2012-10-07 18:38:09
Φωτογραφία για Καρούζος Gate: Οι 11 off shore εν μία νυκτί και το καθάρισμα Βουλγαράκη
Το κουβάρι με τις δαιδαλώδεις διαδρομές των off shore εταιρειών του Ιωάννη Καρούζου, ξετυλίγει η Real News της Κυριακής, συνεχίζοντας τις αποκαλύψεις, ενώ φέρνει στο φως τα έγγραφα με τα οποία ο επιχειρηματίας μέσα σε μόλις μερικές ώρες έφτιαξε 11 εταιρείες.

Το βράδυ της 26ης Μαρτίου του 2008, οι δικηγόροι του κ. Καρούζου, του παρέδωσαν μία ........ λίστα, με 45 εταιρείες, με ημερομηνία σύστασης από τον Νοέμβριο του 2007 μέχρι και τις ημέρες εκείνες.

Τη λίστα την έλαβε γύρω στις 7.30 το απόγευμα εκείνης της ημέρας και μέχρι τις 10 το επόμενο πρωί είχε αποφασίσει ποιες ήθελε να "αγοράσει".

Όλες οι εταιρείες ήταν "νόμιμες", που έδιναν όμως στους αγοραστές τους, τη δυνατότητα να κρύβουν τα ίχνη των μεταβιβάσεων, των μετοχών και των χρημάτων, μέσα από ενδιάμεσους και διαδρομές, που ήταν αδύνατο να αποκαλυφθούν.

Σχεδόν όλες οι εταιρείες στην Κύπρο στήνονται και λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο.


Ο φάκελος με τα στοιχεία των μετόχων και του ΔΣ κατατίθεται στον έφορο εταιρειών, στην Κύπρο, και είναι προσβάσιμος.  Μόνο που ως μέτοχοι και μέλη του ΔΣ αναφέρονται συνήθως άλλες εταιρείες ή φυσικά πρόσωπα, που οι δικηγόροι αποκαλούν "nominees".

Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι δικηγόροι υπογράφουν με τον πελάτη τους ένα εμπιστευτικό έγγραφο με το οποίο μπορεί ο δεύτερος να παίρνει, όποτε θέλει τις μετοχές του ή να αλλάζει τους nominees κατά το δοκούν.

Στη συνέχεια οι δικηγόροι ενεργοποιούν τις εταιρείες nominees, στις οποίες μεταβιβάζονται οι μετοχές των εταιρειών των πελατών τους. Στην ουσία, οι ίδιοι οι δικηγόροι ή συνεργάτες τους είναι πίσω από τους nominees.

Έτσι, όποιος προσπαθήσει να ερευνήσει τους φακέλους, θα «σκοντάψει» στις nominees. Επιπλέον, συχνά οι φάκελοι είναι ελλιπείς και μη ενημερωμένοι, για παράδειγμα, με τα περιουσιακά στοιχεία.

Η μόνη Αρχή που έχει τα στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων είναι η Τράπεζα της Κύπρου. Η αντίστοιχη δηλαδή της Τράπεζας της Ελλάδος. Μόνο που τα δίνει έπειτα από επίσημο αίτημα δικαστικών Αρχών, το οποίο προηγουμένως εξετάζεται.

Ο Βουλγαράκης "καθάρισε" για τέσσερα ακίνητα του Καρούζου

"Είναι πρωτοφανές πρώτα να εκδίδεται η άδεια κατεδάφισης και στη συνέχεια ο αρμόδιος υπουργός να αποχαρακτηρίζει τα κρίρια. Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο", υποστηρίζουν στην "Real News" στελέχη του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ και της Πολεοδομίας.

Κι όμως, αυτό συνέβη, σύμφωνα με το δημοσίευμα στην περίπτωση κατεδάφισης τεσσάρων κτιρίων σε ιστορική περιοχή της Αθήνας, όπου γκρεμίστηκε σχεδόν ένα οικοδομικό τετράγωνο, που ο αείμνηστος Αντώνης Τρίτσης είχε χαρακτηρίσει "χώρο πρασίνου και σχολείων".

Πρόκειται για τέσσερα κτίρια στον σταθμό Λαρίσης, δίπλα στο Φρουραρχείο Αθηνών, για τα οποία ο κατασκευαστής Καρούζος, πρώτα πήρε την άδεια κατεδάφισης και στη συνέχεια, έπειτα από δύο μήνες, ο τότε υπουργός Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκης,  με απόφασή του χαρακτήρισε "μη διατηρητέα".

Χρονικά, στις 23 Ιανουαρίου του 2006, κατατίθεται η αίτηση από την Karouzos Construction A.E. για κατεδάφιση τριών από τα τέσσερα κτίρια, στις 31 Μαΐου εκδίδεται η υπ' αριθμ. 896/2002 άδεια κατεδάφισης, αλλά στις 4 Αυγούστου εκδίδεται η επίμαχη απόφαση Βουλγαράκη.

Οι εργασίες ξεκίνησαν άμεσα και οδήγησαν στην παράνομη κατεδάφιση του Δ' Κτιρίου, για την οποία ποτέ δεν ζητήθηκε άδεια κατεδάφισης, αφού όλα τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι επρόκειτο για "ιστορικό κτίριο - μνημείο".

Μάλιστα, για τον μη χαρακτηρισμό των κτιρίων ως μνημείων, ο Γ. Βουλγαράκης έλαβε υπόψιν εκτός των άλλων, και τη γνωμοδότηση της Γραμματείας Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, πρόεδρος του οποίου ήταν ο Χρήστος Ζαχόπουλος, ο οποίος όμως, ποτέ δεν υπέγραψε την γνωμοδότηση.

Αποτέλεσμα, ακόμα και σήμερα η αρμόδια επιτροπή δεν μπορεί να δώσει αντίγραφό της, καθώς "δεν αποτελεί διοικητικό έγγραφο, αφού δεν έχει υπογραφή από τον πρόεδρο".

Η όλη υπόθεση είναι γεμάτη από παρατυπίες και παρανομίες, καθώς στα επίσημα έγγραφα άλλοτε εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης το ΙΚΑ και άλλοτε εξαφανίζεται.

Παράδοξο είναι δε και το ότι, ενώ η άδεια κατεδάφισης εκδόθηκε για τρία κτίρια, κατεδαφίστηκαν τελικά τέσσερα, ενώ ο κ. Βουλγαράκης, στην απόφασή του, έδωσε το "πράσινο φως" για πέντε κτίρια.
Kafeneio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ