2012-10-09 09:00:04
Φωτογραφία για Την Επιτυχία του Λεβιάθαν Θα Προσπαθήσει να Μεταφέρει στην Ελλάδα η Ισραηλινή Ratio σε Συνεργασία με Ελληνικό Όμιλο
Του Χάρη Αποσπόρη

Την επόμενη εβδομάδα αναμένονται εξελίξεις στην εγχώρια αγορά του upstream, καθώς η ισραηλινή Ratio Oil Exploration βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες, σε επαφές με γνωστό εγχώριο πετρελαϊκό όμιλο για συνεργασία στην παραγωγή υδρογονανθράκων. Η Ratio είναι μια από τους βασικούς μετόχους στο μεγάλο κοίτασμα Λεβιάθαν του Ισραήλ και αν όλα πάνε καλά, θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τα διδάγματα που αποκόμισε από την ανάπτυξη του κοιτάσματος αυτού και στη χώρα μας.

Ταυτότητα

Η Ratio ιδρύθηκε το 1992 από τις οικογένειες Λαντάου, Ροθλεβί και Τσαφρίρι, ενώ σημαντικό ρόλο στο τεχνικό κομμάτι είχε από την αρχή ο γεωλόγος πετρελαίου, Εϊτάν Άιζενμπεργκ, γνωστός πλέον με το προσωνύμιο «Κύριος Λεβιάθαν». Η εταιρεία είχε αρχικά περιορισμένους πόρους και σκοπούς, αφού λίγοι ήταν αυτοί που περίμεναν πως η ισραηλινή ΑΟΖ θα μπορούσε να περιέχει μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων. Οι μέτοχοι όμως συνέχισαν να πιστεύουν στις δυνατότητες της χώρας τους και σταδιακά φρόντισαν να αναβαθμίσουν την Ratio, μέχρι που ανακαλύφθηκε το κοίτασμα Νόα το 1999, το οποίο αποτέλεσε και το δέλεαρ για εντατικοποίηση των προσπαθειών.


Εμπόδιο για τις φιλοδοξίες της Ratio αποτελούσε η ανάθεση στην βρετανική BGτων περισσότερων αδειών για έρευνες στην ισραηλινή ΑΟΖ και τελικά η ισραηλινή εταιρεία μπόρεσε να επεκτείνει την δραστηριότητά της από το 2006 και μετά.

Εν τέλει, ο θρίαμβος της Ratio και των άλλων πετρελαϊκών που επέλεξαν να επενδύσουν στο Ισραήλ ήρθε το 2010, όταν και ανακοινώθηκε πως το Λεβιάθαν περιέχει έως 16 τρις. κ.π. φυσικού αερίου.

Η Ανακάλυψη του Λεβιάθαν

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία αφηγείται ο ίδιος ο Άιζενμπεργκ για το πώς οι γεωλόγοι της Ratio αναγνώρισαν τις πιο υποσχόμενες δομές στο υπέδαφος των ισραηλινών οικοπέδων και με βάση ποια κριτήρια εργάστηκαν προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, αφηγείται και τη στιγμή που ανακοινώθηκε στην εταιρεία το αποτέλεσμα των σεισμικών ερευνών στο Λεβιάθαν:

Στις 2 Ιουνίου του 2010, οι Ισραηλινοί της Ratio και της Delek και οι Τεξανοί της Noble Energy είχαν προσκληθεί στο Χιούστον, την πετρελαϊκή πρωτεύουσα των ΗΠΑ, όπου ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας θα τους ανακοίνωνε τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών. Η παρουσίαση είχε τεχνικό χαρακτήρα και πέρασε μια ολόκληρη ώρα προτού ανακοινωθεί η εκτίμηση για τα αποθέματα του κοιτάσματος: 16 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια με πιθανότητα επιτυχίας 50%.

«Έμεινα άφωνος και το σώμα μου βρισκόταν σε ένταση. Ο Γιγκάλ με χτύπησε στους ώμους και ο Γιδεών με ρώτησε με ειρωνεία αν ήμουν ικανοποιημένος με τον αριθμό. Η γλώσσα μου ήταν ξερή και θυμάμαι τον εαυτό μου να ψιθυρίζει κάτι, δεν θυμάμαι τι. Χρόνια ολόκληρα προσπαθειών είχαν πλέον δικαιωθεί. Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά και όσον αφορά τα αποθέματα και όσον αφορά την υψηλή πιθανότητα. Ήταν πλέον εμφανές ότι θα προχωρούσαμε με την πρώτη γεώτρηση μέχρι τα τέλη του έτους».

Ο ίδιος αφηγείται και την στιγμή που το γεωτρύπανο βρήκε αέριο κατά τη διάρκεια της γεώτρησης στο Λεβιάθαν:

«Μια νύκτα στα τέλη του Νοεμβρίου, με κάλεσαν στο γραφείο του Κεν Στάνλεϊ για να δούμε τη στιγμή που η γεώτρηση θα έφτανε στο βάθος-στόχο. Ήμουν ζεστά ντυμένος, αλλά κρύωνα από τον φόβο και τον ενθουσιασμό.

Στα πλαίσια της γεώτρησης, ένας ηλεκτρονικός αισθητήρας βρισκόταν στο γεωτρύπανο και μετρούσε συνεχώς την ηλεκτρική αντίσταση των στρωμάτων του υπεδάφους. Τα δεδομένα μεταφέρονταν σε πραγματικό χρόνο στο γραφείο του Κεν και όλα τα μάτια ήταν καρφωμένα στην ηλεκτρονική βελόνα. Η γεώτρηση συνεχιζόταν, αλλά η βελόνα είχε μόνο ελαφρές διακυμάνσεις στην περιοχή εκείνη που μαρτυρά την παρουσία πηλού. Ξαφνικά , σημειώθηκε μια κίνηση . Η βελόνα έδειξε μεγάλη ηλεκτρική αντίσταση . Είχαμε φτάσει στο σημείο που υπάρχει άμμος μαζί με φυσικό αέριο και το κοίτασμα Λεβιάθαν είχε μόλις ανακαλυφθεί».

Τα Διδάγματα για την Ελλάδα

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε μια νέα αγορά, όπως η ελληνική, θα πρέπει να είναι οπλισμένες με υπομονή. Άλλωστε, η ίδια η φύση της δουλειάς αυτής είναι τέτοια που απαιτεί μεγάλους χρόνους αναμονής, δίχως να συνυπολογίσει κανείς και τα κλασσικά ελληνικά γραφειοκρατικά φαινόμενα.

Παράλληλα, η ιστορία της Ratio φανερώνει ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει μια τεράστια εταιρεία για να κάνει μια μεγάλη ανακάλυψη υδρογονανθράκων. Αυτό που χρειάζεται είναι η τεχνογνωσία και ένα κατάλληλο ρυθμιστικό καθεστώς που ενθαρρύνει τις δραστηριότητες.

http://energia.gr/article.asp?art_id=62502
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ