2012-10-06 18:20:04
Φωτογραφία για Ο Τόμσεν, ο Μαζούχ και ο Μορς...κατά το Spiegel
Επίμονοι, ατάραχοι, συχνά κουραστικοί είναι τα επίθετα με τα οποία επιλέγουν να χαρακτηρίσουν εν ενεργεία και πρώην εκπρόσωποι της κυβέρνησης στην Αθήνα την γνωστή σε όλους τρόικα. Εδώ και τρία χρόνια οι ελεγκτές της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ έχουν αφιερωθεί στην ενασχόληση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.

Η λήψη περαιτέρω δόσεων από την δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα, όπως η επόμενη των 31 δισ. ευρώ είναι αποκλειστικά δική τους απόφαση. «Δεν ήταν ποτέ αγενείς απέναντί μου» λέει ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης για τους τρεις άνδρες. «Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις φάνηκαν σαν να μην γνωρίζουν την οικονομική πραγματικότητα στην Ελλάδα». Απαίτησαν μεγάλη μείωση των τιμών και των εισοδημάτων, αλλά όταν ερωτήθηκαν αν  εγγυώνται για την υπέρβαση της ύφεσης, απάντησαν με ένα ξεκάθαρο «Όχι» προσθέτοντας ότι, κάποτε, θα τους ευχαριστούν για τις μεταρρυθμίσεις που προώθησαν.


Όσον αφορά την ελληνική κοινή γνώμη, η εικόνα της για την τρόικα δεν είναι ξεκάθαρη, καθώς, ο απλός κόσμος δεν κατανοεί τον τρόπο δράσης της.

Επιπλέον, σε μεγάλο βαθμό, δεν αρέσει στους Έλληνες το γεγονός πως δύο από τα τρία μέλη της είναι Γερμανοί, τη στιγμή που για πολύ κόσμο στην Ελλάδα, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αντιμετωπίζεται ως ο «δικτάτορας της λιτότητας», του οποίου τη βούληση εκφράζει η τρόικα, γράφει το Spiegel.

Τα τρία πρόσωπα της τρόικα

Ο Δανός Πολ Τόμσεν, εκπρόσωπος του ΔΝΤ, χαίρει μεγάλου σεβασμού στην Αθήνα, λόγω της εμπειρίας του.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης, είναι αυτός του οποίου η άποψη επικρατεί συχνά έναντι εκείνων των Γερμανών συναδέλφων του Μορς και Μαζούχ και είναι ο σκληρότερος διαπραγματευτής από τους τρεις. «Οι υπουργοί τον φοβούνται διότι μιλά χωρίς περιστροφές. Οι δύο Γερμανοί είναι, συνήθως, λιγότερο ευθείς» επισήμανε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Ο  Τόμσεν ήταν αυτός που με τρόπο επίμονο απαίτησε περισσότερες μεταρρυθμίσεις και προκάλεσε την έκρηξη του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, καθώς και απειλές από την μεριά του για παραίτηση. Ταυτόχρονα, ο Τόμσεν είναι ο άνθρωπος που δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση, διότι πρέπει να υπερασπιστεί τη φήμη του ΔΝΤ.

Επιπλέον, εκπροσωπεί τα 187 κράτη-μέλη του Ταμείου. Πολλά από τα κράτη εφάρμοσαν -υπό την πίεση του ΔΝΤ- επίπονες μεταρρυθμίσεις και τώρα φοβούνται ότι η Ελλάδα ίσως λάβει βοήθεια χωρίς να αναγκαστεί να υποστεί ανάλογες θυσίες. Με αυτήν, άλλωστε, τη σκέψη και οι Ευρωπαίοι, υπό την παρότρυνση της Μέρκελ, έβαλαν στο «παιχνίδι» της ελληνικής διάσωσης το ΔΝΤ.

Ο Ματίας Μορς, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θεωρείται ο «διπλωμάτης», αλλά και το πιο σημαντικό μέλος της τρόικα, επειδή δεν λειτουργεί όπως οι συνάδελφοί του, με ξεκάθαρους κανόνες, αλλά λογοδοτεί στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ.

Οι κυβερνήσεις αυτές δεν επιθυμούν τη διακοπή της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα, υπό τον φόβο των συνεπειών για την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο Mορς έχει το προφίλ του τεχνοκράτη, αλλά σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ, περιστασιακά μόνον αναλαμβάνει την ηγεσία εντός της τρόικα. Η ακαμψία είναι το στοιχείο που τον χαρακτηρίζει σε θέματα μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας. Στις δημόσιες δηλώσεις του φροντίζει η κριτική προς την ελληνική κυβέρνηση να συνοδεύεται με προσεκτικό έπαινο.

Ο Κλάους Μαζούχ θεωρείται λάτρης της ακρίβειας, αλλά παράλληλα, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ εμφανίζεται ανυπόμονος. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης, οι Μασούχ και Mορς είναι εξαιρετικά μεθοδικοί. «Μετά από μακρές διαπραγματεύσεις βρήκαμε επιτέλους μία λύση. Και τότε, ξαφνικά, επέστρεψαν και είπαν: δεν έχουμε πειστεί για το ένα ή το άλλο ζήτημα» λέει ο εκπρόσωπος. Εικάζεται ότι το ελληνικό χάος στη Δημόσια Διοίκηση φέρνει τον πρώην συνεργάτη της Bundesbank στα όριά του, και λέγεται ότι η έγκριση περαιτέρω δανείων δεν του είναι εύκολη.

Ως εκπρόσωπος, όμως, της ΕΚΤ έχει μεγάλο ενδιαφέρον να λάβει η Ελλάδα περαιτέρω κεφάλαια από τους μηχανισμούς βοήθειας. Αυτή τη στιγμή είναι η ΕΚΤ εκείνη, η οποία, με πολύπλοκες συναλλαγές, κρατά την Ελλάδα στην ζωή.

Ωστόσο, ο Mαζούχ δεν φοβάται να κάνει δηλώσεις για την Ελλάδα, στις οποίες άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες ίσως δίσταζαν να προχωρήσουν, όπως όταν άσκησε κριτική για το ότι, ύστερα από 15 χρόνια εργασίας, πολλοί Έλληνες λάμβαναν σύνταξη 800 ευρώ. Στην κατηγορία ότι επιδιώκει την μονόπλευρη κοινωνική αποδόμηση, ο Mαζούχ απάντησε με δηλώσεις του στη Βαυαρική Ραδιοφωνία, λέγοντας ότι πρέπει να εξαναγκαστούν και οι εύποροι και πλούσιοι Έλληνες, οι οποίοι έχουν φοροδιαφύγει, να συμμετάσχουν στην εξυγίανση του ελληνικού προϋπολογισμού. 
Kafeneio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ