2012-10-09 15:00:25
Φωτογραφία για Η Ρωσία κερδίζει και το Ιράκ! Η Αρκούδα χτίζει τοίχος απ τη Κύπρο μέχρι τον Κόλπο!
Μια εντυπωσιακή γεωπολιτική εξέλιξη σημειώθηκε στην περίπτωση του Ιράκ το οποίο μόλις 9 1/2 χρόνια μετά την αμερικανική εισβολή και κατοχή, χειραφετήθηκε σε χρόνο ρεκόρ από τις ΗΠΑ, και πέρα από το Ιράν αποκαθιστά σχέσεις στρατηγικής συνεργασίας και με τη Ρωσία.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι Αλ Μαλίκι βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Μόσχα σε ένα ταξίδι που τα έχει όλα σύμφωνα με δηλώσεις του ιδίου:

Προμήθειες όπλων αξίας 5 δισ, όπως είχε σημειώσει το defencenet.gr, συνεργασία στον τομέα των πετρελαίων,αλλά και γενικότερη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών.

Ο επανεξοπλισμός των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων με δυτικά οπλικά συστήματα είναι κάτι παραπάνω από υψηλού κόστους. Για παράδειγμα οι Ιρακινοί παρέλαβαν 140 άρματα μάχης Μ1Α1 Αbrams.

Τα άρματα παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια άσκησης – επίδειξης σε στρατιωτικές εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις (Κέντρο Εκπαίδευσης Μάχης Μπεσμάγια) στα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας της χώρας.


Τα 140 άρματα μάχης κόστισαν συνολικά 860 εκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων το Ιράκ πλήρωσε τα 804 εκατομμύρια δολάρια, αφού τα υπόλοιπα καταβλήθηκαν από τον αμερικανικό προϋπολογισμό. Δηλαδή περίπου 6 εκατ. δολ. το ένα (εδώ να πούμε ότι καταδεικνύεται και το ύψος της αμερικανικής δωράς για τα 400 άρματα μάχης που δίνουν στην Ελλάδα...).

Το νέο Ιράκ έχει προβεί επίσης στην υπογραφή συμβολαίων για εξοπλιστικές προμήθειες ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων και 36 μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Όλα αυτά έχουν αποφέρει οπλικά συστήματα καλά, αλλά πολύ λίγα για τις ανάγκες του Ιράκ (εκτός του ότι τα F-16 καθυστερού αρκετά τα παραδοθούν και υπάρχει ερωτηματικό σε ότι αφορά την πραγματική μαχητική απόδοσή τους...).

Αντίστοιχα τα ρωσικά συστήματα κοστίζουν κλάσμα των δυτικών, με την ίδια ή και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε ορισμένες κατηγορίες. Π.χ. ένα Su-30MK2 είναι σαφώς ανώτερο σε όλα από το F-16 και κοστίζει μαζί me τον οπλισμό του τα δύο τρίτα από τα 65 εκατ. δολ. ανά μονάδα που αγοράστηκαν τα ελληνικά F-16 πριν από επτά χρόνια.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι στην επίσκεψή του στη Μόσχα δήλωσε «Χρειαζόμαστε τη βοήθεια της Ρωσίας στον τομέα της άμυνας».

Ο Μαλίκι ζήτησε οπλισμό για την αυτοάμυνα του Ιράκ και για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.«Πολλοί άνθρωποι λένε, ότι η επίσκεψή μου στη Μόσχα αποτελεί δικαιολογία για την αγορά πυροβόλων όπλων, αυτό είναι λάθος. Η συμφωνία πώλησης όπλων δεν είναι το πιο σημαντικό πράγμα για εμάς» και θα προσθέσει: «Ωστόσο χρειαζόμαστε τη στρατιωτική και αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας, χρειαζόμαστε βοήθεια».

Ο Μαλίκι θα συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ και την Τετάρτη με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η αποκατάσταση της σχέσης συνεργασίας Ρωσίας Ιράκ , έχει μεγάλη σημασία για την ευρύτερη περιοχή που φτάνει μέχρι και την Δυτ. Μεσόγειο, καθώς σχηματίζεται μια αλυσίδα κρατών φιλκών προς την Μόσχα (Ιράκ,Συρία, Κύπρος) ενώ ακόμη και η μεγαλύτερη δύναμη της περιοχής το Ιράν χωρίς να είναι φιλική, είναι υπ'αριθμόν 1 εχθρός των ΗΠΑ.

Αν μέσα σε όλα αυτά προσθέσουμε τις δηλώσεις του πρόεδρου του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση για την προοπτική αποχώρησης των ΝΑΤΟϊκών-αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, δήλωσε ότι "Δεν ξέρω. Θελουμε να έχουμε αποτελέσματα και να αποκατασταθεί γρήγορα ένα περιβάλλον ασφάλειας στην χώρα, αλλά δεν το βλέπω. Οι επιχειρήσεις των Αμερικανών και γενικότερα ο πόλεμος που δεξάγουν οι ΗΠΑ δεν ειναι επιτυχής", αντιλαμβανόμαστε ότι ο γεωπολιτικός εφιάλτης για την Αμερική μόλις άρχισε.
Πηγή
logioshermes
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ