2012-03-20 22:23:14
Φωτογραφία για Λαγκάρντ: Χρειάζονται επώδυνα μέτρα στην Ελλάδα
Σε νέα της συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή του ABC 7.30 Report, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κ. Λαγκάρντ χαρακτηρίζει εξαιρετικά κρίσιμη την κατάσταση της Ελλάδας, ενώ τονίζει... την ανάγκη να ληφθούν επώδυνα μέτρα στην Ελλάδα «με τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη τόσο σε κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο όσο και σε κοινωνικό», έτσι ώστε η χώρα να βγει από την κρίση.

Συγκεκριμένα, η Κ. Λαγκάρντ δήλωσε πως απαιτείται «πολιτική και κοινωνική αποδοχή, στήριξη των εφαρμοζόμενων μέτρων, προκειμένου να καταστεί η χώρα πιο ευέλικτη και ανταγωνιστική, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη και να προκύψουν νέες θέσεις εργασίας, αλλά και συνειδητή στάση εκ μέρους των ιθυνόντων να βάλουν σε μία τάξη τα δημόσια οικονομικά». Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε ερώτηση για το πώς θα έρθει η ανάπτυξη σε μια χώρα όπου ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 22%, περιορίζοντας συνεπακόλουθα και τις εισφορές και τα έσοδα για το κράτος, η κ
. Λαγκάρντ απάντησε ότι «υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ακόμα για αύξηση των εσόδων του κράτους, κυρίως από το κομμάτι της φοροδιαφυγής, ενώ για ακόμη μια φορά συγκρίνει τον κατώτατο μισθό της Ελλάδας με αυτούς άλλων ευρωπαϊκών χωρών, είπε ότι «είναι μεγαλύτερος κατά 50% απ' ό,τι στην Πορτογαλία, 17% απ' ό,τι στην Ισπανία και πολλαπλάσιος απ' ό,τι σε άλλες χώρες όπως η Κροατία». Η λύση βρίσκεται στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, κατέληξε. Σε ερώτηση εάν θα ήταν πιο απλό να είχε η Ελλάδα το δικό της νόμισμα, την αξία του οποίου θα υποτιμούσε, ώστε να βγει από την κρίση, η επικεφαλής του ΔΝΤ απάντησε ότι «όπως και στην περίπτωση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, μπορούν οι χώρες να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να προχωρήσουν σε υποτίμηση, τρόπον τινά, με το να μειώσουν το εργασιακό κόστος».

Να αναφέρουμε βέβαια, τέλος, ότι τα στοιχεία τα οποία επισημαίνει η επικεφαλής του ΔΝΤ είναι ανακριβή, αφού σε καμία περίπτωση ο βασικός μισθός στην Ελλάδα δεν είναι ανώτερος του 50% από την Πορτογαλία, αλλά και στις υπόλοιπες περιπτώσεις υπάρχει λάθος χρήση των στοιχείων.

greekfinanceforum.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ