2012-10-09 06:45:03
Φωτογραφία για «Το πρόγραμμα “Ηλιος” είναι ασύμφορο»
Αδύνατο να υλοποιηθεί είναι το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα «Ηλιος», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γερμανικού κλάδου φωτοβολταϊκών, Γιοργκ Μάγερ.

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στη Realnews, ο εκτελεστικός διευθυντής της BSW αποκάλυψε πως η γερμανική και η ελληνική κυβέρνηση επανεξετάζουν το σχέδιο που προέβλεπε την εξαγωγή ηλιακής ενέργειας από την Ελλάδα στη Γερμανία, καθώς οι υποδομές που απαιτούνται για να γίνει κάτι τέτοιο κρίνονται εξαιρετικά δαπανηρές. Ο Γ. Μάγερ αναφέρει επίσης πως η παρούσα οικονομική αβεβαιότητα εμποδίζει τη ροή ξένων επενδύσεων για φωτοβολταϊκά στη χώρα μας, επισημαίνει, ωστόσο, πως η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί ιδανικό τόπο για την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας.

Εχουν περάσει περισσότεροι από 18 μήνες από τότε που Ελληνες και Γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι μίλησαν για το πρόγραμμα «Ηλιος». Εκτοτε, φαίνεται πως δεν υπάρχουν ουσιαστικές εξελίξεις γύρω από το ζήτημα. Πού αποδίδετε αυτή τη στασιμότητα;


Γνωρίζουμε ότι το πρόγραμμα «Ηλιος» έχει τεθεί υπό επανεξέταση από επιτροπές εμπειρογνωμόνων και των δύο κυβερνήσεων. Κάποιες ιδέες φαίνεται πως υπερεκτιμήθηκαν αρχικά, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα εξαγωγής ενέργειας στην κεντρική Ευρώπη. Οι δυνατότητες του ηλεκτρικού δικτύου φαίνεται ότι δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο. Επιπλέον, μια επιχείρηση αναβάθμισης του δικτύου θα ήταν πολυδάπανη και θα απαιτούσε πολύ καιρό για να ολοκληρωθεί. Για εμάς, η ηλιακή ενέργεια αποτελεί συμφέρουσα επιχειρηματική πρόταση, όταν η ενέργεια παράγεται αποκεντρωμένα και κοντά στις περιοχές κατανάλωσής της. Ετσι, είναι απόλυτα λογικό να εγκατασταθούν ηλιακά πάρκα στην Ελλάδα, ώστε η χώρα να καταναλώνει την ενέργεια που παράγει η ίδια. Εξίσου αξιόλογη είναι και η ιδέα της αξιοποίησης ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ενίσχυση των ελληνικών υποδομών στην ανανεώσιμη ενέργεια.

Πιστεύετε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση στηρίζει το πρόγραμμα «Ηλιος» με την ίδια αποφασιστικότητα όσο οι προηγούμενες;

Εχουμε την εντύπωση ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση εξετάζει τις πιθανότητες για υλοποίηση μερικών μόνο σημείων της γενικής ιδέας του προγράμματος «Ηλιος».

Τι θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει, ώστε η Ελλάδα να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις ξένων επιχειρήσεων ανανεώσιμης ενέργειας;

Τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί το νομοθετικό υπόβαθρο, ενώ υπάρχει και περισσότερη διαφάνεια σχετικά με τις διαδικασίες έκδοσης των αδειών. Ενώ τα κύρια εμπόδια που έθετε το κράτος έχουν περιοριστεί, η χρηματοδότηση παραμένει το βασικότερο και, δυστυχώς, άλυτο πρόβλημα. Οι χρηματοδοτικές εγγυήσεις ή τα κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορούσαν να βοηθήσουν πολύ.

Στην Ελλάδα υπάρχει η καχυποψία ότι το πρόγραμμα «Ηλιος» θα ωφελούσε μόνο τις γερμανικές εταιρείες Υπάρχουν πολλές γερμανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για το κοινό όφελος των δύο χωρών. Η τεχνολογία της ηλιακής ενέργειας έχει το μεγάλο πλεονέκτημα της δημιουργίας των υποδομών. Πραγματικά, πρόκειται για μία ατμομηχανή ανάπτυξης, η οποία μπορεί να υποστηρίξει τις παραδοσιακές οικονομικές υποδομές μιας χώρας. Υπάρχουν σίγουρα μεγάλες δυνατότητες στην ελληνική αγορά. Ωστόσο, το κλίμα που επικρατεί στην παρούσα συγκυρία και η οικονομική αβεβαιότητα κάνουν πολύ δύσκολη την εισροή ξένου χρήματος στην Ελλάδα.

Υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον από γερμανικές επιχειρήσεις φωτοβολταϊκών για νέες μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα;

Οπως είπα και προηγουμένως, υπάρχουν πολλές γερμανικές εταιρείες με δραστηριότητα στην ελληνική αγορά, όμως πλέον δυσκολεύονται να χρηματοδοτήσουν νέα έργα στην Ελλάδα. Σε αυτό παίζει ρόλο και η μείωση των εγγυημένων τιμών ηλιακής ενέργειας που αποφασίστηκαν πρόσφατα στη χώρα σας. Στο μέλλον μπορεί να προκύψουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, όπως για παράδειγμα η προσφορά φθηνής ηλιακής ενέργειας σε δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, οι οποίες σήμερα βασίζονται σε αναποτελεσματικές μονάδες παραγωγής ενέργειας. Ενα ελκυστικό μοντέλο για τη χρηματοδότηση των φωτοβολταϊκών επενδύσεων είναι επίσης και το ενδεχόμενο της οικιακής παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας.

Οι εγγυημένες τιμές ηλιακής ενέργειας έχουν μειωθεί και στη Γερμανία, όπως σε πολλές άλλες χώρες. Πιστεύετε πως τα φωτοβολταϊκά θα εξακολουθήσουν να αποτελούν αξιόπιστη επένδυση και στο μέλλον;

Η ηλιακή ενέργεια είναι μία από τις μελλοντικές μορφές καθαρής, φθηνής και ασφαλούς ενεργειακής παραγωγής. Βεβαίως, υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει. Πρέπει να εστιάσουμε σε νέα χρηματοδοτικά μοντέλα, καθώς επίσης και σε μεθόδους εξοικονόμησης της ενεργειακής κατανάλωσης. Επίσης, υπάρχει το ζήτημα της δομής παροχής ενέργειας. Ενα αποκεντρωμένο σύστημα παραγωγής απαιτεί και αποκεντρωμένους «παίκτες», που θα μπορούσαν να είναι οι ενεργειακοί συνεταιρισμοί. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, υπάρχουν περίπου 100.000 άτομα που συμμετέχουν σε τέτοιους συνεταιρισμούς. Η τεχνολογία, παράλληλα, καλείται να δώσει τη λύση στις ελλείψεις που παρουσιάζονται από τις μεταβαλλόμενες ενεργειακές πηγές.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ