2012-10-02 03:38:02
Φωτογραφία για Δύσκολες στιγμές: Χρεοκοπεί η οικονομία του Ιράν;
Σε δραματική κατάσταση φαίνεται πως είναι η οικονομία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, εξαιτίας των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τη διεθνή κοινότητα, λόγω του αμφιλεγόμενου πυρηνικού της προγράμματος.

Μόλις χθες, το ιρανικό νόμισμα, το ριάλ, υποχώρησε περισσότερο από 7%, φθάνοντας τη ισοτιμία με το δολάριο στο 1 δολάριο για 32.000 ριάλ. Μέσα σε μια εβδομάδα, το νόμισμα απώλεσε το 25% της αξίας του, ενώ οι απώλειες από τον Ιούνιο του 2011 φθάνουν το 60% Τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου έχουν πέσει δραματικά λόγω των κυρώσεων, με αποτέλεσμα η αξία του νομίσματος να υποχωρεί, ενώ κάνει ακόμα πιο δύσκολο το πρόβλημα του πληθωρισμού που μαστίζει την ιρανική οικονομία και καθιστά πανάκριβες τις εισαγωγές

«Μαύρες» είναι και οι προβλέψεις για το μέλλον της ιρανικής οικονομίας και του πολύπειρου Ισραηλινού υπουργού Οικονομικών, Γιουβάλ Στέινιτζ, ο οποίος εκτίμησε δημόσια ότι βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής. Υπολόγισε μάλιστα τις απώλειες από την υποχώρηση των εξαγωγών πετρελαίου στα 45-50 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του έτους.


Η εξέλιξη αυτή ίσως θα μπορούσε να ειπωθεί ότι δικαιώνει την πολιτική Ομπάμα εναντίον της εξαπόλυσης στρατιωτικού πλήγματος, προφανώς θεωρώντας ότι η μόνη εναλλακτική των Ιρανών στην οικονομική κατάρρευση είναι οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση συμβιβασμού.

Σε αυτό το κλίμα ήρθαν και οι δηλώσεις του ισραηλινού υπουργού των Εξωτερικών, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, ο οποίος δήλωσε πως πιστεύει στην ανατροπή του καθεστώτος σε μια εξέγερση όπως αυτή που έγινε στην πλατεία Ταχρίρ της Αιγύπτου, καθώς η νεολαία έχει απαυδήσει με το να την κρατάνε «όμηρο» και να υπονομεύουν το μέλλον της.

Ευσεβείς πόθοι; Θα δείξει…

 defencepoint.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ