2012-10-11 12:24:02
Φωτογραφία για Αντιδράσεις από την Άγκυρα για την έκθεση προόδου
Έντονη αντίδραση προκάλεσε στην Άγκυρα το περιεχόμενο της έκθεσης προόδου της Τουρκίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την έκθεση μη ισορροπημένη, επισημαίνοντας ότι περιλαμβάνει περισσότερα αρνητικά παρά θετικά στοιχεία. Σε ανακοίνωση, υποστηρίζει ότι η επανάληψη της προσδοκίας για ομαλοποίηση των σχέσεων της Τουρκίας με την ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου, όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, παραβλέπει τις τουρκικές θέσεις και την πολιτική πραγματικότητα. Χαρακτηρίζει επίσης απαράδεκτη την τάση να προβάλλονται ως απειλές οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων.

Ταυτόχρονα, η Άγκυρα εκφράζει ικανοποίηση για την αναφορά ότι εξακολουθεί να υποστηρίζει τις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι αποτελεί σημαντική παράλειψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην καυτηριάζει, όπως αναφέρει, την ευθύνη της ελληνοκυπριακής πλευράς για το αδιέξοδο στις συνομιλίες
. Κατηγορεί μάλιστα την Κομισιόν για μεροληπτική στάση. Απογοήτευση για την έκθεση, εξέφρασε και ο επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς. Δήλωσε προκλητικά ότι το γεγονός ότι η έκθεση συνέπεσε με τη δήθεν Προεδρία -κατά την έκφρασή του- ενός δήθεν κράτους που η Τουρκία δεν αναγνωρίζει, συνέβαλε στο να υπερισχύσουν τα στοιχεία που προκαλούν απογοήτευση στην Άγκυρα. Κατηγόρησε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι επιχειρεί με διάφορες προφάσεις, όπως είπε, να καθυστερήσει την ένταξη της Τουρκίας. Την Κυριακή, ο Μπαγίς θα πραγματοποιήσει παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα.

alithia.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ