2012-10-09 15:47:03
Φωτογραφία για Οκτώβρης και Νοέμβρης: Η εποχή των ρακοκάζανων στην Κρήτη
Τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη η Κρήτη αναστενάζει και στα ρακοκάζανα. Στεναγμοί του κόπου, της εργασίας αλλά και της παρέας και της χαράς. Δεν υπάρχει χωριό χωρίς το ρακοκάζανό του, γειτονιά δίχως τους άμβυκές της. Άλλοι σύγχρονοι, άλλοι πιο παραδοσιακοί, δίνουν ζωή και ανάσα στις τοπικές κοινωνίες.

Σε ένα τέτοιο καζάνι υπάρχει και στις Βούβες Κολυμπαρίου. Ο ιδιοκτήτης κ. Στέλιος Στυλιανουδάκης μαζί με τον γιο του Παναγιώτη έχουν το γενικό πρόσταγμα στην όλη προσπάθεια. Μαζί τους αρκετοί κάτοικοι του χωριού, που άλλοι ήρθαν να βγάλουν τη δική τους τσικουδιά, άλλοι για την παρέα.

Με προσοχή ο Παναγιώτης Στυλιανουδάκης ρίχνει τα στράφυλα μέσα στο καζάνι. Όταν αυτό γεμίσει, θα καθαρίσει το στόμιο και θα το κλείσει, ενώ ο πατέρας του ελέγχει τη ροή του πυρηνόξυλου, το οποίο δίνει τη φωτιά για το βράσιμο των στραφύλων.

Μετά από λίγη ώρα το πρωτοράκι τρέχει στα μεγάλα δοχεία. Αυτή είναι η πιο δυνατή τσικουδιά, με τους περισσότερους βαθμούς. Όσο περνάει η ώρα οι βαθμοί πέφτουν μέχρις ότου ο αποσταγματοποιός να τη φέρει εκεί που θέλει.


Συνολικά υπάρχουν περίπου 350 ενεργά καζάνια στον Ν. Χανίων.

Η τσικουδιά είναι ένα παραδοσιακό προϊόν που πρέπει να το προστατεύσει η Πολιτεία, ένα προϊόν που έχει παραμείνει αναλλοίωτο τόσα χρόνια. Αυτές τις ημέρες με τα ρακοκάζανα τα χωριά της Κρήτης παίρνουν ζωή και σε αυτές τις δύσκολες εποχές έχουν ένα επιπλέον εισόδημα στον αγρότη, εξηγεί στα Χανιώτικα Νέα ο Παναγιώτης Στυλιανουδάκης.

Η γυναίκα της οικογένειας φροντίζει για να ψηθούν οι μπριζόλες στην ψησταριά δίπλα στο καζάνι και βγάζει τις πατάτες που ψήθηκαν καλά στο αλουμινόχαρτο μέσα στον φούρνο. Η παρέα έχει στηθεί. Ξεκινάει με τσικουδιά και στη συνέχεια έρχεται η ώρα του μεζέ και του κρασιού, παραγωγής του καζανάρχη. Αστεία αλλά και κουβέντα, ανοικτές καρδιές και πολλά εις υγείαν.

Το ρακοκάζανο είναι μια αφορμή για να επιστρέψουν στα χωριά τους οι κάτοικοι των πόλεων, να ξαναπάρουν πάλι ζωή έστω και για κάποιες ημέρες, εξηγεί ο κ. Στυλιανουδάκης. Γιατί το ρακοκάζανο είναι συνδεδεμένο με την τοπική παράδοση και τους ανθρώπους της.

prismanews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ