2012-10-07 10:50:18
Φωτογραφία για Μέσω του Μηχανισμού Στήριξης η ελάφρυνση του Δημόσιου Χρέους
Οι αποφάσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31 δισ. ευρώ, την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς για το περαιτέρω κούρεμα του χρέους, μπορεί να καθυστερούν σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, ωστόσο οι παρασκηνιακές διεργασίες στους κόλπους των εταίρων και του ΔΝΤ βρίσκονται στο αποκορύφωμα και όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την υιοθέτηση του συνολικού πακέτου.

Ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε, την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, ότι στην αυριανή συνεδρίαση του Εurogroup δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις, απλώς θα γίνει μια ενημέρωση για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της Τρόικας. Είπε επίσης πως δεν πρόκειται ούτε στη Σύνοδο Κορυφής, στις 18 και 19 Οκτωβρίου, να ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Το επιχείρημα που επικαλέστηκε είναι πως το ελληνικό πακέτο είναι πολύπλοκο και πριν ληφθεί τελική απόφαση θα πρέπει να επιτευχθούν επιμέρους συμφωνίες σε όλα τα θέματα.


Ειδικότερα, θα πρέπει πρώτα να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Τρόικας για τα μέτρα, ώστε, αφού κλείσει το δημοσιονομικό, να προχωρήσει η Τρόικα στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία θα συμπεριλάβει επίσης τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη βιωσιμότητα του χρέους.

Από την άλλη πλευρά, οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορεί να έχουν λάβει παρασκηνιακά την απόφαση για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ωστόσο θα πρέπει να συμφωνήσουν μεταξύ τους στα επιμέρους θέματα, τα οποία δεν είναι καθόλου εύκολα και να συμφωνήσουν επίσης με το ΔΝΤ για το πώς θα επιτευχθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Στις Βρυξέλλες μπορεί να μην υποβαθμίζουν τις δυσκολίες που υπάρχουν στην ολοκλήρωση της συμφωνίας της κυβέρνησης με την Τρόικα, ωστόσο θεωρούν ότι αυτές μπορούν να ξεπεραστούν, αντίθετα, τα δυσκολότερα προβλήματα βρίσκονται στην πλευρά των Ευρωπαίων πιστωτών και του ΔΝΤ, οι οποίοι θα πρέπει να συμφωνήσουν μεταξύ τους και εκεί έχουν εστιαστεί πλέον οι παρασκηνιακές συζητήσεις.

Ειδικότερα, στο θέμα της διετούς επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής, που ζητάει η Αθήνα, δεν υπάρχει καμία ένσταση των πιστωτών, όλοι αναγνωρίζουν ότι χωρίς αυτήν δεν βγαίνει το πρόγραμμα. Η επιμήκυνση, όμως, συνεπάγεται πρόσθετο κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδας, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί από τους πιστωτές. Ορισμένοι Ευρωπαίοι πιστωτές για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους δεν θέλουν να δώσουν πρόσθετα χρήματα, πέραν εκείνων που έχουν συμφωνηθεί. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες χωρών της ευρωζώνης, που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα, τα οποία αγόρασαν σε σαφώς χαμηλότερη αξία της ονομαστικής τους, αρνούνται ακόμη και να συζητήσουν ένα κούρεμα, ενώ αρνούνται ακόμη και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με χρηματοδότηση δημόσιου χρέους που απαγορεύεται από το καταστατικό τους.

Ως εναλλακτική λύση συζητείται το ενδεχόμενο να παραχωρήσουν οι κεντρικές τράπεζες τα ομόλογά τους στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), δηλαδή το ταμείο διάσωσης που θα αρχίσει να λειτουργεί στα μέσα Οκτωβρίου. Ο ΕΜΣ δεν έχει πρόβλημα με το καταστατικό του και θα μπορούσε να πάρει τα ομόλογα, όλα είναι θέμα πολιτικής απόφασης των Ευρωπαίων ηγετών.

Μείζον πρόβλημα θεωρείται η απαίτηση του ΔΝΤ να υπάρξει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους γιατί δεν είναι βιώσιμο. Μάλιστα, επικαλείται και το καταστατικό του που απαγορεύει στήριξη χωρών των οποίων το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Οι Ευρωπαίοι θεωρητικά έχουν αρκετές επιλογές, αλλά πολιτικά όλες είναι δύσκολες, εκτός από μία.

Συγκεκριμένα, η επιλογή του κουρέματος των διμερών δανείων που έχουν χορηγήσει οι Ευρωπαίοι εταίροι στην Ελλάδα θα πρέπει να αποκλειστεί για πολιτικούς λόγους, καμία κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να επιβαρύνει τους Ευρωπαίους φορολογουμένους με το ελληνικό χρέος. Η δεύτερη επιλογή του κουρέματος των ομολόγων των κεντρικών τραπεζών, επίσης, θα πρέπει να αποκλειστεί λόγω της άρνησης των τραπεζών.

Η λύση που είναι εφικτή και βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο «τραπέζι» εμπλέκει τον ΕΜΣ και θα μπορέσει να αποτελέσει μέρος ενός συνολικού πακέτου, το οποίο θα καλύπτει επίσης την Κύπρο, την Ιρλανδία και την Ισπανία. Σύμφωνα με την απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών, τον περασμένο Ιούνιο, ο ΕΜΣ θα αναλάβει την απευθείας κεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, μόλις τεθεί σε ισχύ.

Η Ελλάδα και οι τρεις προαναφερόμενες χώρες έχουν ζητήσει να αναλάβει ο ΕΜΣ τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών τους αλλά, προς το παρόν, το θέμα προσκρούει στην άρνηση της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας να αποδεχθούν ενεργοποίηση του ΕΜΣ με αναδρομική ισχύ, δηλαδή να αναλάβει δράση για προβλήματα που δημιουργήθηκαν πριν από τη σύστασή του. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε μια μείωση του ελληνικού χρέους μεταξύ 30 και 50 δισ. ευρώ, κάτι που θα το καθιστούσε βιώσιμο δίνοντας μεγάλη ανάσα στη χώρα.

Με δεδομένο ότι αυτή η λύση είναι η μόνη εφικτή, στις Βρυξέλλες εκφράζουν μια συγκρατημένη αισιοδοξία πως οι τρεις χώρες στο τέλος θα υποχωρήσουν, ώστε να βρεθεί μια συνολική λύση για όλες τις προβληματικές χώρες της ευρωζώνης.

Οι ίδιες κοινοτικές πηγές εκτιμούν ότι η τάση που επικρατεί σήμερα για μια συμφωνία-πακέτο για την Ελλάδα, την Ισπανία και την Κύπρο έχει σχέση με την παραπάνω συζήτηση.

Ωστόσο, στην περίπτωση της Ελλάδας, επειδή αυτό που επείγει είναι η εκταμίευση της επόμενης δόσης, στις Βρυξέλλες δεν αποκλείουν μια πολιτική δέσμευση των ηγετών της ευρωζώνης στη Σύνοδο Κορυφής για επικείμενη εκταμίευση των 31 δισ. ευρώ, στέλνοντας με τον τρόπο αυτό και τα απαραίτητα μηνύματα στις αγορές.

Του Νίκου Μπέλλου στον Τύπο της Κυριακής
liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Χάρισαν την Δωδώνη»!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Χάρισαν την Δωδώνη»!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ