2012-10-02 10:34:55
Φωτογραφία για Διαφαίνεται νίκη της αντιπολίτευσης
Προβάδισμα της αντιπολίτευσης δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα της καταμέτρησης των ψήφων για την ανάδειξη νέου κοινοβουλίου στη Γεωργία. Σπάει το εννιαετές μονοπώλιο εξουσίας του προέδρου Σαακασβίλι.Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των κοινοβουλευτικών εκλογών της Γεωργίας που ξεκίνησαν χθες στις 7 ώρα Ελλάδας δίνουν σαφές προβάδισμα με ποσοστό 57% στον επικεφαλής του συνασπισμού της αντιπολίτευσης Γεωργιανό Όνειρο Μπίτζινα Ιβανισβίλι, έναντι μόλις 38% του κυβερνώντος κόμματος του Μιχαήλ Σαακασβίλι. Το μονοπώλιο εξουσίας που διατηρούσε ο Γεωργιανός πρόεδρος –από το 2003 στο προεδρικό αξίωμα της χώρας- φαίνεται να σπάει.

Ωστόσο ο Γεωργιανός πρόεδρος, που εκπροσωπεί το κυβερνών κόμμα Ενωμένο Εθνικό Κίνημα, διατηρεί τις ελπίδες του για νίκη στην εκλογική αναμέτρηση. Ποντάρει στην επικράτηση των υποψηφίων του που διεκδικούν βουλευτική έδρα απευθείας και όχι μέσω κομματικής λίστας.


Όπως έγινε γνωστό με ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής στην Τυφλίδα, ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης Γεωργιανό Όνειρο διεκδικεί τουλάχιστον 93 από τις συνολικά 150 έδρες του κοινοβουλίου.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης και πλουσιότερος Γεωργιανός Ιβανισβίλι είχε αυτοανακυρηχθεί νικητής ήδη από το βράδυ της Δευτέρας, λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης και την ανακοίνωση των προγνωστικών. Ωστόσο ο πρόεδρος Σαακασβίλι τόνισε ότι οι ιδιαιτερότητες του εκλογικού συστήματος της χώρας μπορεί στο τέλος να χαρίσει τη νίκη στο κόμμα του. Αν και η ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων εκκρεμούσε, δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης γιόρτασαν χθες τη νύχτα στους δρόμους της Τυφλίδας τη νίκη του κόμματός τους.

 

Θυελλώδης προεκλογική περίοδος

Η προεκλογική περίοδος σημαδεύτηκε από σκληρή διαμάχη και αλληλοκατηγορίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ο επικεφαλής του συνασπισμού της αντιπολίτευσης «Γεωργιανό Όνειρο», δισεκατομμυριούχος Μπίτζινα Ιβανισβίλι επιρρίπτει στον πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι ότι κυβερνά τη χώρα με αυταρχικές μεθόδους.

Από τη μεριά του ο Γεωργιανός πρόεδρος αρνείται κάθε κατηγορία χαρακτηρίζοντας τον αντιπολιτευόμενο συνασπισμό «ρωσικό πρότζεκτ», το οποίο στοχεύει με μαφιόζικες μεθόδους να μετατρέψει ξανά τη Γεωργία σε σοβιετική δικτατορία. Όπως είχε τονίσει ο Μιχαήλ Σαακασβίλι σε προεκλογική του ομιλία, «πρόκειται για ένα πολύ κρίσιμο ερώτημα: Τι χώρα θέλουμε να έχουμε; Και ακόμη πιο σημαντικό: Θέλουμε να έχουμε τη δική μας χώρα»;

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ιβανισβίλι από την άλλη πλευρά κατηγορεί τον ανταγωνιστή του ότι εξαιτίας της επιθετικής του πολιτικής έναντι της Ρωσίας οδήγησε το 2008 τη χώρα σε ένα μάταιο πόλεμο που κόστισε την οριστική απώλεια ελέγχου των υπό απόσχιση περιοχών της Απχαζίας και της Νότιας Οσετίας. Ο Ιβανισβίλι έκανε επίσης λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να στερήσει από το κόμμα του τα οικονομικά του μέσα, εμποδίζοντας έτσι, όπως λέει, τη διεξαγωγή δίκαιου προεκλογικού αγώνα και ελεύθερων εκλογών.

Ο Μπίτζινα Ιβανισβίλι σε πρόσφατη κομματική συγκέντρωση είχε καλέσει τους συμπατριώτες του να τον στηρίξουν δηλώνοντας ότι «εμείς είμαστε η ομάδα που μπορεί να εμπιστευθεί κανείς. Εμείς είμαστε οι άνθρωποι που παίρνουμε τη δύναμη στα χέρια μας προς όφελος όλων των Γεωργιανών».

Σκάνδαλο με βίντεο βασανιστηρίων

Την προεκλογική πίεση στο κόμμα του προέδρου Σαακασβίλι κορύφωσε ένα βίντεο που προβλήθηκε στα μέσα Σεπτέμβρη από το τηλεοπτικό δίκτυο TV 9 και παρουσίαζε σκληρά βασανιστήρια φυλακισμένων από τους φρουρούς γεωργιανής φυλακής. Η κυβέρνηση αμφισβήτησε ωστόσο τη γνησιότητα του βίντεο, το οποίο αναμένεται πάντως να της κοστίσει αρκετές ψήφους.

Οι εκλογές αυτές είναι πολύ σημαντικές, καθώς κάποιες συνταγματικές τροποποιήσεις που αναμένεται να ισχύσουν μετά τις προεδρικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2013, θα ενισχύσουν τις αρμοδιότητες του κοινοβουλίου σε βάρος του προέδρου. Το προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης θα αντικατασταθεί τότε από ένα κοινοβουλευτικό σύστημα. Ο νέος πρωθυπουργός θα διοριστεί από το κόμμα που έχει κερδίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Παρατηρητές υποθέτουν ότι ο πρόεδρος Σαακασβίλι επιθυμεί να αναλάβει την πρωθυπουργία το 2013 γι’ αυτό ενέκρινε και την παραπάνω συνταγματική αλλαγή. Μετά από δύο συνεχόμενες θητείες δεν επιτρέπεται να ξαναθέσει υποψηφιότητα για το προεδρικό αξίωμα.

Να σημειωθεί επίσης ότι μη κυβερνητικές οργανώσεις που παρατηρούσαν τον προεκλογικό αγώνα στη χώρα από τον φετινό Αύγουστο έχουν καταγράψει εκατοντάδες παραβιάσεις της σχετικής νομοθεσίας. Μεταξύ άλλων επιρρίπτουν στο κυβερνών κόμμα ότι χρησιμοποίησε κρατικούς πόρους για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας. Τέλος, όπως καταγγέλλουν, ασκούνται από κυβερνητικής πλευράς πιέσεις σε ψηφοφόρους και εκπροσώπους της αντιπολίτευσης και δυσχεραίνεται το έργο των δημοσιογράφων.

Markian Ostaptschuk / Amalia Ogandschanjan / DPA / Άρης Καλτιριμτζής
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ