2012-10-10 11:05:02
Φωτογραφία για Οι εταίροι στην ευρωζώνη ζητούν από την Ελλάδα να «κλείσει» 89 μέτωπα και διαρθρωτικές αλλαγές
Σε αγώνα δρόμου θα πρέπει να αποδυθεί η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες, ώστε έως τις 18 Οκτωβρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες η σύνοδος κορυφής της ΕΕ, να έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου.

Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ζήτησαν από τον Έλληνα ομόλογό τους Γ. Στουρνάρα να κλείσει 89 μέτωπα και διαρθρωτικές αλλαγές (που προβλέπονται στο μνημόνιο) μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, κάτι που είναι απαραίτητο για να εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δανείου μέσα στο Νοέμβριο. Οι παρεμβάσεις αυτές θα πρέπει να γίνουν παράλληλα με την οριστικοποίηση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το νέο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δράσης 2013-2014. Ο επίτροπος Όλι Ρεν δήλωσε χθες ότι η επόμενη δόση θα εκταμιευτεί το Νοέμβριο υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει θετική έκθεση από την τρόικα.

Στον κατάλογο των 89 διαρθρωτικών αλλαγών περιλαμβάνονται η αύξηση τουλάχιστον κατά 8% των τιμολογίων της ΔΕΗ, αύξηση στη συμμετοχή στα φάρμακα, στις εισφορές ασφαλισμένων στον ΟΓΑ, «ευέλικτο» ωράριο εργασίας, περικοπή των εφάπαξ με μόνιμη αλλαγή του τρόπου υπολογισμού τους
. Επίσης υπάρχει η υποχρέωση για μόνιμο γενικό γραμματέα εσόδων (εκκρεμεί από το Μάρτιο η απόφαση) και άμεση συγχώνευση νοσοκομείων.

Στη συνεδρίαση τοu Eurogroup ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε πως το 84% των μέτρων του νέου μεσοπρόθεσμου σχεδίου δράσης αφορά τη μείωση των δαπανών και το 16% αύξηση των εσόδων. Σημείωσε επίσης ότι οι πρωτογενείς δαπάνες είναι οι χαμηλότερες στην ευρωζώνη και ανέρχονται στο 40% του ΑΕΠ.

Ο υπουργός ζήτησε από τους εταίρους να καταβάλουν το ποσό των 36,5 δισ. ευρώ, εφόσον εγκρίνουν την έκθεση προόδου που θα τους παραδώσει η τρόικα. Πρόκειται για τα 31,5 δισ. ευρώ της δόσης του Ιουνίου, αλλά και τα 5 δισ. ευρώ που κανονικά θα έπρεπε να είχαν εκταμιευτεί το Σεπτέμβριο.

Ο Γ . Στουρνάρας χαρακτήρισε υπερβολικές της απαιτήσεις της τρόικας για εμπροσθοβαρή κατανομή των μέτρων κατά 70% για το 2013, που αναιρούν, όπως υποστήριξε, τα οφέλη από την επιμήκυνση, η οποία «βρίσκεται πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων». Τέλος, τόνισε ότι το χρηματοδοτικό κενό από την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να ανέλθει σε 12 δισ. ευρώ, τα οποία μπορούν να καλυφθούν με «τεχνικές λύσεις» χωρίς δηλαδή πρόσθετη χρηματοδότηση από τις χώρες μέλη της ευρωζώνης.

Το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να προωθηθούν έγκαιρα στη Βουλή όλοι οι απαραίτητοι νόμοι και να εκδοθούν όλες οι αναγκαίες διοικητικές πράξεις του μεσοπρόθεσμου σχεδίου, ώστε να υπάρξει μια θετική τοποθέτηση για την Ελλάδα κατά τη σύνοδο κορυφής.

Στη συνέχεια, το θέμα θα περάσει εκ νέου στα χέρια του Eurogroup, που θα δρομολογήσει τις αναγκαίες ενέργειες για την εκταμίευση της επόμενης δόσης εντός του Νοεμβρίου.

Για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την τρόικα θα πρέπει να τακτοποιηθεί μια σειρά από εκκρεμότητες. Στα δημοσιονομικά στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το νέο φορολογικό, που φέρνει αλλαγή στο τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, νέα κλίμακα φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων, κατάργηση του πρόσθετου αφορολόγητου των παιδιών, κατάργηση των φοροαπαλλαγών και αντικατάστασή τους από ειδικά επιδόματα με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενιαίο φόρο στα ακίνητα. Επιπλέον θα πρέπει να υλοποιηθούν οι στόχοι για τους φορολογικούς ελέγχους σε φορολογούμενους με μεγάλα εισοδήματα και μεγάλη ακίνητη περιουσία, για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών και τις φορολογικές δίκες, ενώ θα πρέπει να παρουσιαστεί και το σχέδιο για την εκκαθάριση των οφειλών του Δημοσίου έναντι τρίτων, οι οποίες έχουν ήδη φτάσει στα 7,9 δισ. ευρώ.

Στα εργασιακά, μετά τις σχετικές ανακοινώσεις εκκρεμεί το νομοθετικό πλαίσιο για τον κατώτερο μισθό και για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, ενώ εντείνεται η πίεση για αλλαγές στο πλαίσιο απολύσεων-αποζημιώσεων και στα ωράρια εργασίας.
express.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ