2012-10-10 21:16:12
Φωτογραφία για Tι μεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ για την επίσκεψη της Μέρκελ
Η επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα αποτελεί ένα βήμα για την ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας της Ελλάδας, υποστηρίζεται σε δημοσιεύματα και ραδιοτηλεοπτικές αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ. Την ίδια στιγμή, προβάλλεται ο προβληματισμός και οι αντιδράσεις που υπήρξαν για την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου.

 Η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» καταγράφει τόσο τα αποτελέσματα της επίσκεψης όσο και τις διαμαρτυρίες, σημειώνοντας ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος μετέβη στην Αθήνα ως «καλή φίλη και πραγματική εταίρος», όπως η ίδια δήλωσε. Παράλληλα, σημειώνεται ότι χιλιάδες Έλληνες κατέβηκαν στους δρόμους και την αντιμετώπισαν ως «προκλητική», καθώς η λιτότητα τείνει να εξαλείψει τη μεσαία τάξη (περιλαμβάνονται σχετικές δηλώσεις διαδηλωτών). Η εφημερίδα επισημαίνει ότι πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη σημαίνοντος ηγέτη από την αρχή της κρίσης και αυτό ερμηνεύεται ως μια «ανανεωμένη αφοσίωση» στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ύστερα από χρόνια «λεκτικής σκληρότητας» εναντίον της Ελλάδας και άλλων αδύναμων ευρωπαϊκών οικονομιών.


Η επίσκεψη σηματοδοτεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τη συνειδητοποίηση από πλευράς Βερολίνου ότι, όσο εκνευριστικοί κι αν είχαν γίνει κατά καιρούς οι παρόντες ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου (Μόντι, Ραχόι, Σαμαράς - γίνεται λόγος και για πλήρη μετατροπή του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα, με τα κεντρώα κόμματα, όπως τονίζεται, να βιώνουν την απόλυτη πτώση της στήριξης και των ποσοστών τους), είναι οι πλέον πρόσφοροι συνομιλητές, διαθέσιμοι για συνεργασία, ενώ με την άποψη αυτή συντάσσεται και ο αναλυτής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πολιτικής, Γ. Εμμανουηλίδης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της πραγματοποίησης της επίσκεψης. Τέλος, καταγράφονται τα όσα ανέφεραν χθες οι Μέρκελ (περί κοινού συμφέροντος και δοκιμασίας των Ελλήνων) και Σαμαράς (περί διάσπασης της διεθνούς απομόνωσης της Ελλάδας και διαγραφή των φόβων για έξοδο από το ευρώ), ενώ πολλοί Έλληνες εμφανίστηκαν σκεπτικοί αναφορικά με τις προθέσεις της Γερμανίας, όπως τονίζεται.

Η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» κάνει αναφορά στους λόγους της επίσκεψης Μέρκελ, μια επίσκεψη που, όπως υποστηρίζεται, σηματοδοτεί την αναθέρμανση της σχέσης μεταξύ Αγκ. Μέρκελ και Αντ. Σαμαρά, ο οποίος, σύμφωνα με την εφημερίδα, υπήρξε στο παρελθόν επικριτής των μέτρων. Επίσης, η επίσκεψη εκτιμάται ως προσπάθεια ενίσχυσης της πρόθεσης όσων βουλευτών επιθυμούν να ψηφίσουν τα νέα μέτρα, που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την τρόικα, με το σκεπτικό του περιορισμού των αποσκιρτήσεων και της αποδυνάμωσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Την άποψη της ενίσχυσης της βουλευτικής ψήφου και του προφίλ του πρωθυπουργού υποστηρίζει ο καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Θάνος Βερέμης. Η επίσκεψη, ωστόσο, έχει διττό σκοπό και για την ίδια την καγκελάριο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, καθώς χρησιμεύει στο να επισκιάσει τον αντίπαλό της σοσιαλδημοκράτη Peer Steinbrück στις επερχόμενες γερμανικές εκλογές (κατηγορήθηκε από το SPD ότι κρύβει την αλήθεια από τους Γερμανούς ψηφοφόρους και ότι δεν συμπάσχει με τους υποφέροντες Έλληνες) και να ενισχύσει την κυβέρνηση Σαμαρά. Ενισχύοντας τον πρωθυπουργό Σαμαρά, η καγκελάριος αποτρέπει την άνοδο μιας αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα που δυνητικά θα μπορούσε να καταποντίσει τη χώρα σε πολιτικό και οικονομικό χάος, τονίζεται στο δημοσίευμα.

Η «Ουάσιγκτον Ποστ», σε ανταπόκριση από την Αθήνα, αναφέρεται στη «θεαματική βελτίωση», τονίζεται χαρακτηριστικά, των προσωπικών σχέσεων της Άγκελα Μέρκελ με τον Αντώνη Σαμαρά, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, με αποκορύφωμα τη χθεσινή επίσκεψη της καγκελαρίου στην Αθήνα. Στην ανταπόκριση εκφράζονται ωστόσο επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα της επίσκεψης, καθώς, όπως εκτιμάται, πέραν της ηθικής στήριξης που παρείχε στον ελληνικό λαό, δεν υπήρξε κάποια υπόσχεση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ή για την παροχή πρόσθετης οικονομικής βοήθειας. Τέλος, υποστηρίζεται ότι επαφίεται πλέον στις αγορές να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα της επίσκεψης.

Το πρακτορείο «Μπλούμπεργκ» αναφέρει σε ανταπόκριση από την Αθήνα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, «κέρδισε ένα γύρο στην προσπάθειά του να παραμείνει η χώρα στο ευρώ». Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι ο κ. Σαμαράς «έλαβε διαβεβαιώσεις» τόσο από τη Γερμανίδα καγκελάριο όσο και από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ για την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με οικονομολόγους και αναλυτές, το σημαντικότερο μήνυμα για την Ελλάδα ήταν «κάντε αυτό που σας αναλογεί και εμείς θα σας στηρίξουμε», κάτι αδιανόητο μόλις πριν από δύο μήνες, σύμφωνα με την ανταπόκριση, στην οποία προβάλλεται μέρος των χθεσινών δηλώσεων του Αντώνη Σαμαρά και της Άγκελα Μέρκελ, στην Αθήνα, ενώ αναλυτές σημειώνουν ότι «η επίσκεψη αποτελεί ένα βήμα στην ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας».

Διαφωνίες Ευρώπης με ΔΝΤ για Ελλάδα

Στο μεταξύ, η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» επανέρχεται στο θέμα περί διαφωνιών μεταξύ Ευρώπης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, υποστηρίζοντας ότι ΔΝΤ απειλεί να διακόψει τη χρηματοδότηση εάν δεν προχωρήσει η Ευρωζώνη στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο, σύμφωνα με δύο πρόσωπα που έχουν άμεση γνώση των συνομιλιών.

Η Ελλάδα αναμένεται να είναι εκ νέου μεταξύ των σημαντικότερων θεμάτων στην ετήσια συνάντηση του ΔΝΤ στο Τόκιο, όπως τονίζεται, την ώρα που καθυστερεί η χρηματοδότηση της χώρας, ενώ οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης φοβούνται τις πολιτικές επιπτώσεις από μια διαγραφή του ελληνικού χρέους, ύψους 50 δισ. ευρώ.

Ο ένας εκ των δύο προσώπων, που επικαλείται η εφημερίδα, εκμυστηρεύτηκε ότι «δεν υπάρχει ακόμη ομοφωνία μεταξύ των πιστωτών. Μολονότι γίνεται ολοένα πιο εμφανές ότι το χρέος της Ελλάδας έχει εκτροχιαστεί κανείς δεν θέλει να δεχθεί τη διαγραφή».

Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι το ΔΝΤ, το οποίο ως κύριος πιστωτής δεν μπορεί να δεχθεί «κούρεμα», έχει προτείνει εναλλακτικά σενάρια για την αντιμετώπιση του προβλήματος, μεταξύ των οποίων τη μείωση των επιτοκίων που καταβάλλει η Ελλάδα για την αποπληρωμή των δανείων της. Η πρόταση που προκαλεί τις μεγαλύτερες αντιδράσεις, προβλέπει τη μείωση κατά 30% της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αξίας 50 δισ. ευρώ, ενώ μια άλλη προβλέπει το «κούρεμα» των διμερών δανείων που παρείχαν οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

πηγη:ΕΤ
liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ