2012-10-05 07:07:38
Φωτογραφία για ΔΩΔΕΚΑ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ
«Η Ελληνική Αστυνομία στη συγκεκριμένη περίπτωση αιφνιδιάστηκε. Η πληροφορία την οποία είχε ήταν ότι θα επρόκειτο για μία ειρηνική διαμαρτυρία στην οποία αντιπροσωπεία εργαζομένων, η οποία είχε ήδη ραντεβού για να συναντηθεί με τον υφυπουργό ο οποίος ήταν στο υπουργείο -ο κ. Παναγιωτόπουλος απουσίαζε συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- και το αποτέλεσμα ήταν να συμβεί αυτό που συνέβη».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ, αναφερόμενος στην έφοδο που πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης στο Πεντάγωνο εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Ο κ. Δένδιας, τόνισε ότι ειδοποιήθηκε την ώρα που άρχισαν τα επεισόδια και αμέσως έδωσε εντολή, στις αστυνομικές δυνάμεις να πάρουν την άδεια για να επέμβουν. Ο υπουργός καταδίκασε την πολιτική των άκρων και χαρακτήρισε ιερό για τον ελληνικό λαό τον χώρο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Έκανε δε έκκληση για αυτοσυγκράτηση, ώστε να διατηρηθεί κοινωνική συνοχή και να μην μετατραπεί η κοινωνία σε ζούγκλα.


Ο κ. Δένδιας ζήτησε να ενημερωθεί από τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Νικόλαου Παπαγιαννόπουλου γιατί υπήρχαν μόνο τρεις αξιωματικοί στο Πεντάγωνο ενώ υπήρχε γνωστή κινητοποίηση σε εξέλιξη, όταν μάλιστα σε αντίστοιχες κινητοποιήσεις υπάρχουν εκεί μεγάλος αριθμός διμοιριών και κλούβες σταθμευμένες.

Το απόγευμα με εντολή του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας διατάχθηκε η διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης και τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο αξιωματικός που ήταν υπεύθυνος για τα μέτρα ασφαλείας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Δένδιας νωρίτερα, επικοινώνησε με τον Πάνο Παναγιωτόπουλο και αφού τον ενημέρωσε ότι θα τιμωρήσει παραδειγματικά τους αξιωματικούς της Αστυνομίας που θα κριθεί ότι ολιγώρησαν, του ζήτησε «να πέσουν κεφάλια» και από την πλευρά του υπουργείου Αμυνας.

Ήδη, με απόφαση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. τέθηκε σε διαθεσιμότητα ανώτερος αξιωματικός, ο οποίος είχε την ευθύνη των μέτρων για την προστασία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, και διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Όπως έγινε γνωστό, μετά τη λήξη των επεισοδίων, ο κ. Δένδιας, κάλεσε τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και του ζήτησε εξηγήσεις για όσα συνέβησαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. κρίθηκε ανεπαρκής η δύναμη, που είχε διατεθεί αρχικά για το Πεντάγωνο και ειδικότερα, δέκα μόνον αστυνομικοί, χωρίς διμοιρία των ΜΑΤ.

Από πηγές του Αρχηγείου έγινε, επίσης, γνωστό ότι ο υπεύθυνος αξιωματικός δεν ζήτησε έγκαιρα ενισχύσεις, όταν η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει από τον έλεγχο, με αποτέλεσμα οι διαμαρτυρόμενοι να εισβάλουν στον περίβολο του υπουργείου.

Οι περίπου 450 εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, που έχουν μείνει απλήρωτοι επί 6 μήνες, εισέβαλαν το πρωί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας φωνάζοντας «Φτάνει πια η κοροϊδία!».

Στο σημείο δεν υπήρχαν επαρκείς δυνάμεις ούτε της αστυνομίας, ούτε του στρατού, με αποτέλεσμα η «επέλαση» των εργαζομένων να συνεχιστεί έως την είσοδο του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Αργότερα άνδρες των ΜΑΤ επιχείρησαν να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους, με αποτέλεσμα τέσσερις διαδηλωτές να τραυματιστούν. Η αστυνομία στη συνέχεια προχώρησε στην προσαγωγή των 106 εργαζομένων.

Η ένταση μεταφέρθηκε στη συνέχεια στη ΓΑΔΑ, όπου οδηγήθηκαν οι προσαχθέντες. Το μεσημέρι σημειώθηκαν επεισόδια στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και χρήση χημικών από τους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός και στο γειτονικό νοσοκομείο του Αγίου Σάββα.

Στη ΓΑΔΑ έφτασαν με πορεία για συμπαράσταση οι εργαζόμενοι από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, καθώς και νοσοκομειακοί γιατροί και νοσηλευτές, που πραγματοποιούσαν νωρίτερα κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας.

Έως αργά το βράδυ παράμεναν μπροστά στο αστυνομικό μέγαρο οι εργαζόμενοι στα δύο ναυπηγεία, ομάδες φοιτητών, αλλά και εκπρόσωποι συνδικάτων άλλων κλάδων, μεταξύ των οποίων και εργαζόμενοι στο Αττικό Μετρό.

Μεταξύ των συγκεντρωμένων, έξω από τη ΓΑΔΑ, βρέθηκαν ο πρόεδρος της  ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, όσο και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος και βουλευτές, μεταξύ των οποίων οι Παναγιώτης Λαφαζάνης και Δημήτρης Στρατούλης.

Αρχικά έμειναν για αρκετή ώρα κλειστά και τα δύο ρεύματα της Λ. Αλεξάνδρας, ωστόσο από τις 16.30 και μετά το ρεύμα ανόδου άνοιξε και μετά τις 10:30 το βράδυ άνοιξε και η κάθοδος

Οι 106 προσαχθέντες παρέμεναν μέχρι αργά το βράδυ στη ΓΑΔΑ.

12 συλλήψεις

Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, για 12 εξ αυτών -καθώς και για δύο άτομα που αναζητούνται- σχηματίστηκαν δικογραφίες για τα αδικήματα της διατάραξης κοινής και οικιακής ειρήνης, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς, απρόκλητες σωματικές βλάβες, αντίσταση και παράβαση του Νόμου περί όπλων. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν την Παρασκευή στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Για του υπόλοιπους 94 σχηματίστηκαν δικογραφίες για τα αδικήματα της διατάραξης κοινής και οικιακής ειρήνης και, κατόπιν προφορικής εντολής του εισαγγελέα, αφέθησαν ελεύθεροι.

Με ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΕ κατήγγειλε την αστυνομική βία και έκανε λόγο για «ενέργειες που πλήττουν τη δημοκρατία και καταρρίπτουν κάθε δημοκρατικό δικαίωμα».

Αναφερόμενη στην εισβολή στο υπουργείο Άμυνας, η ΓΣΕΕ ανέφερε ότι «οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία ζητούν το αυτονόητο. Να πληρωθούν τα δεδουλευμένα 6 μηνών και να τερματιστεί η ψευτοαπασχόληση εργασίας μίας ημέρας την εβδομάδα».

«Ο αγώνας των εργαζόμενων θα συνεχιστεί, μέχρι να δοθεί οριστική και βιώσιμη λύση, δεδομένου ότι με ξυλοδαρμούς και συλλήψεις το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η αναπαραγωγή των αδιεξόδων», προσθέτει η ΓΣΕΕ.
 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τους στέλνουν... ραβασάκια!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τους στέλνουν... "ραβασάκια"!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ