2012-10-08 17:15:36
Φωτογραφία για ΤΟ 71% ΤΩΝ ΙΣΠΑΝΩΝ ΕΠΙΚΡΙΝΟΥΝ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΡΑΧΟΪ
Κουέλιου: Θέλουμε να συνεχίσουμε να πολεμάμε  

Τα τρία τέταρτα των Ισπανών (71%) επικρίνουν τη δράση του Μαριάνο Ραχόι ως αρχηγού της κυβέρνησης, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα "Εl Pais" και η οποία δείχνει επίσης μια γενική απόρριψη των μεγάλων πολιτικών κομμάτων.

Μόνο 23% των ερωτηθέντων λένε πως εγκρίνουν τον συντηρητικό ηγέτη, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από τις 21 Δεκεμβρίου 2011, έπειτα από σχεδόν οκτώ χρόνια σοσιαλιστικής διακυβέρνησης. Στην ερώτηση "πόση εμπιστοσύνη σας εμπνέει ο αρχηγός της κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι;", 84% των ερωτηθέντων απάντησαν "λίγη" ή "καθόλου".

Αυτή η πτώση της δημοτικότητάς του ενώ η χώρα, η οποία βρίσκεται σε κρίση, ενδέχεται να αναγκαστεί να ζητήσει σύντομα την οικονονική διάσωσή της, γίνεται επίσης αισθητή στην πρόθεση ψήφου, όπου το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Ραχόι παίρνει μόνο 29,9%, δηλαδή 14,7 μονάδες λιγότερες απ' ό,τι στις εκλογές του Νοεμβρίου 2011.


Το Σοσιαλιστικό Κόμμα πλήττεται όμως επίσης απ' αυτή την απόρριψη, καθώς συγκεντρώνει 23,9% από 28,7% το Νοέμβριο. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ο Αλφρέντο Πέρες Ρουμπαλκάμπα, επικρίνεται από το 76% των ερωτηθέντων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή που πραγματοποιήθηκε από το ινστιτούτο Metroscopia.

Η διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση επικρίνεται έντονα από τους Ισπανούς: στην ερώτηση "μπορεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με τον κατάλληλο τρόπο την οικονομική κατάσταση;", το 73% των ερωτηθέντων λέει "όχι", ενώ στην ερώτηση "η κυβέρνηση ξέρει τι κάνει ή αυτοσχεδιάζει;", 71% απαντούν πως αυτοσχεδιάζει.

Κουέλιου: Θέλουμε να συνεχίσουμε να πολεμάμε   

 Τα νέα μέτρα λιτότητας της πορτογαλικής κυβέρνησης, για τα οποία υπάρχουν έντονες αντιδράσεις, πρέπει να επιτρέψουν στη χώρα, η οποία δέχεται αυτή τη στιγμή διεθνή οικονομική βοήθεια, να ανακτήσει γρήγορα την "αυτονομία" της, δήλωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός.

"Θέλουμε να συνεχίσουμε να πολεμάμε εναντίον των ελλειμμάτων και των δαπανών για να μπορέσουμε να πούμε προσεχώς, με ψηλά το κεφάλι, προς τους διεθνείς εταίρους μας: (...) σήμερα ανακτούμε την αυτονομία μας για να μην την εγκαταλείψουμε ποτέ ξανά", δήλωσε ο Πέντρου Πάσους Κουέλιου σε συνέδριο στο Πόρτο (βόρεια Πορτογαλία).

"Οι Πορτογάλοι πρέπει να περιμένουν ένα προϋπολογισμό για το 2013 που θα περιλαμβάνει σημαντική αύξηση της φορολογίας, αλλά ο προϋπολογισμός αυτός θα περιλαμβάνει επίσης μια ισορροπημένη κατανομή των θυσιών", εξήγησε ο Πάσος Κοέλιο. "Αυτός ο προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει επίσης μια πτυχή με άξονα την οικονομική ανάπτυξη και την ανεργία (...) επειδή ξέρουμε πως η ανεργία δεν μπορεί να καταπολεμηθεί παρά μόνον με την οικονομική ανάκαμψη και τις επενδύσεις", πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση υπολογίζει σε μια ανάκαμψη από το δεύτερο εξάμηνο του 2013.

Ο Πορτογάλος πρόεδρος Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα επέκρινε, από πλευράς του, τον τρόπο με τον οποίο ενεργεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία, όπως σημείωσε ο ίδιος, «έχει μια ροπή προς το να δρα με καθυστέρηση» σε ό,τι αφορά την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην ισπανική εφημερίδα Expansion. «Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, περιλαμβανομένης της ΕΚΤ, έχουν μια ροπή προς το να ενεργούν καθυστερημένα», εκτίμησε, προσθέτοντας πως ειδικά η ΕΚΤ «έδρασε πολύ αργά» για να κατευνάσει τις εντάσεις στις αγορές.

«Η καθυστέρηση στην παρέμβασή της δημιούργησε μια τεράστια εικοτολογία στα μέσα ενημέρωσης και στην κοινή γνώμη», τόνισε, κρίνοντας «παράλογο το ότι ορισμένες χώρες (της ευρωζώνης) δανείζονται με αρνητικά επιτόκια και άλλες πληρώνουν πάνω από 6%» επιτόκιο. «Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος αφότου είχα πει ότι η κεντρική τράπεζα μιας νομισματικής ένωσης θα έπρεπε να αποτελεί δανειστή της τελευταίας προσφυγής και ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να μπορεί να αγοράζει χωρίς περιορισμούς κρατικό χρέος στην δευτερογενή αγορά», δήλωσε ο Καβάκο Σίλβα, και «σε αντάλλαγμα οι χώρες που λαμβάνουν βοήθεια να εφαρμόζουν πολιτικές με στόχο την επίτευξη σταθερότητας στα δημοσιονομικά» τους. «Αλλά πάνω απ' όλα η αποστολή της ΕΚΤ θα έπρεπε να είναι το να εγγυάται ότι το ευρώ είναι αμετάκλητο», είπε ο Καβάκο Σίλβα.

Οι δηλώσεις αυτές ήλθαν στην δημοσιότητα καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντώνται σήμερα στο Λουξεμβούργο για να εγκαινιάσουν το βασικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της κρίσης, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), με το βλέμμα στην Ισπανία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ