2012-03-20 20:10:14
Φωτογραφία για Μεγάλο λάθος η αναγνώριση των Σκοπίων από τη Βουλγαρία το 1992
Στα Σκόπια έχουν πιθανόν γίνει βαθιές αλλαγές και στους επιστήμονες, οι οποίοι στα σχολεία της χώρας αυτής έχουν ριζώσει πεποιθήσεις ότι ο λαός τους δεν είναι βουλγαρικός αλλά κάτι άλλο- όπως, για παράδειγμα- ‘μακεδονικός’.

Τα παραπάνω τόνισε ο καθηγητής Ιστορίας Δρ Στόγιαν Γκερμάνοφ.. συγγραφέας στην παρουσία του βιβλίου του «Μακεδονικό Ζήτημα 1944-1989, προέλευση, εξέλιξη, εκσυγχρονισμός» στο Μακεδονικό Επιστημονικό Ινστιτούτο της Σόφιας που στεγάζεται στην Κεντρική Στρατιωτική Λέσχη της βουλγαρικής πρωτεύουσας.

«Τα τελευταία χρόνια έγιναν, μάλλον, παράδοξες ενέργειες. Μέχρι στιγμής προβλήθηκε ο ισχυρισμός ότι οι Σκοπιανοί ήταν ουσιαστικά ένα Σλαβικό Έθνος. Τα τελευταία, όμως, χρόνια ισχυρίζονται ότι (δεν είναι σλαβικό έθνος) αλλά ένα αρχαίο.

Έτσι, τώρα στην πρωτεύουσα, στα Σκόπια, έχουν αναγερθεί μνημεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου κλπ.

Ακόμη και αν γίνει δεκτή η FYROM με την παρούσα έκδοσή της στην Ευρώπη, θα έχουμε πάλι τα ίδια προβλήματα», είπε ο καθηγητής Γκερμάνοφ.


Σύμφωνα με τις απόψεις του συγγραφέα-καθηγητή ιστορίας, η βουλγαρική θέση δεν ήταν πολύ κατάλληλη για την περίσταση, διότι βασικό λάθος ήταν η αναγνώριση των Σκοπίων με το συνταγματικό τους όνομα το 1992. «Ήταν ένα λάθος η αναγνώριση, χωρίς όρους».

«Θα μπορούσε να γίνει πολύ διαφορετικά, (αυτή η αναγνώριση από τη Βουλγαρία) ακόμη και με την υπογραφή δηλώσεων, ότι τυχόν εκκρεμή ζητήματα και εκείνα τα οποία υπήρχαν να λυθούν στο μέλλον. Τώρα πάλι η Βουλγαρία λέει το ίδιο: Θα σας υποστηρίξουμε άνευ όρων για την είσοδό σας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αποκρυπτογραφώντας αυτή τη θέση διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν πολλά και σοβαρά προβλήματα: τα μνημεία του πολιτισμού, της ιστορίας, της κλοπής των ηρώων μας, της πλαστογραφίας, της αλλαγής της ιθαγένειας σε ανθρώπους της (βουλγαρικής) Αναγέννησης, που δεν είναι, σήμερα, ζώντες. Δεν μπορεί να είμαστε τόσο αναίσθητοι σε όλα αυτά.

Τώρα είναι η ώρα να μιλήσουμε σοβαρά για αυτά τα θέματα, χωρίς να εντάσσεται η όποια συζήτηση σε ακραία υστερία ή οποιαδήποτε υπερβολική αισιοδοξία. Δεν μπορούμε, πια, να τους αναγνωρίζουμε άνευ όρους (τους Σκοπιανούς). Το είδαμε αυτό μέσα στα είκοσι χρόνια που περάσανε, χωρίς να βελτιωθούν οι θέσεις ( της Βουλγαρίας με τα Σκόπια)», δήλωσε ο καθηγητής Στογιάν Γκερμάνοφ.

defencenet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ