2012-10-09 16:27:04
Φωτογραφία για Έλεγχο της φοροδιαφυγής από την ΕΕ ζητούν οι Πράσινοι
από το Γραφείο Τύπου

Την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον έλεγχο της φοροδιαφυγής, αποφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ζητούν ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ και η Ρεβέκκα Χαρμς, συμπρόεδροι των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, με επιστολή τους προς τους Herman van Rompuy, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Jose Manuel Barroso, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η δραματική οικονομική, κοινωνική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα αναδεικνύει, σύμφωνα με τους Πράσινους στο Ευρωκοινοβούλιο, την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες για την πρόληψη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, καθώς και του ξεπλύματος χρήματος.

Οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο επισημαίνουν την παρεμπόδιση από τις κυβερνήσεις της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών εντός της ΕΕ αλλά και μεταξύ μελών κρατών και τρίτων χωρών. Στην επιστολή τους τονίζουν ότι η αποτυχία να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα κατά των φορολογικών παραδείσων, όπως η Ελβετία, σε επίπεδο ΕΕ υπονομεύει τη νομιμότητα τόσο σε χώρες που αντιμετωπίζουν τους επαχθείς όρους που συνοδεύουν τα ταμεία διάσωσης, καθώς και σε χώρες που συνεισφέρουν στα ταμεία.


Συγκεκριμένες προτάσεις καταθέτουν προς τους Προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο.

Επισημαίνουν ότι το ECOFIN δεν είναι το σωστό φόρουμ για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Προτείνουν την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου.

Ζητούν αναθεώρηση της Οδηγίας για την Καταπολέμηση του Ξεπλύματος Χρήματος ώστε να καθορίσει κανόνες διαφάνειας σχετικά με την πραγματική κυριότητα των εταιρειών, τα καταπιστευματικά ταμεία, τα ιδρύματα κλπ.

Για τους φορολογικούς παραδείσους, συγκεκριμένο σχέδιο δράσης μέχρι το τέλος του έτους το οποίο να καθορίζει τι συνιστά φορολογικό παράδεισο στην ΕΕ, και να περιλαμβάνει νομοθετικές προτάσεις σχετικά με το κλείσιμό τους εντός της ΕΕ, ενώ θα παρέχει νέα ώθηση στις διεθνείς προσπάθειες.

Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε:

«Σε μια εποχή βίαιων περικοπών μισθών, συντάξεων και του κοινωνικού κράτους, η διασφάλιση εσόδων για το δημόσιο από τη μείωση της φοροδιαφυγής θα συμβάλλει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων με ηπιότερα, ισορροπημένα και κοινωνικά δίκαια μέτρα. Η φορολογική δικαιοσύνη, ο έλεγχος περιουσιών πολιτικών και στελεχών διοίκησης, η φορολογική μεταρρύθμιση, η διαφάνεια του τραπεζικού συστήματος και η αναδιοργάνωση των φορολογικών μηχανισμών πρέπει να είναι κεντρικοί στόχοι μιας νέας πολιτικής που έχει ανάγκη η Ελλάδα.

Σύμμαχοι της χώρας μας στην προσπάθεια αυτή είναι οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο και γενικότερα οι Ευρωπαίοι Πράσινοι. Εδώ και καιρό έχουμε ζητήσει από την Κομισιόν και προσωπικά από τον κ Μπαρόζο, ενεργή συμμετοχή τους ώστε να δοθούν αναλυτικά στοιχεία από τις ελβετικές κι άλλες τράπεζες για καταθέσεις Ελλήνων ώστε να ελεγχθούν γκρίζες περιουσίες και παράνομη εξαγωγή καταθέσεων.

Πιστεύουμε ότι υπάρχει ένας τρίτος δρόμος, μια εναλλακτική στρατηγική διεξόδου από την κρίση που μπορεί να ανασυγκροτήσει την ελληνική οικονομία. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της πρέπει να είναι ενωμένοι στις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση των μεγάλων φορολογικών παραδείσων και το ξέπλυμα χρήματος».

Διαβάστε τις δηλώσεις του Ντάνυ Κον Μπεντίτ και της Ρεβέκκα Χαρμς, συμπροέδρων των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο:

"Υπό το φως της όλο και πιο δραματικής οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα, υπάρχει η ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες για την πρόληψη κάθε φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ενώ η ελληνική κυβέρνηση πρέπει ξεκάθαρα να σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο προς τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού και δίκαιου φορολογικού συστήματος, ελληνικά κεφάλαια πρέπει να ρεύσουν πίσω στην Ελλάδα για να στηρίξουν την ανάκαμψη και σταθεροποίηση των εσόδων του κράτους. Αυτό είναι ουσιαστικής σημασίας για τη δημόσια νομιμότητα τόσο στις χώρες που αντιμετωπίζουν τους επαχθείς όρους που συνοδεύουν κεφάλαια διάσωσης, καθώς και σε χώρες που συνεισφέρουν στα κεφάλαια αυτά. Η αποτυχία να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα κατά των φορολογικών παραδείσων σε επίπεδο ΕΕ υπονομεύει την νομιμότητα και αντανακλά διπλά μέτρα και σταθμά.

Η συνεχιζόμενη αποτυχία των υπουργών οικονομικών της ΕΕ να σημειώσουν πρόοδο για την αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σχετικά με τη φορολογική συμφωνία με την Ελβετία έχει τονίσει ότι ECOFIN δεν είναι πλέον το σωστό φόρουμ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να παρέμβει για να διασφαλίσει ότι η υπερπήδηση αυτού του αδιεξόδου στις προσπάθειες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μπορεί να επιτευχθεί.

Σχετικά με αυτό, η Επιτροπή θα πρέπει επίσης να είναι φιλόδοξη στις επικείμενες προτάσεις της για την αναθεώρηση της οδηγίας για την καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Θα πρέπει επίσης πριν από το τέλος του έτους να καθορίσει ένα μακρόπνοο σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση των φορολογικών παραδείσων, που θα συμπεριλαμβάνει ένα συνολικό ορισμό του τι συνιστά φορολογικό παράδεισο στην ΕΕ καθώς και τις σχετικές νομοθετικές προτάσεις".
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ