2012-10-04 12:58:04
Φωτογραφία για ΓΚΑΓΚΑΤΣΗΣ : ΚΑΚΩΣ ΜΕ ΤΑΥΤΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ!
Ο πρώην ισχυρός άνδρας του ελληνικού ποδοσφαίρου και νυν υποψήφιος πρόεδρος της ΕΠΟ, Βασίλης Γκαγκάτσης, ανοίγει τα χαρτιά του σε μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στο "gazzetta.gr".

Αναλυτικά :

Έχοντας περάσει από όλα τα κλιμάκια της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (πρόεδρος της Επιτροπής Κανονισμών, πρόεδρος της δευτεροβάθμιας Επιτροπής Εφέσεων αλλά και γενικός γραμματέας της ΕΠΟ), τον Ιούλιο του 2001 ανέβηκε στον προεδρικό θώκο και συνέδεσε το όνομά με την μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού ποδοσφαίρου, την κατάκτηση του Euro από την Εθνική ομάδα, το καλοκαίρι του 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Η θητεία του διήρκεσε σχεδόν 7,5 χρόνια και στις 11 Δεκεμβρίου του 2008, τον διαδέχτηκε ο Σοφοκλής Πιλάβιος. Ο λόγος για τον Βασίλη Γκαγκάτση, που μετά από σχεδόν 4 χρόνια αποχής από τα κοινά του ελληνικού ποδοσφαίρου, ρίχνεται το Σάββατο (06/10) στην μάχη των εκλογών για την προεδρία της ΕΠΟ με αντίπαλο τον Γιώργο Σαρρή.


Δύο εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, το δημοσίευμα παρουσιάζει την εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε ο 57χρονος Θεσσαλονικιός δικηγόρος, στην οποία, μεταξύ άλλων μιλάει για τα λάθη του παρελθόντος, για την σχέση του με τον Ολυμπιακό, για τη “σύνδεσή” με την “παράγκα”, την σχέση του με τον Θωμά Μητρόπουλο και την επαφή του με τον στοιχηματισμό. Διαβάστε τι λέει για τον έτερο υποψήφιο, για την συμβολή του Ιορντανέσκου στο θαύμα του Ρεχάγκελ, καθώς και το τι προτίθεται να κάνει, αν εκλεγεί, στα καυτά ζητήματα της διαιτησίας, της αθλητικής δικαιοσύνης και του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.

Οι λόγοι της “επιστροφής”!

- Μετά από μία περίοδο αποχής από τον λεγόμενο “παραγοντισμό”, επιστρέφετε στα διοικητικά του ποδοσφαίρου... Για ποιους λόγους πήρατε αυτή την απόφαση, κ. Γκαγκάτση;

«Πίστευα ότι φεύγοντας, θα δοθεί η ευκαιρία και η δυνατότητα, αν θέλετε, να διορθωθούν κάποια πράγματα, τα οποία δεν ήταν σωστά στο ελληνικό ποδόσφαιρο! Έχω τονίσει κατ‘ επανάληψη ότι όλο αυτό το διάστημα της αποχής, έκανα την αυτοκριτική μου, αναγνώρισα τα λάθη μου και διδάχτηκα απ‘ αυτά! Σε όλη αυτή την περίοδο, όμως, διαπίστωσα ότι, όχι μόνο δεν υπήρξε βελτίωση, αλλά συνέβησαν πράγματα τα οποία με εξέπληξαν αρνητικά...»

- Τι εννοείτε; Δώστε μας ένα παράδειγμα «Είδαμε μία ωμή παρέμβαση της Πολιτείας σε καθαρά ποδοσφαιρικές υποθέσεις, την ελληνική ομοσπονδία να μην αντιδρά και να έρχεται μετά από έναν χρόνο και να ζητά αποκατάσταση των “ζημιών” που προκάλεσε αυτή η παρέμβαση και αναφέρομαι στην περιβόητη αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος... Βλέπουμε ότι οι προκηρύξεις γίνονται για να μην τηρούνται! Για παράδειγμα, η απόφαση που είχε ληφθεί για το περυσινό πρωτάθλημα που ξεκίνησε με 14 ομάδες, ανέφερε ότι οι ομάδες που δεν θα έπαιρναν άδεια συμμετοχής, θα υποβιβάζονταν στο τέλος της σεζόν... Τα Χριστούγεννα αυτό άλλαξε, στη συνέχεια το Πάσχα αποφάσισαν ότι αυτές οι ομάδες δεν θα κάνουν μεταγραφές και στο τέλος της σεζόν, τους επέτρεψαν να αποκτήσουν τέσσερις ποδοσφαιριστές...»

- Δεν τηρήθηκαν δηλαδή οι διατάξεις και οι κανονισμοί;

«Τουλάχιστον στο διάστημα των 7,5 ετών που εγώ ηγήθηκα της ομοσπονδίας, δεν θα βρεθεί κανείς να μου πει ότι άλλαξα την προκήρυξη του πρωταθλήματος για οποιονδήποτε λόγο... Δεν τηρούνται οι διατάξεις και οι κανονισμοί και διακρίνω ότι υπάρχει διάθεση ακόμη και να διευκολυνθεί ομάδα που δεν πληροί όλες τις προϋποθέσεις συμμετοχής... Αυτά λοιπόν, σε συνδυασμό με την επιθυμία κάποιων Ενώσεων που μου ζήτησαν να ηγηθώ μίας νέας προσπάθειας, με έκαναν να αποφασίσω να κατέβω στις εκλογές. Κι επειδή σας είπα ότι έχω μετρήσει τα λάθη μου και πλέον μπορώ να δω κάποια πράγματα με μεγαλύτερη ωριμότητα, πήρα αυτή την απόφαση προκειμένου, όλοι μαζί να μπορέσουμε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα που υπάρχουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, στο βαθμό που βέβαια είναι αυτό εφικτό...»

Τα λάθη του παρελθόντος

- Ποια είναι τα κυριότερα λάθη που κάνατε στο παρελθόν;

«Η τυφλή σύγκρουση με την Πολιτεία σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου στην ομοσπονδία θεωρώ ότι ήταν ένα από τα μεγάλα λάθη. Χωρίς να θέλω να καταλογίσω ευθύνες σε κανέναν, θα έπρεπε κι εγώ να χειριστώ διαφορετικά κάποια πράγματα... Όπως επίσης διαφορετικοί χειρισμοί έπρεπε να γίνουν από πλευράς μου στο κομμάτι της αθλητικής Δικαιοσύνης, της διαιτησίας αλλά και του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Γενικότερα, θεωρώ ότι έκανα λάθη σε κεφαλαιώδους σημασίας ζητήματα, που δεν θα έκανα σε άλλες εποχές... Όλες αυτές οι σκέψεις με έκαναν να αλλάξω άποψη, γιατί σας μιλάω εντίμως, όταν μου πρότειναν οι Ενώσεις να “κατέβω” δεν πήδηξα από την χαρά μου, γιατί πέρασα από μία θέση, έφτασα στο “απόγειο” της δόξας, να γνωρίσω με την Εθνική ομάδα, την μεγαλύτερη χαρά που γνώρισε άνθρωπος που ασχολείται με τα ποδοσφαιρικά κοινά και πιστεύω ότι από ‘κει και πέρα το μόνο που μπορεί να κάνω πλέον είναι να παίξω για την υστεροφημία μου και αυτό κάνω αυτή τη στιγμή...»

- Με την ευρύτερη έννοια, στη συνείδηση του φίλαθλου κόσμου, είστε ταυτισμένος με τον Ολυμπιακό λόγω της σχέσης που είχατε με τον Σωκράτη Κόκκαλη... Πολλοί έλεγαν, μάλιστα, ότι μετά την αποχώρησή σας από την ΕΠΟ, ήταν να δουλέψετε και στην “ερυθρόλευκη” ΠΑΕ σε πόστο πέραν του νομικού συμβούλου...

«Κακώς βέβαια, αλλά δεν έχει καμία σημασία αυτό, αν και έχετε δίκιο σε αυτό που λέτε... Έχουν πει ότι φορτώθηκα τις αμαρτίες όλου του ελληνικού ποδοσφαίρου, χωρίς αυτό βέβαια να είναι αλήθεια, αλλά εν πάση περιπτώσει, ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει... Εγώ έχω ήσυχη την συνείδησή μου σε όλα τα ζητήματα... Κοιτάξτε, στην Ελλάδα ότι δηλώσεις είσαι, αλλά θα σας πω κάτι... Το όνομά μου ούτε στον στοιχηματισμό ενεπλάκη, γιατί μετά το 2002 δεν έχω παίξει ποτέ στοίχημα, ούτε στο σκάνδαλο με τα στημένα παιχνίδια ενεπλάκη, ούτε σε κασέτες ακούστηκε ποτέ, ούτε στις προηγούμενες ούτε στις τωρινές! Σας ρωτάω, λοιπόν, αν ο Γκαγκάτσης ήταν αυτός ο “σκάρτος” τον οποίον κάποιοι υπονοούν, δεν θα έβρισκαν κάτι; Δεν έχουν βρει τίποτε, όμως και το να κάθομαι εγώ να απολογούμαι και να αποδεικνύω ότι δεν είμαι ελέφαντας, δεν είναι του χαρακτήρα μου...»

- Γιατί λέγονται, όμως, τόσα “πράγματα” για σας;

«Το “δυστύχημα” ήταν ότι, σε όλη την περίοδο της θητείας μου, ποτέ δεν είχα καλές σχέσεις με το συνάφι σας, τους δημοσιογράφους, χωρίς όμως, να έχω και εχθρικές... Δεν είχα ούτε οπαδούς, ούτε φιλάθλους, αλλά η μοίρα της ομοσπονδίας είναι αυτή... Ο πρόεδρος της ΕΠΟ πάντα θα λοιδορείται για όλα τα κακώς κείμενα και δυστυχώς, δεν έχει και τα αντίστοιχα μέσα αμύνης...»

Υπάρχει κόντρα με Μαρινάκη;

- Κυκλοφορεί ευρέως η φήμη ότι ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης δεν στηρίζει την υποψηφιότητά σας, επειδή δεν θέλει να έχει καμία σχέση με την προηγούμενη εποχή του ελληνικού ποδοσφαίρου...

«Γιατί θα έπρεπε να έχω την στήριξη κάποιας ομάδας, για να κατέβω για πρόεδρος της ΕΠΟ; Αυτό δεν το καταλαβαίνω... Η δική μου στήριξη προέρχεται από τις Ενώσεις...»

- Είσαστε πολλά χρόνια στο ποδόσφαιρο, όμως και ξέρετε ότι οι μεγάλες ομάδες και οι διοικήσεις τους επηρεάζουν τρόπον τινά τις ισορροπίες στα κοινά του ελληνικού ποδοσφαίρου, έτσι δεν είναι;

«Θα έπρεπε να τους ενδιαφέρει πολύ ποιοι έχουν τις τύχες του ελληνικού ποδοσφαίρου στα χέρια τους και να παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις... Όμως, το να στηρίζουν ή όχι κάποιον υποψήφιο, δε νομίζω ότι αρμόζει... Αλλά, για να απαντήσω στην ερώτησή σας, αν με “χαλούσε” όλο αυτό το κλίμα, ή δεν θα “κατέβαινα” στις εκλογές ή θα επεδίωκα να βρω αλλού την στήριξη που υποτίθεται θα χρειαζόμουν... Η μοναδική στήριξη που έχω είναι οι Ενώσεις και οι φίλοι μου...»

Η “σύνδεση” με τον Θωμά Μητρόπουλο

- Δημοσιεύματα του παρελθόντος σας έχουν παρουσιάσει ως στενό φίλο του Θωμά Μητρόπουλο, που θεωρούνταν ο αρχηγός της περιβόητης “παράγκας”... Υπήρξε πράγματι “παράγκα”;

«Πράγματι υπήρξε μία “ανώμαλη περίοδος” που εσείς οι δημοσιογράφοι την ονομάσατε “παράγκα” και η οποία έληξε με την προεδρία μου. Όταν ανέλαβα, η πρώτη μου κίνηση ήταν να αλλάξω τη σύνθεση της ΚΕΔ, βάζοντας τους κ.κ.κ. Τεβεκέλη, Μπίκα και Γιαννόπουλο να ηγηθούν της διαιτησίας... Νωρίτερα, που υποτίθεται ότι “μεσουράνησε” η “παράγκα”, εγώ δεν ήμουν το πρώτο βιολί στην ομοσπονδία, ήμουν γενικός γραμματέας και μάλιστα κάθε εβδομάδα υπό προθεσμία. ... Γιατί άραγε αφού ήμουν το “καλό παιδί”, να θέλουν κάθε εβδομάδα να με ”φάνε”; Όταν έγινα πρόεδρος, έληξε αμέσως το θέμα... Όσον αφορά στον Θωμά τον Μητρόπουλο, πράγματι είχα σχέση μαζί του, όσο εκείνος ήταν αντιπρόεδρος στον Ολυμπιακό κι εγώ νομικός σύμβουλος της ομάδας. Εάν, μετά το 1997 και τις εκλογές της Αλεξανδρούπολης, βρει κάποιος μία συνομιλία μου με τον Θωμά, τον προκαλώ να την καταθέσει...»

- Αυτό που αποτελεί απορίας άξιο, πάντως, είναι ότι ενώ πολλά έχουν ειπωθεί για την περίοδο της προεδρίας σας, το όνομά σας δεν ενεπλάκη καθόλου στο σκάνδαλο με τους στημένους αγώνες... Ποια είναι η δική σας εξήγηση;

«Γιατί όλα αυτά τα σκάνδαλα περί στημένων αγώνων βγήκαν μετά την αποχώρησή μου και όχι κατά την διάρκεια; Αναρωτιέμαι κι εγώ... Γιατί αφού γίνονταν τόσα “όργια” επί της θητείας μου, δεν βγήκε τίποτε και ενάμιση χρόνο μετά, ξέσπασε το σκάνδαλο; Εγώ δεν έχω να δώσω απαντήσεις... Άλλος ήταν ο πρόεδρος της ΕΠΟ... Απλά εγώ είχα το θλιβερό προνόμιο να έχω φύγει από την ομοσπονδία, αλλά να ζω μέσα στην ΕΠΟ λόγω του επαγγέλματός μου και να βλέπω πράγματα, τα οποία δεν θα ήθελα ούτε καν να τα σχολιάσω... »

Η γνώμη του για τον αντίπαλό του

- Τι άποψη έχετε για τον αντίπαλό σας τον κ. Σαρρή; Πολλοί λένε ότι αποτελεί επιλογή του Ολυμπιακού;

«Τον Γιώργο Σαρρή, τον επέλεξα το 2008, ως νέο τότε πρόεδρο της ΕΠΣ Χίου για να συμμετάσχει ως μέλος στο Δ.Σ. της ΕΠΟ και δεν έχω να του καταλογίσω τίποτε. Εκείνο που με ξενίζει είναι ότι οι εμπειρίες του είναι ολιγάριθμες, καθώς επίσης και το γεγονός ότι έχει δηλώσει ότι, αν εκλεγεί, δεν θα μετακομίσει στην Αθήνα και θα ασκήσει την διοίκηση της ομοσπονδίας από την Χίο. Αυτό με όποιον τρόπο και να θέλει κανείς να το “σερβίρει”, δεν τρώγεται! Δεν μπορεί να συμβεί αυτό, δε γίνεται... Η ΕΠΟ είναι ένα τεράστιο μέγεθος, έχει δεκάδες προβλήματα καθημερινά, που απαιτούν άμεσες λύσεις. Δεν μπορεί το οικοδόμημα του ελληνικού ποδοσφαίρου, γιατί περί αυτού πρόκειται, να αφεθεί στο έλεος κάποιων μελών του Δ.Σ., τα οποία θα βρίσκονται συνεχώς σε καθεστώς καθοδήγησης... Δε γίνεται διοίκηση από μακριά... Αυτά είναι που με ξενίζουν! Γι‘ αυτό και έχω πει ότι η θέση του προέδρου της ΕΠΟ πρέπει να έμμισθη...»

Τι θα κάνει αν εκλεγεί

- Αν εκλεγείτε τι προτίθεστε να κάνετε για την “καυτή πατάτα” της διαιτησίας;

«Δικαίως ή αδίκως ο φίλαθλος κόσμος παραμένει καχύποπτος γύρω από την ελληνική διαιτησία. Δεν το εξετάζω αυτό... Αυτό που έχω να σας πω είναι ότι έτσι όπως έχω “διαβάσει” και εντοπίσει εγώ το πρόβλημα, επικεντρώνεται σε αυτούς που ορίζουν τους διαιτητές. Η πρότασή μου, λοιπόν, είναι να δοκιμάσουμε για ένα σεβαστό χρονικό διάστημα την επιλογή των εκπροσώπων της ΚΕΔ, από τους ίδιους τους διαιτητές με εκλογές! Θεωρώ ότι τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας πρέπει να εκλέγονται και μιλάω για άμεσες εκλογές! Σήμερα δηλαδή είναι Τετάρτη, το Σάββατο να κάνουμε εκλογές για να μην προλάβουν να γίνουν ούτε ζυμώσεις ούτε συμμαχίες, ούτε τίποτε άλλο, γιατί στην Ελλάδα η καχυποψία περισσεύει... Κι επειδή σε αυτό το όργανο υπάρχουν δύο διαιτητές που έως τώρα τους ορίζει η ομοσπονδία, από ‘δω και στο εξής, τον έναν΄, τον πρόεδρο να τον ορίζει η ομοσπονδία και ένα μέλος να ορίζεται από την Superleague. Πρέπει να μπει κι εκείνη στο πρόβλημα... Πρέπει και οι πρόεδροι των ομάδων που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα, να γίνουν μέρος του προβλήματος για να καταλάβουν πως μπορούμε να το επιλύσουμε.»

- Αποσκοπείτε δηλαδή σε μία μεγαλύτερη ενεργοποίηση της Superleague;

«Ασφαλώς και θεωρώ ότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο πρέπει να έχει εκπροσώπηση και στην Επιτροπή αδειοδότησης των ομάδων. Θα πρέπει η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος να έχει άποψη, θέση και αναλαμβάνει και ευθύνες. Δεν μπορεί να λέει συνεχώς “η ΕΠΟ το αποφάσισε...”»

- Ποιες είναι οι σκέψεις σας για την Αθλητική Δικαιοσύνη; Τι σκέφτεστε να κάνετε;

«Τα εν ενεργεία μονομελή όργανα από εν ενεργεία δικαστές, θα πρέπει να αποτελέσουν τη μοναδική λύση για τις πειθαρχικές επιτροπές της λίγκας και της ΕΠΟ. Είναι ένα μοντέλο το οποίο εφαρμόστηκε σε κάποιες προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες της Ευρώπης και νομίζω ότι έχει αποδώσει. Οπότε γιατί να μη ν το δοκιμάσουμε; Κάποιοι μου λένε ότι οι δικαστές δεν ξέρουν ποδόσφαιρο, μα χρειάζεται να ξέρουν μπάλα για να κρίνουν; Κάθονται και διαβάζουν τη σχετική βιβλιογραφία, τα νομοθετήματα και τις αποφάσεις που υπάρχουν και ενημερώνονται... Σιγά, τι έχουμε να τετραγωνίσουμε τον κύκλο; Αυτή τη στιγμή υπάρχουν η Επιτροπή Αδειοδότησης της ΕΠΟ κατ’ εντολήν της ΟΥΕΦΑ και η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, οι οποίες λειτουργούν παράλληλα και όχι συμπληρωματικά όπως θα έπρεπε. Χρειαζόμαστε ένα κανονιστικό πλαίσιο πλήρως ξεκαθαρισμένο και όχι σαν το υπάρχον που μοιάζει με αλαλούμ! Το έχω ήδη έτοιμο και πάνω σε αυτή την βάση πρέπει να αρχίσουμε να δουλεύουμε και γύρω το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και να σταματήσουμε να πιπιλάμε την καραμέλα ότι η Πολιτεία δεν έχει λεφτά! Πρέπει να αναλάβουμε την αμοιβή των διαιτητών της Β‘ και Γ‘ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας από 1ης Ιανουαρίου και από την επόμενη περίοδο και της Α‘ Κατηγορίας. Πρέπει να ελαφρύνουμε τις πλάτες των ερασιτεχνικών σωματείων...»

Κεφάλαιο Εθνική ομάδα

- Είστε ένας άνθρωπος με έντονη προσωπικότητα και δράση στο ποδόσφαιρο, που έχει πολλούς φίλους και εχθρούς. Αυτό που σας αναγνωρίζουν, πάντως, όλοι ακόμη και οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές, είναι ότι αναμορφώσατε πλήρως την Εθνική ομάδα και με την οργάνωση που επιβάλατε και την επιλογή του Ρεχάγκελ, η Ελλάδα όχι μόνο βγήκε από τη διεθνή ποδοσφαιρική ανυποληψία, αλλά πλέον αποτελεί υπολογίσιμη δύναμη της διεθνούς ποδοσφαιρικής κοινότητας...

«Δεν ήταν μόνο η επιλογή του Ρεχάγκελ που άλλαξε τα πράγματα, αν και για μένα το θέμα με τον Ότο δεν ήταν το ότι ήρθε αλλά το ότι συνέχισε και έμεινε μαζί μας συνολικά 9 χρόνια... Μάλιστα μετά τον πρώτο χρόνο συνεργασίας μας, δεν είχαμε και τα καλύτερα αποτελέσματα και τότε είχα ακούσει τα μύρια όσα, οπότε το δύσκολο της υπόθεσης ήταν να τον κρατήσουμε... Εκεί που θέλω να σταθώ, όμως, είναι στο γεγονός ότι ο Ότο μας βρήκε έτοιμους από τον Άνχελ Ιορντανέσκου, ο οποίος μας είχε δώσει τα βασικά συστατικά στοιχεία της οργάνωσης που έπρεπε να έχει η Εθνική ομάδα σε άπειρες συζητήσεις που είχαμε κάνει πριν λήξει η συνεργασία μας! Αυτός ήταν ο άνθρωπος που έδωσε να καταλάβω τον τρόπο λειτουργίας των Εθνικών ομάδων, αυτός ήταν ο πρωτεργάτης των μετέπειτα επιτυχιών του ελληνικού ποδοσφαίρου. Εγώ δεν κομίζω γλαύκας...»

- Παρακολουθώντας σαν φίλαθλος πλέον την πορεία της Εθνικής ομάδας που πλέον βρίσκεται και σε σταθερά υψηλή θέση στο ranking της FIFA, αισθάνεστε μία περηφάνια σκεπτόμενος ότι βάλατε κι εσείς το δικό σας λιθαράκι σε αυτό το οικοδόμημα;

«Αισθάνομαι απλά ότι αυτό που μπόρεσα να δώσω για την Εθνική ομάδα το έδωσα! Όλοι οι Έλληνες την αγαπούν, εγώ προσωπικά όμως, που την έχω ζήσει στις κακές και τις καλύτερες στιγμές της και ξέρω τι τραβήξαμε εκ των έσω για να την φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο που βρίσκεται σήμερα, τη νιώθω σαν ένα κομμάτι του εαυτού μου!»

- Όταν συζητούσατε με τον Ότο Ρεχάγκελ για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, μπορούσατε να φανταστείτε ότι η Ελλάδα, όχι μόνο θα κατακτούσε το Euro, αλλά θα εξελισσόταν σε μία υπολογίσιμη δύναμη στο διεθνές ποδοσφαιρικό στερέωμα;

«Θα ήμουν τρελός αν σας έλεγα ότι το φανταζόμουν! Αλλά ξέρετε κάτι... Το Νοέμβριο του 2003, όταν πήραμε την πρόκριση για την τελική φάση του Euro, αποφασίσαμε με τον Ότο να ανανεώσουμε την σύμβασή μας για άλλα δύο χρόνια. Όταν καθίσαμε στο τραπέζι για να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες του νέου συμβολαίου, κατάλαβα ότι αυτός ο άνθρωπος έχει μεγάλες φιλοδοξίες. Συμφωνήσαμε σε όλους τους όρους που έθεσε για τη συνεργασία μας από το 2004 έως και το 2006, αλλά πριν υπογράψουμε μου ζήτησε να προσθέσουμε στο συμβόλαιο κάποια πριμ για την πορεία της Εθνικής ομάδας στην Πορτογαλία. Έμεινα με ανοικτό το στόμα, όταν τον άκουσα να μου λέει “αν περάσουμε τον όμιλο θέλω τόσα, αν περάσουμε στους “8” τόσα, αν προκριθούμε στα ημιτελικά τα διπλά, αν πάμε τελικό θα πάρω αυτά τα χρήματα, ενώ αν πάρουμε το Κύπελλο θα μου δώσεις αυτό το ποσό”... Φυσικά και έβαλα τα γέλια και του απάντησα σε όλα “ναι” γιατί δεν πίστευα ότι θα φτάναμε στην κορυφή! Το μόνο που δεν δέχτηκα να βάλω στο συμβόλαιο ήταν το πριμ για την κατάκτηση του τροπαίου και του είπα τότε ότι “αν πάρουμε το Κύπελλο, έλα πάρε την ΕΠΟ, την Ακρόπολη, την Αθήνα, παρ’ τα όλα και μετά σήκω φύγε κι άσε μας ήσυχους!”... Θέλω να πω δηλαδή ότι εμείς είχαμε ως στόχο να κάνουμε μία αξιοπρεπή εμφάνιση και αν καταφέρναμε να προκριθούμε στους “8” να πέφταμε με ψηλά το κεφάλι κόντρα στη Γαλλία...»

- Ποιο ήταν το μυστικό αυτού του ανθρώπου;

«Το ότι συνειδητοποίησε πλήρως ποιες είναι οι δυνατότητες των ποδοφσφαιριστών που είχε στα χέρια τους, τους έκανε ομάδα και πήρε απ‘ όλους το 101% αυτών που μπορούσαν να δώσουν σε επίπεδο συνόλου. Ο Ρεχάγκελ δεν μου είπε ποτέ ότι γίναμε η Βραζιλία! Απλά προσάρμοσε το ταλέντο των παικτών στο στυλ παιχνιδιού που πίστευε εκείνος ότι μπορούσε να αποδειχθεί αποτελεσματικό για την ομάδα μας. Θα μπορούσαμε να μην είχαμε πάρει το Κύπελλο... Για μένα το πιο σημαντικό επίτευγμα, όμως, είναι ότι από την 80η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, σταθεροποιηθήκαμε στις πρώτες 15 χώρες του ποδοσφαιρικού κόσμου!»

- Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι, για να κλείσουμε αυτή τη συνέντευξη;

«Ελπίζω και πιστεύω ότι η επόμενη μέρα θα είναι ποδοσφαιρικά καλύτερη από την προηγούμενη... Πρέπει να δώσουμε μία νότα αισιοδοξίας στον φίλαθλο κόσμο και δεν μιλάω για την Εθνική ομάδα. Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο χρειάζεται ένα πλάνο ανάπτυξης κι έτσι όπως πάμε, από οικονομικής άποψης, οι μισές και πλέον ομάδες έχουν αρχίσει να στηρίζονται στα δικά τους παιδιά κι εγώ θεωρώ ότι αυτό δεν έπρεπε να γίνει εξ’ ανάγκης αλλά βάσει προγράμματος. Αν δεν επιβάλλουμε ένα τέτοιο πλάνο, όπως επιβάλαμε την ελληνικότητα στην Β’Εθνική Κατηγορία με υποχρεωτικά 6 Έλληνες παίκτες στην ενδεκάδα και 9 αντίστοιχα στη Γ’ Εθνική, γιατί εάν δε γίνει αυτό, πολύ σύντομα θα γυρίσουμε στα “πέτρινα χρόνια” της εποχής 1979...».
olympiacos-blog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ