστορικού, και την κλινική εξέταση του ασθενούς, ώστε να καταγραφούν το χρώµα του δέρµατος, το πάχος και η υφή της τρίχας, καθώς επίσης και τυχόν ορµονικές διαταραχές ή λήψη φαρµάκων. Στη συνέχεια, ενηµερώνεται η καρτέλα του ασθενούς µε τις απαραίτητες ρυθµίσεις του µηχανήµατος ειδικά για τη δική του περίπτωση, ώστε να είναι αποτελεσµατική η θεραπεία», σηµειώνει η ειδικός.

Η πρώτη συνεδρία

Είναι λογικό οι συνεδρίες που απαιτούνται για µια οριστική λύση στο πρόβληµα της αποτρίχωσης να ποικίλλουν σε διάρκεια και αριθµό, ανάλογα µε τον τύπο δέρµατος και την περιοχή.

Όπου το δέρµα είναι λεπτότερο (π.χ. µασχάλες και µπικίνι) τα αποτελέσµατα εµφανίζονται πιο γρήγορα, ενώ οι περιοχές µε πιο παχύ δέρµα (π.χ. πλάτη και πηγούνι) «απαντούν» πιο αργά. Η ειδικός τονίζει πως για την περιοχή του µπικίνι απαιτούνται συνήθως 4 έως 6 συνεδρίες. Η κατάλληλη περίοδος για να ξεκινήσει η διαδικασία της αποτρίχωσης µε laser είναι όταν οι τρίχες βρίσκονται στην αναγενή τους φάση. «Γνωρίζουµε ότι η τρίχα µεγαλώνει κυκλικά και ο κύκλος ζωής της περιλαµβάνει 3 φάσεις, την φάση ανάπτυξης ή αναγενή φάση, την καταγενή και την τελογενή φάση, που ουσιαστικά είναι ο θάνατος της τρίχας. Για να είναι αποτελεσµατικό το laser, καλό θα είναι να πραγµατοποιείται όταν οι τρίχες βρίσκονται στην πρώτη φάση. Αυτός είναι και ο λόγος που το ιδανικό µεσοδιάστηµα µεταξύ των συνεδριών είναι οι 45 ηµέρες, γιατί τότε περίπου αρχίζει η έκφυση των τριχών µετά τη συνεδρία. Εποµένως, εκείνη τη χρονική στιγµή, το µεγαλύτερο ποσοστό αυτών θα βρίσκεται στην αναγενή φάση».

H µείωση της τριχοφυΐας µετά από κάθε συνεδρία αποτρίχωσης µε laser είναι 10-25%. Οι τρίχες που επανεκφύονται µετά από τη θεραπεία τείνουν να είναι λεπτότερες.

Σε ορισµένες περιπτώσεις, µπορεί να χρειαστούν κάποιες επιπλέον συνεδρίες, όπου θεραπεύονται ελάχιστες αποµένουσες τρίχες.

Πονάει;

Ένα ερώτηµα που βασανίζει πολύ τις γυναίκες είναι το αν η µέθοδος µε laser είναι επώδυνη. Η κυρία Τζούµα υπογραµµίζει, ότι «ο βαθµός της αίσθησης είναι διαφορετικός από ασθενή σε ασθενή. Καλύτερα ανεκτή είναι η αποτρίχωση µε laser Alexandrite, το οποίο χρησιµοποιεί λίγο πριν από κάθε παλµό του laser, µία µικροποσότητα ψυκτικού υγρού, ψύχοντας πολύ καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο τρόπο την επιδερµίδα. Εάν κριθεί απαραίτητο, σε κάποιες περιπτώσεις µπορεί να χρησιµοποιηθεί επιπρόσθετα τοπική αναισθησία µε τη µορφή κρέµας». Το κόστος µιας συνεδρίας µε laser Alexandrite κυµαίνεται από 60 έως 120 ευρώ και η διάρκειά της κυµαίνεται από 10 έως 20 λεπτά.

Πού αντενδείκνυται;

«Η αποτρίχωση µπορεί να εφαρµοστεί σε γυναίκες και άνδρες ανεξαρτήτως ηλικίας. Ωστόσο, αντενδείκνυται σε πολύ µελαχρινές επιδερµίδες και σε µαυρισµένα δέρµατα, γιατί το laser στοχοποιεί τη µελανίνη, η οποία τραβά την ενέργεια του laser, µε αποτέλεσµα να υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης εγκαύµατος. Επίσης, απαγορεύεται η εφαρµογή του σε ασθενείς που λαµβάνουν φάρµακα όπως ισοτρετινοΐνη και σε ασθενείς µε λεύκη».

Επιπλέον, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε άτοµα µε ευαισθησία στο κρύο ή δέρµα µε τατουάζ, µε σπίλους στην περιοχή αποτρίχωσης, µε ιστορικό σακχαρώδη διαβήτη, µε δερµατίτιδες. Όσον αφορά στις εγκύους δεν αναφέρεται πουθενά ότι δεν συνίσταται η χρήση του laser για αποτρίχωση. Ωστόσο, οι γυναίκες συνήθως την αποφεύγουν αυτό το διάστηµα, για προληπτικούς λόγους.

Πριν και µετά την συνεδρία

Η δερµατολόγος κυρία Τζούµα τονίζει πως πριν από το laser θα πρέπει:

Να µην έχει προηγηθεί άµεση έκθεση της περιοχής στον ήλιο για τουλάχιστον 10 ηµέρες.

Να µην έχει γίνει αποτρίχωση µε κερί για τουλάχιστον δύο εβδοµάδες, καθώς και χρήση ξανθυντικής κρέµας.

Η περιοχή στην οποία πρόκειται να εφαρµοστεί το laser να έχει ξυριστεί τουλάχιστον δύο ηµέρες πριν.

Μετά το πέρας της θεραπείας θα πρέπει:

Να γίνεται η εφαρµογή της τοπικής αγωγής που συνέστησε ο γιατρός.

Να αποφεύγεται η πολύωρη έκθεση στον ήλιο για περίπου 2 εβδοµάδες µετά την θεραπεία.

Να γίνεται χρήση αντηλιακού σκευάσµατος στην περιοχή, για διάστηµα 15 ηµερών.

Να αποφεύγεται τουλάχιστον τις πρώτες µέρες, το ζεστό – καυτό µπάνιο, η σάουνα, η έντονη άσκηση, καθώς επίσης και το τρίψιµο του δέρµατος.

lifepositive.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ