2012-10-03 15:51:39
Φωτογραφία για Κίνδυνο κοινωνικής διάλυσης «βλέπει» ο ΟΟΣΑ
Είμαστε ήδη στο πέμπτο έτος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη έχουν αποδυναμώσει την παγκόσμια οικονομία, περίπου 48 εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι στις χώρες του ΟΟΣΑ και για να έλθουμε στα προ της κρίσης επίπεδα απασχόλησης, πρέπει να δημιουργηθούν 14 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία.

Στα 48 εκατομμύρια ανήλθαν οι άνεργοι στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του, Ανχελ Γκουρία, ο οποίος προειδοποιεί για τον κίνδυνο διάλυσης της κοινωνικής συνοχής.

Μιλώντας στη Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ο κ. Γκουρία επισήμανε ότι το μήκος και το βάθος της κρίσης είναι πλέον ορατά στους δρόμους των ευρωπαϊκών χωρών, όπου, όπως είπε, η κοινωνική πίεση είναι πολύ υψηλή και υπάρχει ορατός κίνδυνος διάλυσης της κοινωνικής συνοχής.


Είμαστε ήδη στο πέμπτο έτος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη έχουν αποδυναμώσει την παγκόσμια οικονομία, περίπου 48 εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι στις χώρες του ΟΟΣΑ και για να έλθουμε στα προ της κρίσης επίπεδα απασχόλησης, πρέπει να δημιουργηθούν 14 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, ανέφερε ο κ. Γκουρία.

Παρατήρησε, μάλιστα, ότι οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς και στις κυβερνήσεις τους και τόνισε ότι χωρίς την ανάκτηση αυτής της χαμένης εμπιστοσύνης δεν πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον γ.γ. του ΟΟΣΑ, «κλειδί» για την ανάπτυξη είναι η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται στις διάφορες χώρες-μέλη του Οργανισμού για την ενθάρρυνση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και τις παρεμβάσεις στις αγορές εργασίας.

Πρέπει, όμως, επειγόντως, να αντιμετωπισθεί η κοινωνική κρίση και η αύξηση των ανισοτήτων, πρόσθεσε ο κ. Γκουρία. «Η εισοδηματική ανισότητα στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι στο υψηλότερο επίπεδο για τον τελευταίο μισό αιώνα, και συνεχίζει να αυξάνεται. Αυτό είναι ένα μη βιώσιμο μονοπάτι. Η κοινωνική συνοχή είναι η κόλλα που κρατά ενωμένη την κοινωνία των πολιτών, και η συνοχή αυτή είναι σε κίνδυνο σε όλο τον κόσμο», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι ο ΟΟΣΑ έχει αυτήν τη στιγμή 34 πλήρη μέλη, συμπεριλαμβανομένων πολλών από τις πιο προηγμένες χώρες στον πλανήτη αλλά και αναδυόμενων κρατών όπως το Μεξικό, η Χιλή και η Τουρκία.

ΔΝΤ: Θα διαρκέσει μία δεκαετία η κρίση

Δυσοίωνες είναι όμως και οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ , καθώς ο επικεφαλής οικονομολόγος του, Ολιβιέ Μπλανσάρ, εκτίμησε ότι θα περάσουν τουλάχιστον 10 χρόνια έως ότου η παγκόσμια οικονομία ξεπεράσει τη χρηματοοικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ουγγρικό website Portfolio.hu, ο κ. Μπλανσάρ υποστήριξε ότι το Βερολίνο θα πρέπει να δεχθεί υψηλότερο πληθωρισμό και μια πραγματική ενίσχυση της αγοραστικής του δυνατότητας στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής κρίσης.

Ωστόσο, αν και η προσοχή είναι στραμμένη αυτή τη στιγμή κυρίως στα προβλήματα της Ευρώπης, ο ίδιος τόνισε πως και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν δημοσιονομικό πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να επιλύσουν.

«Δεν έχει χαθεί ακόμη μία δεκαετία... Αλλά σίγουρα θα χρειαστεί τουλάχιστον μία δεκαετία από την αρχή της κρίσης στην παγκόσμια οικονομία για να ομαλοποιηθούν τα πράγματα», υποστήριξε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.

Ο κ. Μπλανσάρ αναφέρθηκε και στην Ιαπωνία, λέγοντας πως η χώρα είναι και αυτή αντιμέτωπη με μια «πολύ δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή», η οποία «θα χρειαστεί δεκαετίες για να επιλυθεί».

Πολ Κρούγκμαν: Η υπερκατανάλωση, «κλειδί» κατά της ύφεσης

Η υπερκατανάλωση είναι το «κλειδί» για την αντιμετώπιση της ύφεσης, υποστηρίζει από την πλευρά του ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν από το Βελιγράδι, όπου αύριο θα δώσει διάλεξη για τους τρόπους αντιμετώπισης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

«Στην αντιμετώπιση της κρίσης ήταν λάθος που δεν συνεχίστηκε η παροχή νομισματικών και φορολογικών κινήτρων», δήλωσε ο αμερικανός οικονομολόγος σε συνέντευξή του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug. Κληθείς μάλιστα να εκτιμήσει την κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία σήμερα, ο κ. Κρούγκμαν προειδοποίησε ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος επιδείνωσης της κρίσης στην Ευρώπη.

«Με τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξαγοράστηκε λίγος χρόνος αλλά το βασικό πρόβλημα εξακολουθεί να είναι σοβαρό και χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη για τις υπερχρεωμένες χώρες από αυτή που είδαμε μέχρι σήμερα», επισήμανε ο νομπελίστας οικονομολόγος. Πρόσθεσε δε ότι, όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια της κρίσης, ακολουθήθηκε λάθος τακτική.

«Έγινε μεγάλο λάθος και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, όταν παραιτήθηκαν από την παροχή νομισματικών και φορολογικών κινήτρων. Έπρεπε να συνεχίσουν να τα παρέχουν για μεγαλύτερο διάστημα. Αντί για αυτό, επέλεξαν τη λιτότητα, κάτι που το 2010 αποδείχθηκε καταστροφικό και παράτεινε την κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το μάθημα που πήραμε από τη Μεγάλη Ύφεση είναι ότι σε τέτοιες καταστάσεις η δημοσιονομική υπευθυνότητα αποκτά δευτερεύουσα σημασία», συμπλήρωσε ο κ. Κρούγκμαν.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ