2012-10-11 13:56:05
Φωτογραφία για Ισχυρή πίεση του ΔΝΤ για επιμήκυνση και αναδιάρθρωση
Ισχυρότατη πίεση προς τους εταίρους της Ευρωζώνης και προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συμφωνήσουν στην επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος κατά δύο χρόνια και στην ηπιότερη εφαρμογή των μέτρων λιτότητας άσκησε σήμερα η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Κριστίν Λαγκάρντ. Μάλιστα το Ταμείο καθιστά σαφές ότι αν δεν καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού προγράμματος είτε μέσω νέας χρηματοδότησης, είτε μέσω νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους, τότε δεν πρόκειται να συναινέσει στην καταβολή της επόμενης δόσης.

Η δημόσια αλλαγής στάσης του ΔΝΤ αναδεικνύει τις διαφορές που υποβόσκουν μήνες τώρα στο εσωτερικό της τρόικας σχετικά με το χειρισμό του ελληνικού προγράμματος και αναμένεται να οδηγήσει σε σύγκρουση με την Ευρωζώνη. Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι προτάσεις για «κούρεμα» των δανείων που έχουν δοθεί στην Ελλάδα από την Ευρωζώνη είναι «αντιπαραγωγικές»
. «Αντί η πλειοψηφία των μέτρων (σ.σ. λιτότητας) να βρίσκεται στην αρχή του προγράμματος, μερικές φορές είναι καλύτερα, δεδομένων των συνθηκών και του γεγονότος ότι πολλές χώρες ακολουθούν ταυτόχρονα την ίδια πολιτική για να μειώσουν τα ελλείμματα τους, μερικές φορές είναι καλύτερα να έχουμε λίγο χρόνο ακόμη», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ από το Τόκιο σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. «Αυτό υποστήριξα στην περίπτωση της Πορτογαλίας και της Ισπανίας και αυτό υποστηρίζω για την Ελλάδα, για την οποία έχω δηλώσει επανειλημμένως ότι είναι αναγκαίο να δοθούν δύο επιπλέον χρόνια προκειμένου η χώρα να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης που συζητούμε», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ. Μάλιστα η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε ότι εκτός από τα μέτρα λιτότητας και τις διαρθρωτικές αλλαγές που είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην Αθήνα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας, θα πρέπει να εξεταστεί επίσης η χρηματοδότηση του προγράμματος και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Πρέπει επίσης να εξετάσουμε τη χρηματοδότηση και την κατάσταση με το χρέος της χώρας», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ υπονοώντας ότι είτε θα πρέπει να αυξηθεί η χρηματοδότηση της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα, είτε θα πρέπει να απομειωθούν τα δάνεια που έχουν δοθεί στη χώρα από την Ευρωζώνη. Το Ταμείο έχει καταστήσει σαφές από τον προηγούμενο Μάρτιο ότι δεν πρόκειται να διαθέσει άλλα χρήματα για τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, ενώ φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένο να αποδεσμεύσει το δικό του μερίδιο από την επόμενη δόση αν προηγουμένως η Ευρωζώνη δεν επιλύσει τα ακανθώδη προβλήματα της χρηματοδότησης και της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Στις 24 Σεπτεμβρίου η κ. Λαγκάρντ είχε δηλώσει για πρώτη φορά δημοσίως ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Η διαφορετική στρατηγική που ορθώς επέλεξε να ακολουθήσει το ΔΝΤ αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την Ευρωζώνη καθώς για τα περισσότερα κράτη η απώλεια μέρους των χρημάτων που έχουν δανείσει στην Ελλάδα είναι αδιανόητη, ενώ και το ενδεχόμενο παροχής νέων δανείων θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο. «Οι προτάσεις προς τον επίσημο τομέα (σ.σ. κράτη μέλη Ευρωζώνης και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) για κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι αντιπαραγωγικές», δήλωσε από το Τόκιο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Πάντως η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι το Ταμείο θα παραμείνει στην Ελλάδα προκειμένου να επιβλέπει την εφαρμογή του προγράμματος, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό διότι ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση του ελληνικού προγράμματος. Χώρες όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία έχουν προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να αποδεσμεύσουν το μερίδιο που τους αναλογεί από τα δάνεια προς την Ελλάδα εφόσον δεν υπάρχει η έγκριση του ΔΝΤ. «Θα διαθέσουμε όσο χρόνο χρειαστεί και θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να βοηθήσουμε την Ελλάδα», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. Σκοπός του Ταμείο «είναι να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα έχει σταθεί στα πόδια της, ότι μια ημέρα θα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές και ότι δεν θα χρειάζεται συνεχή υποστήριξη», προσέθεσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ. Φαίνεται ότι τις αμέσως επόμενες εβδομάδες τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα αναγκαστούν να επιλέξουν με ποιό ακριβώς τρόπο θα επιλύσουν τον ελληνικό γόρδιο δεσμό.

Εξαιτίας του αρνητικού κλίματος που έχει καλλιεργηθεί τα προηγούμενα χρόνια έναντι της Ελλάδας σε αρκετές βορειοευρωπαϊκές χώρες, πολλά κοινοβούλια είναι εξαιρετικά αρνητικά στο ενδεχόμενο να δοθούν νέα δάνεια προκειμένου να καλυφθεί επέκταση του ελληνικού προγράμματος κατά δύο χρόνια. Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας έχει υπολογίσει το λεγόμενο «χρηματοδοτικό κενό» σε περίπου 13-15 δισ. ευρώ, ωστόσο ανεπίσημες εκτιμήσεις τοποθετούν το ποσό κοντά στα 30 δισ. ευρώ. Περίπου 10 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν για το ελληνικό πρόγραμμα στην περίπτωση που τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης αποφασίσουν να χαρίσουν στην Ελλάδα τους τόκους από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα οποία δεν αναδιαρθρώθηκαν τον περασμένο Μάρτιο. Επιπλέον, οι εταίροι θα πρέπει να δεχτούν να αποπληρωθούν τα εν λόγω ομόλογα με βάση την τιμή αγοράς και όχι το 100% της αξίας τους. Η ΕΚΤ αγόρασε ελληνικά ομόλογα ύψους περίπου 55 δισ. ευρώ από τις δευτερογενείς αγορές το 2010 και 2011 σε τιμή αγοράς περίπου στο 83% της αξίας τους. Η περίπτωση να διαγραφεί μέρος των διμερών δανείων που έχουν χορηγηθεί από την Ευρωζώνη στην Ελλάδα θα προκαλούσε οξύτατες αντιδράσεις σε πάρα πολλά κοινοβούλια της Ευρωζώνης καθώς θα ζημιωθούν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι. Ακόμη χειρότερα, εάν τεθεί επίσημα το ζήτημα διαγραφής μέρους του ελληνικού χρέους οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους τους γιατί επέλεξαν το 2010 και το 2011 να αποπληρώσουν μέχρι δεκάρας τα ελληνικά δάνεια προς ιδιώτες μεταφέροντας τα παράλληλα στις πλάτες των Ευρωπαίων φορολογουμένων. Καθόλου ελκυστικό ενδεχόμενο για όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες και ιδιαίτερα για τη Γερμανίδα καγκελάριο κ. Ανγκελα Μέρκελ η οποία έχει αρχίσει άτυπα την προεκλογική εκστρατεία εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2013.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ