2012-10-02 02:56:05
Φωτογραφία για Δημοτικό Συμβούλιο Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας
Με μία αν μη τι άλλο ...πρωτότυπη συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας ενέκρινε, με ευρύτατη... πλειοψηφία, τους όρους σύναψης δανείου ύψους περίπου 4,4 εκ. ευρώ, ένα θέμα που η σημερινή Δημοτική Αρχή προσπαθεί να «περάσει» σχεδόν έναν χρόνο Χαρακτηρίζουμε πρωτότυπη την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πρώτον γιατί οι αντεγκλήσεις μεταξύ των παριστάμενων ήταν περισσότερες από τις νηφάλιες τοποθετήσεις και δεύτερον γιατί το Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε, υπό το βλέμμα πολλών προμηθευτών του Δήμου, στους οποίους ο Δήμος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και η αλήθεια είναι ότι σε κάθε τοποθέτηση Δημοτικού Συμβούλου που ήταν κατά της σύναψης του δανείου, οι διαθέσεις τους ...αγρίευαν.

• Απεγνωσμένοι οι προμηθευτές

Αφού τοποθετήθηκαν αρκετοί προμηθευτές, οι οποίοι περιέγραψαν με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει εξαιτίας της αδυναμίας του Δήμου να τους ξεπληρώσει για τις υπηρεσίες - αγαθά που προσέφεραν στο προηγούμενο χρονικό διάστημα (λουκέτα, απολύσεις, ακάλυπτες επιταγές κ.α.) πήρε τον λόγο ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ
. Χάρης Τομπούλογλου, ο οποίος κατήγγειλε ότι τον ενημέρωσαν ότι έγιναν τηλεφωνήματα από το Δημαρχείο προς τους προμηθευτές του Δήμου, στα οποία ανέφεραν ότι η παράταξη του δεν επέτρεπε να πάρει ο Δήμος το δάνειο.

• Η εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου

Στη συνέχεια η συνεδρίαση πήρε μία πιο κανονική ...ρότα καθώς τον λόγο πήρε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Χαράλαμπος Μπόβος, για να προχωρήσει στην εισήγηση του θέματος. Μεταξύ άλλων, ο Αντιδήμαρχος ανέφερε: «Έχω μιλήσει πολλές φορές με πολλούς από τους προμηθευτές και προσπαθώ να βρω κάποια λύση στο πρόβλημά τους. (...). Ακούω πολλά αλλά θα πρέπει να ενημερώσω ότι ο Δήμος μας πληρώνει 1,7 εκ. ευρώ τοκοχρεολύσια, χρέη δηλαδή που τα βρήκαμε. Αυτό το δάνειο που θα πάρουμε για 25 χρόνια θα προσθέσει 25.000 ευρώ μηνιαία στα τοκοχρεολύσια. Όσον αφορά στο ποιοι προμηθευτές θα αποπληρωθούν αυτό έχει μία συγκεκριμένη σειρά προτεραιότητας, όπως επιτάσσει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.» Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο κ. Μπόβος, τόνισε ότι ανάλογα με το πώς θα εξελιχτεί η κατάσταση μπορεί να μην χρειαστεί ο Δήμος να πάρει ολόκληρο τα δάνειο που συγκεκριμένα ανέρχεται στα 4.416.000 ευρώ, αλλά λιγότερο και ζήτησε από όλους να το υπερψηφίσουν προκειμένου να αντιμετωπίσει ο Δήμος τα προβλήματα από τις οφειλές του.

• Χ. Τομπούλογλου: «Είπα ότι θα ψηφίσω το δάνειο αλλά θέλω δικαιοσύνη»

Αφού όπως είχε διαφανεί, επρόκειτο σε αυτήν τη συνεδρίαση να περάσουν οι όροι για τη λήψη του δανείου, ο κ. Τομπούλογλου, υποστήριξε απευθυνόμενος προς τους προμηθευτές: «Έχω μπροστά μου το έγγραφο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και πουθενά δεν αναφέρεται ότι εξοφλείστε με απόλυτη χρονολογική σειρά» και στη συνέχεια απευθύνθηκε προς την διοίκηση και τόνισε: «Είπα ότι θα ψηφίσω το δάνειο αλλά θέλω δικαιοσύνη. Να φτιάξουμε μία τριμελή ή πενταμελή διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία θα ελέγχει την αυστηρή χρονολογική σειρά της αποπληρωμής των χρεών.» Μιλώντας πιο συγκεκριμένα, για το δάνειο αυτό καθ΄ αυτό και για τους τρεις όρους που είχε θέσει στην προηγούμενη συνεδρίαση, ο επικεφαλής της παράταξης «Καλημέρα Όμορφη Πόλη», δήλωσε ότι α) δεν γίνεται τελικά επαναδιαπραγμάτευση στους όρους του δανείου και συμπλήρωσε ότι β) οι συνεργάτες της δημάρχου περιορίστηκαν σε τρεις, όπως είχε ζητήσει, όμως γ) μέχρι σήμερα η νέα διοίκηση δημιούργησε νέα χρέη 500.000 ευρώ. Σε αυτό τι σημείο αξίζει να θυμίσουμε τους όρους του κ. Τομπούλογλου προκειμένου να ψηφίσει υπέρ του δανείου οι οποίοι ήταν οι εξής: 1. Επαναδιαπραγμάτευση των όρων (π.χ. της αναφοράς για κυμαινόμενο επιτόκιο αλλά μόνο προς τα επάνω αφού υπάρχει ελάχιστο επιτόκιο ή της κατάπτωσης του δανείου αν καθυστερήσει έστω και μια μόνο δόση κ.λπ.). 2. Μείωση των μετακλητών συνεργατών της δημάρχου σε τρεις. 3. Μη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

• Θ. Μάλλιος: «Υποθηκεύεται το μέλλον του δήμου»

Από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση απουσίαζαν οι επικεφαλής των παρατάξεων «Όραμα Πόλης» και «Λαϊκή Συσπείρωση» Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας, κ.κ. Σταύρος Κόντος και Βεργής Βαλασσάς, αντίστοιχα, οπότε ο λόγος στη συνέχεια πήγε στον έτερο αρχηγό παρατάξεως της αντιπολίτευσης που βρίσκονταν στην αίθουσα του ΠΠΙΕΔ, κ. Θανάση Μάλλιο, ο οποίος όπως αναμενόταν καταψήφισε τους όρους του δανείου, καθώς όπως υπογράμμισε με αυτήν την κίνηση υποθηκεύεται το μέλλον του Δήμου. Επίσης, ο κ. Μάλλιος μένοντας πιστός στις θέσεις του ζήτησε από την διοίκηση να είναι πιο διεκδικητική απέναντι στην κεντρική εξουσία.

• «Λαϊκή Συσπείρωση»:"Ποιος θα πληρώσει αυτά τα δάνεια;"

Μπορεί να απουσίαζε ο επικεφαλής της «ΛΑΣ», κ. Βαλασσάς, όμως στη συνεδρίαση μίλησε ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης που εκπροσωπεί το ΚΚΕ, κ. Σταύρος Πολίτης.Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Πολίτης χαρακτήρισε "παιχνίδι της διοίκησης" να καλέσει τους προμηθευτές στη συνεδρίαση, που στόχο έχει να τρομάξει τους Δημοτικούς Συμβούλους αλλά δεν πρόκειται να το καταφέρει. Ακόμη αναρωτήθηκε «ποιος θα πληρώσει αυτά τα δάνεια;» και ολοκλήρωσε καλώντας τη διοίκηση αλλά και όλους τους εργαζόμενους να ταχθούν ενάντια στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

• Π. Γρετζελιάς προς προμηθευτές: «Σας κοροϊδεύει η διοίκηση»

Εκπροσωπώντας το «μπλοκ των ανεξαρτητοποιημένων» και στη συγκεκριμένη συνεδρίαση όπως διαφάνηκε απόντων ατά την ψηφοφορία δημοτικών συμβούλων, ο πρώην Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας και πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας, κ. Παντελής Γρετζελιάς, απευθύνθηκε και αυτός από την μεριά του προς τους παριστάμενους προμηθευτές λέγοντάς τους, μεταξύ άλλων: «Η διοίκηση σας κοροϊδεύει, καθώς δεν μπορούν να πληρωθούν τα τιμολόγια όσον αφορούν σε ανταποδοτικά, όπως καθαριότητα, καύσιμα, λάστιχα κ.α., καθώς κάτι τέτοιο είναι παράνομο.»

• Ορισμός επιτροπής και ψηφοφορία

Πριν την έναρξη της ψηφοφορίας ορίστηκε η τριμελής επιτροπή για την παρακολούθηση της κατανομής του δανείου η οποία θα αποτελείται από πλευράς της διοίκησης από τον Αντιδήμαρχο οικονομικών, κ. Μπόβο, από πλευράς Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα συμμετάσχει ο κ. Χρήστος Κοπελούσος και από το συνδυασμό του κ. Κόντου, η κα Ρούλα Κοσμά. Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, υπέρ ψήφισαν 19, οι: κ.κ. Κανταρέλης, Μπόβος Παϊδας, Καβακοπούλου, Σιμιγδαλά, Νικολόπουλος, Λαζαρίδης, Κουτσάκης, Παπανικολάου, Καλόστος, Παπακώστας, Καραβίας, Τομπούλογλου Χ., Τομπούλογλου, Γραμμένος, Κοσκολέτος, Κοπελούσος, Κοσμά και Γεωργαμλής. 8 δημοτικοί σύμβουλοι τάχθηκαν κατά και ειδικότερα οι: οι κ.κ. Αγαγιώτου, Μαυράκης, Πλάτανος, Πολίτης, Μάλλιος, Γρετζελιάς, Παπανίκα και Δημακόπουλος. Τέλος, απουσίαζαν από τη συνεδρίαση ή την ψηφοφορία 6, οι κ.κ. Κότσιρας, Παπαλουκά, Χωρινός Κόντος, Βαλασσάς, και Γκούμα.
xtypos.eu
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ