2012-10-12 06:00:10
Φωτογραφία για Το ρήμα τρελαίνομαι στην καθημερινότητά μας
"Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές εκείνο που αξίζει και ο καθένας από εμάς να επιχειρήσει, είναι να διαφυλάξει ζωντανό το συναίσθημά του, τη σκέψη του, και την ανθρωπιά του. Υπάρχει ο φόβος να ξυπνήσεις ένα πρωί, να πας στον καθρέφτη και να δεις κάτι που δεν το αναγνωρίζεις, να δεις ένα τέρας", είπε η συγγραφέας και καθηγήτρια ψυχολογίαςΦωτεινή Τσαλίκογλου, που συμμετείχε σε εκδήλωση με θέμα "Η αποτύπωση της ψυχικής ασθένειας στη λογοτεχνία", που πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο Μεταίχμιο.

.

"Το ρήμα τρελαίνομαι έχει μπει στην καθημερινότητά μας" ανέφερε κα. Τσαλίκογλου, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας (10 Οκτωβρίου).

Και τόνισε: «Ένα κακό εαυτό, που κοιτάει μόνο την πάρτη του, που δεν νοιάζεται καθόλου για το τι γίνεται γύρω του και που όλα αυτά που συμβαίνουν, τα αντιμετωπίζει ως μια φυσική και αναπόφευκτη κατάσταση. Πρέπει να έχουμε τα αντανακλαστικά μας, να μην θεωρήσουμε την αθλιότητα ως κάτι φυσικό. Δεν πρέπει ποτέ να χάσουμε την αίσθηση του αποτροπιασμού και της οργής που μας προκαλεί, να μην την αποδεχτούμε ως κάτι φυσικό».


Παράλληλα παρουσιάστηκε το βιβλίο της Μίρα Μπάρτοκ "Το παλάτι των αναμνήσεων". Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα με τολμηρή θεματολογία και ιδιαίτερο στυλ γραφής, που αναφέρεται στο πώς είναι να μεγαλώνεις με μια ευφυή αλλά σχιζοφρενή μητέρα.

Στην υπόθεση του βιβλίου, η όμορφη, χαρισματική και ταλαντούχα, Νόρμα Χερ στα δεκαεννιά της θα διαγνωσθεί σχιζοφρενής. Η ψυχική της ασθένεια δεν θα την εμποδίσει να μεγαλώσει τις δυο της κόρες, τις οποίες λατρεύει. Καθώς όμως η πνευματική της κατάσταση επιδεινώνεται, η σχέση τους θα δοκιμαστεί.

Η Μίρα και η Νατάλια για δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια κόβουν κάθε επαφή μαζί της, κρύβονται για να μην μπορεί να τις εντοπίσει. Όταν ειδοποιούνται πως η άστεγη και «ανισόρροπη» μητέρα τους βρίσκεται στα τελευταία στάδια ενός επιθετικού καρκίνου, ταξιδεύουν στο Κλίβελαντ για να συμφιλιωθούν μαζί της.

Αυτές τις δύσκολες ώρες η Μίρα θα ανακαλύψει το κλειδί μιας αποθήκης όπου η μητέρα της κρατά φυλαγμένα ημερολόγια, οικογενειακές φωτογραφίες, παλιά παιχνίδια και άλλα προσωπικά της αντικείμενα.Χαμένες αναμνήσεις την κατακλύζουν και την οδηγούν σε μια ανασύσταση του σπαρακτικού παρελθόντος της.

"Η απόκλιση από τον κανόνα μας κλέβει πράγματα αλλά μας δωρίζει άλλα" είπε η κα. Τσαλίκογλου και μιλώντας για τις επιπτώσεις τις κρίσης τόνισε: "προφανώς η ψυχική μας υγεία είναι πιο ευάλωτη στις μέρες μας. Το ρήμα τρελαίνομαι έχει μπει στην καθημερινότητά μας και δεν είναι σχήμα λόγου, παρά πολύς κόσμος νοιώθει να μην έχει αντοχές να διαχειριστεί αυτό που περνάει".

"Και δεν είναι μόνο τα ορατά σημάδια όπως οι αυτοκτονίες, οι αγχώδεις διαταραχές, τα ψυχικά νοσήματα, υπάρχει και ένα άλλο κομμάτι που είναι πολύ λιγότερο ορατό, όπως η αύξηση των τροχαίων, η αύξηση των επικίνδυνων συμπεριφορών των παιδιών αλλά και πιο σκοτεινά κομμάτια, όπως πχ η απροθυμία να προστατεύσεις την υγεία σου δηλαδή να επισκεφθείς ένα γιατρό. Την παραίτηση από την φροντίδα του εαυτού μας τη θεωρώ κάτι πολύ ύπουλο και σκοτεινό. Ταυτόχρονα όμως υπάρχει και η αντίθετη πλευρά από την παραίτηση, όλη αυτή η κρίση σου οξύνει τη διάθεση να μην το βάλεις κάτω, και να το παλέψεις".

Κατά την παρουσίαση η ηθοποιός Μαρία Πρωτόπαπα διάβασε χαρακτηριστικά αποσπάσματα του βιβλίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ
logioshermes
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ