2012-10-06 01:28:16
Φωτογραφία για Αλλάζει ο τραπεζικός χάρτης στην Ελλάδα με τη συγχώνευση Eθνικής-Eurobank
Στη δημιουργία μιας υπερτράπεζας που θα αποτελεί έναν ισχυρό κρατικό πυλώνα αλλά και έναν ισχυρό τραπεζικό «παίκτη» στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, με παρουσία σε 12 χώρες φαίνεται ότι προχωρούν η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank Η Εθνική Τράπεζα υπέβαλλε δημόσια προαιρετική πρόταση για εξαγορά του συνόλου των κοινών ονομαστικών μετοχών της Eurobank και στο νέο σχήμα οι μέτοχοί της θα εκπροσωπούνται κατά 75% έναντι 25% των μετόχων της Eurobank, ενώ η επωνυµία του ενιαίου οµίλου θα είναι Όµιλος ΕΤΕ.

Οι διοικήσεις των δυο τραπεζών βρίσκονταν σε διαρκή επικοινωνία το τελευταίο διάστημα και έκριναν την ένωσή τους ως τη βέλτιστη δυνατή λύση. Μάλιστα αναφέρεται πως μαζί μπορούν να διεκδικήσουν την απόκτηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο οποίο κατέχουν ποσοστό πάνω από 6% εκάστη, συνολικά δηλαδή περί το 13%.

Μέτοχοι της Eurobank, που εκπροσωπούν συνολικά ποσοστό 43,6% του µετοχικού κεφαλαίου, έχουν δεσµευτεί να προσφέρουν τις µετοχές τους στη Δηµόσια Πρόταση.


Τις εξελίξεις επιτάχυνε η επιλογή της Alpha Bank από την Credit Agricole για την Εμπορική ενώ το μεγάλο τραπεζικό deal φαίνεται πως έχει τις «ευλογίες» τόσο του Μεγάρου Μαξίμου όσο και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο πρόεδρος της ΕΤΕ Γιώργιος Ζανιάς επεσήμανε πως « η δημόσια πρόταση που ανακοινώθηκε σήμερα, στοχεύει στη δημιουργία ενός διευρυμένου τραπεζικού ομίλου στην Ελλάδα που θα διαδραματίσει τον καίριο ρόλο του πυλώνα σταθεροποίησης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και θα παράσχει την απαραίτητη χρηματοδότηση που θα στηρίξει την Ελληνική οικονομική ανάκαμψη».

«Με την παρούσα Δημόσια Πρόταση, η ΕΤΕ επιταχύνει την τάση ενοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, δημιουργώντας ένα μακροπρόθεσμα βιώσιμο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ικανό να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που βιώνει η Ελλάδα και ταυτόχρονα να δημιουργήσει ευκαιρίες για τους μετόχους και των δύο τραπεζών. Η στήριξη μεγάλης μερίδας μετόχων της Eurobank ισχυροποιεί τη Δημόσια Πρόταση. Είμαστε πεπεισμένοι ότι και το Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank θα αναγνωρίσει την αξία που δημιουργεί η Δημόσια Πρότασή μας και θα προτείνει τη συναλλαγή στους μετόχους της Eurobank. Καλωσορίζουμε στην Εθνική Τράπεζα την διακεκριμένη διοίκηση και το προσωπικό της Eurobank και προσδοκούμε τη σημαντική τους συνεισφορά για ένα επιτυχημένο κοινό μέλλον», σημείωσε με τη σειρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤ Αλέξανδρος Τουρκολιάς.

Τι απαντά η Eurobank

«Η δηµόσια πρόταση ανταλλαγής εντάσσεται στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαδικασίας ενοποίησης του τραπεζικού συστήµατος στην Ελλάδα. Το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank θα αξιολογήσει περαιτέρω, µε εποικοδοµητικό πνεύµα, την προτεινόµενη επιχειρηµατική ενοποίηση µε γνώµονα τo συµφέρον όλων των ενδιαφεροµένων, συµπεριλαµβανοµένων των εργαζοµένων, των πελατών, των µετόχων και της ελληνικής οικονοµίας», επισημαίνει σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νικόλαος Νανόπουλος, αναφερόμενος στην προαιρετική δημόσια προσφορά για την εξαγορά της Eurobank από την Εθνική.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Εurobank, κατόπιν αρχικών διερευνητικών συζητήσεων, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) ανακοίνωσε την υποβολή προαιρετικής δηµόσιας πρότασης ανταλλαγής για την απόκτηση του συνόλου των κοινών ονοµαστικών µετοχών της Eurobank, προσφέροντας ως αντάλλαγµα 58 νέες µετοχές της ΕΤΕ για κάθε 100 µετοχές της Eurobank, που αντιστοιχεί σε 1,17 ευρώ ανά µετοχή της Eurobank, βάσει της χρηµατιστηριακής τιµής κλεισίµατος της µετοχής της ΕΤΕ στις 4 Οκτωβρίου 2012.

Το ΔΣ της Eurobank, επικουρούµενο από τους χρηµατοοικονοµικούς συµβούλους του, ήτοι τις Barclays, Deutsche Bank και Goldman Sachs International, θα εξετάσει την ουσία, τους όρους και τις προϋποθέσεις της δηµόσιας πρότασης ανταλλαγής και θα εκφράσει την άποψή του επ' αυτής.

Δημιουργείται «υπερτράπεζα» με ενεργητικό 177,7 δισ. ευρώ

Η συγχώνευση των δύο τραπεζών δημιουργεί ένα πιστωτικό ίδρυμα με συνολικό ενεργητικό 177,7 δισ ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία Μαρτίου 2012, χορηγήσεις 109,7 δισ. ευρώ και καταθέσεις στα 87,9δις ευρώ. Η νέα τράπεζα θα έχει στην Ελλάδα δίκτυο 944 καταστημάτων με 18.835 εργαζόμενους σύμφωνα με στοιχεία 2011...

Σημειώνουμε επίσης ότι η έκθεση της κάθε μιας στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αντιστοιχεί σε εγγυήσεις ύψους 7,4 δισ. ευρώ για την Εθνική και 4,2 δισ. για την Eurobank.

Η νέα διοίκηση

Οι κύριοι Γεώργιος Ζανιάς και Αλέξανδρος Τουρκολιάς θα παραµείνουν στη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συµβούλου αντίστοιχα στον νέο Όµιλο της ΕΤΕ.

Όπως αναφέρεται στη δημόσια πρόταση, η πρόθεση για τις υπόλοιπες θέσεις του Διοικητικού Συµβουλίου είναι να κατανεµηθούν κατά τρόπο ανάλογο ανάµεσα στις δύο τράπεζες.

Η επιλογή της Εκτελεστικής Επιτροπής καθώς και των άλλων υψηλόβαθµων διοικητικών θέσεων στον ενιαίο φορέα θα στηριχτεί στην επιλογή των καλύτερων στελεχών και από τα δύο πιστωτικά ιδρύματα αντικατοπτρίζοντας τις αντίστοιχες δυνατότητες των δύο οργανισµών και διοικητικών οµάδων.

Πώς θα είναι ο νέος τραπεζικός χάρτης της χώρας

Η μεγάλη συγχώνευση των δύο τραπεζών δημιουργεί ένα νέο χάρτη στον τραπεζικό τομέα ο οποίος θα αποτελείται από τρεις ισχυρούς ομίλους:

Ο όμιλος Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank

Ο όμιλος της Alpha Bank με την Εμπορική,

Ο όμιλος της Tράπεζας Πειραιώς με την Αγροτική

Σύντομα μάλιστα αναμένεται ο όμιλος της Πειραιώς να αποκτήσει και την Γενική Τράπεζα το 100% της οποίας κατέχει η Societe Generale και οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν στο τέλος του μήνα.

 Το μέλλον του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Ο υπό δημιουργία κολοσσός όμως προσανατολίζεται και στην απόκτηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες τόσο η Εθνική όσο και η Eurobank ξεκαθάρισαν προς το υπουργείο Οικονομικών ότι δεν προτίθενται να μπουν σε μάχη διεκδίκησης, εάν το ΤΤ δεν ανακεφαλαιοποιηθεί με κάποιο τρόπο πριν την πώλησή του.

Συνεπώς οι όποιες εξελίξεις στο μέτωπο του ΤΤ θα υπάρξουν αφού οριστικοποιηθεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η ιδιωτικοποίηση του Ταμιευτηρίου αποτελεί διακηρυγμένο κυβερνητικό στόχο και με το ελληνικό δημόσιο να πουλά το 44,5% που κατέχει συμπεριλαμβανομένου και του ποσοστού 10% που έχουν τα ΕΛΤΑ.

Άλλωστε, η Τρόικα φαίνεται να επιμένει στην επίσπευση της  διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του ΤΤ, καθώς κρίνει μη βιώσιμο το ίδρυμα και προκρίνοντας το «σπάσιμο» στα δύο, δηλαδή σε καλή και κακή τράπεζα.
Kafeneio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ετοιμάζεται το Ισραήλ;
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ετοιμάζεται το Ισραήλ;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ