2012-10-02 12:23:04
Φωτογραφία για Αναγνώστης καταγράφει ανθρώπινες συμπεριφορές σχετικά με ένα περιστατικό στην πολη της Καρδίτσας
Ειναι γεγονος οτι οι ανθρωποι προτιμανε να μενουν εξω απο διαμαχες και να αφηνουν τα προβληματα στην ακρη, οταν δεν αφορουν τους ιδιους...Απο μια αποψη αυτο ειναι σωστο, αλλωστε υπαρχουν οι ενδιαφερομενοι που θα δωσουν τις λυσεις.

Η κοινωνικη συμετοχη λοιπον, αφορα τον κατακερματισμο των ευθυνων σε υπευθυνους, που υποτιθεται θα κανουν καλα την δουλεια τους.

Οχι, δεν αναφερομαι στην γενικοτερη σημερινη πολιτικο-οικονομικη κατασταση της χωρας μας που οδηγηθηκε εκει με την ψηφο μας, αλλά και απο μια αντιληψη πως οταν κλεβει καποιος απο το δημοσιο ειναι και μαγκας ή στην καλυτερη ‘’δεν με αφορα’’ (δεν κλεβει απο μενα δηλαδη, ωστε να τον καταγγειλω). Αναφερομαι σε ενα περιστατικο που συνεβη στην πολη μας πριν μια βδομαδα, την θανατωση, κοντα στις δυο δεκαδες αδεσποτων σκυλων, απο καποιους,

Προσεξα οτι οι πολιτες της πολης μας χωριστηκαν στα δυο. Οι ''φιλοζωοι'' απο την μια και οι ''καλα τα κανανε'' απο την αλλη. Σεβαστες οι αποψεις βεβαια, αλλά ας μου επιτραπει να βρισκομαι καπου ενδιαμεσα.


Πολλοι στις συζητησεις με κατηγορησαν (μην σας φαινεται αστειο, με κατηγορησαν) σαν φιλοζωο. Εδω γελαμε.. Φυσικα και ειμαι φιλοζωος, υπαρχει καποιος που δεν ειναι, κι αν ναι, εχει το θαρρος να βγει να το παραδεχθει δημοσια;

Να ξεκαθαρισω.. Αγαπαω τα ζωα αλλά δεν θα με κανουν οτι θελουν. Ενα επικινδυνο αδεσποτο πχ, ειτε πρεπει να το αναλαβει καποιος, ειτε πρεπει να μπει σε μια φυλακη σκυλων, ειτε σε τελικη να ευθανατωθει με μια ενεση και οχι να σκυλο-θανατωθει με μια ακρως βασανιστικη φολα. (Εδω βρισκεται και η διαφωνια μου με τους φιλοζωους, που υποστηριζουν οτι ψυχη δεν πρεπει να φευγει). Απο την άλλη δεν νομιζω οτι υπαρχει υγιης νους να δεχεται, προκειμενου να γλυτωσουμε απο 2-3 επικινδυνα σκυλια, να σκορπισουμε δηλητηριο σε ολη την πολη και να αφανησουμε ''ο,τι κινειται'' στην κυριολεξια.

Στο θεμα μας..

Ειναι κατι πραπανω απο σιγουρο οτι η πραξη εγινε οργανωμενα απο ομαδα ανθρωπων και οχι απο εναν. Μεγαλη ποσοτητα κιμα και κρεατος, μαγειρεμενη και προετοιμασμενη με το δηλητηριο και το σημαντικοτερο, απλωμενη σε παρα πολλα σημεια της πολης μας, μεσα σε λιγες ωρες. Το ομολογουν οι διασπαρτα νεκροι σκυλοι και ειναι λογικο να μην μπορει μόνο ενας ανθρωπος, να προλαβει αυτον τον διασκορπισμο χρονικα, σε τοσες πλατειες-μερη.

Καταδικαστεα εννοειται η πραξη, αν δεν ηταν, ας γινοταν επωνυμα προς θαυμασμο αυτης. Συμπληρωματικα και ενημερωτικα, είναι αποδεδειγμενο στατιστικα και από πλευρας ψυχολογιας, πως αυτος που βιαιοπραγει σε ζωα, εχει πολύ μεγαλυτερες πιθανοτητες να χειροδικησει στην οικογενεια του, να βιαιοπραγησει σε συνανθρωπο του. Ο καλυπτων δε, καταστασεις αντιδημοκρατικες γινεται ουσιαστικα συνενοχος των κακων που μας περυτριγυριζουν, των κακων που επονται.

Αυτο που εκανε εντυπωση σε πολλους πολιτες της πολης μας και αργοτερα σε μενα, ηταν ενα δημοσιευμα τοπικης εφημεριδας μας, του ‘’Νεου Αγωνα’’, που κυκλοφορησε το πρωινο εκεινης της ημερας με ενα ωραιο κειμενο που αναφεροταν στο προβλημα των αδεσποτων αλλά τελειωνε λιγο περιεργα.. Τελειωνε δηλαδη ακριβως ετσι.. “Ηρθε η ωρα λοιπον να δοθει λυση πριν βρεθουμε προ δυσαρεστων εκπληξεων’’.

Ουτε ''καποια στιγμη να δοθει λυση'' ουτε ''πρεπει να δοθει λυση''. Καθαρη αναφορα σε ''αμεση'' χρονικη στιγμη (ηρθε η ωρα).

Φανταστηκα λοιπον με το ελαχιστο μυαλο μου, οτι αυτος που εγραψε το κειμενο, θα γνωριζε στο περιπου, οτι θα γινοταν κατι συντομα στην πραξη, Αρα μπορει να γνωριζε και πιθανους ενοχους.

Πηγα λοιπον να ρωτησω στην εφημεριδα απο περιεργεια, ποιος εγραψε το κειμενο ωστε να συζητησω μαζι του, και η σεβαστη απαντηση ηταν ''Η εφημεριδα,,, ειναι παγια τακτικη και δικαιωμα να μην αναφερουμε τον γραφοντα''.

Δεν το κρυβω οτι εκτος απο υποψιες γεμισα και με θυμο. Κι αυτο γιατι παλιοτερα που ζητησα γραφοντα ωστε να τον συγχαρω, η παγια τακτικη ειχε παει περιπατο αυτοστιγμης.

Ο θυμος μου εγινε τωρα.. επιβεβαιωση πραγματικοτητας. Ετσι είναι, ηταν και θα ειναι τα ‘’πραγματα’’ και κανεις δεν μπορει να τα διορθωσει.

Ουτε ντετεκτιβ εχω ορεξη να γινω. Αλλο όμως με ανησυχει..

Τελειωνω οπως αρχισα..

Το γεγονος θα ξεχαστει, αν δεν ξεχαστηκε ηδη και η ζωη συνεχιζεται. Εχω την προσωπικη εντυπωση ομως, οτι οταν κατι μενει ατιμωρητο και ιδιαιτερα όταν δεχεται και επιβραβευση, επαναλαμβανεται με τον ιδιο τροπο σαν ανθρωπινη προσωπικη επιβεβαιωση.

Δεν θελω να γινω κακος προφητης, αλλα ευχομαι την επομενη φορα να μην μπει το προβλημα σε κανενος το σπιτι. Με την εννοια, να μην μπει αυτο το διασπαρτο δηλητηριο σε κανενος παιδιου το στομα, οπως συνεβαινε με την τοτε μικρη κορη μου που την εβρισκα να μασαει τσιχλα και γελουσα με την απαντηση της οταν την ρωτουσα που την βρηκε.. ''Κατω μπαμπα''. Στις τοτε πιο αθωες εποχες βεβαια..

Για το κειμενο αυτο (αν εμφανιστει καπου δημοσια), εχω την πληρη ευθυνη του, εγω προσωπικα. Σεβομαι δυο πραγματα, τους ανθρωπους και την ιστορια τους. Αλλά σεβομαι και την προσωπικη αποψη μου οσον αφορα συγκεκριμενες πραξεις και συμπεριφορες (ειτε ειναι σωστη αυτή η αποψη μου, ειτε λαθος, ειτε θετικη, ειτε αρνητικη).

Ειμαι περηφανος για ο,τι λεω (απο την στιγμη που δεν προσβαλλω κανεναν σε συνολο χαρακτηρα) υπογραφοντας μαλιστα παντα σε οτι γραφω σαν..

Δημητριος Αποστολός οδοντιατρος

(Χωρις να κρυβομαι πισω απο κανεναν, ουτε φιλοζωικους, ουτε εφημεριδες)''
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ